Vad du ska göra om du är allergisk mot din kanin

Jag råkar vara allergisk mot både katter och hundar. Som en djurälskare vände jag mig naturligtvis till kaniner som mitt favorithusdjur, och tänkte att kaniner var en typ av husdjur som jag inte skulle behöva oroa mig för med allergier. Tyvärr hade jag fel.

Generellt sett är det mindre vanligt att vara allergisk mot kaniner än mot katter eller hundar. Kaniner är dock inte allergivänliga husdjur. Människor kan få allergiska reaktioner på en kanins mjäll, saliv eller till och med urin. Gräset och höet som används för en kanins diet och strö kan också orsaka allvarliga allergier hos kaninhanterare.

I mitt fall är jag allergisk mot hö, en stapelvara i kanindieten. På grund av de stora mängder som kaniner äter hamnar hö och hödamm överallt i huset, tillsammans med kaninpäls och ilska. Alla dessa kan orsaka allergiska reaktioner hos människor. Men det finns inget sätt att bli av med mina kaniner. Jag har hittat sätt att hantera mina allergier medan jag fortfarande lever med mina sällskapskaniner.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Är kaniner allergivänliga husdjur?

Tyvärr är kaniner inte allergivänliga husdjur. Pälsen i sig är inte ett signifikant allergen, men du kan vara allergisk mot en kanins mjäll, saliv eller urin, tillsammans med partiklarna i luften. Enligt en studie från 2007 i Korea verkar kaninallergier vara mycket mindre vanliga än reaktioner på tamkatter och -hundar. Även om det är möjligt för människor att uppleva allvarliga allergiska reaktioner, är detta inte vanligt.

Samma studie fann att personer som visade allergiska reaktioner mot kaniner var osannolikt Också har reaktioner på katter och hundar. Det finns en mycket liten chans för korsreaktivitet, vilket innebär att de allergener som finns hos katter och hundar inte har mycket gemensamt med kaninallergener på molekylär nivå. De är två helt orelaterade allergier. Om du inte kan ha en katt eller hund för att du har allergier kan en kanin vara ett bra alternativ för dig, eftersom de allergener som kaniner producerar skiljer sig från dessa andra husdjur.

Verkligheten är att inget däggdjur är helt allergivänligt. Även djur som marknadsförs som hypoallergena husdjur visar lite vetenskapligt stöd för sina påståenden. Så även om kaninallergier är sällsynta, om du aldrig har spenderat mycket tid med kaniner, kan du vara allergisk.

Hur vet man om man är allergisk mot kaniner?

Om du funderar på att skaffa en kanin som husdjur, vill du förmodligen veta om du har några allergier för ta hem din nya kanin. Jag är volontär på ett härbärge och en av de vanligaste anledningarna till att djur återlämnas efter adoption är att de nya skötarna plötsligt inser att de har allergier. Det är en irriterande situation, men också förståeligt att man inte vill leva med allergier resten av livet.

Det enklaste sättet att ta reda på om du har allergi är att umgås med kaniner. Om du känner någon med husdjurskaniner, se om du kan hantera kaninen i några timmar. Om du inte får en reaktion (som rinnande ögon, nysningar, andningssvårigheter eller nässelfeber), är du förmodligen inte allergisk.

Se även  Kan kaniner äta riskakor?

Ett av tipsen vi rekommenderar på djurhemmet för personer som tror att de kan vara allergiska är att ta hem en handduk som har gnuggats på djuret i fråga. Bär sedan handduken runt halsen och sov nära den för att se om du har en allergisk reaktion. Det är ingen idiotsäker metod, men det är oftast ganska effektivt.

Är du allergisk mot kaniner eller hö?

Medan allergier mot kaniner är relativt sällsynta, är gräsallergier vanliga. Den dåliga nyheten är att en kanins primära födokälla är hö, som egentligen bara är torkat gräs. Även om du inte är allergisk mot kaniner kan du vara allergisk mot deras mat.

Om du redan vet att du har en allvarlig gräsallergi är det förmodligen bäst att undvika kaniner. Men en mild allergi är säkert hanterbar. Det här är scenariot jag befinner mig i. Lyckligtvis är mina allergier inte allvarliga. Eftersom höet huvudsakligen stannar i en liten del av huset har jag inte så mycket problem med att hålla mina allergier borta.

Om jag städar regelbundet så påverkar inte gräsallergenerna jag är allergisk mot min vardag alltför mycket. Du kan bära handskar när du hanterar hö och en ansiktsmask när du städar för att undvika att andas in hödammet. Jag tar också alltid ett receptfritt allergipiller innan jag städar för att undvika kliande ögon och nysningar på grund av höallergi.

