Vad händer om en kanin äter plast?

Vad händer om en kanin äter plast?

Vissa djur, som kaniner, har en medfödd instinkt att tugga saker, och plast är ett bekvämt utlopp för detta beteende. De kommer att tugga på nästan allt de hittar för att tillfredsställa sina begär.

Oroa dig inte om du känner dig orolig för att ditt husdjur har tuggat eller svalt lite plast. Ta ett djupt andetag och låt oss lära oss hur man löser ett sådant problem.

Vad händer när din kanin tuggar på plast?

Först och främst, få inte panik om du får reda på att din kanin har ätit plast. Plast kan lätt passera in i avföringen, så det finns ingen potentiell fara för din kanins hälsa.

Om din kanin äter plast, vidta omedelbara åtgärder för att hjälpa ditt husdjur att utsöndra den. För detta måste du ge dem mycket hö och vatten.

Du bör fortsätta att kontrollera kattlådan för att se till att plasten passerar in i avföringen. Att hjälpa din kanin att utsöndra all plast den har ätit är det bästa tillvägagångssättet.

Vänligen ge dem tillräckligt med mat och dryck. Håll ett öga på deras kattlåda för att se till att plasten kommer ut ur kaninens matsmältningskanal. Var bara där för dem och gör dem så bekväma som möjligt.

Varför tuggade min kanin plast?

Som håret på våra huvuden växer kaninernas framtänder (de två framtänderna) ständigt ut. Det finns för närvarande ingen hård och snabb förklaring till varför kaniner gnager saker.

Inte bara kaniner gillar att gnaga på saker. Egentligen är detta typiskt beteende hos däggdjur. Vissa har antagit att detta beror på tristess, medan andra har föreslagit att det är ett tidsfördriv.

För kaniner är det klart att tuggning har en enorm fördel. Kaniner kan förhindra att deras framtänder växer för långa genom att regelbundet tugga grova måltider.

Det är därför din kanin alltid kan gnaga på något. Som ett resultat av sin evolutionära historia har kaniner ett medfödd behov av att tugga.

Med sin fasta konsistens är hö fantastiskt för kaniner att tugga på under de flesta omständigheter. Kaniner håller sina framtänder korta genom att slipa bort gräs med sina framtänder. Kaniner kommer dock inte att begränsa sina gnagvanor till enbart hö.

Se även  Timothy hö för kaniner: ge ditt husdjur det bästa

Precis som andra husdjur som hundar, kommer kaniner att gnaga på nästan allt som är stelt och orubbligt de kan få tag på (eller tänder). Och i din situation kommer de oundvikligen att svälja plasten de gnager på.

En kanin kan tugga på nästan vad som helst av plast. Plastleksaker är vanliga i hushåll med barn.

Plast används till allt från mat till vattenskålar och soptunnor. Det är därför kaniner som får i sig plast faktiskt är en vanlig företeelse.

Om en kanin inte har något att tugga eller knapra på kommer den att uppleva enorm smärta. Detta beror på att framtänderna fortsätter att växa och utan konstant tuggning kan de sticka hål i tandköttet eller orsaka en särskilt stor fraktur.

Vad ska du göra om din kanin sväljer plast?

Det finns inte mycket som kan göras när plasten redan har tagits. För att säkerställa att din kanin blir av med plasten i avföringen kan du ge den en fiberrik kost.

En sådan diet bör vara acceptabel eftersom matsmältningssystem för kaniner har utvecklats för att bearbeta sådana livsmedel.

Se dock efter tecken på obehag. Dessa kan vara vad som helst som:

 • Trötthet
 • Låg social betydelse
 • Ingen aptit
 • Curling till en boll som döljer magen
 • Slipa tänder hårt

Framkalla aldrig kräkningar eller ge din kanin laxermedel eftersom det kan göra situationen mycket värre.

Gräshö i stora mängder och fiberrika godsaker är båda bra alternativ för att hjälpa dem att ta avföring istället för att ge dem laxermedel.

Det bästa är att hålla ett öga på dem och se till att de har mycket att äta och dricka hela tiden.

Om din kanin har svårt att göra avföring kan det räcka med en mild maggnidning. Detta hjälper till att slappna av i tarmarna och lindra matsmältningsproblem.

Gå aldrig för djupt och sluta snabbt om de blir fientliga eller visar tecken på lidande.

Om din kanin är väl återfuktad bör den ha små problem med att föra över någon plast som den kan ha svalt. Både maten de äter och deras egna vävnader kommer att dra nytta av att vara tillräckligt hydrerade eftersom båda kommer att vara motståndskraftiga.

Se bara till att ge din kanin färskvatten regelbundet.

Hur förhindrar du att din kanin tuggar på plast?

