Vad ska man göra om en kyckling går ner i vikt?

Att föda upp kycklingar kan vara väldigt roligt, men det finns också mer allvarliga stunder. En sak som verkligen kan oroa en kycklingägare är när en kyckling börjar gå ner i vikt.

Vad ska man göra om en kyckling går ner i vikt? Du måste avgöra varför kycklingen går ner i vikt: näringsbrister, stress, sjukdomar, parasiter, extrema väderförhållanden, överbefolkning, borttagning av näbb, vaccinationer eller ovanliga omständigheter och sedan, där det är möjligt, vidta lämpliga åtgärder för att motverka problemet.

Det är viktigt att komma ihåg att kycklingar lever för att äta och så att gå ner i vikt är nästan alltid ett tecken på ett verkligt problem. Så du måste vara beredd att vidta omedelbara åtgärder. Lyckligtvis har vi den information du behöver för att ta itu med huvudet.

9 anledningar till att din kyckling går ner i vikt och vad du kan göra åt det

Kycklingar är både enkla varelser och mycket komplexa varelser på samma gång. De är inte de smartaste av fåglarna och det mesta av en kycklings liv går åt till att jaga mat med reproduktion (och de härliga äggen vi älskar) som kommer på en nära sekund.

Men deras biologi är mycket mer komplicerad än deras personlighet och kycklingar kan vara ganska svåra att diagnostisera när det kommer till viktminskning. Vi skissade 9 av de främsta anledningarna till viktminskning och hur man agerar på något problem.

Men… om du inte omedelbart kan identifiera ett problem, det är vanligtvis bättre att söka experthjälp från en veterinär än att fortsätta försöka gissa problemet. Det tar inte lång tid för hungern att stoppa en kyckling från att värpa och de kan inte gå utan mat så länge innan de svälter ihjäl.

Så när du är osäker, ring en veterinär. Snälla du.

Näringsbrister hos kycklingar

Kycklingar kommer normalt att visa andra näringsbristsymptom innan de slutar äta och dessa symtom kan inkludera: brist på energi, onormalt utseende av fjädrarna, förlust av pigment i fjädrarna, hudskador, dermatit, förhorning av slemhinnorna (det är här slemhinnorna blir belagda med ett hårt protein – keratin, samma saker som sminkhår och naglar), muskeldegeneration, bendeformitet och sköra ben, minskad eller förlorad äggproduktion, dålig kvalitet på ägg och neurologiska störningar.

Det betyder migfa kyckling äter inte på grund av en näringsbrist kommer slutet säkert att komma. Du kan inte lätt upptäcka en vitaminbrist med ögat
och om problemet är en selenbrist (mineralbrist) kan det vara dödligt för fågeln att behandla den själv (för mycket är lika illa som för lite i det här fallet).

Kycklingar kan sakna några eller alla av följande i kosten: Vitamin A, D3, E, K, B12, Kolin, Niacin, Pantotensyra, Riboflavin, Folsyra, Biotin, Pyridoxin (B6), Tiamin, Kalcium, Kalium, Mangan och Selen. I en idealisk värld skulle kycklingarna kunna hitta allt de behöver i form av foder plus vad de kan föda när de går på bete, men ibland går det inte som planerat.

Så om du tror att det finns en näringsbrist i besättningen, du bör be din lokala veterinär att ordna ett blodprov (eller tester) för att fastställa vad som saknas och hur man lägger tillbaka det i fågelns kost.

Den goda nyheten är att de flesta skador normalt är reversibla för en näringsbrist om du får en veterinär att behandla den tillräckligt tidigt.

Se även  Angriper kycklingar människor? Är det farligt?

Stress hos kycklingar

Stress är ett så allvarligt problem hos kycklingar att tidningen Poultry World ”den tysta mördaren”. De var inte heller melodramatiska om saker. Kycklingar är mycket som människor, både i sin förmåga att bli stressad och sin oförmåga att klara sig.

Det finns inga kycklingguruer som erbjuder meditationskurser och även om tuppar bara är alltför glada över att ge så mycket ”fri kärlek” som en kyckling kan önska, hjälper det inte mot stress. Så,
du bör ta ansvar om du tror att din besättning visar tecken på stress.

De fem vanligaste tecknen på stress är viktminskning, minskad äggproduktion, minskad livsförmåga, ökad foderomvandling och immunsuppression.

Den goda nyheten är att behandling av stress hos kycklingar kan göras ganska enkelt genom att använda den ta bort källan till stress (om möjligt) och lägga till näringstillskott till flockarnas foder.

