Vad fick din söta kanin att plötsligt bli elak?

Det kan hända som om en strömbrytare slås på. Din kanin är söt och vänlig ena dagen, och nästa dag är de ett fullständigt hot. De kommer att attackera och morra mot dig. De kanske till och med försöker bita dig! Den här typen av plötsligt elak beteende är inte så ovanligt, särskilt om du har att göra med en ung kanin som är mindre än ett år gammal.

Den vanligaste anledningen till att kaniner plötsligt blir elaka är att de går in i puberteten. Att låta kaninen kastreras och kastreras kommer vanligtvis att rätta till deras aggressiva beteende. Andra möjliga orsaker till plötslig aggression hos kaniner inkluderar sjukdom, territoriella instinkter, rädsla, partiell blindhet och graviditet.

Den goda nyheten är att du kan hjälpa din kanin att bli mindre aggressiv igen. Genom att hitta orsaken till deras plötsliga beteendeförändring kan du vidta åtgärder för att lösa problemet och leva lugnt med din söta kanin.

Din kanin är aggressiv eftersom den har nått puberteten

Den absolut vanligaste anledningen till att du ser denna plötsliga förändring i din kanins beteende är att de är könsmogna. Vid det här laget slår kaninens hormoner in och de blir mycket mer aggressiva och frustrerade. Kaniner kommer vanligtvis också att bli mer territoriella och attackera dig när du försöker komma in i deras utrymme, och de är ofta mer destruktiva.

Kaniner blir vuxna när de är ca 4-6 månader gamla. Hanar kommer vanligtvis in i puberteten tidigare, cirka fyra månader, medan kvinnor är cirka sex månader gamla. Ibland kommer du inte att se en betydande förändring i beteendet förrän på våren, eftersom det här är den tid på året då kaninhormoner går överdrivet. Det är därför du kanske inte ser en förändring i beteendet förrän de är några månader äldre om de nått sexuell mognad någon gång på vintern.

Alla kaniner blir inte elaka när de når puberteten, men det sker vanligtvis någon form av beteendeförändring. Ibland känns det som att denna förändring sker över en natt, medan det ibland är en gradvis förändring av beteendet under några månader.

Det enda sättet att korrigera detta beteende är att få din kanin kastrerad eller kastrerad. Kom ihåg att det kan ta en månad för din kanins hormoner att sätta sig efter operationen.

Att byta en kanin kommer också att hjälpa till att lösa andra beteendeproblem, såsom urinsprayning, och kan förhindra några allvarliga hälsoproblem. Särskilt honkaniner har en otroligt hög risk att drabbas av livmodercancer om de inte kastreras. (Läs mer om fördelarna med att sterilisera eller kastrera din kanin)

Din kanin är aggressiv eftersom du luktar som andra djur

Den näst vanligaste orsaken till plötslig aggression hos kaniner är deras territoriella instinkt. Kaniner är inte ofta territoriella med människor, så de kommer vanligtvis att vara söta och tillgivna mot dig. Men om du luktar som ett annat djur kan din kanin plötsligt börja attackera dig.

Kaniner har ett utmärkt luktsinne och använder doft för att hjälpa dem att identifiera dem runt omkring dem. Om du luktar fel kommer din kanin inte att känna igen dig. De kommer att tro att du är en inkräktare som de måste jaga ut ur sitt hus. Detta gäller särskilt om du kommer hem luktande som andra kaniner, men det är också en möjlighet om du kommer hem luktande som din kompis katt eller hund.

Se även  Kan du adoptera en vild kanin?

Om du som jag arbetar volontär på ett djurhem eller arbetar med andra djur är det enklaste sättet att lösa detta problem att bara duscha och byta om till rena kläder så fort du kommer hem. Ställ din tvättkorg i badrummet eller en låst garderob för att hålla lukten borta från din kanin.

Ännu ett djur till hushållet

Det andra scenariot som kan orsaka denna typ av territoriell aggression är när du lägger till ett annat djur till hushållet. Den plötsliga och stickande lukten av det andra djuret kan göra att din kanin blir förvirrad och aggressiv.

