Varför älskar min katt mig men inte min man?

Husdjur gynnar är utbredd i vårt hem. Min katt älskar mig och kommer att spendera all sin tid med att gosa, spinna när hon ser mig och till och med ge mig en härlig (om än smärtsam) knådning av klorna varje kväll. Min make? Inte så mycket. Hon sover till och med på min sida av sängen!

Snabb överblick

01

Det är väldigt vanligt att katter väljer en medlem i hushållet som sin ”favorit”.

02

Katter attraheras ofta av den person som tillbringar mest tid med dem, och den som matar, leker och kelar dem.

03

För att stärka bandet med din katt, ta över några av de viktiga uppgifterna, som att mata och städa kattlådan, och försök ägna mer tid åt att leka, gosa och ta hand om katten.

Men varför väljer katter en person att fokusera all sin kärlek på? Är det en naturlig instinkt att välja en bästa vän? Eller bara ett annat lite udda kattbeteende som inte verkar ha någon anledning? Tja, katter är smarta varelser och tar alltid hand om sig själva. Att ha en dedikerad primärvårdare kan vara ett mycket användbart verktyg, och varje katt gillar att öka sina egna chanser att överleva.

Läs vidare för att ta reda på hur tydliga ”favoritmänniskor” kan hjälpa katter, och varför alla kattägare borde vara stolta över detta starka band.

Varför är jag kattens favorit?

Om du är den utvalda favoriten, ta det som en komplimang! Men om du undrar varför du har blivit vald som den bästa platsen att sova på, den att skugga och mottagaren av allt spinnande, här är några anledningar till varför.

1. Tidig bindning och socialisering

Unga kattungar bildar starka band med de människor de står närmast.

När kattungar är mycket unga (cirka 4 till 9 veckor gamla) går de igenom en period av snabb hjärnutveckling. Detta är en mycket viktig ålder för socialisering där kattungar lär sig vad som är normalt, säkert och bra i sin miljö.

Kattungar som utsätts för många olika människor, platser, djur och föremål tenderar att vara mer självsäkra än äldre katter. De kan också bilda starka band i den här åldern, så om du har haft ditt husdjur sedan kattungen, kan det förklara deras kärlek till dig. Men vuxna katter kan fortfarande bilda starka band.

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

2. Du uppfyller deras behov

Katter attraheras naturligt av de människor som bäst möter deras behov.

Anknytning till en primär vaktmästare är en naturlig överlevnadsinstinkt, att hålla sig nära källan till din mat och andra resurser. Om du är huvudpersonen som matar din katt, städar kattlådan, delar ut läckra kattmynteleksaker och i allmänhet är ”kattpersonen” i hushållet, kan din katt reagera genom att välja dig för extra gos. Tyvärr är denna tacksamhet inte garanterad!

Läs också: De 5 bästa interaktiva kattleksakerna för uttråkade katter

3 gånger

Ju mer kvalitetstid du spenderar med din katt, desto mer sannolikt är det att du blir deras favorit.

Starka band bildas när katter känner och litar på sina följeslagare, och att spendera mycket tid i din närvaro kommer att hjälpa till med detta. Massor av bindningsaktiviteter, som lektid, trimning och skonsam hantering, kommer att hjälpa katter att knyta an, och kattälskare kommer att uppskatta den nära relation som bildas.

En ny katt i hushållet kan behöva extra tid och uppmärksamhet. Att spendera mycket tid med din katt bygger förtroende, och detta kan leda till förändringar i saker som sömnbeteende, där din katt nu föredrar ditt knä framför sin lyxiga kattsäng! De kan också hedra dig med ett felint tecken på tillgivenhet, som att blinka långsamt eller knåda dig med framtassarna.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

4. Kommunikation

Katter tycker om att vara runt människor som förstår vad de försöker kommunicera.

Kommunikationen med katter är ofta subtil och djurägare som tar sig tid att tolka sina signaler kommer att skörda frukterna. Genom att lära dig om kattens kroppsspråk, hållning, vokaliseringar (mer än bara en mjau!) och doftkommunikation kan du upptäcka vad din katt vill ha och behöver. ”Speaking cat” kan hjälpa dig att bli deras nya favoritperson!

Läs också: Varför chattar katter?

5. Personlighet

Katter kan vara ombytliga och ibland finns det ingen bra anledning att välja sin favoritmänniska.

Ibland är katter bara katter. Och eftersom de är katter, kanske de ignorerar alla giltiga skäl ovan och bara väljer sin favoritperson av någon mystisk anledning! Det finns vissa kattraser som är kända för att bilda starka, lojala band med sina ägare, och vissa verkar mer avslappnade när det gäller sin vänskapskrets.

