Varför är kaninöron så långa

Kaniner är nästan allmänt erkända för sina långa, ikoniska öron. Oavsett om du gör skuggdockor med händerna eller tittar på öronen som sticker upp ur en trollkarls hatt, är vi alla bekanta med denna symbol för en söt liten kanin. Men har du någonsin undrat varför kaniner har så stora öron?

Varför har kaniner långa öron? Som du kanske förväntar dig gör en kanins långa öron mycket för att förbättra sin hörsel. Deras öron spelar också en viktig roll för att hjälpa kaninen att reglera sin kroppstemperatur, vilket förhindrar värmeslag och hypotermi.

Många aspekter av en kanins kropp har bidragit till att göra dem till en utmärkt överlevnadsart. Som bytesdjur har de sätt att upptäcka rovdjur mil bort och har lärt sig att anpassa sig till många olika livsmiljöer. Vid denna tidpunkt har kaniner tagit över alla kontinenter utom Antarktis. Tro det eller ej, deras öron har varit otroligt viktiga för deras anpassning och överlevnad som art.

Reglering av kroppstemperatur

En av de två huvudfunktionerna hos kaninöron är att hjälpa dem att reglera sin kroppstemperatur. En kanins öron har i allmänhet tunnare päls, tillsammans med ett nätverk av små blodkärl som löper genom ytterörat. Detta innebär att kaninöron kan underlätta det mesta av det nödvändiga värmeväxlingen med sina kroppar. Blodkärlen expanderar under varma dagar för att frigöra värme och drar ihop sig under kalla dagar för att behålla sin kroppstemperatur.

Kaniner och andra lagomorfer (inklusive harar och pikas) som lever i torrare och varmare temperaturer tenderar att ha större öron. De behöver en större yta på öronen för att avleda mer värme och förhindra värmeslag.

Vad betyder det om en kanins öron är varma eller kalla?

Eftersom kaninöron kan reglera sin kroppstemperatur, kommer de ofta att variera i temperatur och kännas varma eller kalla. Om en kanin är varm kommer öronen att värmas upp när de avger värme. Om en kanin är kall kommer öronen att kännas märkbart svala vid beröring.

För det mesta är temperaturförändringar i öronen normala och inget att oroa sig för. Men mycket varma eller väldigt kalla öron kan också vara en indikation på att kaninen har problem med att hålla kroppstemperaturen. Om en kanins öron känns varma vid beröring och blir röda betyder det att de är överhettade och riskerar att få värmeslag. På samma sätt, om en kanins öron är isiga och blir bleka i färgen, riskerar de att få hypotermi. I extrema fall kan öronen bli så kalla att de fryser och faller av.

Desto bättre att höra dig med

Kaninöron är också designade för utmärkt hörsel. Intressant nog är avståndet som kaniner kan höra inte mycket bättre än en människas förmåga inom de lägre ljudfrekvenserna de kan höra. Däremot kan kaniner uppfatta höga ljud 2 mil bort. Dessa är ljudfrekvenser som skulle vara helt ohörbara för det mänskliga örat.

Se även  Vad händer när kaniner äter choklad?

Den verkliga fördelen med kaninöron är deras fokuserade hörsel. Kaninöron kan röra sig och rotera helt oberoende av varandra. Varje öra kan rotera maximalt 270º. Detta ger kaniner möjligheten att lokalisera exakt var ett ljud kommer ifrån. Utan att flytta någon annan del av kroppen kan en kanins öron höra från alla håll. De kommer alltid att veta när något kommer, och exakt vilket håll det kommer ifrån.

Loppiga kaniner

Har du någonsin undrat varför du aldrig faktiskt ser kaniner med slingor i det vilda? Detta beror på att deras öron inte är särskilt bra på en av de två huvudfunktionerna hos kaninöron. De kan inte röra öronen lika lätt som kaniner med stickrör, Och deras öron har svårare att reglera sin kroppstemperatur.

Kaninmutationen har registrerats och förekommer ibland i naturen, men är otroligt sällsynt. Istället är dessa kaniner mestadels uppfödda av människor för sitt söta utseende. Det finns bara en handfull erkända kaninraser med slingor, men de är mycket populära som husdjur på grund av deras tendens att ha vänliga och valpliknande personligheter.

