Varför är katters tunga grova?

Om du någonsin har fått en snabb grooming av din katt, kommer du genast att märka att hans tunga känns sträv mot din hud. Om du kommer väldigt nära din katt när du gäspar eller putsar, kanske du till och med har lagt märke till det konstiga, ojämna utseendet på kattens tunga.

Snabb överblick

01

En katts tunga är täckt med bakåtvända, krokformade hullingar som gör att tungan känns sträv som sandpapper.

02

Hullingarna på en katts tunga, som kallas filiforma papiller, hjälper katter att äta, dricka, ansa sig själva och reglera kroppstemperaturen.

03

En hullingförsedd tunga hjälper katter att bli självförsörjande, något som är nödvändigt för denna ofta ensamma art.

Så varför skiljer sig katters tungor så från andra djurs som hundar? Jo, det visar sig att detta superanvändbara organ har anpassats för alla möjliga användbara funktioner för katter, från att äta och dricka till att sköta. Läs vidare för mer!

Vad gör en katts tunga grov?

En tunga är en stark muskel med flera användningsområden. Katters tungor är extra speciella eftersom de är täckta med små, bakåtpekande hullingar som kallas filiforma papiller. Dessa är formade som krokar, vilket gör att tungan känns sträv som sandpapper.

Hullingarna varierar i längd, med de i mitten av tungan längre. Det är inte bara våra huskatter som har dessa sandpapperstungor; större kattdjur, inklusive lejon, har också dessa hullingar. Papillerna är gjorda av keratin, ett starkt protein som finns i hår och naglar, vilket gör dem hårda och sega.

Läs också: 10 fantastiska fakta om din katts tunga

Varför behöver katter grova tungor?

Djur är ofta väl anpassade till sin miljö, kost och vanor, och katter är inget undantag. Deras grova tunga är användbar på flera sätt, anpassad till deras naturliga livsmiljö och vanor.

1. Diet

I det vilda hjälper hullingförsedda tungor katter att ta bort kött från hela sitt byte.

Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att de är beroende av animaliskt protein för sina huvudsakliga näringsbehov. På grund av denna tendens att äta kött är en hullingförsedd tunga användbar för att bokstavligen slicka köttet från benen, samt hålla maten på plats. Våra huskatter jagar oftast små byten, som sorkar, möss och småfåglar, som de äter hela, men ibland finns större byten.

Stora kattarter som lejon äter uppenbarligen inte byten hela, och dessa grova tungor är väl anpassade för att ta bort kött från ben, vilket leder till effektiv näringskonsumtion och ingen risk för blockeringar från de icke smältbara benen, näbbarna, vingarna och fjädrarna. Dessa behändiga papiller spelar också en roll för att upptäcka smak och konsistens.

2. Vatten

Har du någonsin sett en katt dricka vatten? De har en mycket intressant och unik teknik! De stoppar inte munnen i vattnet utan slickar väldigt snabbt med tungan. Själva tungorna är formade som en sked, och papillerna på tungan drar vatten i en kontinuerlig ström in i munnen, som din katt sedan kan svälja.

Detta är ett mycket effektivt sätt att dricka. Men det betyder också att katten kan förbli pigg och alert medan den dricker, en mycket användbar färdighet för ett territoriellt och ensamt djur.

3. Vård

Strävheten på din katts tunga gör att den fungerar som en naturlig kam. De krokade hullingarna drar genom pälsen när din katt slickar sig. Tungan delar pälsen och tar bort tovor, dött hår och smuts eller skräp. Håret förblir platt och är i utmärkt skick.

De filiforma papillerna stimulerar också talgkörtlarna i huden runt basen av varje hårstrå, vilket gör att naturliga oljor kan fördelas över hela pälsen för att hålla den i gott skick.

Återigen, eftersom katter är en ofta ensam art, är dessa anpassningar av detta multifunktionella organ idealiska för deras naturliga miljö, där de måste lita enbart på sig själva för att sköta och ta hand om sin päls.

Vissa kattraser har blivit mycket avlade för sitt hår och har nu lyxiga och tjocka pälsar. Dessa är vackra, men även den välanpassade kattens tunga kan ha svårt att tränga in i den tjocka fluffigheten.

Katter kan utveckla en munfull päls, som dessa bakåtvända ryggar hindrar dem från att blåsa upp och kan orsaka tarmblockering eller obehag. Dessa raser med längre beläggning kräver extra borstning från sina ägare för att hjälpa till med skötseln.

Läs också: Bästa handskarna för kattvård och kassering

4. Värmekontroll

Hullingarna på en katts tunga är ihåliga och fyllda med saliv, som väter huden under skötseln och håller katten sval.

Katter härstammar från vilda kattdjur som lever i de afrikanska öknarna och är väl anpassade till varmt väder. Men eftersom de bara har svettkörtlar i tassarna behöver de några andra metoder för att reglera sin kroppstemperatur. I varmt väder kan de ihåliga punkterna fyllas med saliv och överföra den över huden, vilket kyler ner katten när den avdunstar. Smart va?!

Läs också: Katt i brunst: tecken, symtom och vård

Sammanfattningsvis

Katter är intelligenta varelser och är extremt väl anpassade till sin miljö på många sätt. Det borde inte komma som någon överraskning att även katters tungor är smarta.

Det visar sig att denna multifunktionella enhet är anpassad till deras specifika diet och byte, för dricksvatten, reglering av kroppstemperatur och för skötsel. Alla dessa funktioner är mycket nödvändiga för katter, och som en ofta ensam art måste de vara självförsörjande i dessa frågor.

Vanliga frågor

Varför är katttungor så grova och hundar så släta?

Katters tungor är täckta med krokformade hullingar som kallas filiforma papiller. De ruggar upp tungan, vilket är användbart för att ta bort kött från ben och sköta. Hundars tungor har inte dessa hullingar, så deras tungor är släta.

Varför har katter texturerade tungor?

Katter har grova, sandpappersliknande tungor som hjälper till med självvård; fånga, hålla och äta bytesdjur; och svalna i värmen.

Varför är kattungorna taggiga?

Katter har krokade hullingar, trådliknande papiller, på tungan. Detta gör att de känns sträva och taggiga. Ryggarna hjälper till att hålla och äta bytesdjur och att sköta.

Ska en katts tunga vara torr och sträv?

Ja, det är helt normalt att en katts tunga känns torr och sträv som sandpapper. Detta beror på hullingarna på tungan, som hjälper till att äta kött och sköta sig själva.

Se även  Gör kattmynta katter höga?