Vad gör kaniner på natten?

Kaniner är fantastiska husdjur eftersom de är lekfulla och fogliga varelser. Du kanske undrar vad din kanin gör när du vaknar mitt i natten och han eller hon hoppar runt. Kaniner är inga nattdjur, men de kan vara aktiva på natten.

En kanin kan sova, äta eller leka när som helst på natten. Kaniner är crepuskulära och är mest aktiva i skymning och gryning. Däremot kan kaniner uppvisa något av dessa naturliga beteenden vid olika tider på natten.

I det här inlägget får du lära dig om de olika beteenden vilka kaniner kan ställa ut på småtimmarna på natten. Vi kommer också att fokusera på några saker du kanske vill överväga för att göra din kanins nattupplevelser mer bekväma.

Tre saker som kaniner gör på natten

Kaniner är oftast mest aktiva gryning och skymning, men de kan också vara aktiva på natten. När som helst på natten kan din kanin uppvisa sitt normala beteende. Det är ganska normalt att hitta sin kanin vaken mitt i natten.

Här är de tre saker som kaniner gör på natten:

1. Kaniner sover på natten

Förutom att vara aktiv på natten kan din kanin också välja det sömn. Kaniner får cirka 8 till 12 timmars sömn under dagen. Till skillnad från människor sover kaniner vid olika tidpunkter under dagen.

Att ge din kanin tillgång till naturligt ljus hjälper din kanin att hålla sig lugn och se till att hans eller hennes mest aktiva tider är runt skymningen eller gryningen varje dag.

Vissa kaniner sover till och med med öppna ögon, så det kan vara svårt att se om din kanin sover.

I allmänhet kanske inomhuskaniner inte uppvisar detta beteende eftersom de känner sig trygga och glada i ditt hem.

Det finns några olika sätt din kanin kan lägga sig ner medan den sover. (dessa poser är också vanliga när din kanin slappnar av!):

 • Utsträckt – I denna position ligger din kanin utsträckt på magen. Alla dess ben sticker ut från kroppen, eller så kan de hållas nära men fortfarande synliga.
 • Brödliknande – Det här är verkligen den sötaste pose du kan hitta din kanin i. I den här positionen har din kanin alla fyra ben instoppade under kroppen, så din kanin liknar ett bröd.
 • På sin sida – Det här är en vanlig ställning där kaninen blottar en del av sin undersida medan den ligger på sidan med benen ut framför sig eller instoppad nära kroppen.
Se även  Vilka är tecknen på en gravid kanin?

Ibland kan temperaturen i deras omgivning få en kanin att anta en viss attityd. Till exempel, om det är varmt, kommer din kanin förmodligen att välja att sova i en position där den är mer utsträckt. Motsatsen gäller för kalla temperaturer; de drog alla sina lemmar mot sig.

Följande är olika typer av sömnbeteende som din kanin kan uppvisa under sin tupplur:

 • snarkning
 • Långsam andning
 • Att drömma

Dessa tre beteenden är gemensamma för alla kaniner. Men om du är osäker på om snarkning eller ett visst andningsmönster är normalt, kontakta din veterinär.

Uppskattar kaniner en nattlampa?

Tyvärr kommer din kanin inte att uppskatta en nattlampa. Att installera en nattlampa nära din kanins bur kan störa dess naturliga beteende. Den ständiga närvaron av ljus kan stressa din kanin och ha en negativ inverkan på hans humör och beteende.

Om din kanin inte har tillgång till naturligt ljus och mörker kan det vara en allvarlig stressfaktor. Ett ändrat schema kommer att störa mycket av din kanins naturliga rytmer. Förutom att lägga till stress, kan det också orsaka infertilitet och andra fertilitetsproblem.

Kolla in den här artikeln jag skrev för att lära dig mer om naturligt ljus och hur det påverkar din kanin.

