Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide

Döden är en del av livet och när det gäller allt, även höns. Att rapportera dödsfallet för en sällskapskyckling kan vara plågsamt och det är viktigt att veta vad man ska göra för att minimera påverkan på din egen fysiska och känslomässiga hälsa och hälsan och välbefinnandet för resten av din flock. Med det i åtanke har vi samlat allt du behöver veta om när en kyckling dör.

Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: En praktisk guide inkluderar de 5 främsta dödsorsakerna och hur man förebygger dem, vad man ska göra med en död kyckling inklusive lagen, skydda dig själv och din familj, skydda flocken och undersöka Orsaker. Vi tittar också på hur man begraver och sörjer en sällskapskyckling. Slutligen diskuterar vi hur du kan hjälpa dina kycklingar att klara av sin förlust också.

De 5 främsta orsakerna till kycklingdöd

Innan vi går in på vad vi ska göra med en kyckling som har dött, det kan vara till stor hjälp att förstå de främsta orsakerna till kycklingdöd och hur vi kan förhindra dem – trots allt är det bättre att inte ha en död kyckling, eller hur?

Ägg Peritonit

Detta är ett tillstånd där äggledaren blir infekterad eftersom äggulan inte är ordentligt omgiven av ett ägg under läggningsprocessen. Detta orsakas vanligtvis av att en höna lägger upp för mycket i vikt så du vill se till att dina höns får en balanserad och hälsosam kost och om du tror att de blir lite feta kanske du vill minska deras kaloriintag tills de är något mindre knubbig.

Fettlever hemorragisk feber

Du kanske har hört talas om ”Fettlever hemorragisk feberkallas ”Scratch Fed Syndrome” och det är för att det syftar på det faktum att kycklingar som blir repade är mycket mer benägna att få det. Det orsakas av för mycket socker (kolhydrater) i kycklingens kost, vilket resulterar i fettavlagringar i kroppen som så småningom attraheras av levern. Leversvikt är ett obehagligt sätt att dö och igen, det kan förebyggas genom att undersöka hur du matar dina kycklingar.

Predator attacker

Det mest troliga sättet för en kyckling att dö är dock helt enkelt i händerna på ett rovdjur. Det är inte alltid möjligt att hålla alla rovdjur borta, men du kan kraftigt minska chansen genom att installera elstängsel runt din fastighet. Du kan också investera i en ”integrerad rovdjursförvaltningsplan” som försöker minska riskerna genom att avbryta rovfåglarnas flygbana, ta in vaktdjur och använda långa, smala fållor för att göra det svårare att störa fåglarna när de går omkring deras verksamhet. .

Kille som hackar / kannibalism

Ja, men det är grymt kycklingar är benägna att få lite kannibalism och sanningen är att det (för det mesta) är lätt att förebygga. Du kommer att behöva se till att ditt gårdshus har gott om utrymme för dina höns att ströva omkring och att de inte konkurrerar om utrymmet runt matare etc. Du måste också se till att de får en balanserad kost eftersom kannibalism ofta är ett resultat av en mineral- eller vitaminbrist. Du kan också se till att dina kycklingar har mycket skoj och lekar under dagen så att de är för trötta för att slåss mot varandra. Hittar du en kyckling som är extra känslig för hackning kan du köpa ett par stiftlösa kycklingar till honom som hindrar dem från att picka på varandra.

https://www.amazon.com/Pinless-Peepers-Blinders-Pheasant-Spectacles/dp/B077ZLM81W

Ventilationsframfall

Ventilationsframfall orsakas främst av problem med fåglarnas inhysning, se till att dina sittpinnar inte är mer än 60 cm över marken och inte mer än 60 cm från varandra för att förhindra att de skadas (du kan också undvika att Bumblefoot använder också denna försiktighetsåtgärd).

Se även  Varför kycklingar plötsligt slutar lägga ägg: 16 skäl varför

De bästa sittpinnar är också rektangulära till formen. Det finns också vissa bevis för att diet och till och med bra naturligt ljus kan hjälpa till att förhindra detta tillstånd. Det är också behandlingsbart om det fångas tidigt (se video nedan):

Vad ska man göra med en död sällskapskyckling

Du kan dock vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder och kycklingar kommer fortfarande att dö. Ibland beror det på hög ålder och ibland på grund av sjukdom eller andra faktorer. Det här kommer att vara en sorglig tid för dig, men du måste följa korrekta förfaranden för att följa lagarna och se till att du, din familj och dina fåglar förblir så säkra som möjligt.

Statliga och lokala lagar

Det är viktigt att notera det det finns ingen komplett guide till alla olika stater och jurisdiktioner runt om i världen när det gäller bortskaffande av ett dött djur. Normalt går det bra att begrava djuret på sin egen mark, men om man vill kremera det eller om djuret har dött av sjukdom eller förgiftning kan man behöva följa en lagstadgad anmälningsprocess.