I de flesta fall kommer din kanin så småningom att lugna sig av sig själv efter att ha vant sig vid den nya doften. Du kanske kan hjälpa dem genom att placera en handduk eller leksak med den nya doften inuti kaninens hölje för att hjälpa dem att anpassa sig snabbare.

Din kanin är aggressiv eftersom den har ont

Ibland har plötsligt ondskefullt beteende hos kaniner mer allvarliga ursprung. Det kan vara ett tecken på att din kanin faktiskt inte mår bra. De kommer att slå ut mot dig för smärtan de känner, liknande hur många människor är mer irriterade när de lider av huvudvärk och andra former av smärta.

Problemet är att det är utmanande att veta när smärta är orsaken till aggression. Du kanske inte märker andra tecken på sjukdom, vilket gör att det känns som att din kanin attackerar dig direkt. Eftersom kaniner tenderar att dölja sina sjukdomssymtom (en instinkt som hindrar dem från att plockas upp av rovdjur i naturen), kan det vara svårt att märka när din kanin är sjuk.

Några tecken på sjukdom att se upp för är:

  • Ingen aptit (att inte äta alls är en nödsituation och du bör ta din kanin till en akutmottagning omedelbart)
  • Förändringar i kattlådans vanor
  • Brist på energi
  • Vattniga ögon
  • snornäsa
  • Sitter i en ovanlig ställning
  • dreglande
  • Fler tecken på kaninsjuka du kanske förbiser

Om du märker något av dessa symtom är det möjligt att orsaken till aggression är sjukdom eller smärta. Du vill ta din kanin till veterinären för att få en officiell diagnos och hjälpa din kanin att återhämta sig. Lösningen kan vara så enkel som att ge din kanin smärtstillande medicin mot artrit, eller så kan det vara mycket allvarligare.

Din kanin är aggressiv för att den är rädd

Även om rädsla och ångest är den vanligaste orsaken till generaliserad aggression hos kaniner, är det inte typiskt att elak beteende dyker upp plötsligt. I dessa fall kommer kaninen att visa en gradvis ökning av aggressivt beteende när de lär sig vilken effekt det har på att hålla människor borta från dem.

Se även  10 sätt att leka med din kanin

Men plötslig aggression kan ibland vara resultatet av rädsla. Till exempel, om din kanin plötsligt skräms av ett närliggande högt ljud eller snabba rörelser, kan den instinktivt slå ut mot vad som helst i närheten. Detta kan hända även om du inte var den som gjorde det läskiga ljudet. Du råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Denna typ av aggression är vanligtvis bara en engångsföreteelse och är inte särskilt vanlig. Att hjälpa din kanin att känna sig trygg i sin miljö och uppmuntra honom att känna sig mer självsäker kan hjälpa till att förhindra denna typ av beteende i framtiden.

Den andra anledningen till att en kanin plötsligt kan bli aggressiv för att de är rädda för människor är att de inte har hanterats på rätt sätt. Detta kan hända om kaninen plötsligt hölls i en smärtsam eller prekär position.

Även om detta ofta är en tillfällig rädsla, kan det ta tid för kaninen att återhämta sig. Under tiden kan de slå ut när de tror att du ska försöka plocka upp dem. För att hjälpa din kanin att återhämta sig från denna rädsla bör du först sluta hålla din kanin i några veckor.

Efter det kan du börja plocka upp din kanin då och då, men se till att du hanterar den på rätt sätt. Håll alltid din kanins fram- och baksida stödd. Ta aldrig upp din kanin i öronen eller nacken. Läs den här artikeln för att lära dig mer om att hantera en kanin.

Din kanin är aggressiv eftersom den inte kan se så bra

En annan ovanlig men möjlig anledning till att din kanin plötsligt började slå ut mot dig är att den börjar bli blind. När kaniner blir äldre får många av dem grå starr på ena eller båda ögonen. Detta gör att kaninens syn blir grumlig och så småningom kan de bli helt blinda.

