Vad gör kaniner till bra husdjur?

Jag fullkomligt älskar kaniner! Eftersom jag är allergisk mot både katter och hundar valde jag istället kaniner som mitt favoritdjur. De är supersmarta små varelser med spunkiga och söta personligheter. Även om det verkligen finns några nackdelar med att äga en kanin (mer om det i slutet av den här artikeln), är de totalt sett utmärkta följeslagare.

Sammantaget är kaniner fantastiska husdjur för alla som vill lära sig att ta hand om dem. Kaniner är sociala och kan fungera som sällskap, precis som katter och hundar gör. De kan tränas och kommer vanligtvis att leva långa liv jämfört med andra små djurraser.

Som sagt, du bör alltid göra lite forskning om att ta hand om alla nya husdjur du tar med dig hem. Det är kaniner inte Nybörjare eller barnvänliga husdjur, så se till att du är beredd att ta hand om dem innan du tar med ett (eller två) hem. Lär dig mer om hur du tar hand om en kanin (inklusive diet, utrymmeskrav, kaninskydd, etc.)

Om du är redo att adoptera en kanin, glöm inte att kontakta ditt lokala djurhem. Förutom katter och hundar har många härbärgen även kaniner (och andra smådjur) tillgängliga för adoption.

1. Kaniner är sociala

Precis som katter och hundar är kaniner bra följeslagare. De älskar uppmärksamhet och tycker om att bara interagera med sina människor. Kaniner dansar runt våra fötter, ansar oss, tigger om godis, sover bredvid oss ​​och njuter av vårt sällskap.

I det vilda lever kaniner i stora familjegrupper som kallas warrens. Bland dessa grupper kommer kaniner att ha sina bästa vänner som de lever och häckar med. Även om kaniner inte kan kommunicera med människor så nära som de gör med varandra, är de fortfarande ganska sociala när de interagerar med oss.

Det kan dock ta lite tid för kaniner att uppnå denna nära relation till människor. Kaniner är helt bytesdjur, så de tenderar att ha mer blygsamma och försiktiga instinkter. Det kan ta några veckor eller månader för kaniner att lära sig att lita på människor. Men om du ger din kanin tid kommer du att se att de verkligen är underbara följeslagare.

2. Kaniner är tysta

Bor du i lägenhet kan en kanin vara ett bra val för dig. Till skillnad från hundar som skäller högt, gör kaniner sällan ljud, och de flesta ljud de kan göra är otroligt mjuka och nästan omärkliga. För tysta, introverta människor som jag är kaniner ett idealiskt husdjur, eftersom de mer eller mindre matchar min egen energinivå och lugna livsstil.

Det enda höga ljud som kaniner gör är att dunk. Det är när kaniner slår sina starka bakben mot marken för att skapa ett högt dunkande ljud. De brukar dock bara göra detta när de är rädda eller arga, så det är inte ett vanligt beteende för de flesta kaniner. På trägolv kommer ljudet att vara ganska högt, men på mattor är det osannolikt att smällen stör grannarna.

3. Kaniner är (vanligtvis) rena

Visste du att kaniner kan pottränas? Kaniner föredrar att ha sin röra på ett ställe så att de inte behöver sitta eller ligga i sin egen smuts. Kaniner tillbringar mycket tid under dagen med att ansa sin päls för att hålla pälsen ren och glänsande.

De ansar sig själva efter att ha ätit, före och efter sömn, och nästan när som helst på dygnet känner de att deras päls är i oordning. Kaniner gillar att hålla sig så rena och luktfria som möjligt

Som sagt, vissa kaniner är ganska envisa när det gäller sin kattlådsträning, och nästan alla kaniner kommer att sprida sitt hö överallt, vilket skapar en röra (deras huvudsakliga matkälla). Även om kaniner inte är illaluktande eller smutsiga djur, kommer det att finnas några röror att städa upp.

Se även  Kan kaniner äta jordgubbar?

4. Kaniner kan tränas

Kaniner är mycket smartare än vad folk tror. Inte bara kan de pottränas som katter, utan kaniner kan också tränas för att utföra trick. Mina favoritknep att lära mina kaniner inkluderar att ge kyssar, high fives och komma till mig när jag ropar deras namn.

Du kan till och med träna kaniner att hoppa genom agilitybanor och utföra komplexa trick som att gå på bakbenen. Vissa kaniner är mer träningsbara än andra, men eftersom de flesta kaniner älskar söta godsaker (som frukt och söta grönsaker) kan de lätt uppmuntras och tränas att göra tricks.

