Var, när och hur mycket sover kaniner?

Oavsett om du är intresserad av att skaffa en egen kanin eller bara tycker att de små pälsbollarna är oemotståndligt söta, kan nyfikenheten på varelsens vanor slå till vid de uddaste tidpunkterna. Sömn är en avgörande del av alla djurs rutin, men hur är det med kaniner? Var, när och hur mycket sover de?

Vilda kaniner sover i tunnlar som kallas warrens och är mest aktiva under gryning och skymning. Tamkaniner sover mitt på morgonen och på natten, där de känner sig trygga i huset. De flesta kaniner tar en serie tupplurar på totalt åtta till 12 timmar varje dag och föredrar att sova med andra kaniner.

I den här artikeln kommer jag att täcka allt du behöver veta om hur kaniner sover, inklusive var, när, hur mycket och mycket, mycket mer. Läs vidare för att bli en kaninsömningsexpert!

Var sover kaniner?

I det vilda gräver kaniner djupa och slingrande tunnelsystem som kallas warrens. Warrens lever upp till tio fot under jorden och utgör stora gemensamma utrymmen för kaniner att vila och bygga bo åt sina ungar. Warrens har vanligtvis många in- och utgångar, så kaniner kan lätt fly till säkerhet när de blir hotade.

Tamkaniner hittar ofta sovplatser i hemmet som efterliknar känslan av trygghet och närhet som warrens ger. Som ett resultat gömmer sig kaniner ofta bakom eller under möbler för att hitta en säker plats att sova. Kaniner undviker naturligtvis öppna områden, där de känner att rovdjur kan utgöra ett hot.

Om du har ett stort antal kaniner kommer de naturligt att krypa ihop för att sova; Att sova i grupper berättar för kaninerna att de är säkra från rovdjur.

Hur mycket sover kaniner?

Du är förmodligen bekant med att sova cirka åtta timmar om dagen, men kaniner är det inte! Även om kaniner är små pälsiga däggdjur, är deras sömnvanor väldigt olika från människor.

I genomsnitt sover vilda kaniner cirka åtta timmar, medan tamkaniner sover cirka tolv timmar om dagen. Till skillnad från människor och många andra djur sover inte kaniner i en kontinuerlig session och tenderar att sova under kortare perioder för att minska risken att bli upptäckt av farliga rovdjur.

Som vi kommer att diskutera mer i detalj senare, har tamkaniner drastiskt olika sömnvanor vilket resulterar i att de sover upp till fyra timmar mer varje dag än vilda kaniner.

När sover kaniner?

De flesta kaniner sover åtta till tolv timmar om dagen, bestående av flera långa tupplurar, vanligtvis mitt på dagen och på natten. är kaniner dämpa och som ett resultat är de mest aktiva vid gryningen och vid solnedgången med utbrott av aktivitet i gryning och skymning.

Rådjur är ett annat exempel på ett crepuskulärt djur. Människor, å andra sidan, är aktiva under dagen, vilket betyder att vi är mest aktiva under dagen. Vanliga rovdjur hos kaniner, som hökar och ugglor, kan inte se bra i svaga ljusförhållanden. Detta betyder att kaniner har utvecklats för att bättre undvika dessa rovdjur.

Många människor ser kaniner som sover under dagen och antar att de är nattaktiva och vakna hela natten.

I skymningen känner kaniner sig naturligtvis säkrast att leta efter mat, vilket ger dem den bästa chansen att undvika rovdjur för att få dem på lunch.

Se även  Varför kaniner attackerar människor (och hur man stoppar dem!)

I de flesta fall verkar din kanin vara vaken efter din läggdags och fortfarande vara vaken när du vaknar. Men i verkligheten använder en kanin ett system med frekventa tupplurar för att ge en bättre ram för sina behov.

Morgontimmarna verkar vara en mer fokuserad lek- och måltidstid för de flesta kaniner, medan kvällstimmarna är när de flesta kaniner är mer avslappnade och ”avslappnade”, så att säga. Tysta kaniner på kvällen måste till och med ”titta på” tv med sina ägare vid dessa tider.

Daglig rutin för en kanin

A kaninen kommer att vakna runt gryningen på en genomsnittlig dag för att äta, leka, ansa och umgås med sina medkaniner. Dessa aktiviteter fortsätter fram till klockan tolv, då de återvänder till sina hålor för att sova, vila och på annat sätt koppla av. Under denna tid kommer kaniner att lämna sitt bo för att använda kattlådan eller få lite mat, men det är en period med lite aktivitet.