Medan kaniner med grå starr vanligtvis kan anpassa sig till sin nya syn, kan vissa av dem bli lättare förskräckta av föremål i närheten. Till exempel, om de bara har grumlig syn kanske de inte känner igen din hand. De kan slå ut eftersom de blir skrämda av ett okänt föremål som närmar sig.

Helt blinda kaniner och kaniner blinda på ett öga kan ha ett liknande problem. De kanske inte har märkt att din hand kom till dem alls. Om du plötsligt rör och klappar dem kan de skrämma och bita.

Det bästa sättet att motverka denna typ av aggressivt beteende är att se till att din kanin lägger märke till dig och din hand när du är i närheten. Ta för vana att prata tyst till dem när du är i rummet. Om de är blinda på bara ett öga, gå alltid till dem från deras goda sida. Och försök göra några ljud med handen genom att gnugga fingrarna mot varandra när du klappar din kanin. På så sätt blir de inte förvånade om de inte kan se dig.

Se även  Behöver kaniner pellets i sin dagliga kost?

Din kanin är aggressiv för att den är uttråkad

Tristess är en annan vanlig orsak till aggression. Det är dock oftast inte plötsligt. Istället kommer kaniner gradvis att bli elakare och elakare eftersom de får mindre socialisering och mindre att leka med. Jag tycker dock inte att du ska utesluta det som orsaken till din kanins plötsliga aggressiva beteende.

Medan kaniner vanligtvis blir mer aggressiva med tiden på grund av tristess, kan de plötsligt bli aggressiva om deras levnadsförhållanden har förändrats avsevärt nyligen. Kanske har du flyttat in i ett nytt hus och din kanin inte är i ett separat rum. Du kanske har interagerat med dem mycket oftare tidigare, så denna plötsliga förändring stressar din kanin och orsakar elak beteende.

Något liknande kan hända om du har varit på semester i en vecka. Din kanin kanske inte har fått så mycket uppmärksamhet eller motion när du var borta, vilket gör att den känner sig arg och frustrerad när du kommer tillbaka.

I dessa fall bör din kanins uppförande återgå till det normala när deras rutin återställs. Se till att du ger din kanin en mängd olika leksaker att leka med så att han kan ventilera sin frustration. Och, naturligtvis, se till att du spenderar tid runt din kanin så att de får mycket socialisering.

Din kanin är aggressiv eftersom hon är dräktig

Om du har en honkanin som inte har kastrerats kan hon plötsligt reagera aggressivt eftersom hon är dräktig. Graviditet kan få territoriella hormoner att gå över, vilket får kaninen att slåss mot alla som försöker interagera med henne eller bebisarna.

Detta kan även hända hos kaniner som hålls ensamma och omöjligt kan vara dräktiga. Kaniner kan ha falska dräktigheter. Kaninens hormoner kommer att slå in och få henne att tro att hon är gravid. Hon börjar bygga bo och sånt. Tillsammans med detta beteende kan kaninen plötsligt vara elak mot alla som försöker interagera med henne.

Sättet att förhindra detta beteende i framtiden är att få din kanin steriliserad. Om hon verkligen är gravid bör du vänta tills några veckor efter att bebisarna är helt avvanda. Du kan skilja dem från mamman vid cirka åtta veckor, så ge det ytterligare en månad efter det innan du tar in mamman för operation.

Om hankaninen fortfarande är kvar, se till att han kastreras så snart som möjligt och hålls åtskild från mamman i en månad efter operationen. Hankaniner är livsdugliga i flera veckor och mamman kan bli dräktig direkt efter födseln av sin första kull. Så du måste vara försiktig så att hon inte blir gravid igen direkt.

källor:

  1. ”Medicinsk bibliografi.” Föreningshuskaninerhttps://rabbit.org/care/bibliography.html.
  2. Krempels, Dana Ph.D. ”Överraskande kull av bebisar! Vad ska man göra nu?” Institutionen för biologi vid University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/surpriselitter.html.