Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

En kreativt fångad bild av en katt som leker interagerar med färgglatt papper, som visar upp kattens medfödda nyfikenhet och kärlek till att utforska vardagliga föremål.

Fascinationen som katter har för papper och kartong är ett bekant koncept för många kattägare. Kanske väljer din katt alltid att ligga på tidningen eller tidningen du lägger ifrån dig för en kopp kaffe, eller så kanske din kattkamrat alltid försöker ligga på dina papper medan du försöker få lite arbete gjort.

Snabb överblick

01

En fascination för papper och kartong är vanlig bland katter.

02

Många teorier försöker förklara varför katter attraheras av papper, men vi kan inte säga säkert.

03

Att äta papper kan vara farligt för katter eftersom färgämnena kan vara skadliga och intag av dem kan orsaka en tarmobstruktion.

Vissa katter underhåller sig i timmar med enkla papperspåsar! Katter verkar attraheras av papper i många former, vilket inte är en lätt egenskap att förstå. Vad fan gillar de så mycket med det? Här ger vi en inblick i de många teorierna som experter på kattbeteende finns i överflöd.

1. Isolering

Katter gillar att vara varma och är i själva verket biologiskt programmerade att behöva mer värme än vad vi gör. Tamkatter härstammar från vilda katter som lever i de afrikanska savannerna och öknarna i Mellanöstern, och en katts naturliga kroppstemperatur är högre än en människas (cirka 102 grader Fahrenheit, jämfört med en människas normala kroppstemperatur från 97 till 99). grader).

Våra husdjurskatter lever nu i lyx i vårt hem, men deras kärninstinkter är fortfarande starka. Papper är en utmärkt isolator, och om du bor någonstans med ett golv av lövträ, betong eller kakel kan katter attraheras av till och med ett enda papper som ett sätt att behålla kroppsvärmen (och komforten) medan de vilar.

Tidningspapper, med sina många lager, är särskilt bra för detta. Detta förklarar dock inte helt varför katter kommer att sitta på ett papper på en matta, men kanske är vissa vanor bara permanenta.

Katter gillar kartonger av liknande genealogiska skäl: trånga utrymmen indikerar säkerhet från rovdjur, värme och komfort. Du har säkert märkt att din katt gillar att krypa ihop sig i små utrymmen. Lekhagar är ett bra exempel på detta, eftersom de också isolerar bra och ger den där värdefulla värmen.

Vissa kattbeteendeexperter har antagit att katter ser papper som en låda och dras därför till det som en säker plats att vila på.

2. Nyfikenhet

Katter är nyfikna varelser och tycker om att upptäcka nya saker: smaker, texturer, ljud och sevärdheter. Skrynkligt papper kan ses som en spännande ny leksak för din katt och kan föranleda en grundlig undersökning, med hjälp av tassar, klor och till och med tänder för att utforska varje tum. Vissa katter verkar verkligen njuta av att knäcka papper när de leker med det!

3. Spela

En lekfull katt som kikar ur en papperspåse och visar katternas medfödda attraktion till enkla men attraktiva gömställen.

Katter är fascinerade av de nya prasslande ljuden från en papperspåse.

Att leka är en extremt viktig del av katternas liv, eftersom de använder lek inte bara för att bekämpa tristess, utan också för att utöva sina jaktinstinkter. Papper kanske inte ser mycket ut som fåglars eller små däggdjurs vanliga bytesdjur, men dess knasande och knasande kan låta lite som gnagare som gömmer sig i löv, och hur det tycks röra sig av sig självt när det vecklas ut efter att det knasar kan vara mycket stimulerande för katter.

När katter är uttråkade och frustrerade kan de bli väldigt grova när de leker; Aggression och destruktivt beteende kan vara en konsekvens. Om din katt hela tiden leker med papper men blir överupphetsad, tuggar och strimlar det och blir destruktiv, överväg att lägga till lite mer berikning i hemmet, som pusselmat och kattleksaker.