Av denna anledning, vi rekommenderar alltid att du konsulterar en veterinär om hur du följer din lokala rättsliga ram. Du vill väl inte sluta med att sörja en kyckling och bli åtalad?

Skydda dig

De flesta sjukdomar som infekterar kycklingar är inte zoonotiska (dvs de kan inte hoppa från kyckling till person) men vissa är det inklusive den ökända fågelinfluensan som inte sprider sig särskilt bra från person till person, vilket är bra eftersom det är väldigt, väldigt farligt för människor och dödstalen är chockerande.

Det betyder att du borde hantera aldrig en död fågel med dina bara händer (du ska faktiskt aldrig röra ett dött djur med bara händer). Idealisk, du borde ha en låda med handskar hängande om en sådan olycklig händelse skulle inträffa – dessa ska vara nitrilhandskarna kan fås från vilket apotek som helst.

Om du inte har nitrilhandskar kan du ha två par shoppinghandskar (ovanpå varandra).. Se till att ta bort ytterhandskarna tillsammans med innerhandskarna innan du tar av innerhandskarna och släng handskarna i soporna så fort de lossnar.

Vi rekommenderar även att investera i en andningsmask. Damm från hönshus kan orsaka infektioner hos människor och kan även stimulera dammallergier m.m. Ta inga chanser och det är mycket osannolikt att du kommer att fånga någon av dina döda kycklingar.

Undersök din besättning

Om du inte vet varför din höna dog, måste du hålla ett öga på de andra medlemmarna i besättningen av två anledningar:

 1. De kan vara mördarna. Du vill se till att deras näbbar och klor inte är täckta av blod och att de inte har trasiga fjädrar, etc. Om så är fallet, bör du undersöka deras kost och ändra saker. Det händer, det är inte ditt fel, men du kanske kan förhindra det i framtiden.
 2. De kan vara sjuka. Om fågeln har dött av sjukdom kan andra medlemmar i flocken nu se ohälsosamma ut. Separera dem sedan omedelbart från resten av flocken och kontakta en veterinär för råd.

I de flesta fall hittar du förmodligen ingenting alls. Kycklingar dör och ofta finns det ingen tydlig orsak till detta.

Undersök hönshuset

När du har tagit hand om flocken är det dags att rikta dina detektivkunskaper till själva loftet. Du letar efter:

 • Blod på abborren. Det kan tyda på att det har varit ett slagsmål i gården och kan betyda att fågeln dog i ett slagsmål.
 • Fågelspillning. Du letar efter maskar, blod eller något som verkar ovanligt med deras flytningar – det kan betyda att de lider av någon form av sjukdom.
 • Fönstren, dörröppningarna och eventuella ventiler. Alla tecken på drag kan betyda att kycklingen dog av exponering.
 • Maten och dryckerna. Du vill se till att detta är fräscht och hälsosamt och inte kontaminerat med spillning från gnagare eller urin, mögel eller andra obehagliga föremål.
 • Lukten av luft. En ammoniakliknande lukt kan betyda att sängkläderna sönderfaller och kan föda upp bakterier och/eller mögel.
 • Kontrollera väggar och golv. Du letar efter hål som ett rovdjur kan ta sig in i.
Se även  Hur förhindrar du att en råtta luktar?

Återigen, det är fullt möjligt att dina undersökningar inte kommer att visa några användbara ledtrådar om vad som hände, men de kunde, så det är värt att se till.

Obduktion flockvård

Det spelar ingen roll varför fågeln dog eller om din forskning ger påtagliga resultat, men det spelar ingen roll att du tar några grundläggande steg för att skydda resten av flocken från potentiella föroreningar från den döda fågeln:

 • Kratta och ta bort eventuellt skräp i gården. Om kycklingen var sjuk eller började sönderfalla i sin kull kommer den inte längre att vara frisk. Det är förorenat och det är inte valfritt. Vi vet att det här kan vara ett ganska hemskt jobb mitt i vintern, men det måste göras.
 • Kasta och byt ut all mat och vatten. Du vill se till att du rengör och sedan desinficerar behållarna innan du fyller på dem igen.
 • Tejpa upp eventuella hål du hittat i gården innan du låter fåglarna komma tillbaka. Det är ingen idé att bjuda in rovdjur, så stäng av alla utrymmen som kan leda till problem.

Få professionell hjälp

Om du inte kan lista ut varför din kyckling dog, måste du verkligen få en veterinär för att ordna en ”undersökning”. (vad de kallar obduktion när det gäller djur). Du kan behöva ringa några olika veterinärer för denna tjänst, eftersom det är ganska ovanligt att erbjuda (tro det eller ej).

Detta gör att du kan se till att om din kyckling dör av en sjukdom, kan du vidta de bästa åtgärderna för att skydda resten av flocken från det.