Det finns också olika typer av hö som du kan mata kaniner för att minska allergisymptomen. Till exempel, om du är mest allergisk mot timotejhö, kanske du kan byta kanin till fruktträdgårdshö, ett annat hälsosamt alternativ.

Är vissa kaninraser bättre för personer med allergier?

Du kanske har hört att rex- eller angorakaniner är hypoallergena och bättre för allergiker. Jag har inte kunnat hitta någon forskning som stöder detta påstående. Anekdotiskt verkar det som att dessa raser kan vara bättre för allergiker, men mer troligt varierar det från person till person.

Om kaniner är som andra däggdjur så kan jag bara anta att mängden allergiframkallande partiklar de producerar varierar beroende på den individuella kaninen, inte kaninrasen. Så det kan finnas en specifik kanin som du är mindre allergisk mot, men förmodligen inte en hel ras. Det enda sättet att ta reda på det är att gå fram till kaninen och se om du får svar.

Det har inte studerats på kaniner, men en liten mängd forskning görs på egenskaper hos katter som kan orsaka större allergiska reaktioner hos människor. Honkatter och ljusare katter tenderar att producera färre allergener på huden och saliven. Katter med längre päls tenderar också att reagera mindre hos människor eftersom hårsäckarna bättre kan hålla allergenerna mot huden. Även om det inte har studerats specifikt, är det möjligt att kön, färg och pälslängd på kaniner också påverkar graden av allergisk reaktion du kommer att uppleva.

Hur årstider kan påverka kaninallergier

Du kan hitta säsongsmässiga förändringar i dina kaninallergier. Det händer ofta att man inte är allergisk mot sin kanin på vintern, utan ständigt nyser med rinnande ögon när våren kommer. Det är så jag upplever mina allergier kring katter och hundar och det har nog att göra med hur mycket djuren fäller.

Se även  Kan kaniner överleva i kallt väder?

De flesta däggdjursarter, inklusive kaniner, har kraftiga fällningssäsonger på våren och hösten. Detta innebär vanligtvis att människor kommer att ha starkare allergier mot djur under dessa årstider. Eftersom allergier ofta sammanfaller med en kraftig fällningssäsong, tror många att en kanins päls är det som orsakar den allergiska reaktionen. Djuren tappar dock även hudceller och mjäll. Fler och fler allergenpartiklar släpps ut i luften, vilket förvärrar allergisymptomen.

Därför kanske du vill vara beredd att lägga extra tid på att städa och ha receptfria allergitabletter till hands ifall du börjar få lindriga allergiska reaktioner under dessa årstider. Om du upplever att du har allvarliga allergiska reaktioner är det bäst att få mediciner ordinerade av en allergiker.

Vad du ska göra om du är allergisk mot din kanin

Om du har en kanin och du inser att du är allergisk, finns det mycket du kan göra för att minska symtomen utan ge upp ditt husdjur. Våra kaniner kan bli en del av familjen mycket snabbt efter att vi tagit hem dem. Jag skulle aldrig vilja ge upp dem bara på grund av en mild allergi. Använd dessa tips för att hålla dina allergier borta när du bor med en kanin.

1. Rengör regelbundet

Regelbunden rengöring är det bästa steget du kan ta för att begränsa din allergiska reaktion på din kanin eller deras hö. Rengöring säkerställer att allergenpartiklarna inte samlas i huset som damm. Du kommer att andas in färre allergener och röra färre allergener på ytor i hemmet. Du kommer att vilja dammsuga och dammsuga regelbundet för att hålla området så rent som möjligt.

När du städar, var uppmärksam på luftkonditioneringsfiltren och takfläktens blad, eftersom det är områden där mycket damm och päls samlas innan de omfördelas i hela huset. Lär dig mer om mina städtekniker för kaninhus.

2. Rör inte din kanin

Om du regelbundet håller och klappar din kanin är det mer sannolikt att du får en allergisk reaktion. Mjällen och saliven kan lätt torkas av på dig, dina händer och dina kläder. Allergenerna har också förmågan att hålla sig på ytor under långa perioder, så du kan fortsätta att uppleva allergier timmar efter att du rört din kanin.

3. Tvätta händerna ofta

Att tvätta händerna regelbundet under dagen kan hjälpa dig att undvika att röra ansiktet med kanin- eller höallergener på händerna. För många människor kommer allergier inte att vara allvarliga förrän de kommer in i ögonen eller näsgångarna. Om du flitigt tvättar händerna, särskilt efter att ha rört vid ditt husdjur, kommer du att vara mycket mindre benägen att uppleva allergisymptom.

