Vad ska grisar inte äta?

Det är en välkänd uppfattning att grisar kan äta vad som helst, men att utfodra din gris innebär också att vara medveten om vilka livsmedel som kan påverka den allmänna hälsan negativt.

Vilken typ av mat ska grisar inte äta? Grisar bör inte äta mat som innehåller mycket salt eller mycket socker, särskilt om sockret är konstgjort. De bör också hålla sig borta från kött, eftersom de kan få sjukdomar av det. Detsamma gäller möglig eller inaktuell mat.

Naturligtvis kommer och kan grisar äta vad som helst, speciellt om de ges chansen och placeras under omständigheter som tillåter det. Att låta en gris bestämma själv vad den vill äta är dock inte direkt hälsosamt.

Läs vidare för att ta reda på hur en gris diet bör eller inte bör se ut.

Vilka livsmedel bör inte vara en del av en gris diet?

Att förstå en gris näringsbehov är egentligen ingen komplicerad process. De har en mage, så deras kost är bara en enklare version av vad människor behöver.

Återigen, grisar KOMMER och KAN äta vad som helst. Det betyder dock inte att du ska lämna dem.

Det kan vara en sjuklig bild, men grisar som är hungriga eller uttråkade kommer att falla tillbaka på sina instinkter, och grisar är födosökare av naturen. Med tanke på att de kan ha begränsat födosöksutrymme på din trädgård eller gård, föreställ dig vad de kan äta om de inte riktigt har några andra alternativ.

Därför är det viktigt att se till att din gris bara har tillgång till mat som är bra för den.

Vad ska din gris inte äta?

 • Möglig, slemmig eller bortskämd mat
 • Rått kött
 • Råa ägg
 • Death cap svampar
 • Livsmedel med hög salthalt
 • Livsmedel med hög sockerhalt
 • Gropar eller frön av frukt och grönsaker
 • Blad, rötter och vinstockar av grönsaker
 • Omogna grönsaker

Bara för att du hör andra människor säga att grisar kommer att äta vad som helst (särskilt rester) betyder det inte att du ska riskera deras hälsa. Rester kan bli slemmiga, mögliga eller ruttna mycket snabbt. Och om din gris äter dem är det lätt att få virus eller bakterier från dem.

Se även  Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

Detsamma gäller för rått kött. Du vet aldrig riktigt vilken typ av sjukdomar din gris kan få av kött från ett annat djur.

Råa ägg kan också störa din gris absorption av biotin.

Ge heller inte dina grisar mat avsedd för andra djur. Andra djur, som katter eller hundar, har väldigt olika näringsbehov. Om du matar dina grisar med mat avsedd för andra djur, är chansen stor att de går miste om en balanserad kost.

Frukt kan vara bra, främst för att den innehåller naturliga sockerarter och inte de konstgjorda sockerarterna som finns i godis och andra snacks. Men för mycket socker är fortfarande dåligt för din gris, så lätt på frukten också.

Du bör också varnas för att inte alla delar av frukt kan ätas av din gris. Till exempel anses gropar eller frön från äpplen och päron vara giftiga för grisar.

Detsamma gäller grönsaker. Även om att lägga till grönsaker skulle vara ett bra sätt att balansera din gris kost, är det viktigt att ta bort rötterna och ibland bladen. Detta är särskilt viktigt om du också odlar dina egna grödor i din trädgård. Se till att din gris håller sig borta från det området för att förhindra att den äter saker som kanske inte är bra för den.

Vissa grödor bör tillagas och bör aldrig matas till grisar råa, såsom potatis och sötpotatis.

En veterinär kommer med största sannolikhet att ha en mer omfattande lista över saker att inte mata din gris, om du vill ha en mer specifik lista än de saker som listas ovan.

Vad ska min gris äta istället?

För att verkligen förstå vilken typ av näring din gris behöver är det viktigt att ha lite kunskap om de näringsämnen som håller alla deras kroppsfunktioner igång effektivt.

De Listor från University of California dessa är de viktigaste näringsämnena som grisar behöver för att trivas:

 • Vatten

De flesta grisuppfödare fokuserar för mycket på mat att de glömmer grisens vattenbehov. Detta är ibland mycket viktigare än mat.