Anatomin hos kaninörat

Medan vi tänker på kaninöron som det långa, synliga yttre örat, finns det tre huvuddelar av en kanins öra: ytterörat, mellanörat och innerörat.

 1. Ytteröra: Det yttre örat, även känt som öronen, är vad vi brukar föreställa oss när vi tänker på ett kaninöra. Denna del av örat är ansvarig för att reglera kaninens kroppstemperatur och vända sig för att upptäcka och lokalisera ljudets riktning.
 2. Mellan öra: Mellanörat är där trumhinnan sitter. Här överförs ljud som plockas upp från ytterörat till innerörat och så småningom till hjärnan. Denna del av örat har till och med förmågan att minska volymen av för höga ljud så att de inte skadar det känsliga innerörat.
 3. Innerörat: Innerörat har membransektioner med hårliknande strukturer som korrelerar med de många olika ljudfrekvenser som kaniner kan höra. Den kan bunta ihop denna information och skicka den vidare till hjärnan. Innerörat är också ansvarigt för kaninens balans och kroppsorientering.

Hälsoproblem för kaninöron

Medan kaninöron är fantastiska organ som spelar en viktig roll i deras dagliga liv, är de också utsatta för farliga infektioner. Om de lämnas obehandlade kan dessa sjukdomar vara smärtsamma för kaninen och leda till mycket allvarligare sjukdomar.

Öronkvalster

Ytterörat kan infekteras av en parasit som kallas öronkvalster. Dessa små insekter klättrar in i kaninens hörselgång och orsakar smärtsamma skorpa på kaninens öra. Om det lämnas obehandlat kan detta angrepp leda till en mycket allvarligare öroninfektion. Symtom på öronkvalster inkluderar:

 • Överdrivet kliande i öronen
 • Skakar ofta på huvudet
 • Tjock brun skorpa på öronen
 • Skrapmärken eller tunn päls på öronen
 • Hängande öron
 • Inflammerade öron
Se även  Behöver huskaniner vaccineras?

Öronkvalster sprids genom kontakt med ett annat infekterat djur, så det bästa förebyggandet är att se till att du tvättar händerna och kläderna innan du hanterar din kanin. Detta är särskilt viktigt om du har haft kontakt med en annan kanin. Detta är en bästa praxis även om inga symtom på öronkvalster är synliga. De tidiga tecknen är mycket svåra att se.

Luta huvudet

Huvudlutning är ett symptom på många olika sjukdomar, från en kaninförkylning till en stroke. Det är då en kanins kroppsorientering blir förvirrad och obalanserad. De kommer kontinuerligt att luta huvudet cirka 90º åt sidan och ibland kommer de att hoppa i cirklar, desorienterade.

Huvudlutning uppstår på grund av skador, tryck eller en infektion i innerörat. Kaninen har inte längre en klar uppfattning om var de befinner sig i rymden och deras muskler kompenserar felaktigt på grund av den förvirrade uppfattningen.

Ibland går huvudlutningen att botas och kaninen återgår till det normala efter en antibiotikakur. Men ibland är det mer permanent, särskilt om huvudets lutning inträffade som ett resultat av ett allvarligare tillstånd (som en stroke). I dessa fall kan kaninen ofta fortfarande leva ett lyckligt liv. Deras levnadsvillkor kommer att behöva anpassas för att kompensera för deras funktionsnedsättning.

Ansamling av vax

Kaniner är också benägna att ansamlas vax i sina hörselgångar. För det mesta kommer kaninen att kunna gräva ut överflödigt vax med sina tånaglar. Men om det trycks för djupt kan vaxet äventyras och fortsätta att byggas upp. Detta kan så småningom leda till en allvarlig öroninfektion om den inte behandlas i tid.

Ansamling av öronvax är mycket vanligare hos kaniner med smala öron. Deras öron är orienterade så att öronvax lätt kan klumpa sig längs hörselgångens bas i mellanörat. Många öronskötare, inklusive jag själv, måste lära sig att rengöra kaninens öron var eller varannan vecka.

