Vad du ska göra om din kanin blir blöt

Om du har tillbringat någon tid i kaningemenskapen online kommer du att se att de flesta människor är ganska stenhårda på att inte bli våt av en kanin. En våt kanin är sannerligen mer benägen att orsaka hypotermi, hudirritation eller andra hälsoproblem, men det är inte så farligt som människor gör det till. Jag rekommenderar absolut inte att du badar din kanin, men det finns ingen anledning att få panik om din kanin blir blöt. Så länge du tar dig tid att torka din kanin ordentligt, är det osannolikt att de har några långvariga hälsoproblem.

Om din kanin blir blöt, klappa den försiktigt torr med en handduk. Använd sedan en hårtork på lägsta inställningen för att torka din kanin väl. Denna process kan ta ett tag eftersom kaninpäls tenderar att behålla fukt när den har blötts.

Om din kanin bara är lite blöt och pälsen inte är genomblöt behöver du förmodligen inte torka din kanin alls. Håll ett öga på dem för att se till att din kanin är bekväm och att det inte finns några tecken på hälsoproblem.

Hur farligt är vatten för kaniner?

Även om det finns vissa faror med att få en kanin genomblöt, blåses den ofta ur proportion. Kaniner dör inte omedelbart om de blir blöta, men det kan potentiellt orsaka hälsokomplikationer om de inte torkas av snabbt. Du kanske har hört att kaniner omedelbart blir chockade när de rör vid vatten, men det är verkligen väldigt sällsynt. De mer realistiska farorna är hypotermi och hudinfektioner, men dessa kan ofta undvikas om kaninen torkas av snabbt och noggrant.

Det är också stor skillnad på en kanin vars päls är lätt fuktig och en vars päls är helt genomblöt. Det förra är inte alls farligt och torkar ut snabbt, medan det senare är mycket mer benäget att leda till hypotermi eller en hudinfektion. Därför är det bra att spraya din kanin bakom öronen för att hålla den svala på sommaren, men att bada är det inte.

Potentiella faror om kaniner blir blöta

Även om det är sant att vatten inte är så farligt för kaniner som många hävdar, finns det några verkliga konsekvenser om en kanin blir blöt, särskilt under långa perioder. När kaninpälsen väl är våt behåller den fukten och torkar inte särskilt snabbt. Så när de är genomblöta håller de sig blöta väldigt länge.

Hälsoproblemen i samband med en våt kanin inkluderar:

 • Hypotermi: Den största risken med blöta kaniner är chansen att de blir hypotermiska. Eftersom de inte torkar särskilt snabbt kan kaninens kroppstemperatur lätt sjunka under en hälsosam nivå och hamna i en farlig situation. Detta är vanligare hos kaniner som hålls utomhus eller lämnas i direkt väg till en fläkt eller AC. (Läs mer om symptomen på hypotermi hos kaniner)
 • Allvarlig hudirritation eller infektion: Kaniner har mycket känslig hud. Deras päls brukar skydda dem väldigt bra, men den skölden tappar de när de är blöta. Av denna anledning har kaniner ofta allvarlig hudirritation som till och med kan leda till infektion. Kaninhud är också tillräckligt ömtålig när den är våt att den lättare kan slitas sönder. Ett litet skär kan förvandlas till ett stort sår mycket snabbt.
 • Innerörat eller luftvägsinfektion: Om vatten kommer in i kaninens öron eller om de andas in det, finns det en risk för öron- eller luftvägsinfektion. Se efter tecken på svullnad eller rodnad runt öronen eller väsande andning och nysningar.
 • Attrahera parasiter: Päls som är blöt under långa perioder kan locka till sig insekter som lägger sina ägg på fuktiga platser. Detta kan orsaka något som en flugattack, vilket är livshotande för kaniner. (Läs mer om symtom på flugangrepp)
 • Skador: Kaniner gillar vanligtvis inte vatten så mycket, så de får lätt panik om de placeras i ett bad eller vatten. När detta händer kan de sparka eller hoppa runt utan att uppmärksamma sin omgivning. De kan skada sig i sin brådska att komma bort från vattnet.
 • Chock: Även om det är ovanligt, är det tekniskt möjligt för en kanin att få chock om den blir blöt. Vanligtvis skulle det bara hända om det är en väldigt skrämd kanin och iskallt vatten. (Läs mer om chock hos kaniner)
Se även  10 miljövänliga kaninvårdstips

