Vad kallas en grupp katter?

Vi har alla hört talas om en flock kor eller en flock hundar, och du kanske till och med känner till några av de mer ovanliga smeknamnen för grupper av djur, till exempel ett parlament med ugglor eller ett mord på kråkor.

Men vet du vad begreppet är för en grupp katter? Tja, svaret är en clown. Ja, det stämmer, en grupp katter kallas en clowder (låter som ”chowder”).

Snabb överblick

01

En grupp på tre eller fler katter brukar kallas för en klotter.

02

Beroende på sammanhanget används flera andra termer för att beskriva en grupp katter, inklusive en slående katt, en koloni eller en kull.

03

Katter är ensamma djur av naturen även om de lever i grupp, något som är viktigt att tänka på om man har ett flerkatthushåll.

Var kommer ”Clowder” ifrån?

Ordet clowder har sitt ursprung i det fornengelska ordet ”clott”, som betyder ”rund massa eller klump”.

Ordens historia och ursprung kallas etymologi. Enligt Wiktionary.org, ordet ”clowder” användes första gången 1801 och kommer från ordet ”skräp”, som i sig kommer från ordet ”klump”. På gammalengelska var detta ’klump’, vilket betyder ’rund massa eller klump’. Således har ordet ”clowder” utvecklats under hundratals år, även om det fortfarande inte är i vanligt bruk idag.

När du tänker på en stor grupp katter tillsammans är det lätt att förstå varför de kan kallas en röra eller till och med en klump!

Hur många katter krävs för att göra en Clowder?

Varje grupp av tre eller fler katter kallas tekniskt en grupp av katter.

Tre eller fler katter kan kallas en klotter. Som de flesta grupper av två djur kallas två katter ett par och en enda katt är bara en katt.

Vilka andra namn ges till grupper av katter?

1. Strålande

En katt ”bländande” är en ovanlig term som används för att beskriva en grupp katter som inte känner varandra.

Ordet glitter kan användas för att beskriva en grupp katter som inte känner varandra så väl. Detta händer inte ofta och så termen glittrande används sällan, men den kan användas för att beskriva en grupp herrelösa eller vilda katter som trängs runt en matkälla, men som faktiskt inte är en del av samma koloni. Detta leder oss till vår nästa del…

2. Koloni

Koloni hänvisar till en grupp förvildade katter som lever tillsammans med lite mänsklig hjälp.

En grupp förvildade katter som bor på samma plats kallas en koloni. Dessa grupper av katter är ofta släkt och kan snabbt växa sig mycket stora om katter fortsätter att föda upp och producerar kattungar, som sedan föder upp sig själva och får fler avkommor. Och så fortsätter cykeln och kolonin kan expandera snabbt.

Även om dessa familjegrupper delar territorium och ibland mat, är katter mycket mer ensamma än hundar och kommer att jaga självständigt. De flesta vilda kattkolonier består huvudsakligen av honkatter och deras kattungar och kan därför beskrivas som ”matrilineära”. Hankatter har ett mycket större territorium än honor och kommer ofta att flytta in och ut ur olika kattkolonier. Detta bidrar till att minska korsning, även om det till viss del förekommer i vilda kolonier.

Vissa katter kommer att bilda nära relationer med andra katter i kolonin, särskilt kattungar från samma kull, medan andra katter i kolonin inte kommer att interagera alls. Som ett resultat finns det ingen hierarki i en vildkattkoloni som det finns i en flock hundar.

Läs också: Vilken är den bästa maten för vilda katter?

3. Strö

En kull är en grupp kattungar födda från en mammakatt.

En kull är den term som oftast används för att beskriva en grupp kattungar födda av en honkatt. Vissa strikta definitioner av ordet kull kräver samma pappa för hela kullen, men honkatter är kapabla att producera en kull kattungar som kan ha olika fäder. Detta beror på att honkatter är ”inducerade ägglossare”, vilket betyder att parning gör att äggstockarna släpper ut ägg.

Om en honkatt parar sig med mer än en hane under en värmecykel, olika ägg befruktas av olika hanar, vilket betyder att kattungar från samma kull kan ha olika fäder. Detta kallas superfecundation.

Läs också: Hur man berättar om en katt är gravid: tecken på förlossning, beteende och tidslinje

4. Tänd

En gammaldags term, ”kindle” är ett annat ord för att beskriva en kull kattungar.

Även om det sällan används, är detta en annan term som kan beskriva en grupp unga kattungar från en ensamstående mammakatt. Kindle kommer från det mellanengelska ordet ’Kindelen’, som betyder ’att bära ung’. Det kan också användas för att beskriva handlingen hos en mammakatt som föder barn, med andra ord, ”antände” en honkatt och producerar någon sorts kattungar.