4. Uppmärksamhetssökande

Våra moderna huskatter är ofta väldigt fästa vid sina ägare. Detta är såklart underbart, men det kan leda till krävande beteende, där våra katter ständigt kräver vår tid och uppmärksamhet. Vissa katter är mer benägna för detta uppmärksamhetssökande beteende än andra: de följer dig till badrummet, gör en enorm röra när du lämnar huset, och så vidare.

Papper är ofta något vi människor fokuserar på: till jobbet, nyheter, teckning, läsning med mera. En av anledningarna till att katter försöker sitta på papper kan vara för att de försöker placera sig direkt i ditt synfält och fokusera så att du kan ge dem en godbit eller en kram istället!

Detta kan bli särskilt uppenbart när dina vanor förändras. Till exempel börjar du få tidningen levererad tidigt och läser den nu vid frukosten istället för att klappa din katt. Katter är väldigt inställda på dessa förändringar och kommer att göra sina tankar kända!

5. Utforskning av nya objekt

Katter är territoriella och gillar att hålla ett öga på vad som kommer in och ut ur deras revir. De använder ofta en form av doftkommunikation som kallas feromoner för att hålla reda på vad som är säkert och roligt, vad som är nytt och vad som kan vara ett hot.

Dessa kemikalier sprids när din katt gnuggar sina doftkörtlar (vanligtvis runt ansiktet, kinderna och tassdynorna) på ett föremål, och det är hans sätt att markera det föremålet som undersökt och befunnits säkert.

Den här teorin är intressant eftersom det är väldokumenterat att katter använder mycket feromoner och doftkommunikation i sitt dagliga liv, men den förklarar inte riktigt varför de ofta bara sitter på pappret istället för att aktivt sprida sin doft på det.

6. Medicinsk

En nöjd katt som leker och slår på ett skrynkligt papper med uppenbar njutning, vilket illustrerar de enkla nöjena som fängslar en katts lekfulla natur.

Pica är ett tillstånd som får katter att äta icke-mat; det kan vara ett symptom på en näringsbrist.

Det är inte ovanligt att katter visar en stark preferens för papper; det är oftast ett helt normalt beteende och inget att oroa sig för. Men om din katt aktivt äter mycket papper kan det vara värt att tänka på att det kan finnas ett underliggande hälsotillstånd.

Pica, ett tillstånd där katter försöker äta icke-mat, kan vara ett symptom på flera näringsbrister. Att tugga på olika och ovanliga texturer kan också vara ett tecken på tandsjukdom. Om du är orolig för att din katt är mer fixerad på papper än vad som är normalt, sök råd från din veterinär.

Medicinskt är det också värt att nämna att intag av stora mängder papper kan orsaka tarmblockeringar hos katter, och färgämnena som används i bläcket kan vara giftiga i stora mängder. Om din katt är en beslutsam pappersätare, förvara pappersföremål utom räckhåll för din katt.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

Sammanfattningsvis

Har du en katt som älskar papper? Vi tittade på flera anledningar, från värme till nyfikenhet, lek till revirmarkering och uppmärksamhetssökande. Det kan till och med finnas en medicinsk orsak till detta konstiga beteende. Vad tror du motiverar din katt? Gillar de bara att nytt papper spricker och skrynklar, eller finns det en djupare orsak?

Vanliga frågor

Varför gillar katter papper och lådor?

Det finns många teorier, bland annat att papper och kartong båda är bra isolatorer, och att katter tycker om att känna sig varma och trygga när de sover. De kanske också tycker om att upptäcka och leka med nya texturer, eller använda dem för att få din uppmärksamhet!

Varför äter katter så mycket papper?

Katter tycker ofta om att upptäcka nya texturer och smaker. De använder lek som ett sätt att träna jaktfärdigheter, så när de leker med papper kan de tugga och äta det. För mycket papper kan orsaka tarmproblem, så uppmuntra din katt att använda säkra kattleksaker.

Är papper bra för katter?

Katter älskar att leka, utforska och till och med sova på papper. Detta är helt normalt och säkert. Men om din katt gillar att äta stora mängder papper kan detta bli problematiskt eftersom det mesta kan orsaka tarmobstruktion och färgämnena som används på sidorna kan också vara skadliga.

Se även  Varför gillar katter stringtrosor?