Varför är hö så viktigt för en kanins kost?

Du har hört det många gånger förut. Hö bör vara huvuddelen av en kanins diet! Att bara mata en kanin med föda är inte tillräckligt bra. Men varför? Din kanin föredrar förmodligen mycket pellets och andra smakrika grönsaker. Det är så svårt att säga nej till det där söta kaninansiktet när de ber om mer. Men vi måste kämpa för att få våra kaniner att äta mer hö.

Varför är hö så viktigt för kaniner? Hö är den viktigaste delen av en kanins diet. Det håller deras matsmältningssystem friskt och förhindrar kanintänder från att växa över. Att äta hö är också ett sätt för kaniner att ägna sig åt naturliga beteenden som att söka föda och tugga utan att skada något i ditt hem.

Hö är så viktigt för kaniner att vi borde ge dem obegränsade mängder. Även om de föredrar annan mat bör kaniner tugga hö hela dagen. Pellets och bladgrönt bör begränsas för att uppmuntra kaniner att äta mer av det friska höet. Låt oss ta en titt på några av de sätt som hö är utmärkt för en kanins hälsa, så att du kan vara säker på att ha en glad och frisk kaninvän.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hö håller en kanins tarmar friska

Hö bör utgöra huvuddelen av en kanins diet. Deras kroppar är utformade för att bearbeta höga halter av fiberrik mat, såsom hö. Det håller en kanins tarmhälsa i balans och säkerställer snabb matsmältning. Hö innehåller också viktiga näringsämnen för kaniner för att bibehålla en frisk kropp och bibehålla höga energinivåer.

Ett överflöd av hö håller bakterierna i en kanins tarm friska. Din kanin kommer att kunna producera en hälsosam balans mellan fekala pellets (’kakaopuffet’-bajs) och cecotropes (bajsen din kanin får i sig). Detta innebär att din kanin kan få näringsämnen från sin diet samtidigt som tarmarna rör sig i en jämn takt.

Förhindra GI-stas

Hö är onekligen viktigt för att förhindra gastrointestinal stasis (GI Stasis) hos kaniner. GI Stasis är ett tillstånd som uppstår när en kanins tarm saktar ner eller slutar röra sig. I detta tillstånd kan kaninen inte göra avföring och kan därför inte äta bekvämt. Det är otroligt farligt och kan vara dödligt om kaninen inte ges akut veterinärvård.

Att hålla din kanin på en balanserad kost med mycket hö är den bästa formen för att förhindra gastrointestinal stasis. Det höga fiberinnehållet är nödvändigt för att hålla tarmarna i rörelse i regelbunden takt. De naturliga hösträngarna är helt enkelt bättre utrustade för att hjälpa en kanins matsmältning än bearbetad kaninmat.

Se även  Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

Hö håller kaninernas tänder friska

Hö är också en viktig del för att hålla en kanins tänder friska. Eftersom vilda kaniner livnär sig på en diet av grovt löv, utvecklades deras tänder till att växa kontinuerligt under hela livet (som fingernaglar). Det betyder att utan råfoder som en del av deras diet kommer kanintänderna att växa längre än de borde.

Bearbetade kaninmatpellets är inte tillräckligt grova för att hålla tänderna trimmade. Kaniner är beroende av hö som en del av sin naturliga kost för att hålla sina tänder friska och omhändertagna. Att tugga ofta på de grova stubbarna ger det nödvändiga slitaget som kanintänderna behöver.

Förhindra malocklusioner

Malocklusioner är övervuxna kanintänder. Om en kanin inte har tillräckligt att tugga på blir tänderna så långa att de inte kan äta lätt. Övervuxna tänder kan också orsaka infektioner i en kanins skalle och bakterietillväxt i munnen.

En felaktig kost är inte det endast orsak till malocklusioner, men en diet med hög hö är det bästa sättet att undvika detta. Att ge din kanin de råa höstubbarna kommer att ge deras tänder tillräckligt motstånd för att slitas ner helt enkelt av att äta sin dagliga kost. En mängd olika tuggleksaker kan hjälpa en kanin att hålla sina främre framtänder trimmade också, men de kommer inte att vara effektiva för att förhindra att en kanins bakre tänder blir för långa.

Hö stimulerar naturligt kaninbeteende

Att ha tillgång till hö ger också kaniner ett sätt att uttrycka sitt naturliga beteende på ett sätt som inte är destruktivt. Kaniner är väldigt nyfikna varelser och det är viktigt för deras mentala hälsa att ha sätt att uttrycka den nyfikenheten. Utan det är kaniner mycket mer benägna att bli deprimerade eller visa destruktivt beteende i hemmet.

Fodersökning

I det vilda är kaniner födosökare. De kanske inte behöver dessa färdigheter mycket i sin trygga miljö i ditt hem, men de har fortfarande samma naturliga instinkter. Att söka mat är ett sätt att förse sällskapsdjurskaniner med en form av mental berikning som håller dem mentalt friska och glada.

Hö är ett mycket bättre sätt att efterlikna födosöksbeteende hos kaniner än andra typer av kaninfoder. Med en hög med hö rotar kaniner naturligt igenom den tills de hittar de bitar de gillar bäst. Det blir inte bara en skål med pellets framför dem, utan ett äventyr framför dem. De kan hitta och dra de många hösträngarna och bestämma vilka de ska äta.