Om din kanin upplever någon av dessa biverkningar efter att ha blivit blöt, är det viktigt att kontakta din lokala kaninveterinär så snart som möjligt. Särskilt hypotermi kan bli dödlig mycket snabbt, så du vill vara säker på att din kanin tas om hand.

När är det okej för en kanin att bli blöt

Det är en tydlig skillnad mellan när en kanin är blöt och behöver torkas av och när den bara är lite blöt och klarar sig själv. Du kommer förmodligen instinktivt att känna skillnaden. Om din kanin bara är lite blöt eller har en fläck med blöt päls behöver du egentligen inte göra någonting. Du kan ta med en handduk för att torka av din kanin, men även det kanske inte är nödvändigt.

I alla fall, om din kanin blir lite blöt, är det bäst att observera dem i en dag eller två för att se till att inga hälsoproblem dyker upp. Men om din kanin bara är våt på pälsytan, eller om bara en liten del av kroppen är våt, så behöver du förmodligen inte oroa dig.

Använd dessa exempel som en riktlinje för att avgöra om du behöver vidta åtgärder och torka din kanin, eller låt dem vara:

 • Om vattnet bara är på ytan av kaninens päls. Kaniner har flera lager av päls. Om bara ytterpälsen är blöt kan resten av pälsen fortfarande göra sitt jobb med att skydda huden och hålla kaninen varm.
 • Om du behöver upptäcka en del av din kanin. Ibland råkar kaniner in i något som gör oreda på en del av pälsen. Du kan använda en tvättlapp för att rengöra det området utan att få hela kaninen genomblöt. Även om det ena området blir blött medan du rengör det, om det är tillräckligt litet, kommer det förmodligen inte att orsaka några långsiktiga problem.
 • När kaninen kliver ner i vattenskålen. Ibland blir kaniner av misstag blöta genom att kliva in i eller vända sin vattenskål. Om det bara är en eller två fot som är blöta kan din kanin klara sig själv. Det är dock en bra idé att rensa upp eventuell röra så snart som möjligt så att din kanin inte blir genomblöt om den bestämmer sig för att sova i en vattenpöl.
 • Du spritsar din kanins öron för att hålla dem svala på sommaren. Ett sätt att hjälpa kaniner att hålla sig svala på sommaren är att strö lite kallt vatten bakom öronen. Det här är bara ytvatten, så det borde inte orsaka några hälsoproblem i längden. Du måste vara försiktig så att inget vatten kommer in i din kanins öron.
Se även  Hur snabbt kan en flamländsk jättekanin springa?

När ska du vidta åtgärder om din kanin blir blöt

Förutom när din kanin blir genomblöt finns det några andra scenarier där det är bäst att torka av dem helt, även om de inte är genomblöta. Om du stöter på något av dessa scenarier bör du ta dig tid att hjälpa till att torka av din kanin:

 • De är genomblöta. Om din kanin av någon anledning blir genomblöt bör du torka av den helt. Kanske var de ute och det började regna, eller så kastade de sin fulla vattenskål på sig själva. I det här fallet vill du följa stegen i nästa avsnitt för att hjälpa till att torka av din kanin.
 • När temperaturen är kall. Ju kallare temperaturen är, desto mer sannolikt kan en fuktig päls leda till hypotermi. Även om din kanin inte är genomblöt, är det bäst att hjälpa honom att torka av helt.
 • Om din kanin får panik. Om din kanin blev några meter blöt och de verkar rädda för att springa runt, kanske du vill hjälpa dem att torka av. Vanligtvis putsar kaniner sig själva ett tag och lägger sig sedan för att låta allt torka. Men om de är alltför oroliga för det, kan du åtminstone hjälpa dem att torka bort en del av den överflödiga fukten.
 • Om din kanin har andra hälsoproblem. En kanin med andra medicinska tillstånd kan vara mer benägna att bli sjuk om de har fuktiga fläckar på pälsen. Även om det är en liten blöt fläck är det bäst att se till att din kanin är så helt torr som möjligt.

