Vad ska du göra om du stör ett kaninbo utanför

Det är vanligt att man hittar ett kaninbo i trädgården vid den här tiden på året. Ibland upptäcker man boet medan man klipper gräset, och ibland lyckas barn eller hundar hitta vildkaninens bo.

Om du stör ett kaninbo, byt ut bebisarna, täck boet och lämna det ifred. Stå inte runt boet för länge så att du inte leder andra rovdjur till boet. Om du hittar skadade kaniner, kontakta ett djurskydd för att hjälpa dem att återhämta sig.

Förvänta dig inte att hitta en mamma kanin, eftersom de vanligtvis bara besöker boet en eller två gånger om dagen för att undvika att leda rovdjur till bebisarna. Men du kan sätta snöre runt boet för att se till att mamman kommer tillbaka för att mata bebisarna och inte har lämnat boet.

Vad ska du göra om du stör ett vildkaninbo

Vilda kaniner gör bon över hela vår bakgård. Om du bor i ett förortsområde är det nästan oundvikligt att du någon gång stöter på ett bo av vilda kaniner. Om kaninungarna är oskadda är det bästa du kan göra om du stöter på en av dessa kullar att lämna den ifred.

Du kommer förmodligen inte att se mamman eftersom de inte kommer att stanna hos bebisarna. Det betyder inte att boet är övergivet. Om du tar ut bebisarna ur boet kommer mamman så småningom att komma tillbaka och få panik på grund av sina saknade bebisar.

Om boet är stört och bebisarna har ramlat eller kämpat sig ut, placera dem försiktigt tillbaka i boet och täck det med så mycket av det ursprungliga bomaterialet som möjligt. Mamma kaniner kommer inte att överge sina bebisar om folk har rört dem, så du behöver inte oroa dig för att plocka upp dem och sätta tillbaka dem i boet.

Däremot vill man undvika onödig hantering då kaninungar är väldigt ömtåliga. Om du är klumpig eller grov med dem kan du av misstag skada bebisarna, så det är bäst att plocka upp dem på egen hand och försiktigt placera dem tillbaka i boet.

Också, hur söta som babykaninerna är, bör du undvika att hänga runt boet för länge. Din närvaro kan dra till sig uppmärksamhet från andra rovdjur i området eller skrämma bort mamman när hon kommer för att se bebisarna.

Du bör också undvika att lämna mat till den nya kaninfamiljen eftersom detta också kan locka till sig rovdjur. Lär dig om säkra och naturliga sätt att mata vilda kaniner i ditt område.

Flytta inte boet till en annan plats

Om det är möjligt är det bäst att hålla kaninungarna i sin ursprungliga häckningsposition. Om du är orolig för att din hund eller barn ska hitta boet, försök att sätta ett staket eller barriär runt det under dagen för att hålla området utanför gränserna. Ta bort barriären på natten så att mamman kanin kan hitta boet. Hon kommer vanligtvis tillbaka på kvällen och tidigt på morgonen för att mata sina kaniner.

Det finns motstridig information om vad man ska göra om ett bo är på en obekväm plats och behöver flyttas. Vissa djurlivscenter hävdar att man inte ska flytta boet alls eftersom det ökar chanserna avsevärt att kaninmodern lämnar boet. Andra källor hävdar dock att det är okej att flytta boet upp till 10 fot bort.

Se även  11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan

Jag rekommenderar att inte flytta kaninboet om det inte är absolut nödvändigt. Om du måste, håll den så nära sin ursprungliga plats som möjligt så att mamman kanin kan hitta området igen. Du kommer också att vilja använda pälsen, gräset och annat material från den ursprungliga kullen för att se till att det fortfarande luktar likadant för mamman kanin.

Hur ser ett vildkaninbo ut

Vilda kaninbon är svåra att upptäcka. Det är därför det är så vanligt att man råkar råka på dem och störa kaninungarna. Moderkaninerna kamouflerar boet i ett gräsområde genom att täcka det med gräs och löv. Du kan vanligtvis se dem när du ser en fläck med rufsigt gräs med lite djurpäls runt kanterna. Detta är särskilt vanligt i områden med högt gräs, så du kanske vill ta en titt runt din gräsmatta om du inte har klippt gräset på ett tag.

De hittar också ofta sina bon mitt på en trädgård eller gräsmatta. Detta beror på att de flesta rovdjur är mindre benägna att av misstag snubbla över boet och skada bebisarna. Bortsett från tamhundar och människor är de flesta rovdjur försiktiga med öppna ytor. De kommer inte att resa till mitten av gården så ofta, så de är mindre benägna att hitta kaninungens bo.

