Vad gör kattmynta med katter och varför gillar katter det?

Som den enda rekreationsdrogen för katter är kattmynta (nepeta cataria) en unik stimulerande växt som är nästan lika gåtfull som katterna själva.

Bland 67 % och 80 % av den vuxna kattpopulationen är känsliga för kattmynta.

Känsliga katter svarar på kattmynta genom att bli lite galna: de rullar runt på golvet, slickar upp så mycket ”nyp” de kan, gnuggar huvudet i kattmyntan och leker runt i rummet. Vissa katter börjar dregla. Andra blir upprörda och våldsamma.

Både små och stora katter reagerar på kattmynta. Lejon, tigrar, leoparder och andra stora katter visar alla samma reaktioner på örten. Men även om erfarenheten är utbredd bland katter av alla slag, är de de enda djuren som får så mycket surr av kattmynta.

För oss andra är det allt mellan ett repellerande och ett milt lugnande medel. Bryggat till ett te, rökt eller blandat till godsaker, är kattmynta och kattmynta lugnande för människor, hundar och andra djur. Och om du inte blir upphetsad av upphetsade katter eller avslappnade människor, kanske du vill veta att den aktiva ingrediensen i kattmynta har en myggmedel kraftfullare än DEET.Oavsett om du tittar på en katt mitt i en kattmynta hög eller studerar hemligheterna som är gömda i själva ”nypet”, är dynamiken mellan växten och katten en ständig källa till fascination.

I den här artikeln tittar vi närmare på kattmyntans mystiska sätt, tar reda på vad det är, hur det påverkar katter och hur du själv kan komma igång med kattmynta.

Hur fungerar kattmynta?

För att förstå hur kattmynta påverkar din katt måste vi titta närmare på två saker:vad kattmynta består av och vad som driver din katt.

Vad är kattmynta?

Bunt av kattmynta blad, stjälkar och blommor

Kattmyntan liknar andra medlemmar av mintfamiljen, med spetsiga, tandade blad och vita eller lavendelblommor.

När du tittar på en kattmynta växt, är ditt första intryck av en ogräsgrön flerårig ört, ibland toppad med ett knippe vita eller lavendelblommor. Tandade blad förgrenar sig från stjälken och ser ut som mjukare, dammiga kvistar av citronmeliss.

Växten är medlem i mintfamiljen (Lamiaceae) och kan lätt misstas för citronmeliss, kattmynta och pepparmynta.

Vad som skiljer det från dessa växter är något du inte kan se: en kemisk förening som kallas nepetalakton.

Utsöndras i ömtåliga mikroskopiska sfärer som täcker växtens blad, stjälkar och fröskidor, bildas nepetalakton mellan 70 % och 99 % av den eteriska oljan i kattmynta.

Varför gillar katter kattmynta?

När de små sfärerna spricker flyter nepetalaktonmolekyler från kattmyntan och hamnar i din katts näsa. Därifrån binder de till proteinreceptorer, som stimulerar sensoriska neuroner som når ut till andra neuroner i luktbulben. Luktlöken är en nervös struktur i din katts hjärna som fungerar som ett bearbetningscentrum för lukter.

Luktlöken projicerar denna luktinformation till olika delar av hjärnan, inklusive de två neuronala klustren som kallas amygdala. Denna körtel reglerar beteenderesponser på stimuli. Amygdala får med andra ord beskedet att det är dags att stimulera den känslomässiga responsen och få igång kroppen.

Se även  Hur man håller en katt utan att bli repad

Samtidigt projicerar luktkörteln också till hypotalamus eller ”mästarkörtel” i hjärnan, som kontrollerar nästan allt i kroppen. Det verkar som att hypotalamus tolkar kattmyntans nepetalakton som något som liknar sexuella feromoner hos katter, reglerar svaret via hypofysen och framkallar ett beteendemässigt svar.

Vad gör kattmynta med katter?

Oavsett kön börjar drabbade katter agera mycket som honor i brunst – med en twist.

Du kommer att märka brunstliknande beteenden som att rulla runt på golvet, frenetiskt gnuggande kind, spinnande och sång. Utöver detta beteende blir katter i allmänhet irriterade, jagar osynliga möss och leker runt i huset.

Hur länge varar effekten av kattmynta på din katt?