Hur torkar du din kanin?

Att torka av en kanin är relativt enkelt (beroende på hur mycket din kanin slingrar sig), men det kan ta lång tid. Det är bäst att göra detta med två personer, så att en person kan hålla och trösta kaninen medan den andra personen torkar av dem. Det bästa är om kaninen ställs på ett underlag och hålls stadigt på plats så att de inte skadar sig.

 1. Handdukstorka din kanin. Börja med att ta en pappers- eller tyghandduk och suga upp eventuell överflödig fukt. Var försiktig när du klappar din kanin med handduken för att inte orsaka ytterligare hudirritation.
 2. Använd en hårtork på de lägsta värmeinställningarna. Håll hårtorken 1-2 fot bort från din kanin. Om du håller den för nära kan du bränna deras ömtåliga hud. Dessutom vill du inte ha luften på ett ställe länge. Flytta försiktigt hårtorken fram och tillbaka för att förhindra att något område blir för varmt.
 3. Pausa med några minuters mellanrum för att se till att din kanin inte överhettas. Var tredje till femte minut vill du pausa och ge din kanin några minuters paus.
 4. Fortsätt tills din kanin är torr och fluffig. Det kommer att ta ett tag för din kanin att torka helt med all start och stopp, men fortsätt tills din kanin är helt torr.

Titta på din kanin efter symptom på hudirritation eller öroninfektion

Efter att ha torkat din kanin väl, vill du fortfarande hålla ett öga på dem i några dagar för att se till att allt är okej. Infektioner som uppstår till följd av att de blivit blötlagda kanske inte visar symtom omedelbart, så du vill bara hålla utkik så att du kan få läkarvård för din kanin om de behöver det.

Leta efter oförklarat håravfall eller röd hud, vilket kan vara en indikation på en hudinfektion. En förlust av balans, rodnad eller svullnad runt öronen kan vara ett tecken på en öroninfektion. Se också till att din kanins andnings-, aptit- och avföringsvanor är normala, eftersom dessa alla kan vara subtila tecken på att din kanin inte mår bra.

Se även  Hur rengör man en kanin utan att använda vatten?

Är det ok om min kanin går ute i regnet?

I allmänhet är det okej om din kanin är ute i regnet. Se alltid till att din kanin har någon form av skydd från regnet så att den kan välja att gå ut om den vill, men det är inget fel med att låta din kanin välja själv. Om det är ett skyfall är det bäst att hålla din kanin på ett torrt område.

Kaniner får också leka i snön om de vill. Se bara till att de inte står ute för länge, så riskerar du inte att de blir blöta och kalla. Detta minskar risken för hypotermi på en kall dag.

Jag rekommenderar också att du tittar på din kanin när den kommer tillbaka efter lek. Om de är genomblöta, vill du hjälpa till att torka av dem med hjälp av stegen ovan.

Kan jag bada min kanin?

Det rekommenderas inte att ge kaniner ett bad. I allmänhet är kaniner väldigt rena djur. De tillbringar en stor del av dagen med att trimma sig själva för att hålla sig rena, så att bada är inte nödvändigt för friska kaniner.

Om din kanin blir smutsig på något sätt som den inte kan rengöra sig själv kan du rengöra dem med en våt trasa eller kamma majsstärkelse eller babypuder genom pälsen. Detta hjälper till att ta bort fläckar och smuts.

Om din kanin utvecklar bajsrumpa, ett tillstånd där bajs blir klämd och fastnar på skinkorna, kan du behöva ge din kanin ett rumpabad. Detta är vanligt hos kaniner som är överviktiga, äldre och funktionshindrade, eftersom de kanske inte kan städa sig ordentligt.

För att lära dig mer om de tre teknikerna för att bada en kanin utan att ge dem ett fullt bad, läs min artikel.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.