Varför är min hund hoppig? – 7 orsaker som kan överraska dig

Varför är min hund hoppig

Det finns flera anledningar till att hundar blir hoppfulla. Svar på stimuli är normalt hos alla djur.

Hoppighet uppstår dock bara när det finns ett överväldigande svar på en stimulans.

Ångest och rädsla är de främsta utlösande faktorerna för hopplöshet hos hundar.

När din hund blir nervös är det viktigt att komma till roten till detta hyperaktiva beteende eftersom det inte är normalt.

Det skulle vara bäst om du var observant och tålmodig för att se till att din hund är naturligt hoppig eller genomgår andra problem.

På nolltid kommer du att märka ett mönster i hans beteende orsakat av vissa faktorer.

Vad gör min hund hoppig?

Som nämnts ovan kan flera saker göra din hund nervös, och allt du behöver göra är att vara lite mer observant för att fastställa vad som orsakar din hunds hyperaktivitet.

1. Stress och ångest

Det finns otaliga faktorer som kan göra din hund stressad och orolig. En rädd hund, som alla andra djur, kommer att vara hoppig.

Det kan vara en förändring i rutin. Hans följeslagare går plötsligt MIA; rädsla för separation från sin herre eller till och med sjukdom kan göra dig nervös.

2. Smärta

Det är sant att när hundar har ont, vare sig de är fysiska eller inre, tenderar de att agera nervösa.

Din hund kan bland annat drabbas av tandvärk eller smärta av en skada. Du kan inte avgöra vilken smärta som gör din hund hoppig om du inte konsulterar din veterinär.

3. Miljöorsaker

Vissa oskyldiga saker runt omkring oss gör din hund omedvetet både orolig och nervös.

Se även  Bråkar de eller leker de? Förstå husdjursråttor

Till exempel kan en plötsligt hög dörrklocka skrämma helvetet ur din hund. Plötsliga gälla, höga ljud påverkar inte bara hundarna; ibland skakar det oss in i benet.

Föreställ dig vad en hög smäll från bluesen skulle göra med dig. Det gör din hund också.

4. Hörsel- och synnedsättningar

Om din hund har svårt att höra eller se, kommer den alltid att bli skrämd. Din hund kan vara extremt nervös och osäker innan den anpassar sig till dessa fysiologiska förändringar.

Du försöker också hålla utkik efter allt oväntat när din hund upplever en fysiologisk begränsning, som kan göra att den blir extremt nervös, till och med till den grad att den blir aggressiv.

5. Fysiska hot

När din hund ser ett hot som han tror är en potentiell fara för sig själv och husbonden, kommer han att agera nervöst eftersom han inte vet hur han ska hantera hotet han står inför. De kan också bli nervösa för att varna dig för att kontrollera situationen och agera.

Detta svar är det bästa sättet hundarna vet hur de ska kommunicera med oss.

Om en hund ser en orm eller en tiger på din bakgård, kommer de att gå helt i hoppläge.

6. Otränad

Om din hund är otränad kommer det att vara svårt för honom att gilla närvaron av främlingar eller en ny hund runt omkring.

En otränad hund kan agera nervös eftersom han inte vet hur den ska reagera på en sådan situation. Du kanske kan anlita en hundtränare för att träna din hund.

Se även  8 anledningar till varför din katt gnuggar sitt ansikte överallt

7. Separationsångest

Det sägs ofta att en människas bästa vän är hans hund. Vi glömmer ofta att dessa husdjur har samma känslor som vi.

Hundar tenderar att bli så fästa vid sina husbondar att de kan uppfatta deras dofter och känna igen deras röster utan att se dem.

När hunden känner att du är på väg att gå upplever den separationsångest, vilket gör att den blir hopplös. Det är samma sak som när vi ska säga hejdå till våra småbarn.

Hoppiga hundraser

Innan du drar slutsatsen att din studshund har ett tillstånd, kontrollera om din hundras tillhör följande hopphundslista:

  • Vinthund.
  • Papillon.
  • Schäfer
  • Australian Shepherd
  • Australisk kelpie
  • Vizsla
  • Border collie
  • Jack Russell Terrier

Som hundägare är det viktigt att förstå att en hunds ras kan påverka dess dagliga beteende. Men om din hunds hoppighet inte verkar normal, se en veterinär för en kontroll.

Vad du ska göra om din hund är hoppig

När du har identifierat orsaken till din hunds hoppighet kan flera åtgärder vidtas för att lindra det.

Om din hund blir skrämd av plötsliga höga ljud som en dammsugare kan det hjälpa om du sätter på dammsugaren några gånger för att vänja din hund vid den.

Om din hund är otränad, överväg att anmäla honom till hundklasser, vilket kommer att hjälpa honom på många områden, till exempel hur man reagerar på vissa situationer. Den kommer att lära sig hur man reagerar på nya besökande hundar och även främlingar i hemmet.

Glöm aldrig att belöna din hund för gott beteende. Kom alltid ihåg att belöna din hund när du har varit borta ett tag.

Se även  Vad ska man göra om en kyckling går ner i vikt?

Detta belöningssystem hjälper till att minska separationsångest när du lämnar eftersom det vet att det kommer att finnas en godbit när du kommer tillbaka. Jag skulle alltid vara som bäst om jag fick en belöning efter varje skilsmässa.

Men om du regelbundet belönar din hund när den agerar hyperaktiv, kommer han att tycka att det är bra och kanske aldrig kommer ur det.

Det är inte hela tiden du belönar din hund. Belöna honom bara när han är som bäst, inte när han attackerar besökande hundar eller främlingar som besöker fastigheten.

Som din hunds ägare och vän kanske du också vill ändra ditt beteende. En hunds beteende kommer alltid att spegla sin herre. Om du är en hoppig person kommer din hund förmodligen också att bli hoppig.

Om du är aggressiv kommer han att reagera aggressivt på en situation och om du är lugn, lita på att din bästa vän, hunden, beter sig lugnt. Belöna lugnet så att de vet att bra saker händer när de är tysta.