Effekten varar i 5-15 minuter och försvinner sedan och lämnar din katt upprymd i upp till två timmar. Under den tiden förlorar katter sin känslighet för kattmynta och behöver lite tid för immuniteten att försvinna.

Så eftersom kattmynta verkar utlösa någon form av känslomässig reaktion som liknar den hos kattferomoner, är det någon sorts pseudoferomon som härrör från växter?

Inte riktigt.

Till skillnad från feromoner påverkar de flyktiga oljorna i kattmynta endast katter genom näsan. Katter absorberar inte nepetalakton med sitt Jacobsons organ – även känt som vomeronasala organet – som ligger på taket av munnen. Det är en näsdriven upplevelse.

Medan katter ofta äter kattmynta när de är höga, har intagen kattmynta inte samma effekt. När katter äter kattmynta upplever de det ungefär på samma sätt som vi gör när vi äter det eller gör te av det – de kan uppleva en mild lugnande effekt.

Vi kan inte säga exakt vad katter upplever när de luktar kattmynta. Det finns ingen konsensus i det vetenskapliga samfundet om varför just kattmynta påverkar katter.

Är kattmynta säker?

Trots alla dess euforiska effekter är det så hälsosamt som ett läkemedel kan vara. Kattmynta är säkert, omöjligt att överdosera och inte beroendeframkallande. Katter i alla åldrar kan prova det, men endast vuxna katter är kopplade för att uppleva en high. De flesta katter utvecklar ett intresse för kattmynta när de blir sexuellt mogna (6 till 8 månader gamla).

Vilka är fördelarna med kattmynta?

Oavsett om din katt nappar på den färsk eller rullar runt i en hög med torkade knoppar, kan kattmynta gynna dess hälsa.

När kattmynta äts kan det hjälpa stressade katter att slappna av och känna sig lite lugnare, och vid inandning uppmuntrar kattmyntans aktiva komponenter din katt att leka. Sökande, bultande och andra former av lek fungerar också som kraftfulla stressavlastare.

Kattmynta är ett säkert, skonsamt alternativ till omdirigeringsverktyg för hårda beteenden.

När kattmynta stänks eller strös på en ny skrapstolpe eller säng, kan det hjälpa till att uppmuntra din katt att besöka och använda det avsedda föremålet. I kombination med en mild avskräckande effekt är denna typ av positiv riktning ett effektivt sätt att förändra din katts mönster utan att skada eller stressa.

Se även  Varför gillar min katt att bli buren?

Alternativ till kattmynta för katter

Vad händer om din katt är en av cirka 1/3 av kattpopulationen som inte svarar på kattmynta? Du har några alternativ. Medan silvervine är det mest lovande alternativet till kattmynta, kan du också prova valerianarot, tandsten kaprifol och andra typer av kattmynta.

Silvervin

Medan kattmynta blir mer pressad är silvervine – även känd som matatabi – ett potent alternativ. Denna infödda i Kina och Japan är en art av kiwi från familjen Actinidiaceae.

Istället för nepetalakton innehåller silvervin höga koncentrationer av en kemikalie som kallas aktinidin. Actinidin orsakar en reaktion som liknar den för nepetalakton, men verkar påverka en större andel katter. Detta enligt en publicerad studie i BMC Veterinary Research svarade nästan 80 % av katterna i en grupp på 100 katter på silvervine, inklusive 75 % av katterna som inte fick något från kattmynta.

Silvervine inducerar också en längre high. Medan kattmynta försvinner efter 5-15 minuter, kan en silvervine frenesi vara upp till 30 minuter.

Precis som kattmynta är silvervine säkert för katter och det roliga kommer utan biverkningar. Om din katt är en del av befolkningen som inte får något ut av en dos kattmynta, överväg att prova Silvervine istället.

Valerianarot

Valerianarot är en blommande perenn kanske mest känd för sina lugnande egenskaper. Det är också måttligt stimulerande för katter, vilket framkallar ett svar hos cirka 47 % av katterna. Och precis som valeriana kan hjälpa till att lindra sömnlöshet och ångest hos människor, kan denna växt hjälpa katter att slappna av när höjdpunkten har passerat.

