Vad händer om en kanin får en hjärtattack?

Kaniner är mycket känsliga varelser. Så mycket att till och med en skräck kan få deras hjärtan att svikta.

Eftersom fler människor är intresserade av att hålla kaniner som husdjur, har det öppnat ett sätt för dem att leva ett hälsosammare liv. Detta ökade i slutändan deras förväntade livslängd.

Å andra sidan gjorde det också hjärt- och kärlsjukdomar vanligare hos kaniner.

Låt oss ta en titt på vad som händer när en kanin får en hjärtinfarkt, vilka behandlingar din veterinär kan rekommendera och vad som kan göra att en kanin får en hjärtattack.

Hjärtinfarkt hos kaniner

Kaniner kan vara asymtomatiska vilket innebär att det är svårt att upptäcka hjärtsjukdomar eller hjärtinfarkter hos kaniner eftersom de kanske inte visar några symtom förrän tillståndet har eskalerat.

Som sagt, kaniner fyra år eller äldre är mer benägna att få hjärtinfarkt. Om din kanin fick en hjärtattack och den gick obemärkt förbi, kan du se följande symtom hos din kanin:

 • Letargi
 • Ointresserad av att spela
 • Lätt aptitlöshet
 • Viktminskning

Dessa symtom är relaterade till de tidiga stadierna av en hjärtinfarkt. Men de betyder inte alltid att kaninen får en hjärtattack.

Hjärtsjukdom fortskrider om ingen behandling söks under de tidiga stadierna. Nu kan din kanin ha svårt att andas.

När sjukdomen fortskrider kommer du att börja märka tecken som svimning, aptitlöshet och ansträngd andning.

Hjärtat pumpar och cirkulerar blod i hela kroppen. När det finns en blockering och kroppen inte får det blod den behöver, kommer den att börja visa allvarliga tecken.

Kaninens kroppsvätskor kommer att samlas i buken, lungorna eller båda ställena. I det aktuella skedet lider din kanin av hjärtsvikt.

Behandling för hjärtinfarkt hos kaniner

Dessa tecken kan förekomma tillsammans eller separat hos varje kanin. Det är dock viktigt att behandla andningsproblem som en nödsituation och ta din kanin till en veterinär omedelbart i ett sådant fall.

En veterinär kommer att göra några skanningar och meddela dig om din kanin har en hjärtattack eller lider av hjärtsjukdom.

Din veterinär kan be dig att göra ett eller flera av följande för att ställa en diagnos:

 • EKG
 • Ultraljud
 • Röntgenstrålar
 • Blodprov

Det finns inget botemedel mot hjärt-kärlsjukdom hos kaniner.

Ändå kommer din veterinär att rekommendera en av följande behandlingar om din kanin har haft en hjärtattack eller diagnostiserats med hjärtsjukdom.

Se även  15 prisvärda presentidéer till din kanin

Dessa behandlingar kan förlänga kaninens liv och ge den några extra år för att leva en bättre livsstil.

Behandla orsaken

Först kommer din veterinär att försöka förstå orsaken till kaninens hjärtinfarkt. När de har hittat orsaken till hjärtinfarkten kommer de att föreslå behandlingar i enlighet med detta.

Det finns flera orsaker till hjärtinfarkt hos en kanin, som vi utforskade senare i artikeln.

Veterinären kommer att rekommendera behandlingar om din kanin har haft en hjärtattack på grund av en underliggande sjukdom. Lunginflammation och lungsjukdom är vanliga orsaker till hjärtinfarkt hos kaniner.

En förändring i livsstil

En kanin har mycket stress efter en hjärtinfarkt. Det är viktigt att ta väl hand om det under återhämtningsperioden.

När din veterinär berättar om orsaken till din kanins hjärtattack, såsom brist på motion eller näringsämnen, kommer det att krävas en livsstilsförändring för att återhämta sig helt.

Du kommer att behöva göra kostförändringar för din kanin för att se till att de får ett bättre liv och minskar deras chanser att få en hjärtattack.

Du bör också hålla din kanin inomhus och i en stressfri miljö som passar honom. Det är viktigt att göra sina levnadsförhållanden bekväma för att återgå till sitt friska jag.

Detta är också ett utmärkt sätt att förhindra eller bromsa utvecklingen av din kanins hjärtsjukdom.

Du bör också övervaka deras återhämtning för att se till att de blir bättre och inte får mer problem.

Medicin

Beroende på din kanins tillstånd kan veterinären ordinera medicin för att stabilisera hans hjärta. Läkemedlet hjälper till att minska lungödem och förbättrar även hjärtats funktionalitet.

När du ger medicin är det viktigt att registrera din kanins framsteg för att se till att de blir bättre.

Om du känner att kaninen inte mår bättre eller om hans tillstånd blir sämre, ta honom omedelbart tillbaka till veterinären för att försäkra dig om att det inte är en biverkning och följ en alternativ behandling.