Tugga

Kaniner älskar att tugga och tugga på hur många som helst. Det är ett viktigt kaninbeteende som förmodligen utvecklats som ett sätt att hjälpa dem att hålla sina tänder friska. För våra husdjurskaniner betyder det att de kan vinna mycket på att alltid ha något att knapra på. Att tugga hö kan till och med vara ett sätt för kaniner att trösta sig när de blir lite stressade eller oroliga.

Se även  Hur man underhåller en kanin

Att ha mycket hö att tugga på betyder också att en kanin är mindre benägen att tugga på saker de inte borde. Nästan alla kaniner kommer att vara små bråkmakare iblandmen om de har tillräckligt med hö att tugga på är de mindre benägna att gå efter ledningar, golvlister och möbler med tänderna.

Mindre tristess

Om kaniner lämnas ensamma hela dagen utan något att tugga på eller leka med blir de uttråkade. Uttråkade kaniner kan bli deprimerade, irriterade eller motbjudande. Utan tillräckligt med hö för berikning är det mer sannolikt att kaniner högljutt dunkar och skramlar på sidorna av sitt hölje. De kan också bli arga och irriterade, vilket gör dem mer benägna att knäppa eller slå ut mot dig. Tyvärr kan kaniner också bli deprimerade och tappa all sin bedårande energi och nyfikenhet.

Att mata mycket hö kan vara ett utmärkt sätt att ge din kanin lite mental berikning och hålla dem glada kaniner. De kan tugga hö hela dagen för att inte bli uttråkade.

Du kan också använda hö i roliga leksaker till din kanin så att de kan leka ännu mer. Göm godsaker i en handfull hö eller till och med strö lite örter i en kanins hölåda så att de kan försöka hitta dem. Detta är fantastisk mental stimulans för kaniner och hjälper dem att äta mer hö, vilket ger dem ett hälsosamt sinne Och en frisk kropp.

Hur mycket hö kan kaniner äta?

Det finns ingen gräns för hur mycket hö en kanin ska äta varje dag. Hö är nästan omöjligt för kaniner att äta för mycket, så du vill uppmuntra kaniner att äta så mycket som möjligt. Du vill ge din kanin en obegränsad mängd hö varje dag. I kombination med din kanins dagliga spannmål och bladgrönt, bör hö utgöra cirka 80 % av din kanins diet.

”Obegränsat” betyder helt enkelt att du vill se till att din kanin aldrig får slut på hö. Du kanske måste göra lite gissningar först för att se hur mycket de faktiskt äter på en dag. Ge din kanin en stor hög med hö, men kontrollera den innan dagens slut för att se till att de inte tar slut. Lägg till mer om det behövs. Så småningom kommer du att börja förstå hur mycket din kanin kan äta på en dag, och du behöver inte oroa dig för att den ska äta allt innan dagen är över.

Se även  Kan man placera en ny kanin med en gammal kanin?

Vilken sorts hö är bra för kaniner?

Den bästa typen av hö att mata kaniner på är timotegräs. Den här typen av hö är fiberrik och har mycket grova trådar som är bra för kaninernas matsmältning och tänder.

Men nästan vilket gräsbaserat hö som helst är bra för en kanins tänder och matsmältningssystem. Faktum är att om du erbjuder din kanin flera typer av hö kommer den att ge den ett större utbud av näringsämnen. Det kan också ge mer mental berikning eftersom kaninen födosöker olika typer av hö och njuter av många olika smaker.

Några typer av gräsbaserat hö du kan mata din kanin inkluderar:

  • Timothy
  • Fruktträdgård
  • Havre
  • Vassle
  • Kryddor
  • Bluegrass
  • svingel
  • träsk
  • Rågräs

En vanlig typ av hö som du låt bli du vill ge din kanin regelbundet är alfalfa hö. Lusern är egentligen inte gräshö, det är ett baljväxthö från ärtfamiljen. Den här typen av hö har en mycket högre kalcium- och proteinhalt, vilket inte är bra för en diet för en vuxen kanin.

Undantaget från denna regel är dock unga kaniner. Kaniner ca 6 månader gamla och yngre bör ha alfalfa hö som sin huvudsakliga föda. Eftersom unga kaniner fortfarande växer väldigt snabbt är de höga mängderna kalcium och protein bra för dem.

Var man kan få färskt hö till kaniner

Även om du kan få hö till din kanin i djuraffärer, kommer du inte att kunna få färskt, attraktivt hö. Istället rekommenderar jag att gå direkt till källan och hitta en lokal bonde som säljer höbalar.

Det andra alternativet är att vända sig till nätbutiker som är specialiserade på hö och naturliga kaninprodukter. Jag köper mitt kaninhö från en butik som heter Small Pet Select och jag är imponerad över kvaliteten på deras hö. Den ger mig färskt grönt hö varje gång och min kanin älskar det!

Jag rekommenderar dem 2:a klippa timotejhö för de flesta kaniner. Om din kanin är särskilt noggrann, kanske du vill gå för 3:e klippa timotejhö istället för. Det är lite mjukare, vilket gör det lättare att äta. De säljer även andra sorters hö, bl.a havrehö Och fruktträdgårdshö.

Om du ändå väljer att få ditt hö från Small Pet Select kan du använda koden KANIN FRAM för att få 15 % rabatt på din första beställning!

källor:

  1. Ramnaraine, Amy. ”Vikten av hö.” Föreningshuskaniner. 8 mars 2017. https://rabbit.org/the-importance-of-hay.

relaterade meddelanden

Kräsna kaniner: hur du får din kanin att äta hälsosamt

LÄS MER

Kanindiet 101: Vad ska du mata din kanin?

LÄS MER