Tatarisk kaprifol

Tatar kaprifol är en blommande buske som, liksom kattmynta, innehåller monoterpenoiden nepetalakton. Träet orsakar kattmynta-liknande reaktioner hos cirka 50 % av katterna. Även om katter som är känsliga för kattmynta inte svarar på växten förrän de är cirka 6 månader gamla, verkar det som om katter i alla åldrar kan få en kick av denna kaprifolvariant.

Andra typer av kattmynta

Av Nepeta-arterna har nepeta cataria den högsta koncentrationen av nepetalakton och de mest potenta effekterna, men kattmyntaarter som Blue Wonder, Persian och Faassens kattmynta kan också utlösa en reaktion.

Hur du ger din katt kattmynta

Calico cat leker med kattmynta

Kattmynta finns i en mängd olika format, inklusive torkad kattmynta, kattmyntafyllda leksaker och kattmyntasprayer.

Att ge din katt kattmynta är enkelt. Om du använder kattmynta eller en leksak, krama och massera den innan du ger den till din katt. Detta hjälper till att värma upp saker, spränga kulorna på ytan och släppa ut kattmyntans flyktiga oljor. Om du använder en spray behövs ingen förberedelse. Spraya det bara på ditt valda område.

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Kattmynta håller längst när den förvaras i en lufttät behållare på en mörk, sval plats. Om du har frysutrymme och vill maximera livslängden på din kattmynta, placera förseglade behållare med kattmynta i frysen och tina dem när du är redo för lite kul.

Här är några typer av kattmynta du kan ge din katt.

Grå katt med kattmynta

Kattmynta är alltid samma ört, men den finns i några storlekar. Här är några av de tillgängliga alternativen.

Torkad kattmynta

Du kan också köpa torkad kattmynta nästan överallt där du kan köpa kattmat. Styrkan varierar från produkt till produkt, med kattmyntaprodukter av lägre kvalitet som innehåller för mycket stjälk och inte tillräckligt med knoppar.

Kattmynta leksaker

Kattmynta leksaker finns också så att din katt har något att sparka, dregla och piska runt medan den surrar.

Klicka här för en lista över de bästa kattleksakerna på marknaden

Kattmynta spray

Du kan också använda kattmynta sprayer, som är ett mindre rörigt alternativ till kattmynta löv utspridda på golvet. Kattmynta spray är användbar för att fräscha upp kattmynta leksaker och kan hjälpa din katt att bli intresserad av nya möbler som skrapor, sängar och träd.

Odla kattmynta hemma

Om du gillar idén om en färsk växt, överväg att odla kattmynta i din grönsaksträdgård. Det är en perenn som är tålig och lätt att odla i en mängd olika klimat. Plocka och torka kattmyntan om det behövs. Medan katter svarar på både färsk och torr kattmynta, är uttorkad kattmynta mer potent och lättare att lagra under lång tid.

Hur mycket kattmynta ska man ge en katt?

Lite kattmynta räcker långt – bara en tesked torkad kattmynta räcker för att framkalla en fullständig reaktion. Och precis som det inte finns någon tydlig minimidos vid vilken effekterna börjar, finns det ingen hård och snabb gräns för hur mycket kattmynta du kan ge en katt. Katter som äter för mycket av det kan dock uppleva mag-tarmbesvär på grund av växtens höga fiberinnehåll.

Kom ihåg att en katts reaktion inte ökar i proportion till mängden kattmynta hon får, så det är bäst att börja smått och övervaka din katts reaktion. Om din katt slår ihop all kattmynta och ändå verkar vilja ha mer, kanske du vill poppa i en extra tesked eller så. Om du har en massa oanvänd kattmynta över, försök att skära ner den lite.

Kom ihåg att exponering för överbliven kattmynta kan minska din katts känslighet för det, så det är bäst att städa upp efteråt för att säkerställa att din nästa session blir lika trevlig som den förra.

I slutändan förblir Catnip ett mysterium.

Katt på kattmynta som rullar på golvet med öppen mun

Även om vi kunde gräva djupare i hur föreningarna i kattmynta interagerar med din katts hjärna, kan vi inte svara exakt varför en art – kattmynta – har en så intensiv effekt på så många medlemmar av en annan art. Det är ett mysterium lika spännande och förtrollande som våra katter själva.

Läs också: De 5 bästa kattmyntaprodukterna