2. Kaniner äter på natten

Precis som vilda kaniner kommer din tamkanin att äta det mesta runt gryning och skymning. Detta är den säkraste tiden för vilda kaniner att ge sig ut. Vid dessa tillfällen kan de lätt undvika rovdjur. Din kanin har en liknande programmering, men kan börja beta om du ger tillräckligt med mat under dagen.

Se även  Vad ska man göra om en kanin äter giftiga växter eller gifter?

Från din kanin ätmönster kan inkludera många olika kommersiella och hemodlade livsmedel, såsom:

 • Gräs eller bromhö
 • Kommersiellt tillverkade pellets
 • En mängd olika grönsaker

Kontrollera alltid med din veterinär innan du ger din kanin ett nytt foder att prova. Det är viktigt att se till att du håller din kanin frisk och säker.

Din kanin skulle vilja prova lite olika gröna; Följande grönsaker är alla säkra för kaniner att äta:

 • Grönkål
 • Grönkål
 • Vattenkrasse
 • mangold
 • Senapsgrönt
 • Maskrosgrönt
 • Broccoli
 • Gröna morot

Om du ger din kanin konstant tillgång till mat är chansen stor att den kommer att tugga hela natten. Även om du kanske inte är uppe hela natten, är det klokt att övervaka hur mycket din kanin äter för att se till att den håller sig frisk.

3. Kaniner leker på natten

Leken ser olika ut för varje kanin. Vissa kaniner är mer lekfulla än andra. Vissa kaniner gillar bara att leka vid en viss tid på dagen.

I allmänhet är kaniner mest sociala och lekfulla runt skymningen.

Leken kommer också att se olika ut beroende på vilken miljö din kanin får leka i.

Följande är flera exempel på detta lekbeteenden som en kanin kan ställa ut:

 • Att skjuta över saker
 • Kasta runt leksaker
 • Spring runt och i cirklar
 • Hoppar på och av möbler
 • Njut eller knapra på en favoritleksak
 • Hoppa och dansa runt

Detta beteende visar vanlig lek som kaniner ägnar sig åt. Om du äger mer än en kanin kan de också välja att leka med varandra. En handfull av dessa beteenden kan uppstå under natten.

I alla fall, om din kanin hålls i sin bur på natten kan vissa av dessa lekfulla beteenden vara begränsade. Till exempel har din kanin inte nödvändigtvis utrymme att springa fritt när den är i sitt inhägnad.

Se även  Varför stampar min kanin på natten? 6 huvudorsaker!

Håller din kanin dig vaken på natten?

Många förstagångskaninägare kan uppleva en period då deras kanin inte verkar slå sig ner när solen går ner. Detta är vanligt bland kaninägare och det finns några sätt att minska bullriga utbrott från din kanins bur mitt i natten.

Här är några tips att prova om din kanin inte vilar vid läggdags:

 • Speltid – Släpp ut din kanin ur buren när skymningen närmar sig. Detta är kaninens mest aktiva tid på dygnet, och att ha utrymme att springa runt kommer att hjälpa dem att bränna av energi, förhoppningsvis tröttar de ut tillräckligt för att somna eller åtminstone göra mindre ljud.
 • Ta hand om leksaker – Om du kan göra detta säkert, ge din kanin en tyst leksak att leka med och tugga på hela natten. Detta är en perfekt distraktion som hjälper dem att vara mer fridfulla.
 • Förbered en bekväm bur – Att skapa en miljö med låg stress med lite mjukt halm, rent vatten och en mysig plats att sova i sin bur hjälper dem att lugna ner sig när de måste tillbringa längre tid i sin bur.

Till sist

Kaniner kan vara lika aktiva på natten som de är på dagen. Förvänta dig inte att din kanin ska gå och sova när du gör det. Vanligtvis fräser de i sin bur hela kvällen. Se till att de får tillräckligt med mat, vatten och distraktion. Distraktion är viktigt för att inte störa din sömnvanor.

På natten kan kaniner sova, äta, ansa och leka. Detta är normalt beteende och bör inte skrämma dig. Nu när du vet hur din kanin ska bete sig på natten kan du sova gott!