Vad kan skäggdrakar äta: kostbehov från baby till vuxen

När det kommer till reptiler är skäggdraken ett av de bästa husdjuren. De är husdjur med lågt underhåll som kan bli fantastiska sällskap. Så länge du matar dem rätt kan de stanna vid din sida i många år. De behöver specialkost så det är viktigt att veta vad de får och inte får äta.

Skäggiga drakar som husdjur äter syrsor, kackerlackor och en mängd olika grönsaker. Deras kost förändras något under hela livet, med yngre ödlor som äter fler insekter för att få i sig det protein de behöver. De behöver också kalciumtillskott för att hålla sina ben friska.

Att upprätthålla en skäggdrakes diet kan vara en av de mest involverade delarna av att äga en skäggdrake, men vem som helst kan lära sig hur man gör det. Här är allt du behöver veta om diet för en skäggig drake:

Skäggiga drakar

Den skäggiga draken är en ödlaklass som inkluderar sex olika arter av ödlor. Skäggiga drakar kännetecknas av sina triangulära huvuden och svullna halsar. De är täckta av taggar, men de är inte tillräckligt vassa för att skära. De finns i färger som sträcker sig från sandgul till nyanser av orange och rött.

Skäggiga drakar är fantastiska husdjur på grund av deras fridfulla läggning. De låter inte så mycket och reagerar inte starkt på besökare eller andra nya saker. De är också ganska låga underhållsbehov, behöver inte mycket mer än vanlig mat, vatten och solljus. Skäggiga drakar är också fantastiska husdjur eftersom de ofta lever mer än ett decennium i fångenskap. De är motståndskraftiga husdjur som kan hantera många olika livsmedel och olika typer av miljöer.

En av skäggdrakens starkaste egenskaper är dess förmåga att städa upp precis vad som helst. Oavsett miljö kan skäggiga drakar hitta något att äta i naturen. De kan också överleva utan mat under långa perioder. Skäggiga drakar kan gå upp till två månader utan att hitta något att äta, och om de är brumatiserande (en reptilform av viloläge) kan de gå ännu längre.

Men skäggiga drakar möter vissa hot även när de lever som husdjur. Skäggiga drakar kan attackeras av katter, hundar och till och med stora fåglar. De behöver en vaksam ägare för att se till att de får tillräckligt med värme, sol och utrymme. Skäggiga drakar behöver också vissa vitamintillskott för att hålla dem starka. Så länge de har en ägare som ger dem en hälsosam kost, kommer de att hålla i många år.

Diet för tidigt liv

Unga skäggiga drakar växer snabbt och ökar i storlek från bara 20 cm till 24 cm på bara några månader. Detta beror på att en av skäggiga drakens bästa försvar är dess storlek. De skyddar sig mot farliga djur genom att vara tillräckligt stora för att slå tillbaka mot en katt eller tillräckligt tunga för att undvika att bli bortförda av en hök.

Under dessa första månader behöver skäggiga drakar en mycket specifik diet för att stödja deras tillväxt. Denna diet bör innehålla hög proteinhalt, så du bör mata en baby eller en ung skäggdrake med en diet som består av cirka åttio procent insekter och tjugo procent grönsaker.

Se även  Är din katt konstant jamar och gnuggar mot allt?

Att mata dem tillräckligt med insekter kommer att ge din skäggiga drake det protein den behöver. De flesta ägare av skäggiga drakar matar sina husdjur med syrsor, eftersom syrsor är en av de enklaste insekterna att få tag på. Du kan köpa dem i lådor med hundratals på nätet eller i din lokala djuraffär. Förutom syrsor kan du även mata dina skäggiga drakekackerlackor, även om de är lite dyrare och svårare att få tag på.

När det gäller grönsakerna du matar din skäggdrake behöver den väldigt få under de första månaderna av sitt liv. I verkligheten ger grönsakerna en skäggig drake med väldigt lite i termer av kalorier eller näringsämnen och ger istället ett sätt för skäggdrakar att få in vatten i sina system utan att dricka.

