Vad ska du göra om din kanin slutar äta

Du gav precis din kanin deras färska favoritbladgrönsaker till middag, men av någon anledning känner de inte för att äta dem. Även om detta ibland bara är en kinkig kanin som nosar på näsan vid middagen, är det ofta ett symptom på något mycket allvarligare. Om din kanin någonsin slutar äta kan du behöva ta några snabba beslut för att hjälpa honom att återhämta sig.

Om en kanin inte äter beror det oftast på att den är mycket sjuk eller stressad. Tillstånd som gastrointestinal stasis, tandsjukdomar eller kronisk ångest är sannolikt bovarna. Om din kanin någonsin slutar äta i mer än 10 timmar åt gången, bör den tas till en veterinär för akutvård.

Om det bara har gått en kort tid sedan din kanin inte har ätit kanske situationen inte är allvarlig. Du kan övervaka deras andra symtom för att avgöra om detta är en nödsituation som kräver omedelbar uppmärksamhet. Varje förändring i ätbeteende är något att ta på allvar hos kaniner.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vad ska man göra om din kanin vägrar äta något?

En kanin som inte äter är potentiellt en mycket allvarlig situation. Deras matsmältningssystem är mycket känsligt och aptitlöshet är ett vanligt tecken på många olika kaninsjukdomar. Eftersom kaniner är väldigt bra på att gömma sig när de inte mår bra, är detta ett subtilt symptom som kan ge dig en uppfattning om din kanins allmänna hälsa.

När är aptitlöshet en nödsituation?

Om din kanin någonsin vägrar att äta något i mer än 10 timmar, bör du behandla detta som en nödsituation. En kanins hälsa beror på den ständiga rörelsen i matsmältningssystemet. När de slutar äta, stannar deras matsmältning och kaninen börjar gå in i gastrointestinal (GI) Stasis.

Om det lämnas obehandlat kan tillståndet lätt bli dödligt hos kaniner. De behöver träffa en veterinär så snart som möjligt så att de kan få medicin för att få matsmältningssystemet på rätt spår igen. Du kommer sannolikt också att behöva mata dem med en spruta med en kaninfoderformel känd som Critical Care tills de är villiga att äta tillräckligt på egen hand.

Steg för att hjälpa din kanin

Om din kanin bara visar brist på aptit under en kort tid, finns det några steg du kan vidta för att försöka hjälpa din kanin innan det blir en nödsituation. När du tar dessa steg är det också en bra idé att kontrollera andra subtila tecken på kaninsjukdom. På så sätt får du en bättre uppfattning om hur sjuk din kanin är och om du behöver ta honom till veterinären förr eller senare.

Se även  Kan kaniner ha halsband? För-och nackdelar!

Några vanliga symtom på kanin inkluderar:

 • En förändring i matvanor
 • En förändring i avföring och urinering
 • Låga energinivåer
 • Sitter i böjd ställning
 • Brist på balans
 • snornäsa
 • Ovanligt aggressivt beteende

Se artikeln Hur vet du om din kanin är sjuk? för mer detaljerad information.

Behandlingstestet

Om jag märker att mina kaniner beter sig ovanligt och vägrar äta sin vanliga mat, är det första testet jag ska prova godistestet. Jag ska få en bit av min kanins favoritmat och se om hon äter det. Om min kanin omedelbart reser sig, tar åt sig godbiten och börjar bete sig normalt igen, då vet jag att inget är fel.

Om min kanin äter godbiten tveksamt, men inte med sin normala entusiasm, kommer jag att fortsätta att övervaka henne under de närmaste timmarna för att se om hennes aptit och beteende förbättras. Jag ska också ta en handfull bladgrönt för att försöka locka min kanin att äta.

Om min kanin alls vägrar att äta godbiten, ger jag dem några gasdroppar (simetikon) och en handfull bladgrönt för att locka dem att äta. Om deras beteende inte förbättras inom några timmar ska jag ringa min veterinär och boka en akut tid.

simetikon

Simetikon är bara babygasdroppar. Det gör samma sak för kaniner som det gör för spädbarn, hjälper dem att passera gas. Jag använder simetikon när min kanin inte äter eftersom symtomen på gastrointestinal stas är mycket lika symtomen på gas hos kaniner. Gas kan vara smärtsamt, men det är inte alls lika farligt.

Om du tror att din kanin inte äter för att han behöver andas (du kan se honom pressa magen mot golvet), ge honom 1 ml simetikon varje timme i 3 timmar med en spruta. Om deras situation inte förbättras efter detta, bör du anta att det är ett allvarligare tillstånd och din kanin bör träffa en kvalificerad veterinär.

Orsaker till en kanins vägran att äta

Brist på aptit kan vara resultatet av ett antal sjukdomar hos kaniner. Ibland återhämtar de sig av sig själva och beter sig helt normalt inom några timmar. Men ofta kommer du att behöva professionell hjälp för att diagnostisera och behandla problemet. Kom ihåg att om din kanin inte har ätit på mer än 10 timmar är det viktigt att få honom akut.

GI-stas

Gastrointestinal stas är den vanligaste orsaken till att en kanin inte äter under en längre tid. GI Stasis är namnet på det tillstånd där en kanins matsmältningskanal saktar ner och så småningom stängs av. Detta kan vara en sjukdom i sig, eller det kan vara ett symptom på många andra sjukdomar.

Eftersom smärta och stress från andra sjukdomar så småningom kan orsaka störningar i matsmältningssystemet, tas kaniner ofta till veterinären för symtom på gastrointestinal stas när det finns en annan bakomliggande orsak till tillståndet. Din kanin bör behandlas för GI-stas och den bakomliggande orsaken för att förhindra att det händer igen.

