Vad kan man ge en katt för en orolig mage?

De flesta katter kommer att ha orolig mage någon gång i livet. Detta kan åtföljas av kräkningar, diarré eller lite av båda. Det kan få våra kattvänner att känna sig under vädret och inte deras vanliga glada, energiska jag.

Lätt magbesvär försvinner på en eller två dagar, men andra fall kan kräva behandling hemma eller av en veterinär. Vi diskuterar allt du behöver veta om magbesvär och vad du kan mata din katt hemma.

Symtom på orolig mage hos din katt

Katter försöker att inte låta bli att de inte mår bra, men du kan leta efter vissa tecken.

Katter är väldigt modiga husdjur och döljer ofta tecken på sjukdom. Detta beror på att sjukdom i det vilda är ett tecken på svaghet och gör dem sårbara för attacker från andra katter och djur. Katter har fortfarande en instinkt att dölja sjukdom, vilket kan göra det svårt att veta om de inte mår bra.

Men vid orolig mage bör symtomen vara lätta att upptäcka. Du kan märka kräkningar runt huset eller gräsmattan och diarré i kattlådan. Om din katt går på toaletten utomhus kan detta vara svårare att upptäcka och du bör vara noga uppmärksam på var hon går på toaletten och eventuella andra symtom hon kan uppvisa.

Katter som har kräkningar och/eller diarré kan också ha andra symtom på magbesvär. Om din katt mår illa är chansen stor att hans aptit har minskat. Du kan också se tecken på illamående som att slicka läpparna, dregla, dra sig undan från matskålen (eftersom lukten gör dem illamående) eller äta gräs (även om detta är vanligare hos hundar).

Andra symtom inkluderar:

 • Letargi
 • Ont/känslig mage
 • Gurglande ljud från magen
 • Drick mindre eller mer

Ovanstående är vanliga symtom på en traditionell magbesvär. Men om din katt är väldigt slö, har väldigt ont i magen eller har slutat göra avföring bör du omedelbart rådfråga din veterinär. Samma råd gäller om du märker blod i deras kräksjuka eller diarré. Dessa kan vara tecken på ett allvarligare problem (till exempel en tarmobstruktion) och är inte bara en orolig mage.

Läs också: Gastroenterit hos katter: orsaker, symtom och behandling

Se även  Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Vad orsakar magbesvär hos katter?

Om din katt kräks eller har diarré och verkar mycket dålig, besök din veterinär så snart som möjligt.

Nu när vi vet vilka symtom vi ska leta efter är vår nästa fråga vad som orsakar magbesvär hos katter? Vissa inkluderar gastrointestinala orsaker (t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom) eller orsaker utanför mag-tarmsystemet (t.ex. kronisk njursjukdom).

Vanliga orsaker till magbesvär hos katter inkluderar:

 • Indiskretion i kosten (äter något de inte borde)
 • Förändringar i kosten
 • Toxiner (t.ex. intag av giftiga växter, såsom liljor)
 • Spänning
 • Virala infektioner
 • Bakteriella infektioner
 • Parasiter
 • Hårbollar
 • Matallergier/känslighet
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Främmande föremål/hinder (t.ex. att äta en bit plast)
 • Cancer
 • Pankreatit
 • Njursjukdom
 • Leversjukdom
 • Diabetes
 • Hypertyreos

Detta är inte en uttömmande lista, men inkluderar de vanligaste orsakerna. Från denna lista skulle den vanligaste boven bakom en mild magbesvär bero på diet. Ibland kan en ny ändring till ny kattmat, att äta nya godsaker eller till och med borsta lite människofoder från disken orsaka orolig mage. Katters underliv är känsligt för kostförändringar och det kan vara tillräckligt för att orsaka milda kräkningar och diarré.

En annan vanlig orsak från listan är stress. Katter som introduceras till en ny familj eller ett nytt hem har sannolikt lindrig diarré till en början på grund av stress, men detta bör försvinna snabbt.

Unga kattungar är särskilt mottagliga för svåra tarmparasiter och detta kan orsaka magbesvär, så det är viktigt att överväga denna orsak om du har en kattunge.

Äldre katter kommer att vara särskilt benägna att utveckla kronisk njursjukdom, hypertyreos, leversjukdom och diabetes mellitus. Om du har en äldre katt med orolig mage och andra symtom som ökat drickande och urinering bör du träffa din veterinär.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

Vad kan man ge en katt för en orolig mage?

Lätt magbesvär kan försvinna av sig själv inom cirka 24 timmar, eller förbättras med några dagars intetsägande diet.

Milda fall av magbesvär kan behandlas hemma initialt om din katt i övrigt verkar frisk. Detta betyder att de bör vara relativt pigga och ljusa, fortfarande intresserade av att äta lite mat, fortfarande dricka och göra avföring regelbundet.

Se även  Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

Mycket lindriga fall löser sig ofta inom 24 timmar. Din katt kanske bara har en eller två episoder av kräkningar och/eller diarré och det kan vara det. Dessa fall kräver ingen behandling, men du bör övervaka din katt i några dagar för eventuella återfall.