Några av favoritgrönsakerna att mata din skäggiga drake inkluderar senapsgrönsaker, grönkål och kålrot. Du kan också mata dem med andra grönsaker, som bok choy, men du bör inte mata dem med sallad eller liknande grönsaker. Detta beror på att sallad nästan inte har några kalorier för en ödla (även om den har en hög vattenhalt).

Antalet insekter och grönsaker du matar din ödla beror mycket på hur stor den är och hur gammal den är. Var noga uppmärksam på hur mycket han äter och anpassa sig efter ödlans behov.

Diet för vuxna skäggiga drakar

Efter att din skäggiga drake har utvecklats till sin fulla storlek, kommer du att vilja vända på innehållet i drakens kost, med cirka tjugo procent av dess mat från insekter och de andra åttio procent från grönsaker. Det beror på att ödlan inte behöver lika mycket protein för att växa. Faktum är att mata din ödla för många insekter kommer att göra den ohälsosam och ibland utveckla fettleversjukdom.

Den rätta mängden insekter för att mata en vuxen skäggdrake är ganska låg. Beroende på storleken på din ödla, mata den med cirka 10 syrsor två gånger i veckan. Detta säkerställer att deras kropp förblir frisk och att deras lever inte utvecklar problem. Om du matar dina ödlakackerlackor kan du förmodligen mata dem ett mindre antal eftersom kackerlackor har fler kalorier.

När det gäller grönsaker äter vuxna skäggiga drakar samma typer av grönsaker som ungarna. Rätt mängd för vuxna är ungefär en halv kopp grönsaker per dag. Dessa grönsaker är ganska billiga och lätta att få tag på, vilket gör att mata din skäggiga drake till en enkel och lätt process.

Om du matar en skäggig drake för mycket kan den bli överviktig och ohälsosam. En av de mest sårbara delarna av en skäggig drake är levern, som vanligtvis används för att hjälpa en skäggig drake att äta allt den hittar.

I det vilda äter en skäggig drake nästan allt som får plats i munnen på den. Detta inkluderar vanliga insekter som syrsor, kackerlackor och skalbaggar, men det sträcker sig också till daggmaskar, möss, spindlar och till och med små ödlor. Den skäggiga draken har en lever som kan göra nästan vad som helst säkert att äta.

Se även  Aggressiv knådning av kastrerad hankatt

Men om din ödla äter för många insekter kan det orsaka skador på levern och matsmältningssystemet. Din ödla kan uppleva illamående, smärta och andra kroppsproblem. Att äta för många insekter kan orsaka blockering i matsmältningskanalen. Om du har några frågor om hur du tar hand om din skäggdrake på rätt sätt, fråga din veterinär.

Alternativa matkällor

Om du vill lägga till lite variation till din skäggdrakes kost, finns det några andra matkällor som är bra för dem att äta. En av de andra livsmedel som skäggiga drakar kan äta är frukt. De bästa frukterna att äta är mjuka frukter som bär och bananer. Dessa frukter kan tillföra mycket till din ödlas kost, men var noga med att inte ge dem för mycket, annars kan det vara ohälsosamt för dem. Frukt har trots allt mycket socker och syra!

En annan favoritmat för den skäggiga draken är maskrosor. De gillar att äta tofsar och blommor. Du kan också ge dem annan mat, som ärtskidor, pumpa och paprika. Så länge som deras huvudsakliga diet tillhandahålls av enkla grönsaker, kommer att lägga till några andra livsmedel ge din ödla en mängd olika smaker och färger att äta.

Kalciumtillskott

Ett av problemen du kommer att ha med en skäggig drake är benstrukturen. Sällskapsskäggiga drakar lider ofta av bensjukdom, vilket gör dem obekväma och ökar risken att bryta ett ben. De kan också ha problem med sin ämnesomsättning. Dessa problem härrör från den kost och livsstil de har i fångenskap. Skäggiga drakar i det vilda äter alla typer av insekter och larver, av vilka några är mycket kalciumrika.

