Vad händer om en kanin kliar dig?

Om du är en ny kaninägare måste du vara nervös över saker som om du och din familj är säkra runt kaninen.

Frågor som ”kliar eller biter kaniner?” och ”är kaninkrabbor farliga?” spelar förmodligen i ditt huvud. Dessa är alla giltiga problem och tas upp nedan i artikeln.

Kliar kaniner sig?

Kaniner är otroligt söta och känsliga varelser. Du kommer att lära dig detta direkt efter att du tagit hem din kanin.

Man bör komma ihåg att kaniner är djur som ofta jagas. De blir offer för rävar, hundar, stora katter och till och med fåglar.

De flesta rovdjur gillar kaninkött, och oavsett hur länge din kanin har tämjts, har de fortfarande instinkterna som ett skrämt, rovdjur och flyr från fara.

Eftersom kaniner är rädda djur av naturen och älskar att springa och gömma sig, bör de inte tvångshållas och kelas.

Speciellt om de är nya i ditt hem, vänta minst en vecka för att låta din kanin vänja sig vid sin nya omgivning och nya ägare.

Låt den ströva fritt och vara i din närvaro utan att framstå som ett hot. Om du eller dina familjemedlemmar fortsätter att försöka hålla i kaninen varje chans du får, kommer kaninen att bli rädd för dig.

Kaniner kliar sina ägare av rädsla

Om en kanin hålls fast och inte kan fly, kan den bli skrämd och kommer att fortsätta att röra sina tassar kraftigt i ett försök att ta sig loss.

Om deras klor inte klipps kan de vara väldigt vassa och repa sina ägares armar och händer.

Det beror inte på att kaninen försöker skada dig eller för att det är ett aggressivt djur. Det är för att det inte kan fly och gömma sig för dig; det kommer bara att försöka självförsvar.

Kaniner kommer att se dig som ett rovdjur och kommer att försöka gömma sig för dig om du inte ger kaninen tid att lita på dig och sluta vara rädd för dig.

De måste få lite utrymme och tid för att bygga upp förtroende för sin ägare. När det har gått tillräckligt med tid kan du försöka hålla i din kanin utan att den blir orolig och rädd.

Att tvinga en kanin kan också göra att kaninen skadar sig själv. Kaniner har mycket ömtåliga ryggar, och om du håller dem med våld kan de bryta eller skada deras ryggar och försöka undkomma ditt grepp.

Se även  Är kaninselar grymma? Säkert eller inte?

Vissa kaniner kan också dö abrupt av svår skräck. Kaniner kan bli extremt rädda extremt snabbt och bör inte tvingas eller testas.

De bör få lite tid och frihet tills de känner sig bekväma med sina nya ägare.

Hormonella kaniner

När kaniner når sexuell mognad börjar deras hormoner rasa, precis som de gör med människor och katter.

Om inte dina kaniner kastreras eller kastreras, kan hormonella kaniner bli extremt aggressiva och territoriella. Detta beror på att de känner lusten att para sig och måste ha uppfyllt sin önskan att göra det.

En kanin som inte parar sig kommer att börja göra morrande ljud och tassar, och kan till och med bli defensiv och självsäker mot sina ägare.

De kan repa mer och lätt bli upphetsade. Det rekommenderas att kaniner kastreras eller kastreras så snart de är tillräckligt gamla för att minska sin rastlöshet och obehag.

Biter kaniner?

Kaniner biter sällan. De biter snarare än biter. Att bita anses inte vara aggressivt beteende; snarare är det ett lekfullt beteende som kaniner anpassar sig till när de leker med sina partners.

De biter också sina ägare när de lär känna dem av tillgivenhet.

Ibland drar kaniner i sina ägares byxor för att leda dem någonstans eller för att få deras uppmärksamhet och kan av misstag bita. Men det gjordes aldrig medvetet.

Vad ska du göra om en kanin kliar dig?

Om du av misstag blir repad av din kanin, här är stegen du bör ta:

Tvätta och håll repan ren

Tänk på att det inte är repan som kan orsaka sjukdom, utan smuts och bakterier som kan komma in i ditt blodomlopp. För att förhindra detta, tvätta såret med tvål och vatten.

Applicera sedan ett antiseptisk läkemedel eller en spritservett för att helt desinficera såret.

Tryck på för att stoppa blödningen

Om repan är djup och blödningen inte slutar, måste du utöva lite tryck för att stoppa blödningen. Detta kan göras med ett bandage eller en ren trasa.

Ta en bild av repan

Om du inte kan träffa en läkare direkt är det en bra idé att ta en bild av såret och visa det för läkaren så att de har en bättre uppfattning om hur man ska behandla det. Det hjälper också att hålla ett öga på om såret blir bättre.

Se även  Kanin vs hare - skillnader och likheter?