Du vill ha kosttillskott utformade för att:

  • Bekämpa stress på flera fronter på flera sätt
  • De främjar bättre matsmältning och absorption av näringsämnen i det goda
  • Dessa säkerställer förbättrat foderintag, viktökning och foderomvandling
  • Som främjar återställandet av tarmens mikroflora om fåglarna nyligen har genomgått antibiotika eller andra former av kemisk/läkemedelsterapi

Om du inte lyckas bota deras stress med dessa typer av behandlingar är det definitivt dags att engagera en veterinär och se vad de kan hitta som du kan ha missat.

Extremt väder

En orsak till stress hos kycklingar som kan vara mycket svår att hantera är extrema väderförhållandendet är inte okänt att kycklingar slutar äta ett tag efter en enorm storm eller mitt i en sommar som är ovanligt varm.

Du kan vidta några åtgärder för att göra fåglarna mer bekväma i händelse av långvariga väderförhållanden till exempel att installera fläktar (lämpliga för användning med fåglar, inte bara skrivbordsfläktar) eller någon form av luftkonditionering i gården, men vanligtvis är extrema väderhändelser kortvariga och nederbörden är mindre.

Överbefolkning i hönshuset

Ett annat potentiellt problem som kan orsaka allvarlig stress hos fåglar är överbefolkning i hönshuset. Om detta händer kommer de mindre, svagare hönsen i hackordningen sannolikt att bli mobbad och tvingade att hålla sig borta från mat, dryck och sängkläder. Om du är orolig över att dina höns blir mobbad gå sedan till en av våra andra artiklar om hackordning för kyckling.

Som du kan föreställa dig kommer detta att orsaka en viss viktminskning på grund av att kycklingen inte får tillräckligt att äta, men det är viktigt att inse att detta är ett mindre problem jämfört med vad som kan hända om man inte löser problemet med överbefolkning.

Om kycklingar pressas ihop för länge, de kan vägra att lägga och ägg som läggs kan vara onormala eller täckta av kycklingbajs. Ännu värre, om de lämnas ensamma tillräckligt länge och överbefolkningen inte försvinner – kycklingar kan bli kannibaler.

De kommer att vända sig mot de svagaste fåglarna och picka ihjäl dem och sedan sluka dem. Detta är, vad naturen beträffar, ett sätt att skapa balans i en flock, men för en ägare kan det vara något av det mest traumatiska de måste hantera.

Det är alltid bättre att göra mer utrymme på loftet (genom att ta en större) och holkarna eller att bli av med överskottskycklingarna på ett humant sätt innan deras flock tar saken i egna händer.

Se även  Är din råtta gravid eller bara tjock? Hur säger jag

Ovanliga förhållanden (buller, transporter, etc.)

Andra potentiella utlösare av stress kan vara väldigt varierande – en sak är säker: kycklingar gillar inte långvariga skurar av högt ljud och om de regelbundet utsätts för en högljudd stereo eller TV eller bilmotor etc. kan de snabbt bli stressade och deprimerade.

Vissa kycklingar svarar inte heller särskilt bra på transport och de kan tappa aptiten efter en resa. Vi förväntar oss dock inte att detta kommer att pågå mycket längre än några timmar och om hönan fortfarande inte äter en dag senare, finns det något viktigare i tankarna än att rullas runt.

Berörd gröda

En av de vanligaste skadorna på en kyckling är en angripen gröda det kan orsakas av trauma eller sjukdom, men resultatet är alltid detsamma.

Skörden är en hylla i halsen precis intill matstrupen som spelar en mindre roll i matsmältningen. Kycklingar kan inte tugga eftersom de inte har tänder, så vad som händer är att de blöter all sin mat i saliv och sedan sväljer den.

Istället för att gå direkt till magen stannar den vid grödan och lägger sig på hyllan (marinerar främst i enzymer från saliv) innan den går till magen vid behov.

Hungerreflexen hos en kyckling kommer inte från magen utan från grödan. När grödan är tom blir den hungrig.

Tyvärr, när grödan är påverkad, kan den inte absorbera eller passera maten till magen och en tidig varningstecken av beskaffenheten finnas en kyckling som regurgitating dess mat.

Kycklingen börjar sedan gå ner i vikt när den slutar äta. Ibland kan skörden vara så svullen att den täpper till halsen och hindrar kycklingen från att andas. Den goda nyheten är att en drabbad gröda är lätt att behandla med ett mindre ingrepp hos veterinären.

4 vanliga sjukdomar som kan orsaka viktminskning hos kycklingar

Det finns många olika sjukdomar hos kycklingar som kan orsaka viktminskning, men de fyra vanligaste är:

Marks sjukdom

Mareks sjukdom är uppkallad efter den ungerska veterinären som isolerade sjukdomen. Det är ett ganska vanligt problem hos kycklingar och ett tidigt varningstecken på att din besättning kan vara infekterad med Mareks är viktminskning. Det finns ett vaccin för detta tillstånd, men det kommer inte att hindra kycklingarna från att drabbas av Mareks sjukdom, bara från att utveckla symtom. Din veterinär borde ha förklarat för honom under din första konsultation om din flock behöver denna vaccination eller inte.