Att förstå kaninernas kroppsspråk med sina öron

Verklig För att förstå kaninernas kroppsspråk, var uppmärksam på hela deras kropp, från deras bedårande vickande näsor till toppen av deras bomullssvansar. Men kaninöron är den lättaste ledtråden att förstå.

 • En självsäker kanin kommer att ha öronen uppåt, men inte stela.
 • Nyfikna eller försiktiga kaniner kommer att ha öron som lutar framåt eller pekar i riktning mot ljudet eller föremålet de är nyfikna på.
 • När en kanin är avslappnadderas öron kommer att ligga försiktigt på kroppen.
 • En arg eller hotad kanin dra öronen bakåt i 45º vinkel och kommer sannolikt att morra eller hoppa framåt för att jaga iväg dig.
Se även  Hur ofta ska du gå med din kanin för att träna?

Kanin raser med korta öron

Medan de flesta kaniner har långa öron, finns det några små kaninraser som faktiskt är kända för sina korta, kattungeliknande öron. Dessa kaniner klarar sig i allmänhet inte bra i varma klimat eftersom deras öron inte gör ett bra jobb med att hålla dem svala. Den lilla storleken på dessa kaniner hjälper också till att ge utrymme för de små öronen då kaninen inte har så mycket kroppsmassa att kyla av.

 • Britannia Petite: Dessa kaniner är en av de mest eleganta och energiska av de små raserna. Deras öron är inte lika korta som många andra på den här listan, men de är fortfarande proportionellt kortare än de flesta andra kaninraser.
 • Dwarf Hotot: Kända för sina vackra eyeliner-ögon, dessa små vita kaniner har också väldigt korta öron.
 • Jersey ull: Uppfödd från holländska dvärgar, ärvde denna ras sina korta öron förutom den fantastiska ullrocken från en fransk angorakanin.
 • Holländsk dvärg: Som den minsta och mest kända dvärgkaninrasen har dessa sötnosar stora ögon och mycket små öron.
 • Putsa: Detta är en gammal kaninras som vanligtvis bara är något större än den holländska dvärgen. De har ett litet huvud med små öron.

Relaterade frågor

Varför har kaniner svans?

Kaninsvansen utvecklades främst som ett sätt för kaniner att undvika rovdjur. De kan blinka med sin vita svans för att rovdjuret ska följa, men sedan snabbt gömma svansen och ändra riktning för att förvirra det förföljande djuret. Kaniner använder också sina svansar som signaler för att kommunicera med andra kaniner i deras livsmiljö.

Varför vicka kaninnäsor?

Kaninnäsor rör sig för att hjälpa dem att stimulera sina doftreceptorer och få ett bättre luktsinne. Näsan spelar också en viktig roll för att reglera kaninens kroppstemperatur tillsammans med deras långa öron.

källor:

 1. Fayez I., Marai M., Alnaimy A., Habeeb M. ”Termoreglering hos kaniner.” I: Baselga M. (red.), Marai IFM (red.). Kaninproduktion i varma klimat. Zaragoza: CIHEAM, 1994. sid. 33-41 (Cahiers Options Méditerranéennes; n. 8). Hämtad från: resources.ciheam.org/om/pdf/c08/95605277.pdf.
 2. ”Hur långt kan kaniner höra?” Referens. https://www.reference.com/pets-animals/far-can-rabbit-s-ear-hear-8ad55129f44e588b.
 3. ”Hur kaniner hör: de långa och korta kaninöronen.” Calgary Humane Society. 9 september 2015, https://www.calgaryhumane.ca/how-rabbits-hear-the-long-and-short-of-bunny-ears.
 4. ”Stora öron som används för kylning: Black-tailed Jackrabbit.” Fråga naturen. 21 juli 2017, https://asknature.org/strategy/large-ears-used-to-cool-off/#.XeUuPjJKgWp.
 5. Rickel, Jane. ”Kaninöron: ett strukturellt utseende: skada eller sjukdom kan få din kanin att snurra.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/4-11/ear.html.
 6. ”Varför har kaniner stora öron?” Referens. https://www.reference.com/pets-animals/rabbits-big-ears-d060930fd6b5c902.