Kvällen är då kaninerna blir som mest aktiva och komma ut ur sina hål för att spela igen. Som många kaninägare har märkt är kaniner mer avslappnade och sociala i skymningen. Om du försöker knyta an till en kanin är det bäst att spendera tid med dem på kvällarna, eftersom de tenderar att vara den mest lugna och accepterande beröringen.

Hur man vet när en kanin sover

Eftersom kaniner ofta sover med öppna ögon är det inte tillräckligt att bara observera din kanins ögon för att avgöra om din kanin sover.

Tecken på att din kanin sover inkluderar:

  • Öronen kommer att ligga avslappnat mot huvudet. Tyvärr är detta inte en bra indikator för kaniner med smala öron.
  • Din kanin kröp ihop i en boll
  • A Kaninnäsan kommer att rycka oavbrutet när de är vakna, men är vanligtvis tysta när de sover. Snabb andning kan dock misstas för dessa ryckningar i musklerna.
  • En kanin som hänger runt med utsträckta ben
  • Långsammare andning under sömnen. Kaniner kan tyckas hyperventilera när de når REM-sömn.
  • Din kanin har grävt sig in i ett hörn

Kaniner gillar att gömma sig när de sover, så detta kan vara en bra indikator på om kaninen sover eller inte. Kaniner gör också ofta små ryckande rörelser när de sover; dessa är kända som myokloniska rörelser.

Varför sover kaniner med öppna ögon?

Ibland är det tydligt att en kanin sover eftersom den inte springer och tittar sig omkring utan har öppna ögon.

Vissa kaniner sover med öppna ögon som en försvarsmekanism för att skrämma bort potentiella rovdjur. Ljus når en kanins hjärna snabbare när dess ögon är öppna, vilket varnar den att vakna snabbt. Även om inte alla kaniner sover med öppna ögon, är det mindre benägna att rovdjur lägger sig i bakhåll för en kanin som den tror är vaken och alert.

Men kaniner som sover med öppna ögon är inte universella. Många kaniner sover sällan eller aldrig med öppna ögon; allt är en fråga om individuella preferenser.

Se även  Kan två ogrerade hankaniner leva tillsammans?

Din husdjurskanin kan alltid tyckas sova med slutna ögon, vilket är ett tecken på att han älskar och litar på dig och sitt hem. Det betyder förmodligen att dina kaniner är glada, nöjda och bekväma där de bor.

Hur många timmar sover kaninungar?

Kaninungar sover tjugo timmar eller mer om dagen. Under de första veckorna av livet kryper kaninungar ofta ihop sig för att få värme och ammar bara en gång om dagen och sover resten av tiden.

Det är normalt att unga kattungar sover mindre när de mognar. Faktum är att de flesta vuxna kaniner bara sover sex till åtta timmar om dagen ändå.

Föredrar kaniner att sova i varma eller kalla temperaturer?

Vilda kaniner gräver sig ner i den svala jorden för att undvika sommarvärmen och behålla värmen på vintern. Eftersom de har en naturlig päls, är det säkert att anta att kaniner föredrar temperaturer något kallare än människor. Hur som helst, kaniner tolererar liknande temperaturer som människor, så din kanin bör vara helt bekväm med de flesta hushållstemperaturer.

Är det säkert att sova med din kanin?

Kaniner kan vara söta och det är bara naturligt att du vill ha dem nära hela tiden, men är det okej att sova med din kanin?

Det är vanligtvis inte säkert att sova med din kanin. Kaniner är ömtåliga och att rulla på ditt husdjur är sannolikt dödligt. Medan vissa ägare binder sig till sin kanin när de sover, är det bättre att låta din kanin sova någon annanstans, på golvet eller i en bur.

Det betyder inte att du inte kan ha din kanin i sängen när du är vaken. Att leka och interagera med din kanin hjälper till och med att förbättra hans lycka och ditt band med din lurviga vän. Hur som helst, de bör inte vara i sängen med dig om du inte övervakar dem direkt.

Sover kaniner ensamma eller i grupp?