Hur man säger adjö till en husdjurskyckling

Husdjurskycklingar är en del av familjen och även om de kanske inte väcker samma starka känslor hos alla, i vissa familjer kommer deras förlust att märkas starkt. Så vi har en process som kan hjälpa till att säga adjö till din älskade.

En övning för barnen i familjen

Små barn som inte har upplevt döden tidigare kan ta förlusten av ett husdjur lite hårdare än resten av familjen. Det kan hjälpa att låta dem rita en bild av sin kyckling när de korsar gatan regnbågsbron eller om du är en religiös familj och tror att husdjur kommer till himlen, är himlen också bra.

Sedan kan de ha det fotot med sig för att titta på när de är ledsna, eller så kan de begrava det med kycklingen för att hjälpa till att hålla kycklingen säker under sin resa.

Sörjer din kyckling

Det är OK att sörja ett husdjur och det kan hjälpa att komma ihåg följande när du gör det:

 • Sorgen sker i sin egen takt. Vissa familjemedlemmar kan flytta snabbt, andra behöver mer tid. Du kan inte tvinga den här processen att påskynda.
 • Det är helt normalt att sörja sitt husdjur. Sorg, chock, ensamhet, etc. är vanliga känslor efter förlusten av en kyckling som du älskar och inte har något att skämmas för.
 • Det är bättre att sörja än att begrava sina känslor. Att tappa upp våra känslor visar sig senare leda till större problem känslomässigt – det är bättre att omfamna och erkänna din sorg och arbeta igenom den.
Se även  Hur du underhåller dina råttor: 22 kreativa idéer

Begravningsmetoder

I de flesta familjer tror vi att begravning kommer att vara lämplig för din kyckling och förutsatt att den inte bryter mot dina lokala lagar, kan du följa denna process:

 • Gräv djupt – du måste vara minst 1 m lång och helst mer innan du sätter in din fågel. Detta förhindrar rovdjur från att gräva upp liket. Om fågeln ska fällas skulle vi säga att gå ännu djupare, annars kan kemikalierna som används läcka ut i jorden.
 • Linda in fågeln
  – använd en tidning eller en bomullshandduk för detta, du vill inte störa nedbrytningsprocessen. Om du inte vill linda in fågeln är det inte nödvändigt, men det kan hjälpa till att förebygga ångest hos små.
 • Fyll hålet med jord till toppen och trampa ner det när begravningen är över.

Hygienmaterial

Om någon del av dig eller dina kläder har kommit i kontakt med den döda fågelndu borde tvätta dig själv eller dina kläder noggrant innan du äter, dricker eller deltar i andra aktiviteter.

Reflektion för din kyckling

Det kan hjälpa att ta några minuter Som familj, prata om hur du känner inför din kycklings bortgång och dela fina minnen av fågeln. Detta kan hjälpa till i den känslomässiga läkningsprocessen. Du kanske också vill börja planera hur du lägger till en ny fågel eller fåglar till din flock just nu.

Höns och död

Det är också möjligt att dina kycklingar går igenom en period av känslomässigt trauma och/eller sorg
efter en makes död och vi har några råd om det också:

Att hantera kycklingtrauma

Kycklingar är ganska enkla varelser och ofta det enklaste sättet att trösta dem är att mata dem (helst den mat de gillar bäst). Detta kommer att föra dem samman och som sociala varelser kommer det att tillåta dem att erbjuda varandra tröst och känslomässigt stöd.

Det kommer också att hjälpa dem att komma överens med det faktum parets hackordning kommer att ha ändrats efter en förlust och att ordna om saker som behövs för det övergripande sociala välbefinnandet i deras familjeenhet.

Att hantera sörjande kycklingar

Efter att en kyckling dör är det inte ovanligt att deras bästa vänner går igenom en sorgeperiod som liknar en sorgeperiod. Deras kroppsspråk verkar trist och undertryckt. De skriker om och om igen ”var är du?” (eller åtminstone kycklingmotsvarigheten till denna mening) och verkar besviken när det inte finns något svar.

Sörjande kycklingar kommer ofta att flytta bort från resten av flocken tills deras sorgeperiod är över. Du kan inte hjälpa till i denna process på något sätt, men de flesta höns kommer så småningom att komma över sin förlust och återgå till det liv de hade tidigare.

Vissa höns har dock varit kända för att bli deprimerade, dra sig undan och så småningom sluta äta och dö av förlusten av en vän. Det är ovanligt men inte omöjligt.

Slutsats

Vi hoppas att vårVad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide’ har varit till hjälp för dig och att om du förlorar en kyckling är denna sorgliga tid något du nu kommer att kunna hantera mer effektivt. Kycklingar är fantastiska husdjur och deras bortgång är en del av livet, men det kan vara mycket plågsamt för ägaren om den inte dör ordentligt.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: