Varför är katter så flexibla? En veterinär förklarar

Som en hängiven kattägare blir jag ofta förvånad över mina katters förmåga att slingra sig in i de konstigaste ställningarna – att ansa, leka eller till och med sova! Jag beundrar också deras utomhusakrobatik, hoppar på vår stenmur, hoppar i luften och snurrar för att fånga ett fallande löv, och hoppar ovanpå varandra i en lekfull grov och tumlande rörelse.

Katter har en väl anpassad fysiologi för flexibilitet och smidighet. De har dämpade ryggkotor som kan vridas och böjas, långa svansar för balans och lösa skulderblad för långa steg och fart. Deras fina små nyckelben gör att de kan klämma sig igenom små öppningar, och deras inneröra styr deras berömda förmåga att landa på fötterna.

Katter är helt enkelt ett evolutionens under. Läs vidare för att lära dig mer om din katts flexibilitet!

Varför måste katter vara flexibla?

Ofta ensamma varelser, var dessa kattdjur tvungna att jaga bytesdjur, gömma sig från rovdjur, hitta säkra gömställen och skapa tillfredsställande skötselregimer för adekvat självhygien.

Vi engagerade husdjursägare förser våra moderna huskatter med allt de kan tänkas behöva, men deras vilda förfäder måste vara mer självförsörjande. Ofta ensamma varelser, var dessa kattdjur tvungna att jaga bytesdjur, gömma sig från rovdjur, hitta säkra gömställen och skapa tillfredsställande skötselregimer för adekvat självhygien.

Katter jagar inte i flock och jagar inte byten över långa avstånd. Deras jaktstrategi bygger på två saker. För det första kräver stealth-stalking smidighet och grace, samt att smyga sig genom trånga utrymmen. För det andra, en smidig och kraftfull attack för att fånga deras intet ont anande byte oväntat.

Att göra allt detta ensam kräver en viss flexibilitet, samt snabba reflexer och en förmåga att bevara sig själv. Katts beteende har utvecklats till att förlita sig på deras smidiga kroppar, eftersom de också använder kroppsposition, svansposition och andra visuella signaler som en del av sin kommunikation med andra katter och med sina ägare.

Läs också: Hur jagar katter?

Vad gör katter så flexibla?

Låt oss prata om intressanta kattfakta, deras anatomi och fysiologi, och varför deras kroppar är så smidiga, flexibla och graciösa.

Se även  Kan katter känna fara?

1. Flexibel ryggrad

Katter har hela 53 kotor (det är mycket mer än oss människor med 33!), främst för att de har över 20 av dessa små ben i sina långa svansar.

Den första intressanta punkten om katters anatomi är deras kotor – ryggradens ben. Katter har hela 53 kotor (det är mycket mer än oss människor med 33!), speciellt eftersom de har över 20 av dessa små ben i sina långa svansar. Dessa ben i en katts ryggrad är anslutna till varandra mycket flexibelt, med elastiska dämpningsskivor mellan dem.

Denna elasticitet i katternas kotor gör att de kan rotera huvudet och bålen nästan 180 graderO, eftersom de har mycket mer flexibilitet än vi. Det är ganska otroligt – de kunde ha sina kroppar pekade åt ena sidan, medan deras huvuden och halsar pekade i motsatt riktning! Detta är användbart för både jakt och skötsel av svåråtkomliga platser.

Dessa superflexibla ryggradsleder förklarar varför katter kan vrida sig i luften utan att skada ryggraden, och ändra riktning på ett ögonblick – båda viktiga färdigheter för den sortens jaktkatter. En katts bäcken är också mer löst kopplat till ryggraden än andra däggdjur, för ökad flexibilitet.

Läs också: Varför ger katter dig döda djur?

2. Hastighetsjusteringar

Denna elasticitet i ryggraden förklarar också katters fenomenala förmåga att sprinta i höga hastigheter genom att förlänga deras steg medan de springer.

Denna elasticitet i ryggraden förklarar också katters fenomenala förmåga att sprinta i höga hastigheter genom att förlänga deras steg medan de springer. De växelvis sträcker ut och böjer sin kropp längs ryggraden, vilket ökar sitt löpsteg när kroppen sträcker sig till sin fulla längd.

Vid toppfart är varje steglängd upp till tre gånger sin kroppslängd, vilket tillåter sprinthastigheter på cirka 30 mph.

Hundar, hästar och människor har alla ett halsband. Ligament är tjocka, sega bitar av vävnad som ger stöd. Nackremmen stöder huvudet i nacken och är användbar för arter som springer snabbt och långt, för att fly eller för att fånga byten.

Se även  Hur mycket kommer det att kosta att ha en katt 2023

Katter har ingen halskrage, vilket betyder att deras huvuden är piggare, men de klarar bara korta perioder av sprintaktivitet, till skillnad från hundar, som klarar lägre hastigheter under längre perioder.

Kattdjur har vassa, infällbara klor, vilket ger dem extra grepp på olika typer av terräng, vilket gör dem smidiga oavsett var de befinner sig. Dessa klor fungerar som löparpiggar.

Läs också: Hur fort kan en katt springa?

3. Skulderblad

Katter skiljer sig från hundar och människor genom att kattens scapula är fäst vid kroppsväggen endast genom muskler, inte ben.

Katter skiljer sig från hundar och människor genom att kattens scapula är fäst vid kroppsväggen endast genom muskler, inte ben. Detta leder till stora extensorkrafter, vilket främjar det långa steget på frambenen som krävs för plötsliga hastighetsutbrott när man förföljer bytesdjur. Det ger också ytterligare flexibilitet när du utför funktioner som trimning.

Läs också: Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

4. Nyckelbenet

Människor har långa nyckelben, förankrade stadigt på plats via benfästen. Katter, å andra sidan, har väldigt små nyckelben, med mycket mer rörelsefrihet.

Människor har långa nyckelben, förankrade stadigt på plats via benfästen. Katter, å andra sidan, har väldigt små nyckelben, med mycket mer rörelsefrihet. Detta förklarar varför katter kan klämma sig igenom mycket små utrymmen – de begränsas bara av storleken på deras huvuden, inte av axlarna.

Den lilla storleken på dessa nyckelben är också nödvändig för att katter ska uppnå den klassiska hopppositionen när de ska fånga sitt byte.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

5. Svansar

En katts långa svans kan vara en användbar indikator på deras humör – från hög och glad för en glad hälsning till en svischande frenesi när de är arga.

En katts långa svans kan vara en användbar indikator på deras humör – från hög och glad för en glad hälsning till en svischande frenesi när de är arga, katter använder ofta sin svansposition som en form av kommunikation. Men svansar fyller också en användbar funktion när det gäller balans, eftersom katter klättrar och hoppar.

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Läs också: Varför har katter svans?

6. Innerörat

Kattdjur har ett utmärkt balanssinne, med ett välutvecklat innerörat system.

Kattdjur har ett utmärkt balanssinne, med ett välutvecklat innerörat system. De är stolta innehavare av en rätande reflex, förmågan för dem att alltid landa på fötterna.

Katter gillar att vara högt upp, både för säkerheten från stora rovdjur och som en utsiktsplats och behöver därför optimal balans och naturlig smidighet.

Läs också: Varför sticker katter öronen bakåt?

7. Fyra ben och en kompakt kropp

Katter har naturligtvis fyra ben, vilket möjliggör viktfördelning när de hoppar ner och landar, så deras landning är lätt och har ingen stor inverkan.

Katter har naturligtvis fyra ben, vilket möjliggör viktfördelning när de hoppar ner och landar, så deras landning är lätt och har ingen stor inverkan. De landar ofta på frambenen och nickar instinktivt för att dämpa stöten.

De har också ett lågt förhållande mellan kroppsvolym och vikt, vilket innebär att de faller långsammare från höjder eftersom de kan breda ut sig och agera nästan som sin egen fallskärm. Det är delvis därför katter har ett rykte om sig att ha flera ”liv”, eftersom det finns många registrerade fall av katter som överlevt fall från höga byggnader.

Läs också: 5 enkla tips för att hålla katter borta från disk

Cat flexibilitet: en sammanfattning

En katts kropp är full av smarta anpassningar för att öka sin smidighet och flexibilitet, vilket möjliggör en självförsörjande livsstil.

En katts kropp är full av smarta anpassningar för att öka sin smidighet och flexibilitet, vilket möjliggör en självförsörjande livsstil. Deras skelettstruktur är mycket rörlig, med katters skulderblad fästa endast med muskler, deras kotor vadderade och deras nyckelben små och lösa.

Deras kroppar kan ta extra långa steg för att öka jakthastigheten, landa graciöst med sina kompakta kroppar och välutvecklade balanssinne, och tränga sig genom trånga utrymmen när det behövs.

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt enligt en kattbeteende

Vanliga frågor

Varför är katter mer flexibla än människor?

Katter har dämpade ryggrader med många kotor, små nyckelben och skulderblad fästa endast av muskler snarare än ben. Dessa anpassningar bidrar alla till att göra katter smidiga och flexibla.

Varför är katter så mycket mer flexibla än hundar?

Katter har långa ryggar, med extra dämpning mellan kotorna för att möjliggöra rotation och flexibilitet. De har också skulderblad fästa endast av muskler, snarare än ben hos hundar, för att möjliggöra långa steg. Deras små nyckelben gör att de kan klämmas in i trånga utrymmen.

Varför är kattsvansar så flexibla?

Katter har långa svansar, bestående av 22-23 kotor. Dessa kotben har ganska lösa fästen och är vadderade för att möjliggöra större flexibilitet och rotation.

Varför är katter så mjuka?

Katter har en fluffig underull och deras yttre päls, vilket gör dem superfluffiga och mjuka. De har också mycket flexibla, elastiska ryggar, vilket gör att de kan arbeta ”flytande” – de passar i trånga utrymmen i udda lägen!