Vattkoppor

Fågelkoppor är en virusinfektion som sprider sig relativt långsamt genom en svärm. Det orsakar smärtsamma skador i ansiktet, munnen och luftvägarna. Den dödar sällan sina offer om inte luftvägsinfektionen är särskilt allvarlig. Det kan dock orsaka både depression och aptitlöshet på grund av smärtan. Det tar fem veckor att läka och det finns inget känt botemedel. Det finns dock ett vaccin som är helt förebyggande.

Kycklingkolera

Fågelkolera, som mänsklig kolera, kan orsaka en stor mängd ihållande diarré, eftersom du kan förvänta dig att detta leder till viktminskning hos fåglarna. Det är en bakteriell sjukdom som kan behandlas med antibiotika och helt elimineras genom utrotningsinsatser. Din veterinär kommer att ge dig råd om vad som behöver göras.

Fågelleukos

Fågelleukos, liknande Mareks sjukdom, orsakar tumörer i kycklingen som kan blockera halsen och hindra kycklingen från att äta. Det finns ingen behandling, inget vaccin och inget botemedel mot fågelleukos och den bästa förebyggande åtgärden verkar vara att hålla hönshuset fläckfritt rent och hålla åtskilda sjuka fåglar tills de återhämtar sig eller dör.

Se även  Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide

4 vanliga parasiter som kan orsaka viktminskning hos kycklingar

Det finns fyra vanliga angrepp som kan orsaka viktminskning hos kycklingar och de är:

Lusangrepp

Kycklingar är mycket mottagliga för löss och vanligtvis kommer deras vanliga dammbad att hålla dem under kontroll, om inte helt i schack. Men ibland kan ett lusangrepp gå ur hand och smärtan det orsakar gör att kycklingen tappar aptiten och går ner i vikt som ett resultat. Lycklig, det är lätt att behandla med insekticider som ordinerats av en veterinär.

Coccidios

Detta är en parasitisk infektion i tarmen som orsakas av att man äter parasiterna. Den normala behandlingen när en flock är infekterad med koccidios är ett läkemedel som kallas amprolium (som vanligtvis säljs under varumärket ”Corid”). Det blandas med vattnet eller administreras direkt genom munnen och det försvinner snabbt efter behandlingen.

Spolmask (Ascariasis)

Detta är ett ovanligt vanligt tillstånd hos de flesta kycklingar och är ofta inte ett problem alls. Det blir ett problem när en mask går vilse i kycklingens kropp och hamnar i grödan eller en äggstock eller någon annanstans. Lyckligtvis är behandlingen också väldigt lätt och en avmaskare packar snabbt spolmasken.

Hårmask (kapillariasis)

Den kanske farligaste maskinfektionen hos kycklingar är hårmask, så namnet eftersom maskarna liknar mycket korta hårstrån. De kan verkligen orsaka svår smärta hos kycklingar och svår diarré som leder till snabb viktminskning. Återigen, de är ganska lätta att behandla och en veterinär bör kunna rekommendera en avmaskningsprodukt som gör att dina kycklingar blir av med hårmask mycket snabbt.

Vaccinationssvar

Det finns flera vaccinationer för kycklingar och din veterinär eller uppfödare bör kunna ge dig råd om de rätta för din flock. Det är viktigt att notera det vaccinationer

hos kycklingar är genomgående effektiva och är inte kända för att ha några långsiktiga negativa hälsoeffekter.

Det kan dock finnas en kort period efter en vaccination som en fågelunge eller en vuxen fågel visar en rad reaktioner på vaccinationen. En av dessa reaktioner kan vara förlust av aptit. Detta bör inte ta särskilt lång tid och om det gör det bör du se en veterinär för att se hur detta kan åtgärdas.

Slutsats

Så vad ska man göra om en kyckling går ner i vikt? Som du kan se är detta inte en lätt fråga att besvara och det beror på vad som är fel på fågeln vilken åtgärd man ska vidta. Våra 9 huvudorsaker till plötslig viktminskning hos kycklingar bör hjälpa dig att begränsa saker och ting lite men om du är osäker, ring veterinären.

Eftersom kycklingar handlar om mat är viktminskning ett tecken på ett verkligt problem och om du inte vidtar åtgärder kan det leda till långvariga problem med värp eller till och med att din kyckling dör så det är bäst att inte ta några chanser med detta att ta.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: