Vad gillar kaniner att göra hela dagarna?

Om du är på jobbet hela dagen kanske du undrar vad din kanin gör under den tiden. Eller så kanske du inte har en sällskapskanin ännu och undrar vilket beteende du kan förvänta dig. Många tror felaktigt att kaniner är tråkiga husdjur som inte gör annat än att hänga runt. Men om du låter din kanin ha roligt och utforska världen med sin naturliga nyfikenhet, kommer du att tycka att den är väldigt aktiv och lekfull stora delar av dagen.

I allmänhet kommer kaniner att leka aktivt på morgonen och kvällen genom att tugga, gräva och söka föda. Vid mitten av eftermiddagen och natten kommer kaniner att slå sig ner och sova i sammanlagt 12 timmar per dag.

Jag har levt med kaniner hela mitt liv vilket gör att jag kan observera dem hela dagen lång. De flesta kaniner har en liknande daglig rutin som de följer. De har också standardaktiviteter de deltar i beroende på deras personlighet. Många kaniner kommer att gilla att gräva överallt, medan andra kommer att tugga och slicka föremål för skojs skull.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Kaninernas naturliga instinkter dikterar vad de gör under dagen

Tamkaniner har fortfarande många av sina vilda instinkter. Även om de först domesticerades för hundratals år sedan, har de inte samma omfattande historia med människor som andra husdjur, till exempel hundar. Så kaniner har fortfarande behållit det centrala beteende som var en del av deras dagliga liv som vilda kaniner.

Dessa beteenden inkluderar:

  • Sök efter mat
  • Gräver tunnlar
  • Tugga på rötter och växter
  • Springer runt för att undkomma rovdjur
  • Egenvård
  • Betning
  • Umgås med andra kaniner

Dessa naturliga kaninbeteenden kommer att se lite annorlunda ut med husdjurskaniner, men de är grunden för hur kaniner är kaniner nu när de är en del av vårt hem.

Fodersökning

På grund av sin födosöksinstinkt är kaniner naturligt nyfikna. De älskar att snoka runt och utforska nya områden. Du hittar ofta din kanin utforska nya områden genom att stanna i kanten av rummet. De letar efter platser där de kan ta skydd, som under en stol eller bakom soffan, eftersom detta är ett mycket säkrare sätt att utforska när de letar efter mat i det vilda.

Kaniner tycker också mycket om att nosa runt efter godsaker och småbitar. De har väldigt roligt med leksaker där man kan gömma lite. Deras starka luktsinne hjälper dem att hitta godbiten och ta reda på hur man får ut den ur leksaken. Det är en fantastisk form av mental berikning för kaniner. (Mina kaniner favorit gömda leksak är denna matbollsautomat.)

Att gräva

Kaniner har också naturliga instinkter att gräva. Dessa tenderar att vara starkare hos kaninhonor, som är de som gräver grentunnlar för att bygga bo med sina bebisar. Som husdjur betyder detta att kaniner ibland kan vara ganska destruktiva. De kommer ofta att försöka gräva ner sig i hörnen av rummen eller under stolar och soffor.

Eftersom att gräva är ett så instinktivt beteende hos kaniner, är det inget man kan lära en kanin att sluta med. Istället måste du hitta sätt att få din kanin att använda sina grävinstinkter utan att vara destruktiv. Jag har upptäckt att kartonger ofta är det bästa sättet att distrahera en kanin eftersom de kan ha mycket roligt att gräva i kartongen.

Tugga

Att tugga är en annan naturlig instinkt hos kaniner som kan vara ganska destruktiv. De använder sina munnar och tänder för att utforska allt i sin miljö och kommer ofta att slicka eller bita nya föremål de stöter på. Små hushållsartiklar, såsom trådar och träföremål, är ofta främsta mål för kanintänder. Lär dig mer om hur du kaninsäkra ditt hem för att förhindra att ditt husdjur tuggar saker de inte borde.

Se även  En kanins hastighet: Hur snabbt springer de?

Kaniner tuggar också på allt eftersom det gynnar deras hälsa. Kanintänder växer ständigt (som fingernaglar), och kaniner måste se till att de inte blir för långa av att tugga. Det betyder att tugga på papper, kartong, trä, pinnar, hö med mera är ett vanligt tidsfördriv för kaniner. Det är ett instinktivt beteende som är fördelaktigt för deras tandhälsa.

Öva

Kaniner är mycket aktiva djur. Deras kroppar är bokstavligen byggda för att springa så att de kan komma bort från sina många rovdjur. Det aktivitetsbehovet försvinner inte bara för att en kanin inte längre är i fara. För att behålla sin hälsa behöver husdjurskaniner mycket utrymme och tid för att träna.

