Varför är min kanins bajs mjuk?

Att städa efter mina kaniner är en syssla som jag har blivit väldigt van vid.


Vanligtvis är det lätt eftersom de använder kattlådan som nummer ett, och deras nummer två (aka bajs) är ganska lätta att rengöra eftersom de små sfäriska spillningarna är solida och jag kan dammsuga upp dem.

Ja, kaniner bajsar hela dagen och det brukar de inte göra i sin kattlåda. Men eftersom bajsen är så fast och inte luktar illa så är det inga problem.

Tills nyligen började min kanin lämna mjuka och lite illaluktande klatter på min matta!

Jag var inte säker på vad jag skulle göra, jag rusade till veterinärerna med mina Fluffles för att få svar.

Varför är min kanins bajs mjuk?

Kaninbajs ska vara fast och rund.

När kaninernas avföring blir mjuk och missformad kan det tyda på att de är stressade och går på en obalanserad kost.

Bakteriell infektion, maskar, sjukdom eller övervätskning på grund av stress bidrar också. Illaluktande bajs kan också indikera att deras avföring är osäker att röra vid.

Mjuk bajs vs cecotropes

Det finns en tydlig skillnad mellan den blanka, mjuka spillning som kaniner gör på natten (känd som cecotropes) och mjuka bajs.

Cecotropes är en del av en kanins matsmältningscykel och de måste äta sina cecotropes för att säkerställa att de smälter viktiga näringsämnen fullt ut.

Medan cecotropes är mjuka, de är normala för kaniner. Men mjukt bajs är vanligtvis inte glansigt och har en distinkt förvrängd form.

Orsaker till mjuk kaninbajs

Veterinären förklarade att det finns några anledningar till att kaniner får mjuk avföring istället för de friska runda, halvhårda pellets som är normala för kaniner.

Mycket unga kaniner

Mycket unga kaniner kan ha rinnande näsa eller lätt mjuk avföring om de avvänjs för unga.

Utan den essentiella bröstmjölken de behöver från dånen kan de kämpa med tarmhälsa, vilket kan orsaka mjuk eller slemmig bajs.

Brist på fiber

Om en kanin har för lite fibrer i kosten kan den kämpa för att reglera sina matsmältningsprocesser, vilket kan göra att den passerar för mycket vatten genom tjocktarmen i avföringen.

Kaninen kan passera mjuk avföring eftersom deras bajs kommer att absorbera det extra vattnet.

Se även  5 steg för att lugna en orolig kanin

Felaktig näringsbalans

Om en kanin äter för mycket fibrer eller för mycket kolhydrater kan mikroflorabalansen i tarmarna störas.

Resultatet kan bli att skadliga bakterier tar över deras matsmältning, vilket orsakar vattenförlust och till och med diarré.

maskskador

Kaniner kan också få maskar om de kommer i kontakt med andra vilda kaniner eller delar dricksvatten med vilda kaniner.

Om din kanin inte behandlas för maskar (om de har några) kan den utveckla tarmskador, vilket påverkar magslemhinnan och slemhinnan i mag-tarmkanalen.

Resultatet av maskskador kan vara förstoppning eller för mycket vatten som utsöndras med bajsen, vilket orsakar mjuk och missformad bajs.

IIjagskada

Kaniner kan lätt bli sjuka om deras immunitet äventyras av stress.

En sjuk kanin kommer att stänga av sitt matsmältningssystem om den inte får den hjälp den behöver.

Feber, diarré och vattenförlust på grund av virus eller bakterieinfektion kan vara dödlig.

En kanin med tandproblem kan lätt få feber och kanske inte tuggar så bra som den borde, vilket också ökar matmassan som går till tjocktarmen.

Resultatet kan bli större än vanliga fekala pellets som också kan vara mjuka.

Ibland är det enda tecknet du får är mjuk bajs om din kanin börjar bli sjuk.

Luftvägsinfektioner kan orsaka mjuk avföring eftersom slemmet kan droppa in i kaninens mage och täcka maten som smälts till mjuka och slemmiga granulat.

Spänning

Kaniner hanterar inte stress bra. En stressad kanin är en sjuk kanin.

Oavsett om din kanin är stressad för att han är sjuk eller blir sjuk för att han är stressad, kan symtomen inkludera mjuk eller slemmig bajs som är konstigt färgad eller mosig.

Stressade kaniner kommer också att sluta äta ordentligt, och dina försök att locka dem tillbaka till sin huvuddiet med några läckra godsaker kan göra saken värre.

Hälsosamt hö att tugga på är den bästa maten för en orolig kanin. Fibrerna och tuggandet hjälper din kanin att slappna av och ta normal avföring.

Fysiskt trauma

Kaniner kan uppleva fysiska trauman som kan få matsmältningskanalen att sträcka sig eller perforera, vilket ger mjuka eller halvformade fekala pellets.

