Vad tycker katter om? Vetenskapen kanske har svaret

Om du någonsin har undrat vad din katt tänker, är du inte ensam. Katter är kända för att vara nyfikna och gåtfulla varelser, såväl som distanserade och självförsörjande. Så vad händer inuti det där söta luddiga huvudet?

Snabb överblick

01

Även om katter inte är lika avancerade eller intelligenta som människor, har de högt utvecklade hjärnor som möjliggör komplext tänkande och problemlösning.

02

Katter upplever en rad känslor och tankar om mat, sociala interaktioner, jakt, lek, rädsla och lycka.

03

Även om katter inte kan uppleva de komplexa skuldkänslorna, kan de bli avundsjuka när nya husdjur eller människor ansluter sig till familjen.

Tja, svaret är: mycket. Katter har högt utvecklade och komplexa hjärnor, vilket betyder att de kan lösa och tänka komplexa problem. Tamkatter har fortfarande många av samma instinkter och egenskaper som deras vilda förfäder, och de uppvisar komplexa och fascinerande beteenden. Och det finns tillräckligt med vetenskap för att backa upp det hela.

Fakta om katthjärnan

Katter har högt utvecklade hjärnor som möjliggör komplext tänkande och bearbetning.

Hjärnan anses vara intelligensens centrum och är uppdelad i separata områden som är ansvariga för att utföra högt specialiserade uppgifter. Storhjärnan är det område i hjärnan som är laddat med att kontrollera tankar.

Liksom människor har katter komplexa och högt utvecklade hjärnor. Ytan är vikt för att öka ytan för att möjliggöra mer komplext tänkande och bearbetning. Den genomsnittliga katthjärnan är cirka 5 centimeter lång och tar upp 0,9 % av kattens kroppsvikt, jämfört med 2 % av människans kroppsvikt. Men hjärnstorleken är inte alltid den bästa eller enda indikatorn på intelligens.

Läs också: 10 fascinerande fakta om katthjärnor

Katters intelligens

Katt som ligger på golvet

Ingen vet säkert om katter är smartare än hundar, men vi vet att de är väldigt intelligenta varelser.

En studie 2016 fann att katter har 300 miljoner kortikala neuroner (den del av hjärnan som bidrar till intelligens) jämfört med hundar som bara har 160 miljoner. Det är nästan det dubbla, vilket leder till att författarna drar slutsatsen att katter måste vara intelligentare än hundar.

Men det är inte alltid så klockrent som det, och andra studier föreslå motsatsen. Det finns dussintals studier som tittar på intelligens i grupper av djur av olika storlekar och under olika uppsättningar av forskningstekniker.

Tyvärr finns det inget klart eller säkert svar på frågan om katter är intelligentare än hundar. Men vi vet att katthjärnan är ett komplext organ som kan tänka på olika sätt.

Läs också: Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Vad tycker katter om?

En katts tankar är förmodligen mer förenklade än en människas.

Vi vet några fantastiska fakta om katters hjärnor och intelligens, men vad betyder detta? Tja, det betyder att katter verkligen är kapabla att tänka, bearbeta världen omkring dem och reagera därefter.

Men vad exakt tänker katter på? Katter är osannolikt att tänka på samma komplexa sätt som människor, och deras tankar kan vara lite mer förenklade än våra. Katter är osannolikt att övertänka något!

1. Mat

Det kanske inte kommer som någon överraskning att katter spenderar mycket tid på att tänka på mat.

Hur man skaffar mat är en viktig tanke för katter, och förmodligen en som kommer att passera dem under dagen. Katter har utvecklat några imponerande jaktfärdigheter för att säkerställa att de får tillräckligt att äta, och även den mest domesticerade katten kommer fortfarande att ha en stark jaktinstinkt.

Men katter har också lärt sig mycket om hur man får mat baserat på när och hur vi matar dem. De lär sig känna igen ljudet av matskålen eller öppningen av en burk kattmat, men de förväntar sig också mat om de matas vid samma tidpunkt varje dag. Om du alltid matar din katt klockan 17.00, har du förmodligen märkt att den hänger runt strax innan den tiden.

Katter känner också igen gester när det gäller mat, sa han en studie. Vi använder ofta vissa toner i vår röst eller specifika gester relaterade till mat – katter lär sig känna igen och förstå detta.

Läs också: De 10 bästa kattmaterna 2022

2 personer

Katter tänker förmodligen på människor som mycket stora katter snarare än en separat art.

Enligt kattbeteenden John Bradshaw, katter inser faktiskt inte att vi är en helt annan art. De vet att vi är större än dem, men de har inte förändrat mycket av sitt sociala beteende när det kommer till hur de interagerar med oss. Så det är troligt att de tror att vi är likadana som dem. Katter gnuggar våra ben, lyfter svansen i luften och putsar oss – precis som de gör med andra katter.

Men katter gör bara dessa saker mot dem de respekterar eller känner sig bekväma med, de skulle absolut inte göra det mot en katt som är underlägsen dem. Så vi kan hoppas att det betyder att de ser oss som jämlikar. Katter har ett rykte om sig att vara distanserade och bossiga, och alla kattägare kommer att veta att de brukar lyckas.

Läs också: Hur markerar katter sitt territorium?

3. Lycka och sorg

Katter upplever lycka när de är med sina favoritmänniskor, och sorg när de är separerade från dem.

Våra kattsläktingar är kapabla att tänka på lycka och sorg. Vi vet vanligtvis att katter är glada när de är avslappnade när de spinner eller gnuggar mot våra ben. Vanligtvis känner de sig glada när de har vår odelade uppmärksamhet, när de är nära oss eller när de spelar.