Tränings- och undervisningsknep är också bra för att knyta an till din kanin. När du tränar dem kommer din kanin att lära sig att lita på dig och se dig som den som ger godsaker. Det kommer också att säkerställa att du spenderar mer tid och kvalitetstid med din kanin.

 • Läs om några knep du kan lära din kanin

5. Kaniner är växtätare

Vid det här laget är jag säker på att du har hört att det generellt är bättre för miljön att äta mindre kött. Om du har en katt eller hund kan du inte undvika att mata den med kött; det är en del av deras hälsosamma, naturliga och nödvändiga kost. Men du kan också välja en annan typ av husdjur som är en komplett växtätare och bara äter ”kaninmat”.

Den huvudsakliga näringskomponenten i en kanin är timotejhö. De äter mycket hö, men det är faktiskt bara ett slags långt, fiberrikt gräs. Även kaninpellets (som utgör en mindre del av en kanins kost) är vanligtvis timotejbaserade.

De andra livsmedel som kaniner äter är främst gröna bladgrönsaker (tänk romansallat, grönkål och vårgrönsaker). De kan ges färsk frukt och grönsaker (som morötter och paprika) som en godbit, men det bör vara en mycket liten del av en kanins födointag.

 • Läs mer om hur du ger din kanin en hälsosam kost

6. Kaniner sover på dagen

Om du är någon som går till jobbet eller skolan på dagarna och är hemma på kvällen, kan en kanins sömnschema överensstämma med de tider du är hemma. Kaniner är inga nattdjur, men är vanligtvis inte heller vakna på dagarna. De tillhör en kategori av djur som kallas crepuscular, vilket betyder att de är mest aktiva på morgonen och kvällen runt gryning och skymning.

Det betyder att din kanin kommer att vara vaken för att spendera tid med dig medan du vaknar och gör dig redo på morgonen. De sover när du är borta. Sedan runt 17 eller 18 kommer din kanin att bli aktiv igen och vara redo att umgås med dig.

7. De kan leva 10 år eller mer

De flesta kaninraser (och blandade icke-kaninraser) kommer att leva i genomsnitt 8 till 12 år. Detta antal har ökat under de senaste decennierna eftersom kaniner har blivit mer kända som husdjur än som husdjur.

Jämfört med många andra smådjur är detta en relativt lång livslängd. Man får ingen ung kanin och måste ta farväl av den några år senare. De har lång tid på sig att växa med dig och bli en älskad följeslagare.

Den äldsta kaninen jag har vårdat levde i 13 år. Jag har också haft andra kaniner som levt längre än 10 år, och jag hör allt oftare historier om huskaniner som lever långa och friska liv. Min personliga övertygelse är att när vi har lärt oss under de senaste decennierna hur man bättre kan ta hand om kaniner och införliva dem i våra hushåll, så har kaninernas livslängd ökat i enlighet därmed.

8. Kaniner behöver inte hållas i bur

Även om det kan vara bra att ha en bur till en kanin när du först tar hem honom (eller om han är en bråkstake). De flesta kaniner kan så småningom få fri tillgång till huset, eller till specifika rum i huset.

Se även  Förrådslista kaniner

Detta är bra för kaniner eftersom det betyder att de inte kommer att känna sig ensamma, uttråkade och deprimerade när de sitter i en bur hela dagen, men det är också bra för oss som vårdare eftersom kaninen har fler möjligheter att interagera med oss ​​och umgås.

Djur som hålls i bur tenderar att vara mer isolerade från familjens dynamik. Att tillåta en kanin att ströva fritt innebär att den kan bli en mer integrerad del av familjen.

 • Lär dig om stegen du måste vidta för att tillåta en huskanin att ströva fritt

9. Kaniner älskar att vara husdjur

Om du någonsin har velat röra vid ett mjukt, fluffigt moln, prova att klappa en kanin. Deras päls är mjuk och tjock, eller sammetslen (när det gäller Rex-kaniner). En stor majoritet av kaninerna jag umgås med sitter gärna medan jag skakar på huvudet och ger dem en massage bakom öronen och axlarna.

Om du klappar en kanin kommer du att märka att den lätt smälter ner i marken. Många kommer att bita ihop tänderna mjukt. Detta är känt som kaninspindlar. Det är en helt annan mekanism än en katts spinnande, men det betyder samma sak: din kanin är nöjd och avslappnad.

10. Kaniner är milda

Kaniner är en typ av bytesdjur. Denna bytesstatus gör att många kaniner är ganska skygga, instinktivt rädda för rovdjur (inklusive människor). De har inte vassa tänder eftersom deras munnar är gjorda för att klippa gräs och grönska.