4. Håll vissa områden i huset kaninfria

Om du kan, försök att utse ett rum i huset som kaninrummet och håll din kanin borta från alla andra rum i huset. Detta kommer att ge dig några säkra platser i ditt hem att sitta och andas om du upplever allvarliga allergisymptom.

Om du är allergisk mot höet, förvara det i en låda med lock. Öppna bara lådan en gång om dagen för att mata din kanin. Detta kommer att förhindra att hödammet blir ett luftburet allergen.

Se även  Flugangrepp hos kaniner och hur man förhindrar det

5. Använd trägolv

När jag letar efter lägenheter försöker jag alltid hitta alternativen med trägolv eftersom det är bättre för mina allergier. Trägolv är lättare att rengöra och samlar inte upp allergenpartiklar som mattor. Om du har möjlighet att använda trägolv i ditt hem, gå för det.

8. Borsta din kanin under moltningsperioden

Att borsta din kanin dagligen under kraftiga fällningssäsonger, eller till och med flera gånger om dagen, kan förhindra att alla dessa allergenpartiklar blir luftburna. Istället kan du hjälpa din kanin att fälla pälsen snabbare och lägga pälsen i soporna där den inte cirkulerar runt i rummet.

6. Använd en luftrenare

Luftrenare är bra på att ta bort luftburet damm och allergener. Jag rekommenderar att du köper en luftrenare med HEPA-filter. Filtret är det som effektivt kan avlägsna allergenerna från luften på ett sätt som är säkert för kaniner. jag gör inte rekommenderar att du köper en luftrenare som använder joniseringsteknik. Tidigare var dessa kända för att vara skadliga för fåglar och vissa små husdjur. Joniserande luftrenare är bättre reglerade nu, men det är bäst att vara försiktig och hålla sig till HEPA luftrenare.

7. Rådfråga din läkare om allergimediciner

Om du har svåra eller ihållande allergier är kanske den bästa lösningen att konsultera en allergiker eller immunolog om att få allergimedicin på daglig basis. Många mediciner, såsom nässprayer, finns tillgängliga som är mycket effektiva för att kontrollera symtomen på husdjursallergier. Du kanske också kan få periodiska allergiinjektioner som kan fungera för att dämpa de allergisymptom du har utan att behöva ta daglig medicinering.

Bada INTE din kanin

Innan jag avslutar vill jag ge en till varning om badkaniner. Det finns några råd på nätet för husdjursallergier som rekommenderar att du badar djuret för att hjälpa. Även om det kan vara säkert för katter och hundar, gör det inte bada din kanin.

För det första är det ett ineffektivt sätt att kontrollera allergener i hemmet. En studie gjordes med badkatter för att se hur detta påverkade luftburna och hemallergener. Badet gjorde liten skillnad och allergenerna i huset återgick till det normala inom 24 timmar.

Att bada är också farligt för kaniner. Utan ordentlig vård kan en våt kanin bli hypotermisk, eller deras ömtåliga hud kan orsaka allvarliga skador även från ett mindre skärsår. Kaniner som badas är också mer benägna att drabbas av skador på grund av hala underlag och hantering, öroninfektioner från att få vatten i öronen, och i sällsynta fall kan de uppleva chock från att röra vid kallt vatten. Kolla in min artikel för att lära dig mer om varför du borde inte bada din kanin och bättre sätt att hålla dem rena.

Källor

  1. Veldweg, Anna. ”Sanningen om kattallergier.” Daglig hälsa. December 2006. https://www.everydayhealth.com/specialists/allergies/truth-about-cat-allergies.
  2. Jeong Hee Choi, Hyun-Mi Kim och Hae Sim Park. ”Allergisk astma och rinit inducerad av tamkaninexponering: Identifiering av serumspecifikt IgE och dess allergener.” Journal of Korean Medical Science. Oktober 2007. Åtkomst: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693847.
  3. Mark, Maggie. ”Är luftrenare säkra för husdjur?” RabbitAir, www.rabbitair.com/blogs/air-purifier/47383941-are-air-purifiers-safe-for-pets.
  4. Robinson, Jennifer MD. ”Husdjursallergier: Vad du bör veta.” WebMD. maj 2019. https://www.webmd.com/allergies/pet-allergies-triggers.
  5. Smith, Susan Ph.D. ”Att leva med kaninallergier.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/3-12/allergies.html.