Det är därför du kommer att se glada kaniner surra runt i rummet i cirklar eller hoppa på stolar och plattformar under lektiden (katttorn är förvånansvärt roliga leksaker för kaniner). Det är också anledningen till att du kommer att se kaniner som går runt i sitt inhägnad när de inte får tillräckligt med tid eller gör mycket oväsen genom att skramla med stängerna när de är uttråkade. Din kanin låter dig veta att de behöver tid för att träna.

Det betyder inte att kaniner är aktiva hela dagen. Kaniner är mer aktiva på morgon- och kvällstimmarna och sover på dagen och mitt i natten. De är också mer sprinters än långdistanslöpare. Du kommer att upptäcka att de är väldigt aktiva under en kort stund, och sedan kommer de att vila en stund innan de springer runt igen.

Grooming

Kaniner är också mycket rena djur. Precis som katter tillbringar kaniner en stor del av dagen med att sköta sig själv genom att slicka sig överallt. I det vilda skulle detta förhindra sjukdomar och insekter från att välja kaninen som värd, och det skulle förhindra att kaninen har en stark lukt, vilket gör dem svårare att spåra.

I vårt hem betyder denna omsorg helt enkelt att våra kaniner är väldigt rena djur. Det leder också till det sötaste kaninbeteendet du kommer att se när de tvättar sina ansikten och öron med tassarna.

Äta (och bajsa)

Kaniner har ett unikt matsmältningssystem som är beroende av kaninens ständiga rörelse av mat. Av denna anledning kommer kaniner att känna behovet av att äta regelbundet under dagen. Att ha en kontinuerlig tillförsel av hö är det bästa sättet att möta din kanins behov. De kommer att kunna tugga hela dagen utan att oroa sig för att överäta de kaloririka pellets (som bör ges till kaniner med måtta).

Allt detta ätande betyder också att kaniner ständigt bajsar. Det är inte ovanligt att kaniner bajsar över 200 gånger om dagen! Men den goda nyheten är att kaniner kan pottränas precis som katter, så allt det där bajset är inte så svårt att ta hand om.

Socialisering

Kaniner är också en mycket social art. De lever med en koloni av kaniner med komplicerade regler och hierarkier som kaninerna instinktivt förstår. De trivs i andras sällskap och behöver socialisering för att förbli lyckliga.

Som husdjur betyder detta att kaniner tycker om att interagera med människorna i deras liv. Det kan ta lite tid för kaninen att värma upp till folk till en början, men när de väl gör det kommer kaniner att älska att interagera och leka med dig. Kaniner har också stor nytta av att ha en andra kanin som nära partner, eftersom det ger dem en chans att umgås under hela dagen.

Se även  Var bor kaniner i min trädgård?

Vad är en typisk daglig rutin för en kanin?

Hur ser allt detta ut i din kanins vardag? I allmänhet kommer det att finnas en standardrutin som kaniner följer. Det kan skilja sig något beroende på årstid och när du matar din kanin. En kanins ålder påverkar också deras dagliga rutin. Yngre kaniner är i allmänhet aktiva under längre delar av dagen och är mer benägna att vakna mitt på eftermiddagen eller natten.

Tidig morgonaktivitet

De flesta kaniner börjar sin dag tidigt på morgonen, runt 5-6 på morgonen. Vissa kaniner vaknar så tidigt som klockan 04.00, speciellt under den tid på året då det är mer dagsljus. Denna morgonaktivitet pågår vanligtvis till cirka 9-10 på morgonen, med några korta viloperioder emellan.

Vanligtvis är det första en kanin gör när den går upp att äta hö och gå på toaletten. Eftersom de inte kan äta och sova samtidigt, vill kaniner naturligtvis äta för att få matsmältningssystemet på rätt spår igen. Under morgonaktiviteter kommer kaninen regelbundet tillbaka till hölådan och matskålen.

Efter att ha ätit är detta en tid då kaniner kommer att vara mycket aktiva. De kommer springa runt och träna. Detta är också en tid på dagen för deras mer besvärliga beteende. De kommer att vilja gräva, tugga och leka med alla tillgängliga leksaker.

Om din kanin hålls i en inhägnad (i motsats till fri roaming) är detta en utmärkt tid på dagen att släppa ut dem och få lite motion. Du kan också spendera lite tid på att interagera med din kanin för att se till att de får tillräckligt med socialisering.

Sov på eftermiddagen

Vid middagstid kommer kaniner att sakta ner och göra sig redo för sängen. Kaniner gillar att sova under de ljusaste delarna av dagen. De är inte nattaktiva då de också sover på natten, utan förblir istället aktiva främst på morgonen och kvällen.

De flesta kaniner sover från cirka 10-11 till cirka 16-17, sover någonstans runt 18.00 på eftermiddagen. Naturligtvis beror detta på den specifika kaninen, men det är en allmän uppfattning om vad man kan förvänta sig.