Att bli överkörd av ett fordon, överkörd av din stora familjehund eller krossad genom sovrumsdörren kan alla leda till fysiska skador som bara syns i kaninens bajs.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

För mycket vatten

En stressad eller orolig kanin kan sluta äta och dricka, men en del kan äta för mycket eller dricka för mycket i ett försök att lugna sig.

Resultatet kan bli GI-stas eller rinnande näsa eller mycket mjukt bajs som nästan sönderfaller vid kontakt.

Vad en frisk kanin äter för att göra frisk bajs

Kaniner bör ha en mycket exakt diet av fiberrik hö, färska grönsaker och bladgrönsaker, en och annan fruktig godbit och rent vatten.

Många kaninägare övermatar kaninpellets, som inte är höga i fiber och höga i kolhydrater.

Orsaken till detta är fetma och kaniner kan få mjuk och missbildad avföring.

När kaniner har för mycket kolhydrater i kosten och inte tillräckligt med fibrer för att rensa ut tarmen, kan de drabbas av en ohälsosam bakteriell blomning när deras naturliga tarmbakterier misslyckas.

Kaniner bör äta fiberhö av god kvalitet som timotejhö, fruktträdgårdshö och gräshö som bör utgöra 80 % av deras diet.

Resten av kosten bör bestå av 10 % grönsaker och bladgrönsaker och 5 % pellets. Resterande 5% är reserverade för godsaker.

När en kanin äter en obalanserad kost kommer den att utveckla matsmältningsproblem, vilket kan leda till GI-stas, ett allvarligt tillstånd som kan få kaninens tarmar att sluta skicka mat.

Kaninen kan bli förstoppad, eller så kan den utveckla en vattnig tarm, vilket kan orsaka mjuk avföring.

Även om stress och diet verkligen kan störa en kanins mage, finns det andra orsaker till mjuk bajs också.

Andra livsstilsval för kaniner för hälsosam bajs

Mjuk kaninbajs kan vara resultatet av stressframkallande faktorer som att röra på sig, umgås med nya människor och att vara innesluten under långa perioder.

Resultatet av att bli berörd för ofta, plockad upp eller hållen osäkert eller matad på fel sätt kan alla bidra till att tarmen inte fungerar.

För att säkerställa att din kanin har frisk bajs måste du erbjuda honom en hälsosam livsstil.

Se till att din kanin har gott om grovfoder i kosten, tillgång till rent vatten, en mängd olika leksaker för att stressa ner och mycket motion för att stimulera tarmarna.

Se även  Känner kaniner igen sitt namn?

Genom att hålla dig uppdaterad med din kanins vaccinationer, avmaskning och hälsosamma levnadsförhållanden kan du säkerställa att din kanin är frisk och producerar fin rund och torr bajs.

Mycket motion, solljus, luft och bladgrönt kan hjälpa din kanin att reglera sina hormoner, öka cellhälsa och upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem.

Vanliga frågor om mjuk bajs från kanin

Vad ska jag göra om min kanins bajs är mjuk?

Kaniner med mjuk bajs kan börja utveckla diarré, så se till att ta din kanin till veterinären om du märker att de har mjuk bajs.

Om din kanin är uttorkad på grund av vattenförlust, kan din veterinär lägga dem på ett intravenöst dropp av elektrolyter och vatten för att motverka förlusten av vätskor.

Vilken mat ger kaniner diarré?

Om din kanin har ätit en balanserad kost bör avföringen vara normal.

En frisk kanin producerar halvtorra fekala pellets som är runda och jämnt formade.

När kaniner äter för mycket kolhydrater, rik, sockerrik frukt och fet mat kan de bli sjuka och utveckla diarré.

Hur ska frisk kaninbajs se ut?

Frisk kaninbajs ska formas till runda granulat.

Pelletsen kommer att kännas fasta, men om du klämmer dem med fingrarna kan de gå sönder. Insidan av avföringsgranulatet är torrt och ser ut som hö.

Slutgiltiga tankar

Det visade sig att min kanin hade plockat upp ett virus från några vilda kaniner som hade lekt runt utsidan av mitt bakgårdsstängsel. Lyckligtvis kunde min veterinär behandla det direkt.

Om jag inte hade varit uppmärksam och lagt märke till den mjuka bajsen, är chansen stor att den underliggande orsaken till att den mjuka bajsen dödade min kanin.

Eftersom kaniner är så känsliga djur, räknas varje timme när deras immunförsvar angrips av ett virus eller en bakterie.

Hur ser din kanins bajs ut och hur skyddar du dem?

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?
  • Varför äter hundar kaninbajs? Det goda och dåliga med det!
  • Kan du använda kaninbajs som gödningsmedel? För-och nackdelar!
  • Varför bajsar kaniner så mycket? 8 vanliga anledningar!