Högsta parningssäsongen för kaniner är från mars till september. Det betyder att du sannolikt kommer att stöta på ett kaninbo någon gång mellan april och oktober. Var försiktig när du klipper gräsmattan och krattar löv för att undvika att exponera boet eller skada kaninungarna.

Varför har kaniner ytbon? Gräver de inte tunnlar?

Vilda bomullssvanskaniner som finns i många regioner i Nordamerika är inte samma art som de grävande kaninerna som är infödda i Europa. Europeiska kaniner gräver nätverk av tunnlar som sina hem. De gräver bon som förgrenar sig från huvudtunneln när de förbereder sig för att skaffa barn. De tamkaniner vi håller som husdjur härstammar från dessa europeiska kaniner, där deras grävinstinkt spelar in.

Men nordamerikanska bomullssvanskaniner är inte gravare. Liksom harar är de ytbor och söker skydd under tornhårar, buskar och i övergivna bon av andra djur. De kan gräva grunda hål för att ge sig själva lite skydd. De behandlar sina bebiskullar på samma sätt. Cottontail-kaniner gräver små hål i marken och täcker dem med päls, gräs och löv för att hålla sina bebisar gömda och skyddade.

Säkerhet vid hantering av vilda kaniner

Det är mycket ovanligt att kaniner, även vilda kaniner, sprider sjukdomar till människor. Det betyder inte att det är omöjligt. Om du måste hantera kaninungarna är det bäst att bära handskar för säkerhets skull. Om inte, se till att du tvättar händerna noggrant efter att ha hanterat kaninungarna för att undvika att fånga något. Lär dig mer om infektionssjukdomar hos kaniner för att bättre förstå risken.

Om du har kaniner hemma vill du vara mycket mer försiktig. Även om kaniner sällan överför sjukdomar till människor kan de lätt sprida sjukdomar sinsemellan. Var noga med att tvätta och desinficera dina händer och byta om innan du hanterar din egen kanin för att undvika att oavsiktligt sprida sjukdomar till dina kaniner.

Se även  Rabbit Poopy Butt: Hur man rengör och förhindrar det

Vad ska man göra om kaninungarna är skadade?

Om kaninungarna är tydligt skadade är det bäst att kontakta ditt lokala viltrehabiliteringscenter för råd. Humane Society har en lista över vilda djurrehabiliterare i USA för att hjälpa dig att komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig. Enligt min erfarenhet har rehabiliteringspersonal ofta händerna fulla, vilket kan hindra dem från att ta in kaninungarna. De kan dock ge expertråd och peka dig i riktning mot andra tillgängliga resurser i ditt område.

Under tiden kan du ta några grundläggande steg för att ge babykaninerna bästa möjliga chans.

 1. Se till att bebisarna verkligen är skadade. Vi vill förhindra att kaninungar separeras från sina mammor så mycket som möjligt. Anta inte att de är skadade om det inte finns synligt blod eller en bruten lem.
 2. Håll kaninungarna varma och trygga. Lägg bebisarna i en handduksfodrad låda så att de kan mysa i. Använd en varmvattenflaska eller värmedyna på lägsta inställningen och placera den bredvid kaninerna med en handduk som barriär. Du vill inte lägga den precis bredvid kaninens hud, eftersom det kan orsaka en brännande känsla.
 3. Försök inte mata kaninungarna. Till en början vill du inte försöka mata kaninerna ensamma. De har inte bara unika näringsbehov (komjölk är inte lämplig för kaniner), utan de kan lätt kvävas av att andas in vätskan om de matas fel. Vänta och se om en skicklig rehabiliterare kan ta dem ur dina händer, och om inte, sök råd och använd den här guiden från House Rabbit Society för att lära dig mer om att mata vilda kaniner.

Hur tråkigt det än är måste jag varna er för att de flesta kaninungar som har blivit skadade eller på annat sätt separerade från sina mammor förmodligen inte kommer att överleva. Ju yngre kaninerna är, desto mindre chans har de att överleva. Det kan vara hjärtskärande om kaninerna du försöker föda upp inte klarar det, så jag vill se till att du är beredd på det resultatet.

Förhindra skador i framtiden

Jag vet att det känns hemskt när man av misstag skadar en kull kaninungar. Ibland är bon helt enkelt för väl gömda och man hittar dem inte i tid. Det bästa du kan göra är att vidta några åtgärder för att förhindra den här typen av olyckor i framtiden.

