Vad händer när kaniner äter choklad?

Kaniner är bedårande djur och de är de sötaste husdjuren. Det är kul att mata dem och se dem äta medan de håller i maten med söta tassar och gnager på den.

Har kaniner en viss typ av diet, eller kan du mata dem vad du vill? Är det okej att ge dem sötsaker som choklad och godis om du känner lite extra kärlek till dem?

Läs vidare för att lära dig mer om den specifika diet som kaniner behöver och deras specialiserade matsmältningssystem.

Vad händer när kaniner äter choklad?

Kaniner är extremt känsliga djur. Detta inkluderar också deras mycket komplexa matsmältningsorgan. De bör aldrig ges choklad eftersom även den minsta mängd kan vara dödlig för din lilla lurviga vän.

Choklad är mycket giftigt för kaniner eftersom det innehåller koffein och teobromin. Båda aktiva ingredienserna är extremt potenta hos kaniner och kan vara mycket farliga för dem.

Om din kanin råkar få i sig choklad ska den omedelbart tas till veterinären.

Om det är möjligt för dig att behandla dem hemma och det är svårt att träffa en veterinär direkt, bör du prova att tvångsmata dem mycket vatten för att späda ut chokladens skadliga effekter.

Teobromin tar längre tid att metabolisera i kaninernas kroppar än hos människor och ackumuleras därför till farliga mängder.

Det måste pumpas ut ur kroppen för att förhindra organsvikt och till och med djurets död.

Vad ska du göra om din kanin äter choklad?

Om din kanin av misstag har fått i sig choklad och du inte är säker på hur mycket, ta din kanin till veterinären omedelbart i en nödsituation.

Se även  Hur kontrollerar man kaninens temperatur?

Om detta av någon anledning inte är möjligt, ge din kanin vatten omedelbart. Fortsätt att försöka ge honom vatten för att neutralisera effekterna av chokladen och spola ut honom ur kroppen.

Fortsätt att övervaka din kanin eftersom det kan ta 6-12 timmar innan förgiftningssymtom uppstår. Se upp för följande symtom:

 • Andas snabbt
 • Skaka
 • Att attackera
 • Oregelbunden hjärtrytm
 • uttorkning
 • Att vara aggressiv

Eftersom kaniner inte kan smälta chokladen måste den lämna kroppen genom avföring, urin eller kräks. Det skulle vara idealiskt om kaninen kräktes direkt, men det är sällsynt och mycket svårt att framkalla hos en kanin.

Kaniner kan inte kräkas, så ditt enda alternativ är att fortsätta vattna dem. Det tar 10 till 20 timmar för choklad att lämna kaninens kropp.

Hur mycket choklad är för mycket för din kanin?

Även den minsta chokladbit är för mycket för din kanin, så den bör alltid behandlas som en nödsituation. I allmänhet, 1 oz. choklad kan visa sig vara dödligt för en 5-pund kanin.

Detta kan vara olika med olika kaniner och olika typer av choklad. Vissa kan innehålla högre koncentrationer av teobromin och vissa kan innehålla mindre.

Oavsett hur mycket choklad din kanin har ätit bör den omedelbart tas till veterinären för en grundlig och fullständig undersökning.

Veterinären kan använda en magsond för att spola ut eller pumpa ut chokladen, men detta är mycket svårt att åstadkomma.

Om du tycker att din kanin har fått en mycket liten chokladbit och ser bra ut och du har hållit dem hydrerade bör du ändå besöka veterinären.

Se även  11 tips för att hålla din kanin glad under semestern

Veterinären kan göra lite blodprov för att bekräfta om kaninen verkligen är ur vägen.

Vilken typ av mat gillar kaniner att äta?

Kaniner är främst växtätare och deras diet består huvudsakligen av växter och vegetabiliskt foder. Kaniner är betare och de gillar att äta konstant.

Till skillnad från katter äter inte kaniner protein eller köttprodukter. De har komplexa matsmältningssystem och deras kost är mycket specifik.

Varje förändring i deras kost kan störa den normala floran i deras tarmar, vilket gör att gas- och toxinproducerande bakterier växer i tarmen, vilket kan vara problematiskt och till och med farligt för kaninerna.

Hö är en mycket viktig del av kaninernas kost och bör ges till dem i överflöd. Kaninen ska matas med hö av god kvalitet.

Hö är rikt på fibrer vilket är oerhört viktigt för att kaninens matsmältningskanal ska fungera väl.

Kaniner bör också matas med en daglig portion mörkgröna bladgrönsaker bestående av sallad, bok choy, morötter, broccoli, koriander, broccoli och basilika, för att nämna några.

Dessa bör ges i överflöd eftersom de är rika på viktiga näringsämnen och fibrer som är idealiska för kaninen.

Andra grönsaker som potatis och morötter, som innehåller mycket kolhydrater, bör undvikas och ges i begränsade mängder då de kan bidra till diabetes och fetma på sikt.

Även om feta kaniner är söta att titta på, är de inte de hälsosammaste. Fetma predisponerar kaniner för många andra sjukdomar i unga år, såsom diabetes och hjärtsjukdomar, samt artrit.

Grönkål, grönkål och mangold bör också ges i begränsade mängder eftersom de är rika på kalcium och kan orsaka blåssten hos kaniner, vilket är ett mycket smärtsamt tillstånd.

Se även  Har kaniner navel?

Brysselkål och isbergssallat är till största delen vatten och mycket näringsfattiga, så det rekommenderas inte att mata i stora mängder.

Det handlar om

Alla djur är byggda på ett visst sätt och deras matsmältningssystem är specialiserade för specifika dieter. Om du har ett husdjur, fundera på vad du kan mata och vad som kan vara farligt.

Kaniner är strikta växtätare och deras matsmältningssystem kräver en specifik typ av diet. Detta inkluderar inte choklad, chokladderivat eller andra typer av godis.

Choklad är inte bara svårsmält för kaninerna, utan det är rent ut sagt giftigt. Det kan döda din kanin och därför är det viktigt att vara väldigt försiktig med vad du ger din kanin som husdjur.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Är kaniner växtätare eller köttätare?
 • Kan kaniner äta saltade solrosfrön?
 • Är havre bra för kaniner?
 • Kan kaniner äta bröd?
 • Vad ska man göra om en kanin äter giftiga växter eller gifter?