Domesticerade skäggiga drakar, å andra sidan, får de flesta av sina kalorier från samma källor: syrsor, kackerlackor och bladgrönsaker. De får också mindre D-vitamin av att sola eftersom sollamporna som skäggiga drakar har inte är ett perfekt substitut för riktiga UV-strålar. För att hålla pärlade drakar friska måste deras ägare tillhandahålla någon form av kalciumtillskott för att förhindra att deras ödlor känner de dåliga effekterna av kalciumbrist.

Om du äger en skäggig drake och vill veta hur du ger din ödla det kalcium den behöver, bör du veta att det finns två huvudsakliga sätt att ge kalcium. Den första är att köpa dammat kalcium. Detta är ett pulver som du kan strö på all mat som din ödla äter. det är relativt billigt och stör inte ödlan alls.

Det andra alternativet är att leta efter livsmedel som innehåller mer kalcium. Några av dessa livsmedel inkluderar gnagare, maskar och larver. Du kan köpa den här typen av mat i djuraffärer, men var noga uppmärksam på hur din ödla mår. Om det verkar som om din skäggiga drake upplever slöhet eller ryckningar (vanliga tecken på kalciumbrist), leta efter lite kalciumpulver.

Vattna din skäggiga drake

Skäggiga drakar är vana vid att leva i en torr miljö, vilket innebär att de har anpassat sig till att dricka väldigt lite vatten. Det mesta av vattnet de behöver kommer från att äta grönsaker med hög vattenhalt. Du bör dock fortfarande ge vatten till din skäggiga drake så att de kan dricka den mängd de har valt.

Se även  Varför lägger inte mina höns ägg än? Vad du behöver veta

När du vattnar din skäggdrake bör du veta att skäggdrakar inte dricker av stående vatten. Stående vatten är mer sannolikt ohälsosamt för skäggiga drakar, så de undviker det. När du bjuder din ödla vatten i en skål, stick fingret i den för att få vattnet att röra sig lite så att ödlan ser vattnet som gott att dricka. När den väl börjar dricka kan du sluta flytta runt vattnet.

Brumation

Skäggiga drakar, som alla reptiler, är kallblodiga. De behöver värme från solen för att hålla dem varma och aktiva. Det betyder att alla ödlor är mycket mer aktiva under årets soligare månader. Under denna tid jagar och solar reptiler hela dagen. Under vintermånaderna kommer reptiler att växa något vilande. Denna process kallas brumation.

När en reptil brumatiserar blir den mindre aktiv, behåller sin energi och gör väldigt lite. Grubbande reptiler samlas vanligtvis med andra reptiler av sin art för att spara värme medan de ligger vilande. De äter väldigt lite mat och sover väldigt länge.

Medan din skäggiga drake har tillgång till mat och värme året runt, är deras kroppar konditionerade för att brumata i några månader varje år. Under denna tid kommer din ödla att röra sig mycket långsamt och tillbringa större delen av sin tid med att sova. Han kommer att söka sig till en mörk, mysig plats att tillbringa större delen av sin tid och kommer att bli ointresserad av mat.

En skäggdrakes viloperiod varar större delen av vintern i det vilda, men att leva i fångenskap kan störa din skäggdrakes schema. På grund av detta kan tidpunkten och längden på deras viloläge vara mycket oförutsägbar. Var uppmärksam på din skäggiga drake för att veta när den börjar morra så att du bäst kan tillgodose dess behov.

Medan din skäggiga drake grymtar kan du mata den mycket mindre och du kan minska mängden värme och ljus som din ödla får. Men det bästa du kan göra är att vänta tålmodigt på att din ödla ska gå igenom cykeln. Ge dem gott om vila och se till att de har tillgång till vatten. Hur lång tid de brumar varierar kraftigt från ödla till ödla och till och med från år till år, med viloläge som varar mellan 2 och 6 månader. Det bästa du kan göra är att vänta.

Sammantaget äter en skäggig drake mest syrsor och bladgrönsaker, även om de kan smälta nästan allt som får plats i munnen. Men för att hålla dem säkra och friska behöver de en ägare som ger dem rätt vitamin- och näringstillskott när de växer och mognar till vuxna.

Håll ett öga på din skäggiga drake så kommer den att vara vid din sida länge.