 • Kontrollera om det finns bon innan du klipper eller krattar gräsmattan. Se dig omkring efter områden på gräsmattan som ser lite trasiga ut. Förekomsten av kaninpäls är ofta en giveaway för det dolda kaninboet.
 • Täck eller stängsla alla bon du stöter på för att skydda barn och husdjur. När du har hittat ett bo, håll små barn och hundar borta så att de inte av misstag skadar bebisarna.
 • Håll hundar kopplade på gården i 3 veckor. Bebisar kommer att växa upp tillräckligt för att lämna boet om cirka 3 veckor. Om du kan ha din hund i koppel på gården tills den har lämnat boet kan du undvika olyckor.
 • Undvik att använda starka kemikalier för gräsmattan. Många kemikalier som används för gräsmatta är dödliga för kaniner, så det är bäst att vara uppmärksam på eventuella gödselmedel du använder och undvika kemiska bekämpningsmedel.
Se även  Hur rengör man kaninfötter?

Kommer mamman att lämna ett stört kaninbo?

Om du stör ett vildkaninbo, förvänta dig inte att se mamman kanin i närheten. För att skydda sina barn håller sig mamman borta från boet under större delen av dagen. Detta förhindrar rovdjur från att följa efter henne eller attraheras av hennes doft, eftersom kaninungar är nästan luktfria. I de flesta fall lämnar inte mamman ett stört bo.

Det är också mycket ovanligt att se en mamma kanin återvända till boet. De går vanligtvis bara tillbaka två gånger om dagen för att mata sina barn i några minuter, runt skymning och gryning. De är väldigt listiga och lätta att missa, så anta inte att kaninerna är föräldralösa eller övergivna bara för att du aldrig ser mamman.

Om du är orolig för att mamman inte kommer tillbaka till boet, finns det några sätt du kan kontrollera:

 • Placera ett snöre i ett galler ovanför boet. Lägg garn (eller kvistar och pinnar) löst i ett galler ovanför det dolda boet. När mamman kanin kommer tillbaka stör hon rutmönstret. Om den flyttas på morgonen vet du att kaninmodern har varit där.
 • Placera en ring med bakpulver runt boet. På samma sätt kan du hälla en tjock ring av bakpulver eller majsstärkelse i en cirkel runt boet. När cirkeln skingras på morgonen vet du att mamman har hälsat på.
 • Kontrollera kaninungarna efter soluppgången. Det andra sättet att kontrollera bebisarna är genom att titta på deras mage. Efter att mamman matat bebisarna ser magen full och rund ut, medan de ser nedsjunkna ut när de inte får mat.

Vänta minst 24-48 timmar innan du bestämmer dig för att bebisarna är föräldralösa eller övergivna. Ibland kommer mamman bara tillbaka en gång om dagen. Det är bäst att göra misstaget att lämna dem ensamma i det här fallet, eftersom kaninungar har en mycket bättre chans att överleva att lämnas med sina mammor än att försöka bli omhändertagna av människor.

Om du tror att bebisarna är föräldralösa är det bäst att göra det kolla med ditt lokala viltreservat.

Hur man matar föräldralösa eller skadade kaninungar

Jag har minimal erfarenhet av att amma vilda kaninungar till hälsa eller hjälpa föräldralösa kaniner. När jag var tonåring hjälpte jag framgångsrikt min mamma att sköta en föräldralös kanin till att bli frisk. Vi var tvungna att ge barnet kattmat två gånger om dagen och var ständigt oroliga för att vi skulle göra fel och av misstag skada barnet. Medan i vårt fall allt gick bra och kaninungen överlevde, möter människor oftare det motsatta resultatet.

Det bästa du kan göra är att försöka komma i kontakt med ett naturreservat. Men om du inte har något annat val än att mata kaninungarna själv, House Rabbit Society ger instruktioner för vilken typ av formel man ska få och hur mycket man ska mata kaninen.

källor:

 1. ”Jag störde ett bo av kaninungar.” Toronto Wildlife Centre. https://www.torontowildlifecentre.com/wildlife-emergency-rescue-hotline/how-to-help-orphaned-baby-wild-animals/how-to-help-orphaned-baby-rabbits/nest-of-baby- kaniner – galen.
 2. ”Hur man hittar en vildlivsrehabiliterare.” Det humana samhället. https://www.humanesociety.org/resources/how-find-wildlife-rehabilitator.
 3. ”Föräldralösa babykaniner: Vilda och tama.” Föreningshuskaniner. 12 maj 2020. https://rabbit.org/faq-orphaned-baby-bunnies.
 4. ”Vad ska man göra med vilda kaniner.” Det humana samhället. https://www.humanesociety.org/resources/what-do-about-wild-rabbits.