Vad ska man göra om kaninöronen är kalla?

Kaniner är de sötaste husdjuren du kan ha. De är lekfulla och fluffiga, allt du vill att ditt husdjur ska vara. En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna som får kaniner att se sötare ut är deras unika öron.

Du kanske inte vet mycket om en kanins kropp om det är första gången du håller en kanin som husdjur.

Av denna anledning, om du märker att din kanins öron är kalla (eftersom kaninöron vanligtvis är varma), kan du bli orolig.

Om du undrar varför hans öron är kalla och vad du ska göra åt det, har du kommit till rätt ställe.

Är det normalt att kaniner har kalla öron?

Den första frågan som kommer att tänka på när du märker din kanins kalla öron är om det är normalt för kaniner. Eller borde du vara orolig?

Tja, tvärtemot ditt antagande, kalla öron hos kaniner är normalt.

Till skillnad från människor är syftet med kaninöron inte bara att höra. Kaniner reglerar också sin kroppstemperatur genom öronen.

Människor släpper ut överflödig kroppsvärme genom svettning, men kaniner svettas inte. Istället, de förlorar den extra kroppsvärmen genom öronen för att hålla kroppen sval.

En kanins öron kan kännas kalla eller varma, beroende på omgivningstemperaturen. Du kan se om temperaturen är rätt för en kanin bara genom att röra vid dess öron.

Kaninens kropp är täckt med tjock päls, vilket gör det svårt att avleda kroppsvärme genom huden.

Öronen är den del av deras kropp som har liten eller ingen päls, vilket gör att kaninen kan avleda kroppsvärme snabbt och effektivt.

När den omgivande temperaturen är för hög för kaninen kommer kaninen att förlora mer värme genom öronen för att kyla ner kroppen. Det är då hans öron känns varma vid beröring.

Öronen blir dock kalla om omgivningstemperaturen är för kall för kaninen. Kaninen behåller kroppsvärmen och tappar inte värme genom öronen, vilket gör dem kallare.

Förstå fysiologin hos kaninöron

Eftersom kaninöronens enda funktion är att inte höra, är strukturen på öronen hos kaniner mycket mer komplex.

Kaninernas öron har ett nätverk av blodkärl som kaninen kan kontrollera. Kaninerna kan stänga och öppna dessa kärl efter behov.

När den omgivande temperaturen är för kall för kaninen kommer kaninen att stänga blodkärlen. Detta kan minska blodflödet genom blodkärlen.

Ju mindre blodflöde, desto mindre värmeförlust. I denna situation kommer kaninens öron att vara kalla.

Se även  Blir kaniner rädda för åska?

Motsatsen blir fallet när temperaturen är för hög för kaninen. Kaninen öppnar sina blodkärl för att öka blodflödet och värmeförlusten genom öronen. Öronen i det här fallet kommer att vara varma.

Och eftersom kaninerna har så lite päls på öronen som möjligt kommer eventuella temperaturförändringar att synas direkt vid beröring.

Är kalla öron alltid normalt hos kaniner?

Detta är en viktig fråga att uppmärksamma. Vi förklarade att kalla öron hos kaniner är normalt, men är det alltid normalt?

Finns det tillfällen där de kan vara ett tecken på oro?

Svaret på denna fråga är nej. Kaninens öron kan vara kalla av flera anledningar. Det är inte bara den omgivande temperaturen.

Den normala temperaturen för kaniner är mellan 101 och 103 grader Fahrenheit. Du kan kontrollera temperaturen med en digital termometer eller en rektal termometer.

Om temperaturen är lägre än normalt är detta ett tecken på att din kanin är sjuk eller för kall. Det kan också vara ett tecken på värmeslag, uttorkning och frossa.

Så nästa gång din kanins öron är kalla, kontrollera temperaturen genast för att se till att den ligger inom det normala intervallet. Om inte, kan du vidta rätt åtgärder vid rätt tidpunkt genom att hitta en veterinär.

Möjliga orsaker till kalla öron hos kaniner

Om kaninens öron är kalla, men det inte finns någon förändring i deras beteende, bör kalla öron inte vara ett problem.

Men om kalla öron åtföljs av andra symtom som slöhet eller aptitlöshet, bör du vara orolig. Det kan betyda att din kanin är sjuk.

Sjukdom

Kaniner är aktiva varelser som älskar att leka och tugga på språng. Kaniner tillbringar en stor del av dagen med att beta grönsaker och kaninbitar.

Men om kaninens öron är kalla och den också verkar ha tappat aptiten, vet att din kanin inte mår särskilt bra. Förlust av aptit är vanligtvis det första tecknet på sjukdom hos kaniner.

Kaninen kan drabbas av gastrointestinal stas, sniffning och lunginflammation. Dessa är allvarliga medicinska tillstånd som kräver ett omedelbart besök hos veterinären.

GI-stas

Detta är ett farligt tillstånd. Vid GI-stas minskar muskelsammandragningarna i mage och tarmar kraftigt och det finns en obalans av naturligt förekommande bakterier i matsmältningskanalen.