Applicera en antibiotisk salva

För att minimera risken för infektion, applicera en receptfri antibiotisk salva på såret och täck det med ett plåster eller ren gasväv. Vänta tills läkning sker naturligt.

Håll ett öga på såret

Mindre kaninrepor bör läka mycket snabbt och en markant förbättring kan ses efter 24 timmar.

Om du märker svullnad, rodnad, smärta eller pus från såret ska du omedelbart kontakta din läkare. Dessa är alla tecken på en infektion och bör undersökas så snart som möjligt.

Lite fler tips

  • Det bör dock noteras att kaninens tillstånd bör observeras. Om kaninen i övrigt ser frisk ut och inte mår dåligt, är chansen stor att krabban inte är dålig och inte kommer att överföra någon sjukdom. Om kaninen ser dålig ut är det viktigt att uppsöka läkare för vidare behandling.
  • Det är en bra idé att ta din kanin till veterinären regelbundet. Detta kommer att säkerställa att din kanin är frisk och mår bra.
  • Regelbundna besök hos veterinären kommer också att säkerställa att din kanins klor trimmas, filas och rena för att minimera risken för djupa repor.
  • Kaninburen eller buren bör rengöras regelbundet. Detta säkerställer att kaninen inte tar upp smuts eller bakterier i sin bur.
  • Vanligtvis är kaninkrabbor väldigt ytliga och blir inte infekterade. Ibland, om kaninen har mycket långa och vassa klor, kan snittet bli djupare och bli infekterat. I så fall ska repan inte behandlas lätt och du ska skynda dig till akuten för att få akut vård.

Hur lär man sin kanin att inte klia sig?

Närma dig din kanin försiktigt

Närma dig inte din kanin plötsligt eller aggressivt. Detta kan få din kanin att få panik och skrämma bort honom.

Ge din kanin lite tid

Tillbringa tid med din kanin medan han leker eller äter. Var runt den utan att vara högljudd eller störa den. Få kaninen att känna sig bekväm omkring dig.

Mata din kanin från din handflata. Ge honom en godbit och låt honom bygga upp lite förtroende med dig.

Använd kroppsspråk för att träna din kanin

När din kanin väl känner dig kommer den att följa dig runt och kräva din uppmärksamhet. Det kommer att ägna mer uppmärksamhet åt ditt beteende.

Kaniner är rädda för högt ljud och detta är en effektiv metod för att träna dem. Om din kanin kliar dig kan du slå hårt med foten.

Se även  Kan en kanin tugga plast?

Detta kan skrämma dem och de kommer omedelbart att sluta repa dig. För att förstärka kommandot, upprepa dunken varje gång din kanin kliar dig.

Säg nej till din kanin

Kaniner, som katter, observerar sina ägare och förstår de grundläggande reaktionerna som deras ägare visar. De kan se när deras ägare är nöjda eller missnöjda med dem.

Du kan säga ordet ”Nej” bestämt varje gång din kanin gör något oönskat. Om din kanin kliar dig kan du säga ordet nej högt och det kommer att få din kanin att sluta.

Ignorera skrapandet

Om din kanin kliar dig för att få din uppmärksamhet, försök att ignorera kliandet.

Att svara omedelbart kan ibland ge kaninen intrycket av att klia framkallar det önskade svaret, och de kan fortsätta att göra det varje gång de vill ha något.

Ha tålamod

Det kan vara irriterande om din kanin behöver lite tid för att lära sig ett visst kommando eller beteende. Men du måste vara tålmodig men bestämd med din kanin.

Lägg aldrig handen på din kanin, även om det är en försiktig klapp. Att visa aggression eller fysisk misshandel mot din kanin kommer att få honom att se dig som ett hot och bli rädd och rädd omkring dig.

Låt din kanin kastreras

När din kanin passerar fyra månaders gränsen är den på väg att nå sexuell mognad. Detta orsakar frenetiskt hormonbeteende hos kaninen, vilket gör den rastlös och aggressiv.

Att låta din kanin kastreras eller hållas fast lugnar din kanin och du kan enkelt hålla fler kaniner i en lugn och säker miljö.

Det sista ordet

Kaniner är känsliga djur och bör behandlas med vänlighet och respekt. Kaniner är inte aggressiva av naturen och de har inte för avsikt att klia eller skada människor.

Om din kanin av misstag kliar eller biter dig kan du vidta lämpliga åtgärder beroende på din kanins hälsa och sårets natur.

Artikeln förklarar vad som anses vara en nödsituation och vad som inte är det.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Vad ska man göra om en kanin biter dig?
  • Varför biter holländska dvärgkaniner? 8 vanliga anledningar!
  • Varför gräver kaniner i dina kläder?
  • Varför biter min kanin mig? 5 vanliga anledningar!