Din kanin agerar på sin typiska instinkt att tugga på allt den kan få tag på. Att tugga på hårda föremål är ett utmärkt sätt att hålla din kanins tänder i gott skick och förhindra framtida tandproblem.

Se även  Hälsosamt (och ohälsosamt) självvårdsbeteende hos kaniner

Vi rekommenderar dock starkt att du begränsar din kanins tillgång till all plast i ditt hem, eftersom det inte är bra för din kanins hälsa.

Samla alla matbehållare av plast, plastleksaker eller något annat din kanin kan tugga på. Vi inser att detta kommer att bli utmanande, men din kanins hälsa är viktigare just nu.

Du måste ta ett beslut om huruvida du ska köpa lämpliga kanintuggleksaker till ditt husdjur eller inte. En resa till djuraffären ger dussintals intressanta leksaker till låga priser.

Sådana leksaker kommer säkert att avleda din kanins uppmärksamhet från oönskade tuggmaterial och hålla honom frisk.

Vissa plaster används i konstruktionen av kanintuggleksaker eftersom de är mer elastiska och svårare att bryta isär.

Att få sådana leksaker kommer att förhindra att din kanin råkar äta något som kan skada honom.

Tips för att kaninsäkra ditt hem

Som kaninägare vill vi ha så mycket utrymme som möjligt för våra husdjur att springa och leka.

Men med allt skräp och leksaker runt omkring dig kan du inte låta bli att oroa dig för vad din kanin kommer att oavsiktligt tugga och konsumera.

Det är därför vi måste tänka framåt och kaninsäkra ditt hus. Här är några tips för att komma igång.

 1. Plocka upp alla kablar som dinglar lågt till marken eller ligger på golvet.
 2. Lägg undan barnens leksaker och köp några grova kaninleksaker som de kan leka med.
 3. Lägg dina skor ur vägen.
 4. Eftersom kaniner kan vara allergiska mot en mängd olika blommor och växter, är det bäst att hålla dina krukväxter utom räckhåll.
 5. Överväg att köpa ett husdjursstängsel som kan flyttas runt ditt hem och utökas så att din kanin kan ströva fritt i ett inhägnat område. Din kanin kommer att ha roligare i ett större lekområde.

Några säkerhetsåtgärder – vad är säkert för kaniner och vad är det inte?

Säkra föremål för kaniner att tugga på

Det är inte ovanligt att kaniner av misstag får i sig främmande föremål som plast. Att förse dem med ett brett utbud av säkra, attraktiva tuggalternativ kan hjälpa till att förhindra detta.

Se även  Varför springer min kanin ifrån mig?

Det är möjligt att underhålla en kanin i en mängd olika miljöer, inklusive en bur eller i det vilda.

Exempel på livsmedel som är säkra att tugga inkluderar:

 • Äppelkvistar
 • Björkris
 • Kartongbitar eller leksaker
 • Gammal, uttorkad furu
 • Leksaker gjorda av naturliga fibrer
 • Bomullshanddukar eller kläder
 • Halmkorgar

Du kan behöva experimentera med olika tuggar innan du hittar rätt för dig.

Var inte orolig om din kanin inte märker något direkt; deras smak varierar. Ge inte upp att hitta något de kommer att gilla.

Om kaniner ges tillräckligt med säkra, attraktiva alternativ att tugga på, är det mindre troligt att de tuggar på stängerna i sitt hölje.

Detta hjälper också till att bibehålla burens integritet och minskar mängden ljud som kaninerna producerar.

Endast hö och andra kaninsäkra tuggmaterial är tillåtna i din kanins bur.

Artiklar som inte är säkra för kaniner

Se till att göra dina läxor innan du ger din kanin en ny tuggleksak – kaniner kan bli frestade att tugga på något som är riktigt giftigt, till exempel vissa träslag eller växter.

Det mesta träet är för starkt för att tugga, och även om de lyckades äta tillräckligt för att vara farliga, är det bättre att vara säker än ledsen.

Material att undvika inkluderar:

 • Trä som är målat eller behandlat
 • Kork
 • Blank eller folietryckt kartong
 • cederträ
 • körsbärsträ
 • Aprikos trä
 • Bambu
 • MDF-skiva eller annan plywood

Se till att träet du ger din kanin är torrt, giftfritt och inte har manipulerats eller behandlats.

Ta inte bara några slumpmässiga grenar från trädgården utan att veta vilken typ av trä du arbetar med.

Slutlig avslutning

Om inte din kanin har ont eller visar konstiga symtom efter att ha svalt plast, är det bäst att låta dem passera sin avföring först och hålla dem under observation.

Sök dock akut veterinärvård om du misstänker att din kanin beter sig konstigt efter att ha knaprat i plast. Lycka till!

 • 11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan
 • Kan kaniner tugga kottar?
 • 11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan
 • Kan kaniner äta kartong? Är det säkert?
 • Varför gräver kaniner i dina kläder?