Se även  Hur man blir av med svinhosta

Vatten hjälper till att leverera viktiga näringsämnen och mineraler till de olika cellerna runt en gris kropp. Det påverkar också direkt en gris aptit. Om en gris inte längre får vatten äter grisen så småningom mindre.

Normalt sätts förhållandet mellan vatten och foder till 2:1, även om det finns flera faktorer som påverkar en gris rekommenderade dagliga vattenintag. Dessa faktorer inkluderar allmän hälsa, ålder och vikt.

Läs den här artikeln för att lära dig mer om vikten av vatten för en gris övergripande hälsa.

 • Kolhydrater

Grisar behöver mycket energi, särskilt när de är i tillväxtfasen, och den bästa energikällan är kolhydrater.

Du kan föreställa dig att grisar är den typen som gärna vill ligga och göra ingenting hela dagen, men det är långt ifrån sanningen. Grisar är faktiskt väldigt sociala och lekfulla. De gillar spel och de gillar att lösa pussel. De är lätta att träna och de uppskattar all form av fysisk och mental aktivitet du kastar på dem.

Om du letar efter idéer om aktiviteter för din gris att arbeta med, är den här artikeln perfekt för dig.

För att hjälpa din gris att möta sina energibehov, se till att din gris har tillräckligt med spannmål i sin diet. Detta kan vara havre, vete, majs eller korn.

 • Fett

Förutom kolhydrater är fetter också en bra energikälla för din gris. Men för mycket av det kan orsaka allvarliga hälsoproblem, så överdriv inte.

Fett är också viktigt eftersom det hjälper din gris att gå upp i vikt snabbare.

Vad händer om din gris inte äter tillräckligt med fett? Detta kan orsaka ett antal hudproblem och kan även leda till håravfall.

 • Protein

En gris muskler, vävnader och celler består av aminosyror och proteiner är den primära källan till dessa aminosyror. Som ett resultat är proteiner en avgörande del av en gris tillväxt.

Om din gris inte får i sig tillräckligt med protein kan din gris visa minskad muskeltillväxt. För digivande suggor skulle brist på protein också leda till begränsad mjölkproduktion.

Det är också möjligt för grisar att konsumera för mycket protein, så var försiktig. Inte bara skulle för mycket protein vara en stor kostnad, det skulle också vara ett enormt slöseri eftersom överskott av protein inte riktigt kommer att vara en bra energikälla. Det kan också leda till mild diarré.

Se även  Hur mycket vatten ska en minigris dricka per dag?

Proteiner finns i vanliga foder du kan hitta i foderbutiker, som fiskmjöl, sojamjöl, benmjöl eller bomullsfrömjöl.

 • Vitaminer

Grisar har den naturliga förmågan att göra sina egna vitaminer i sina kroppar. Dessa räcker dock inte och bör stödjas.

Vanligt foder innehåller normalt grisens nödvändiga vitaminer, även om din gris i vissa fall kan behöva mer av ett specifikt vitamin än de andra. I det här fallet kan du också köpa vitamintillskott från en djuraffär eller foderbutik.

 • Mineraler

Några av de vanligaste mineralerna som läggs till en gris kost inkluderar natrium, kalcium, fosfor, zink, klorid, koppar, mangan, järn, jod och selen.

Var och en av dessa mineraler har sina egna användningsområden. Till exempel kan kalcium och fosfor hjälpa till att ge din gris starka ben.

Men bara för att dessa är viktiga för din gris hälsa betyder det inte att du kan ge dem gratis. Över den nödvändiga mängden kan dessa också vara skadliga för din gris kropp.

Relaterade frågor

Kan grisar äta bröd?

Grisar kan äta bröd. Det kan vara ett av dina alternativ om du har en stram budget. Detta är dock inte på något sätt en komplett näringskälla för grisar. Så du kan inte göra det med bröd enbart. Du skulle behöva lägga till andra livsmedel som skulle tillföra vitaminer, protein och fibrer till grisens kost. Annars kommer din gris inte att växa efter behov och kan utveckla en rad andra hälsoproblem.

Är det olagligt att mata fläsk?

I många länder och platser är det olagligt att mata kött till grisar. Grisar är mottagliga för sjukdomar som finns i kött från andra djur. Det är också därför det inte är säkert att mata matrester till grisar. Även om du lämnar kött ur dina rester, kan allt som har kommit i kontakt med kött fortfarande göra din gris mycket sjuk.