Orsaker till hjärtinfarkt hos kaniner

Det finns flera anledningar till varför kaniner kan få hjärtinfarkt. Som nämndes i början är kaniner känsliga varelser, vilket gör dem benägna att stressa.

Varje förändring i miljön eller kosten kan göra att de är under konstant stress under lång tid. Därför kan de utveckla hjärt-kärlsjukdom, som så småningom kan leda till hjärtinfarkt.

Se även  Är kaninselar grymma? Säkert eller inte?

Här är några orsaker till hjärtinfarkt hos en kanin:

Obalanserad kost

En kanins kost är avgörande för dess välbefinnande. Många husdjursföräldrar är inte försiktiga med vad de matar sina kaniner.

Faktum är att de flesta husdjursägare inte inser att de måste vara vaksamma på att övermata sina kaniner med föda.

Detta kan förvåna många av er, men pellets som inte är helt höbaserade är kända för att bromsa matsmältningskanalen hos kaniner.

Vuxna kaniner behöver nästan 80 till 90 % av sin diet bestående av högkvalitativt gräshö för att hålla dem friska och ge en balanserad kost.

Förutom gräshö, bör du också lägga till lite bladgrönt till din kanins kost, såsom sallad, morotstoppar, grönkål och spenat.

Livsmedel som innehåller mycket fett, stärkelse eller socker bör också undvikas eller ges i små mängder.

Dessutom, i motsats till vad många tror, ​​är morötter inte ett bra matval för kaniner eftersom de också är höga i socker.

En balanserad kost är lika viktig för kaniner som för människor.

Näringsbrist

En obalanserad kost innebär förstås att din kanin inte får i sig tillräckligt med näringsämnen och mineraler. Brist på nödvändiga mineraler som kalcium och fosfor kan orsaka hjärtsjukdomar.

Vitamin D- eller E-brist kan leda till onormal mineralisering av blodkärlen. Det kan också försvaga musklerna, och dessa problem kan leda till att en kanin får en hjärtattack.

Detta understryker ytterligare behovet av en balanserad kost för kaniner.

Brist på träning

En aktiv kanin är en frisk kanin. Kaniner undviker ofta att springa runt i sin hydda eller bur på grund av övervikt, annan sjukdom eller platsbrist.

Daglig träning är ett utmärkt sätt att förebygga hjärtsjukdomar i framtiden. Detta gäller alla levande varelser.

Dessutom frigör kaniner mycket energi genom att hoppa, hoppa och springa runt. Detta håller dem glada och friska.

Om din kanin inte är engagerad i sådan lek, kommer han så småningom att gå upp i vikt och bli fet. Detta ökar risken för hjärtinfarkt.

Naturligtvis är det viktigt att se till att kaninen leker i en säker miljö och inte sliter ut sig genom att röra sig för mycket. Detta kan sätta press på hjärtat.

Se även  15 sätt kaniner kommunicerar med varandra

Spänning

Kaniner behöver en specifik miljö där de lever stressfritt och utan rädsla. När en levande varelse är under konstant stress är det mer sannolikt att de får en hjärtattack.

Kaniner kräver särskild vård eftersom de är så känsliga. Det är viktigt att hålla dem borta från höga ljud, små barn och rovdjur (även husdjur).

Kaniner har varit kända för att få hjärtinfarkt eftersom de är rädda.

Om du bor där fyrverkerier, skott eller åskväder är vanliga, är det bättre att hålla dem inomhus i en säkrare miljö.

Du bör också se till att barn under tio år inte går i närheten av eller hanterar kaninen. Små barn är impulsiva och skrämmer lätt en kanin.

Att se rovdjur i närheten kan dessutom få en kanins hjärta att slå snabbare. Även om djuret är ett husdjur är det bättre att hålla det borta från buren eller kaninburen.

Infektion

Slutligen, om en kanin är infekterad kan den också få en hjärtattack. Bakterier, protozoer och virus kan attackera en kanins hjärta. De kan orsaka sjukdomar som myopati, kardiomyopati eller endokardit.

Alla dessa sjukdomar är relaterade till hjärtat. Om de går obemärkt förbi kan de orsaka en hjärtattack när de utvecklas.

Det handlar om

Bättre vård kan ha förlängt kaninernas liv, men det har också ökat risken för att kaniner ska utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Du kan förhindra att din kanin får en hjärtattack om du tittar på deras beteende och lägger märke till tecknen.

Du bör ta tecknen på allvar och inte ignorera dem som vanligt kaninbesvär. Att känna till symptomen och orsakerna hjälper dig att avgöra om din kanin har en hjärtattack eller inte.

En kanin blir väldigt upprörd när den får en hjärtattack. Det bästa du kan göra för din kanin är att ge den idealiska miljön för ett stressfritt liv.

Dessutom bör du ge dem en balanserad kost och övervaka deras framsteg för att säkerställa att de lever ett hälsosamt liv.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur tar du hand om äldre kaniner?
 • Kan kaniner få anfall?
 • Kan en kanin få en stroke? Möjliga orsaker och symtom!
 • Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar
 • När ska jag ta min kanin till veterinären?