De flesta kaniner föredrar att sova i grupper för att maximera säkerheten medan de vilar. Kaniner är väldigt sociala och gladast när minst en annan kanin sover med dem. Medan kaniner sover bäst i grupp kan ensamma kaniner sova gott om de känner sig trygga och bekväma i sin miljö.

I det vilda sover och kryper kaniner ihop, vilket ger en känsla av trygghet i livsmiljön. Detta efterliknas något när flera kaniner sover tillsammans i ett hus eller en bur.

Även om du ger en kanin mycket kärlek och tillgivenhet, kan den fortfarande bli deprimerad på grund av brist på sällskap.

Sovställningar för kaniner

Kaniner sover i många kreativa och överraskande positioner som ofta beror på temperatur, komfort och den övergripande känslan av trygghet när de kopplar av.

De vanligaste sovställningarna hos kaniner är:

Den upprullade positionen

Om det är kallt eller lite piggt där du bor, kommer du förmodligen hitta din kanin som sover i uppkrupen ställning.

Att sova ihopkrupen, täcka sina känsliga magar med sina håriga kroppar och tassar, är ett bra sätt att behålla kroppsvärmen, så du kommer ofta att se kaniner, särskilt bebisar, sova så här.

Loafing-positionen

Detta är en vanlig sovställning som alla kaninägare borde känna till.

Se även  När tappar Holland Lops öron?

Kaninen sprider sina ben framåt och bakåt och verkar extremt avslappnad. Detta är ett tecken på belåtenhet, men det minskar också värmen.

Limpans position maximerar mängden luft som kommer i kontakt med din kanin och separerar även benen så att ditt husdjur kan svalna.

Den bekväma attityden

Om du har mer än en kanin är chansen stor att du har sett dem gosa och sova tillsammans någon gång, om inte ofta!

Kaniner som har accepterat och knutit till varandra kommer att putsa, leka tillsammans och sova fritt bredvid varandra eller i grupper.

Den floppade positionen

Kaniner som verkar ha tappat kontrollen över sina tassar, som är instoppade under, sägs floppa.

Flopping är en sovställning, vilket innebär att kaninen är väldigt avslappnad och inte alls bekymrad över några hot i sin omgivning.

I det vilda faller kaniner sällan eftersom det skulle ta tid att resa sig och röra på benen för att fly från fara.

Sover kaniner på natten?

Kaniner sover på natten, men inte exklusivt. Kaniner tenderar att ta tupplurar med korta intervaller under dagen och natten och blir mer aktiva igen tills de blir trötta. Även om dessa däggdjur kan sova när som helst på natten, är kaniner crepuskulära och mest aktiva i gryning och skymning för att undvika rovdjur.

Kaninernas favorittider i naturen är gryning och skymning, så lite svagt ljus kan faktiskt vara idealiska förhållanden för din kanin. Experimentera för att ta reda på vad din kanin gillar bäst.

Kaninernas sömnvanor

Som med alla djur, har kaniner några egenheter som går med hur de gör sova.

Vissa av dessa kan vara alarmerande för en ny kaninägare eller någon som inte är bekant med varelserna, men ingen borde oroa sig.

Husdjurskaniner sover mer

Medan de flesta vilda kaniner inte sover så mycket, sover tamkaniner som känner sig trygga där de bor mycket oftare.

Enligt det här studie, husdjurskaniner sover upp till 12 timmar om dagen! Denna sömn är uppdelad i bitar av tid, liknande vilda kaniner sömnmönster.

De är inte döda, de bara sover

Om du för närvarande har en kanin och faktiskt inte har sett honom slappna av och somna, kan det verka som om han har slutat andas.

Din kanin är dock inte död och sover bara djupt. Om det ser ut som att din kanin inte har rört sig på ett tag, ta gärna en titt på honom.

Kaniner kan också snarka!

Precis som människor kan kaniner snarka – och det är högre än du kanske förväntar dig! I vissa fall är detta ett tecken på andningsproblem, men vissa helt friska kaniner snarkar också.

Om du inte är säker på din snarkande kanin är det bäst att låta en veterinär göra en kontroll bara för att vara på den säkra sidan.

Slutgiltiga tankar

Kaniner har starka instinkter för att undvika rovdjur och har ändrat sina sovrutiner med en rad frekventa tupplurar varvat med aktivitet.

Kaniner föredrar att sova i grupp och har många olika, varierade sovställningar och vanor som nya kaninägare bör vara medvetna om.