Även om många kaniner sover hela eftermiddagen, är det inte heller ovanligt att de går upp då och då för att sträcka på sig och äta. Jag märker att speciellt yngre kaniner har svårt att sova i timmar och kommer emellanåt att vara vakna en halvtimme under dagen.

Kvällsaktivitet

Kvällen kommer att vara ungefär som morgonaktivitetspasset. Din kanin går upp och äter runt 16-17 och förblir sedan aktiv till 22-23, ibland till och med senare.

Det här är en bra tid på dagen för lek och socialisering. Eftersom det är många människor hemma vid den här tiden på dygnet kan du enkelt låta din kanin ströva runt i ditt hus och umgås med dig utan att oroa dig för de problem de skulle kunna hamna i om de lämnas utan tillsyn.

Du kan också spela spel med din kanin eller bara låta den spendera tid med dig medan du tittar på TV på kvällen. Här är några idéer som hjälper dig att knyta an till din kanin så att den kan vara som ett sällskapsdjur för dig.

Ju mer din kanin kan utforska och använda sin uppdämda energi under denna tid, desto mer sannolikt är det att den sover hela natten. Så om din kanin gillar att vakna klockan 3 på morgonen, försök att släppa ut honom ur sitt hölje mer när han är naturligt aktiv.

Se även  Vad du ska göra om din kanin blir blöt

Sover hela natten

Kaniner sover vanligtvis de mörkaste delarna av natten. Mina kaniner somnar efter mig men verkar slå sig ner runt 23.00. De flesta kaniner går och lägger sig mellan 22:00 och 12:00. De sover tills det är dags att vakna på morgonen och börja en ny dag.

Precis som eftermiddagsluren kommer många kaniner emellanåt att gå upp mitt i natten för att stretcha och äta. Även om vissa kaniner kan ha några energiutbrott på natten (särskilt unga kaniner), gör de vanligtvis inte för mycket ljud på natten om de är tillräckligt trötta under dagen.

Vissa människor kämpar med kaniner som låter mycket och väcker dem mitt i natten. I dessa fall rekommenderar jag att du försöker hålla dig till en konsekvent daglig rutin med din kanin. Gå upp vid samma tid varje dag och mata dem direkt. De kommer att vänja sig vid schemat och lära sig den tid du alltid vaknar och matar dem.

Annars vill du se till att din kanin har gott om tid utanför sitt inhägnad för att träna varje dag. Sikta på minst 4-5 timmars träning, men mer är alltid bättre.

En kanins rutin förändras beroende på din aktivitet

Bara för att det är den normala kaninrutinen betyder det inte att den inte kan ändras. Huskaniner kommer alltid att anpassa sitt schema beroende på när de matas och när det är mer aktivitet i huset.

Till exempel, medan kaniner vanligtvis sover hela eftermiddagen, har min Elusive lärt sig att lunch är en bra tid på dagen att tigga mig om godis. Hon följer mig upprymd in i köket för att hämta salladsbitar, spenat eller ruccola som jag håller på att plocka ihop till min egen lunch. Efter det kommer hon att förbli aktiv i ungefär en timme innan hon somnar om.

På samma sätt, om du stannar uppe sent på natten med din kanin, kan du upptäcka att de justerar sitt schema för att stanna hos dig och gå upp senare på morgonen. Detta är vanligare om du har ett konsekvent dagligt schema och går upp vid samma tid varje dag. På så sätt kommer din kanin att veta vad den kan förvänta sig av dig och kommer naturligtvis att anpassa sitt schema för att passa ditt så att han kan vara redo för frukost.

Kaniner reagerar också på aktivitet i hemmet. Om du går upp mitt i natten för att gå på toaletten kan din kanin också gå upp. De vaknar också ofta för att hälsa på dig, även om du kommer hem mitt på eftermiddagen.

Lär dig mer om fördelarna med en daglig rutin för din kanin.

Säsongsförändringar i kaninbeteende

Årstider har i allmänhet inga drastiska förändringar i kaninbeteende, men du kanske märker några små skillnader i deras dagliga rutin. Dessa är främst förändringar baserade på temperatur och dagsljus, justering av de tider på dagen då kaninen kommer att vara som mest aktiv.

När det är mer dagsljus på sommaren tenderar perioder av kaninaktivitet att vara något tidigare på morgonen och senare på natten. De sover längre på eftermiddagen, men har en kortare sömnperiod mitt i natten.

På vintern blir det tvärtom, din kanin kommer att sova mindre på dagen och mer på natten. Kaniner föredrar också svalare väder. Under årets kallare månader kan du märka mycket gladare och mer energiskt beteende hos din kanin.