Fall som inte löser sig eller som är mer allvarliga behöver viss behandling. Du kan ge din katt en intetsägande diet, som kokt kyckling och vitt ris, eller köp en terapeutisk diet från djuraffären eller din veterinär. Dessa dieter är ofta märkta ”gastrointestinala” eller ”känsliga” livsmedel. Undvik att mata andra mänskliga livsmedel eller godsaker.

probiotika kan vara till hjälp vid orolig mage, eftersom de returnerar goda bakterier till din katts tarm. De har inga kända biverkningar och är säkra att använda. Du kan köpa dessa på din veterinärklinik eller över disk i vissa djuraffärer.

För katter som är stressade kan man koppla in en plugg syntetiskt feromon diffusor (Feliway) och ge tillräckliga resurser för att öka deras komfort. Resurser inkluderar matskålar, vattenskålar, sängar, kattlådor, skrapstolpar och skyddsrum.

Se till att din katt är medveten om deras avmaskningsbehandling. Detta är särskilt viktigt om din katt går ut och jagar, eftersom den är mer mottaglig för maskar. Kattungar är ganska sårbara för tunga maskar och detta kan orsaka magbesvär, så tänk på detta om du har en kattunge.

Äldre katter är benägna att få underliggande tillstånd, så om de har en orolig mage som inte försvinner eller är mycket svår, är det värt att tänka på att de kan ha ett underliggande tillstånd och bör träffa sin veterinär.

Om ovanstående huskurer inte löser magbesvären, ta din katt till veterinären.

Läs också: De 6 bästa kattmaterna för en känslig mage

När ska man söka behandling hos en veterinär

Kontakta din veterinär omedelbart om din katt har diarré och/eller kräkningar och andra symtom.

De flesta milda fall av magbesvär försvinner av sig själva inom 24 timmar eller med en intetsägande diet och probiotika. Om magbesvären inte försvinner bör du söka råd hos din veterinär. På samma sätt, om magbesvären är mycket svår eller om din katt visar andra symtom, bör de träffa en veterinär. Andra symtom att titta på inkluderar:

 • Drick mer
 • Ökad urinering
 • Minskad eller bristande aptit
 • Viktminskning
 • Svår slöhet
 • Kräkningar vatten
 • En dålig lukt från deras andetag
 • Gul nyans på tandköttet (gulsot)
 • Väldigt ont i magen
Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp

Dessa symtom kan tyda på att det finns en bakomliggande orsak till magbesvären. Var noga med att meddela din veterinär om eventuella symtom du kan tänka dig. De kommer att undersöka din katt och kan göra några tester om de är oroliga över några underliggande tillstånd. Detta kan innefatta ett avföringsprov, urinanalys, blodarbete, röntgenbilder (röntgen) och ultraljud.

Till exempel kan vissa allvarligare orsaker till kräkningar och diarré kräva operation, i fallet med en tarmobstruktion. Andra orsaker, såsom inflammatorisk tarmsjukdom, kan kräva steroider, antibiotika och en speciell diet. Om din katt har födoämnesallergier kommer din veterinär sannolikt att föreslå ett foderprov av en hypoallergen diet eller en ny proteindiet i minst sex veckor.

Summan av kardemumman är att du bör besöka din veterinär om du är orolig för din katt eller om du tror att hans magbesvär inte kommer att försvinna någon gång snart.

Läs också: Bästa kattmaten för IBD

Magbesvär: sista tankar

Magbesvär kan ha många olika orsaker, så sök hjälp av din veterinär om det inte går över inom 24 timmar.

Magbesvär är vanliga bland våra kattvänner. De kan uppstå från att äta något annat (till exempel en ny diet eller något receptfritt livsmedel), parasiter, stress, matallergier eller ett underliggande tillstånd. Intetsägande dieter och probiotika kan vara till hjälp för att behandla mild magbesvär. Se alltid till att din katt är uppdaterad om sin avmaskning och veterinärvård. Besök din veterinär om magbesvären inte försvinner eller om din katt har andra symtom som oroar dig.

Läs också: Magcancer hos katter: orsaker, symtom och behandling

Vanliga frågor

Vad ger veterinärer katter för orolig mage?

Veterinärer kan ge katter anti-illamående mediciner, probiotika, steroider och antibiotika, beroende på orsaken. De kan också rekommendera avmaskningsbehandling och en terapeutisk diet.

Hur länge varar magbesvär hos katter?

Lätt magbesvär varar vanligtvis mindre än 24 timmar och symtomen bör inte vara allvarliga. Om det kvarstår bör du kontakta din lokala veterinär.

Kan jag ge min katt mjölk för en orolig mage?

Nej, det rekommenderas inte att ge din katt mjölk. Katter är laktosintoleranta, så mjölken kan faktiskt göra magbesvär värre. Fortsätt att uppmuntra vatten.

Hur vet jag om min katt har en orolig mage?

Symtom på orolig mage inkluderar kräkningar, diarré, illamående (slicka läppar, dregling), gurgling från buken och slöhet. Deras aptit kan också minska.