Se även  Är kaniner lågunderhållsdjur?

Tandproblem

Övervuxna tänder är ett annat vanligt problem hos kaniner som hindrar dem från att äta. I många fall kommer kaniner med tandproblem bara undvika vissa livsmedel som är svårare att äta, snarare än att undvika mat helt och hållet.

Till exempel kanske kaniner undviker det hårdare höet och istället äter bara det foder som du ger dem. Du kan också se din kanin äta mat, men sedan tappa den ur munnen halvtuggande. Om deras tänder tillåts växa utan läkarvård kanske kaninen inte kan äta alls.

Smärta

När kaniner har ont kan de vägra äta. Oavsett om smärtan beror på en underliggande sjukdom eller ett fysiskt skärsår eller skrapsår, kan det göra att en kanin tappar aptiten. Smärta som lämnas oadresserad kan få en kanin att vägra äta under lång tid, vilket skickar in dem i GI Stasis. Tillstånd som orsakar smärta, såsom artrit, kan hanteras med smärtstillande mediciner som ordinerats av din veterinär.

Spänning

Stress kan också göra att kaniner tappar aptiten. Det är därför du sällan ser kaniner äta medan de är oroliga i en bil i rörelse. Stress är den vanligaste orsaken till tillfällig aptitlöshet hos kaniner. Om du märker att de slutar äta en kort stund, speciellt om det är ett högt ljud eller en läskig lukt runt omkring, kan det bero på stress. Du kanske också märker att deras avföring tillfälligt blir mindre under denna tid.

En kanin med kronisk ångest eller depression kan förlora sin aptit under längre perioder, vilket riskerar att utveckla gastrointestinal stas. För att undvika detta är det viktigt att skapa en miljö för din kanin där den känner sig trygg och glad.

Ändra kost

En förändring i din kanins kost kan också få dem att tappa aptiten. Ibland vill kaniner inte äta för att de inte litar på den nya maten, men ibland beror det på att den nya maten orsakar problem med matsmältningen. Det är viktigt att långsamt ändra en kanins diet under några veckor för att undvika att störa deras känsliga matsmältningssystem.

Vad du ska göra om din kanin slutar äta en del av sin mat

Ibland är problemet inte att din kanin inte äter något av sin mat, utan att den inte äter viss mat. Kanske vägrar de äta sitt hö, trots att det är så hälsosamt för dem. Eller så kanske de plötsligt slutade äta sina dagliga småbitar. Ofta är detta bara tecken på en kinkig kanin, men ibland är det värt att få dem undersökt hos veterinären ifall det finns ett underliggande hälsoproblem.

Se även  Vad du behöver för att förbereda för en ny kanin (med checklista!)

Om din kanin inte äter hö

Hö är väldigt viktigt för en kanins kost så vi vill att de ska äta sitt hö så mycket som möjligt. Tyvärr kan vissa kaniner vara ganska kräsna när det kommer till hö. De föredrar mycket det mjukare, godare kornen, men för mycket kibble skapar en obalans i matsmältningssystemet och bidrar till snabb viktökning.

Några tips för att uppmuntra en kinkig kanin att äta sitt hö:

 • Blanda olika typer av hö med timotejhöet (som fruktträdgård eller havrehö)
 • Leta efter färska märken av hö. Jag får hellre mitt kaninhö från en webbutik Small Pet Select eftersom de alltid skickar mig färskt och gott hö till kaniner. (Du kan också få 15 % rabatt på din första beställning genom att använda koden KANIN FRAM i kassan)
 • Undvik att övermata pellets. Kaniner bör endast matas med cirka ¼-½ kopp pellets per dag.
 • Placera hölådan bredvid kattlådan. Kaniner gillar att tugga och göra avföring på samma gång.

Om din kanin brukade äta hö men nu plötsligt vägrar kan det bero på ett hälsoproblem. Övervuxna tänder är en trolig boven, eftersom kaniner vanligtvis har svårare att äta hö än pellets. Om du märker en plötslig förändring i din kanins matvanor är det värt att ta honom till veterinären.

Om din kanin inte vill äta kibble

Vissa kaniner kommer också att vägra äta kibble. Detta är ett mindre allvarligt problem eftersom pellets inte är 100 % nödvändiga som en del av en kanins diet. De förser visserligen din kanin med vissa vitaminer och näringsämnen som de kanske inte får genom sin normala diet, men att ge din kanin ett bredare utbud av bladgrönt kan hjälpa till att få i sig de näringsämnen som de saknar från föda.

Om din kanin brukade äta kibbitar men plötsligt slutade, är det värt att få dem undersökt av din veterinär. En förändring av deras matvanor kan vara en indikation på ett underliggande hälsoproblem och inte bara en kinkig kanin.

Vad ska man göra om din kanin slutar dricka?

Om din kanin inte verkar dricka tillräckligt finns det några steg du kan vidta för att uppmuntra den.

 • Ge din kanin en skål istället för en flaska. Detta är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka, så det uppmuntrar till bättre återfuktning.
 • Tillsätt några droppar osötad äppel-, morots- eller ananasjuice i vattnet. Detta ger den en lite söt smak för att göra den mer tilltalande.
 • Släpp extra vattendroppar på deras klorofyll så att din kanin får i sig mer vatten när den äter.

Källor

 1. Krempels, Dana M. ”Gastrointestinal Stasis: The Silent Killer.” Föreningshuskaniner. Februari 2013. https://rabbit.org/gastrointestinal-stasis-the-silent-killer-2/
 2. Woodnutt, Joanna. ”Varför äter inte min kanin?” Veterinärhjälp direkt. juni 2019. https://vethelpdirect.com/vetblog/2019/06/21/why-is-my-rabbit-not-eating/