Det betyder inte att aggressiva kaniner inte existerar. Jag har haft min beskärda del av kaninbett när jag arbetat med räddningskaniner (ingen var dock seriös). Men kaniner är mycket mer benägna att reagera på rädsla och ångest genom att fly snarare än att försöka attackera. Om du adopterar en kanin från ett djurhem kan de hjälpa dig att välja de skonsammaste kaninerna som finns.

11. Kaniner har stora personligheter

Kaniner är väldigt konstiga djur. De älskar att surra runt i rummet och bokstavligen hoppa av glädje (typ som en binky). När du lär känna din kanin kommer du att börja läsa det söta och spunkiga kroppsspråket som din kanin använder för att uttrycka sin individuella personlighet.

När jag skriver detta har en av mina kaniner krupit under en filt och leker under (eftersom kaniner är grottmänniskor av naturen och lever i tunnlar i det vilda). Min andra kanin fortsätter att försöka hoppa i mitt knä och tigga om godis.

Ibland tar det ett tag för kaniner att komma ur skalet efter att de först kommit hem. De kan verka som om de ständigt gömmer sig eller är försiktiga med människor. Ha tålamod med din kanin. De är ett bytesdjur och har instinkten att vara mycket försiktiga på nya platser och situationer. När din kanin blir bekväm i sitt hem och börjar lita på dig, kommer du att se hur hans personlighet börjar lysa.

Varför är kaniner ett dåligt val för dig?

Kaniner är fantastiska husdjur, men inte för alla. I allmänhet är de husdjur som är idealiska för en lugn eller introvert livsstil. De är inte heller ett bra val för familjer med små barn, eftersom kaniner är ömtåliga och ofta mycket stressade i kaotiska miljöer.

Om ovanstående lista med positiva kaninegenskaper får dig att tänka på en söt liten kanin, men du är osäker, har jag även inkluderat en enkel lista över de mindre positiva kaninegenskaperna om varför du kanske inte vill köpa en kanin. genast. Här är några anledningar till varför kaniner kanske inte är det bästa husdjuret för dig:

 • Du har inte tid att umgås med din kanin. Eftersom kaniner är sådana sociala varelser, kan de bli ensamma och deprimerade om de lämnas ensamma hela tiden. Om du inte kan umgås med din kanin bör du vänta till en tid i ditt liv då du kan ge honom mer uppmärksamhet (eller överväga att skaffa två).
 • Du är ofta hemifrån. Om du är borta hela tiden på affärsresor eller helgresor, kan kaninen som stannar hemma bli ensam och orolig. Det är också fullt möjligt för kaniner att bli sjuka på kort tid, så se till att någon tittar på dem minst var 24:e timme.
 • Du har barn som är häftiga eller inte vet hur man ska vara snäll mot djur. Kaniner har en känslig benstomme och kommer vanligtvis inte bra överens med barn. De kan också repa sig eller försöka bita människor om kaninen känner sig i ett hörn.
 • Du är allergisk mot kaniner eller hö (gräsallergi). Det är mindre vanligt att vara allergisk mot kaniner än mot katter eller hundar, men höallergi är ganska vanligt. Om du inte är villig att ta allergimediciner eller tolerera allergisymptomen är en kanin förmodligen inte något för dig.
 • Du har inte forskat i kaninskötsel. Se alltid till att du är beredd att ta hand om ett husdjur innan du tar hem det. Kaniner kräver mer underhåll än de flesta förväntar sig, vilket resulterar i att många kaniner överges några månader efter att de kommit hem. (läs mer om fördjupade riktlinjer för kaninvård)
 • Du vill ha ett gosigt husdjur. Även om kaniner älskar att bli klappade, hatar de flesta att bli hållna. Om du letar efter ett sött husdjur att plocka upp och gosa när du vill, kanske en kanin inte är det bästa valet.
 • Kaniner fäller mycket. Kaniner har tjock päls och går igenom flera tunga molningssäsonger varje år. Det är som en virvelvind av päls och det hamnar på allt.
 • Kaniner kan vara destruktiva. Kaniner har naturliga instinkter att tugga och gräva. De tenderar att gå efter elektriska sladdar, golvlister och mattor i hörnen av rummen. Du kan kaninsäkra ditt hem så mycket som möjligt, men det finns en god chans att din kanin går sönder något och hamna i trubbel hur bra du än gör.
 • Kaniner kan lätt bli sjuka. Kaniner kan bli sjuka och dölja symptomen på sin sjukdom. För att fånga tecken tidigt måste du kunna hålla ett öga på din kanin och leta efter subtilt sjukdomsbeteende. Det är en bra idé att ha en akutfond för husdjur tillgänglig för säkerhets skull.
Se även  Varför är min kanin så aktiv på natten?

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.