Gastrointestinal stas hos kaniner kan uppstå av en mängd olika anledningar, inklusive uttorkning, stress, smärta på grund av en annan sjukdom, blockering i tarmen eller otillräckligt intag av kostfiber.

Se även  Varför gräver kaniner hål? 5 huvudorsaker!

Medan vanliga symtom på detta tillstånd är slöhet och tandgnissling för att visa smärta, kan en förändring i öronens temperatur vara det första tecknet på ett problem.

Om din kanins öron är kalla och han verkar slö, gasar för mycket, gnuggar magen mot golvet eller uppvisar ett ovanligt beteende, skynda honom till veterinären.

Sniffar

Snus är en av de vanligaste sjukdomarna kaniner kan drabbas av. Det kännetecknas av ett pipande ljud när kaninen andas.

Om din kanins öron är kalla och han gör ett pipande ljud bör du genast veta att kaninen har svårt att andas. Snuffles liknar en mänsklig förkylning.

Ett annat tecken som bekräftar nosning hos kaniner är slem runt näsan och ögonen. Kaninen kommer inte att vara lika aktiv som vanligt.

På grund av bristen på energi och aktivitet kommer kroppen att producera mindre värme, så mindre värme kommer att frigöras genom öronen, vilket gör att öronen blir kallare.

Snus är en luftvägssjukdom som omedelbart bör uppmärksammas av en veterinär så att behandlingen kan påbörjas i tid.

Temperatur

En annan anledning till att din kanins öron kan vara kalla är temperaturen i miljön. Kaniner behåller vanligtvis sin kroppsvärme när det är kallt.

Eftersom mindre värme släpps ut genom öronen känns öronen kallare.

Även om kaniner har en ganska god tolerans för kalla temperaturer på grund av tjock päls, kan de bli kalla om temperaturen i deras omgivning sjunker för lågt.

Några tecken på att temperaturen är för kall för kaninen är:

 • Kalla öron
 • Ryser
 • Letargi
 • Aptitlöshet
 • Svårt att andas
 • Snor

I det här fallet måste du se till att hålla din kanin varm och bekväm. Du bör stänga in din kanin inomhus när det är kallt ute.

Du kan lägga till sugrör eller extra sängkläder i deras bur för att se till att de är undanstoppade varma. Lämna inte dörrar och fönster öppna, eftersom kall luft kan få din kanin att känna sig kallare än den redan känns.

Sterilisering

Kaninens öron kan också vara kalla efter sterilisering. Sterilisering är en process för att sterilisera en honkanin genom att ta bort äggstockarna.

Kaninen får bedövning för att göra proceduren mindre smärtsam. Anestesi gör ofta att kroppstemperaturen sjunker.

Veterinären bör övervaka kaninens temperatur under och efter att proceduren är klar för att säkerställa att temperaturen inte sjunker för lågt. Kaniner hålls i uppvärmda rum för att hålla dem varma.

Se även  Kan kaniner äta rädisblad?

Så om du nyligen fått din kanin steriliserad kan hans öron vara kallare än vanligt, och det är normalt. Håll din kanin varm och bekväm så kommer hans öron snart att återgå till det normala.

Hur kontrollerar du din kanins temperatur?

Ibland rusar kaninägare till veterinären när deras kanin har kalla öron, bara för att upptäcka att inget är fel.

Det första du ska göra om du känner att kaninens öron är kallare än vanligt är att kontrollera temperaturen. Du kan göra detta med en rektaltermometer.

Tänk på att kaniner är väldigt känsliga djur och blir lätt stressade. Stress är inte bra för kaniner.

Det betyder att om du inte hanterar kaninen ordentligt medan du kontrollerar dess temperatur kan du orsaka stress, och för mycket stress kan vara dödligt för kaniner.

Så här kontrollerar du din kanins temperatur med en rektaltermometer:

 • Gunga din kanin försiktigt i ditt knä eller på en kudde på ryggen. Du måste se till att det är bekvämt; annars blir det stressat.
 • Håll i kaninens huvud stadigt men försiktigt så att ryggen är välvd som ett C och fotsulorna pekar mot taket. Detta säkerställer att ändtarmens väg är parallell med kaninens nedre rygg.
 • Säkra kaninens ben så att han inte sparkar om du för in termometern i ändtarmen och skadar sig själv.
 • Så snart din kanin är lugnt placerad, för in termometern med en gummispets i ändtarmen. Se till att termometern är väl smord. Gå inte djupare än en tum.

Ta din kanin till veterinären om termometern visar en temperatur långt under det normala intervallet. Det är en tydlig indikation på att något är fel på din kanin.

Avslutningsord

Kaniner tappar kroppsvärme genom öronen och förändringar i omgivningstemperaturen kan göra att öronen blir varma eller kalla.

Kalla öron hos kaniner är normalt om det inte finns några andra symtom. Om kaninen visar några symtom eller ovanligt beteende med kalla öron, ta din kanin till veterinären omedelbart.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Ska min kanins öron vara varma?
 • Vad händer när kaniner blir blöta?
 • Kan kaniner frysa ihjäl?
 • Behöver kaniner en värmelampa?
 • Kan kaniner överleva i kallt väder?