Läs också: Katt som föder: vad du behöver veta?

5. Andra mindre vanliga namn på grupper av katter

Det finns ingen brist på färgglada termer som refererar till en grupp katter eller kattungar.

Du kan ibland höra andra termer som används för att beskriva en grupp katter beroende på situationen. Dessa inkluderar:

 • Förödelse: En grupp förvildade katter (som ofta är aggressivt territoriella)
 • Dout: En grupp förvildade eller vilda katter (används inte för att beskriva huskatter)
 • Slå till: En ovanlig term som används för att beskriva en grupp katter
 • Irritation: Används främst för att beskriva olägenheter för vilda kattkolonier
 • Skräp eller kluster: Används sällan för att beskriva en grupp katter

Hur är det med stora katter?

En grupp leoparder kallas ett hopp.

Stora katter har sina egna smeknamn för att beskriva en grupp av dem:

 • a hoppa av leoparder
 • a koalition av geparder
 • a jamboree från jaguarer
 • a stolthet, a skräp, a hälsning, eller a sugga av lejon
 • a rand, En bakhåll, eller ett skinn av tigrar

Grupper av huskatter

För att undvika skärmytslingar i hushåll med flera katter, se till att varje katt har tillräckliga resurser, inklusive skrapstolpar, kattlådor och matskålar.

Som vi redan har lärt oss är katter i allmänhet ensamma djur. Katter som bor i samma hushåll kan bilda nära band med varandra, särskilt om de är syskon, men ofta lär sig katter bara att leva med en annan katt. Ibland kan katter ogilla en annan katt och detta kan vara en stor källa till stress inom ett hushåll, både för katterna och deras ägare.

I hushåll med flera katter är det viktigt att komma ihåg att varje katt behöver sitt eget utrymme och sina egna resurser. Även i kattkolonier kommer katter fortfarande att jaga och äta ensamma, så försök att mata dina katter i separata områden för att minska stressen under matningstider. Den gyllene regeln för kattlådor är minst en kattlåda per katt plus en extra, placerad på olika ställen i huset.

Det kan vara svårt att få en ny katt i hushållet, så gör alltid detta långsamt och gradvis och börja med att hålla den nya katten ensam i ett rum. Blanda gradvis dofter från olika katter genom att introducera en annan katts sängkläder eller leksaker. När du äntligen låter katterna träffas, se till att de alla har ett sätt att fly och titta på de första introduktionerna mycket noggrant.

Om du har en icke-harmonisk grupp katter i ditt hem, kontakta en veterinär för ytterligare råd. De kan erbjuda dig att hänvisa dig till en kattbeteenderådgivare för att återställa lugnet och minska stressen för alla inblandade.

Läs också: Hur introducerar man en ny kattunge för en äldre katt?

Sammanfattningsvis

Det finns nästan inget bättre än en grupp katter som lever tillsammans i harmoni.

Nu vet du att den tekniska termen för en grupp katter är en klotter, men de kan också ha olika smeknamn beroende på sammanhanget. Här är en snabb påminnelse om när du ska använda varje term:

 • Intensiv stirrande: En grupp katter som inte känner varandra väl, vanligtvis vilda
 • Koloni: En grupp vilda eller herrelösa katter som lever i samma område
 • Förödelse eller punkt: En grupp förvildade katter
 • Avfall eller att tända: En grupp kattungar

De flesta av dessa termer används sällan, men du vet aldrig när du kan imponera på någon genom att använda den korrekta termen för en grupp katter eller veta svaret på en pub-quiz-fråga!

Läs också: 15 föga kända fakta om stora katter

Vanliga frågor

Varför kallas katter en clowder?

Clowder kommer från ordet ”skräp” eller ”klump”, som syftar på saker som ligger runt, eller en rund massa. En grupp katter kan se ut som en röra eller en rund massa!

Vad kallas en grupp förvildade katter?

En grupp förvildade katter som delar samma livsmiljö kallas en koloni. De är ofta familjegrupper av mammakatter och deras kattungar. En grupp förvildade katter som inte är från samma koloni kallas en blick.

Kallas en grupp katter en flock?

En stolthet syftar på en grupp lejon.

Hur mycket kostar en kattburk?

Tre eller fler katter som inte känner varandra kan kallas en bländning. Grupper av katter som känner varandra och lever tillsammans kallas för en clowder.

Se även  Tycker katter om sex eller parning?