Men de kan säkert känna sorg om de tror att vi inte ger dem den uppmärksamhet eller resurser de behöver eller vill ha. Vi antar ofta felaktigt att katter är ”enkla husdjur” och kan lämnas ensamma hemma hela dagen. Men så är det inte, de saknar oss och känner sig ensamma – det är därför de är så ivriga att hälsa på oss när vi kommer tillbaka.

Läs också: Varför är min katt så desperat efter uppmärksamhet? Topp 10 anledningar

4. Ilska och förbittring

Även om katter känner ilska, hyser de inte agg över saker som hänt tidigare.

Om en katt inte gillar något kommer du snart att märka det. En repa, knackning med foten, vokalisering eller till och med ett väsande låter oss veta att en katt befinner sig i en situation den inte vill vara i. Katter gillar att ha ett val och se en flyktväg. Så om vi plockar upp en katt utan förvarning kan den hoppa ur våra armar och springa iväg.

Men katter lever i nuet och deras beteende drivs av handling och konsekvens. Detta misstolkas ofta av oss människor som en motivation för vissa beteenden, men katter hyser inte agg eller planerar hämnd!

Så ett väsande är inte en vedergällning, bara att de låter oss veta att de inte gillar något. Din katt kommer snart att spinna i ditt knä som om inget var fel!

Läs också: De 10 sakerna som katter hatar mest

5. Ångest

Katter är väldigt känsliga för omvärlden och tänker på saker som skrämmer dem.

Katter tänker definitivt rädsla och känner sig rädda i situationer som de uppfattar som hotfulla. För vilda katter är rädsla en viktig och daglig tanke för att hålla dem ur vägen. Men för huskatter brukar rädsla kännas när en annan katt hotar dem på deras revir, vi lägger dem i en bärsele för att gå till veterinären, vi stör dem när de sover, eller när vi är arga på dem.

Ångest kan leda till ett antal beteendemässiga och medicinska problem hos katter, såsom olämplig urinering i hemmet och överdriven skötsel. Kattmedlemmarna i vår familj är mycket känsliga för världen omkring dem, så att minimera ångest och stress är en viktig del för att hålla dem lyckliga och friska.

Läs också: 8 sätt att hjälpa en rädd och orolig katt att vara självsäker

6. Skuld

Trots populär tro är katter oförmögna att känna de komplexa skuldkänslorna.

Katter tänker inte på skuld. Om din katt kissar på golvet ser den förvirrad och ledsen ut, mer av rädsla än av skuld. Som husdjursföräldrar kan vi ofta göra oss skyldiga till att visa ilska eller ogillande, vilket skrämmer katter. Istället för skuld känner de rädsla i den här situationen. Det är alltid viktigt att aldrig straffa din katt, omdirigering och positiv förstärkning rekommenderas.

Läs också: Känner katter sig ledsna?

7. Svartsjuka

Katter kan vara avundsjuka på ett nytt husdjur eller människobarn i familjen som ändrar sin normala rutin.

Katter har definitivt svartsjuka tankar. Vi kan märka detta om du till exempel klappar din katt och din andra katt kommer och försöker skjuta den åt sidan, jama åt dig eller knuffa i armen. Ibland märker kattföräldrar också avundsjuka när det finns en ny bebis i huset som får mer uppmärksamhet, eller när besökarna i huset menar att deras rutin är annorlunda.

Allt härrör från den flexibla sociala hierarkin i kattdjurs sociala grupper. Katter turas om att äga viktiga resurser som mat eller tak över huvudet, till skillnad från hundar som har alfa i flocken. Så en katt kan bli avundsjuk om den tror att andra medlemmar i sin grupp har resurser som de inte har.

Som vi redan har diskuterat behandlar katter sin mänskliga familj som de behandlar andra katter, så mänsklig uppmärksamhet och tillgivenhet är avgörande för dem. Förutom mat är leksaker och sängkläder viktiga resurser för dem.

Läs också: Så knyter du ihop hund och katt

Slutgiltiga tankar

Klassisk orange tabby

Katter upplever en rad känslor och tankar om mat, deras relation till oss, lek, svartsjuka, rädsla och lycka.

Katter är nyfikna djur och vetenskapen har visat att de har högt utvecklade hjärnor och är kapabla till komplext tänkande och problemlösning. De kan tänka på och uppleva en rad känslor och idéer, inklusive mat, deras relation till oss, lek, svartsjuka, rädsla och lycka. Kattbeteende är komplext och fascinerande och att kunna förstå din egen katt kommer att göra ditt speciella band ännu närmare.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Vanliga frågor

Vad är en katts IQ?

En katts uppskattade IQ är cirka 1 på 1,71. Den genomsnittliga mänskliga IQ för jämförelse är 7,44 till 7,8.

Är hundar smartare än katter?

Ett antal studier har genomförts med varierande resultat, så vi har inget klart svar. Men vi vet att katter har komplexa och högt utvecklade hjärnor som gör att de kan lösa komplexa problem och tänka.

Tror katter att människor är katter?

Katter känner igen människor som större än dem och skiljer sig från dem på många sätt. Men det sociala beteende de visar runt omkring oss tyder på att de ser oss som likadana.

Vad tänker en katt på?

Katter tänker på mat, socialt umgänge, jakt och lek. De kan känna sig glada eller ledsna och kan också känna sig ensamma. Men de lever i nuet och känner sig inte skyldiga eller planerar hämnd.

Se även  Single Kitten Syndrome: Vad är det?