Personlighet spelar också en roll – de katter som bara gillar att slappna av och tupplur kan attraheras av en lugnare person, och en energisk pouncer kan attraheras av den person som leker mest med dem.

Läs också: 10 anledningar till varför din katt inte slutar jama på natten

Skapa ett starkt band med din katt

Om din katt spelar favoriter kan det hjälpa dig att veta att detta är helt normalt och normalt kattbeteende. Men om din man känner sig utanför kattkärleken, här är några förslag för att öka hans chanser och stärka bandet mellan katt och ägare.

1. Tillbringa tid med dem

Ta dig tid att engagera dig i bindningsaktiviteter med din katt, oavsett om det är att gosa och leka.

Att skapa ett band tar tid och ansträngning. Spela efter din katts styrkor – njut av några nya kattleksaker och börja den dagliga leken för dessa energiska katter, eller krypa ihop med en bok bredvid en mer snoosig katt.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

2. Ta jobben

Att ta över mat eller rengöra kattlådan kan få din katts uppmärksamhet.

Undviker du kattlådan? Glömmer du alltid att mata dem? Katter har ett långt minne för denna typ av saker, så se till att vara synlig i din uppmärksamhet på deras vård. Vissa kattgodis kommer inte att gå fel heller!

Läs också: De 7 bästa lugnande kattgodisarna

3. Vård

Att borsta din katt kan vara en bindningsupplevelse för er båda.

Att trimma, klappa och gosa är alla fantastiska sätt att knyta an till din katt. Fysisk kontakt är inte bara en njutbar aktivitet för er båda, utan hjälper också till att sprida feromoner från din katt till dig, vilket markerar dig som en säker och vänlig närvaro som de kan lita på.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

4. Kommunicera

Titta in i din katts ögon och blinka långsamt för att visa att du älskar dem.

Oroa dig inte, ingen förväntar sig att du ska jama på din katt! Men några långa, långsamma blinkningar motsvarar ”jag älskar dig” på kattspråk, och att gnugga huvuden är också ett stort tecken på tillgivenhet. Lär dig att läsa och respektera din katts kroppsspråk när du ska backa och när du ska ge tillgivenhet. Om en katt vet att den kan kommunicera med dig, blir den mer avslappnad i din närvaro.

Läs också: 7 tecken på att din katt inte får tillräckligt med kärlek

5. Och om allt annat misslyckas…

Kattmynteleksaker och supergoda kattgodis är alltid vinnare!

Läs också: Kan katter äta kattmynta?

Kattfavoritism: sista tankar

Det är inte ovanligt att katter väljer en speciell favoritmänniska, men alla andra kan få sin beskärda del av tillgivenhet om de spenderar mer tid med katten.

Det är helt normalt och vanligt att katter föredrar en medlem i hushållet. Detta kan vara en inbyggd överlevnadsmekanism beroende på deras sannolika källa till mat och komfort, eller så kan det vara relaterat till deras tidiga kattupplevelser.

De flesta katter kommer att dras till kattälskare som spenderar tid med dem, klappar dem, ansar dem, leker med dem och lär sig att läsa deras signaler. Katter tenderar att vara lojala husdjur, men det är aldrig för sent att knyta an till din katt, även om du inte är deras bästa människa.

Läs också: Varför älskar min katt min man mer än mig?

Vanliga frågor

Hur väljer katter sin favoritperson?

Katter attraheras ofta av den person som tillbringar mest tid med dem, matar, leker och gosar dem. De uppskattar också de som kan läsa deras kroppsspråk och andra kommunikationssignaler.

Varför gillar min katt mig mer än min partner?

Det kan bero på vem som spenderar mest tid med dem, matar dem, leker med dem och gosar dem. Det kan också vara relaterat till deras erfarenheter som kattunge, deras personlighetstyp och vem som bättre förstår deras kroppsspråk.

Varför gillar katter en person och inte en annan?

Katter verkar ofta ha en favorit, vilket kan vara en person som tillbringar tid med dem och ger dem grundläggande vård. Det kan också vara relaterat till en enkel personlighet, eller som förstår kattens kroppsspråk och kommunikation väl.

Varför binder katter sig bara till en person?

Katter tenderar att vara ganska ensamma, och när de bildar sociala band är det ofta med en individ snarare än en grupp. Det kan vara någon som ger sin primärvård, eller som tillbringar större delen av sin tid med dem.

Se även  Varför gillar katter att sitta i ditt knä?