Varför är min katt besatt av handfatet? 6 skäl varför

Har du någonsin fångat din katt i handfatet och undrat vad i hela friden de gör där? I så fall är du inte ensam! Katter kryper ofta ner i handfatet. Även om de ser väldigt mysiga och nöjda ut, är det svårt att tro att de faktiskt är bekväma i ett kallt och hårt handfat. Låt oss se varför vissa katter är besatta av handfat.

Snabb överblick

01

Det är normalt att katter gillar att ligga, sova och gömma sig i handfatet.

02

Katter kanske gillar formen på diskbänken, kylan, det faktum att diskbänken står i ett tyst rum eller närheten till rinnande vatten från kranen.

03

Om du föredrar att hålla din katt borta från handfatet, stäng badrumsdörren, ge din katt en diskbänksformad säng och beröm eller ge honom en godbit om han sover någon annanstans.

Hur förhindrar jag att min katt sover i handfatet?

Om du föredrar att hålla din katt borta från handfatet, stäng badrumsdörren och ge din katt en diskbänksformad säng.

Om snoozning i kattlådan inte är något för dig, finns det några saker du kan göra för att övertala din katt att välja en annan plats. Det första skulle vara att hålla badrumsdörren stängd för att förhindra att din katt smyger in och kryper ihop sig. Om du gör detta, se till att du har andra platser i huset för dem att gå, eftersom de kan bli mycket upprörda om deras speciella plats plötsligt är förbjuden.

Du kan köpa kattsängar som efterliknar formen på ditt handfat, vilket vissa katter kanske gillar som ett alternativ. Var noga med att placera dem i ett tyst rum borta från den vanliga gångtrafiken i hemmet. Om du tror att det är den droppande kranen och det rinnande vattnet som din katt dras till kan du köpa vattenskålar med en minivattenfontän inuti så att den efterliknar en bäck eller flod.

Du kan också försöka förstärka positiva beteenden, så om din katt bestämmer sig för att krypa ihop någon annanstans än diskbänken, se till att klappa och göra väsen och ge honom en godbit. Om de fortsätter att gå till diskbänken, ta lugnt bort dem och placera dem försiktigt någon annanstans utan att ge uppmärksamhet eller krångel. Det är bäst att inte skälla på din katt för att den går i diskhon, eftersom det kan skrämma bort honom.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

Ska jag vara orolig om min katt hänger i handfatet?

Om din katt verkar mer besatt av dricksvatten än själva diskbänken, boka tid med din veterinär för att diagnostisera problem som orsakar överdriven törst.

Vanligtvis, om din katt sover i handfatet, är detta bara en bedårande (om än bisarr) vana de har fått. Det finns dock några anledningar till att de kommer nära diskbänken, vilket kan betyda att något är på gång. Om din katt hänger runt diskbänken för att hon ständigt är törstig kan det till exempel vara ett tecken på njursjukdom eller diabetes.

Om du märker att din katt är extra törstig och eventuellt använder kattlådan mer är det bäst att boka tid hos din veterinär. Särskilt om detta har kommit som en plötslig förändring. Din katt kan ha ett underliggande hälsoproblem som måste åtgärdas.

En annan fråga som oroar vissa ägare är hygienen. Om din katt går runt i ditt badrum hela dagen kommer du någon gång att veta att hon precis har varit i kattlådan.

Om de sedan går runt din diskbänk där du tvättar ditt ansikte och nära dina tandborstar, kan vissa människor tycka att detta är ohälsosamt och känna sig obekväm. Detta beror på personliga preferenser.

Läs också: Hur man klappar en katt: De 3 grundläggande vad som bör göras och inte göras

Slutgiltiga tankar

För det mesta är en katts handfatsbesatthet en ofarlig egenhet.

Det finns många anledningar till att du hittar din katt i handfatet. De flesta av dessa är beteendeförklaringar, men det finns några anledningar som kan innebära att din katt är sjuk och behöver hjälp av din veterinär. När du har uteslutit medicinska problem, kan du låta din katt slappa av vad du vill, så länge det är okej med dig!

Läs också: 8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Vanliga frågor

Varför är min katt besatt av diskbänksvattnet?

Det finns några goda skäl till varför din katt väljer att dricka vatten från en rinnande kran över de tysta prylarna i sin vattenskål. Vattnet från kranen kan smaka bättre för dem. De kanske inte gillar platsen för deras vattenskål (för upptagen, för varm, för kall, för dragig).

Historiskt sett skulle katter ha undvikit stående vatten eftersom det kunde vara förorenat. Rinnande vatten anses vara säkrare eftersom det är renare och fräschare. Så din katts överlevnadsinstinkt lockar dem till den rinnande vattenkällan.

Är det normalt att katter sitter i handfatet?

Ja säkert. Din katt kanske letar efter en sval plats att koppla av efter en eftermiddag med solbad. De kanske vill smyga iväg någonstans tyst, bort från bullret från ett hektiskt familjehem. De kanske hänger runt tills någon slår på kranen så att de kan ta en drink. Diskbänken är en ganska cool plats i din katts ögon!

Gillar katter sjunkvatten?

Det gör de säkert. Många katter föredrar rinnande vatten från kranen framför det stillastående vattnet i sin skål. Ur en evolutionär synvinkel föredrar katter kallt sötvatten. Om vattnet i deras skål har stått ett tag kan det bli varmt och dammigt. Din katt kan fortfarande dricka det om de är väldigt törstiga, men de kommer definitivt att föredra det färska.

Hur förhindrar jag att min katt hamnar i handfatet?

Det finns många sätt du kan förhindra din katt från att sitta i handfatet. Du kan stänga dörren till rummet så att de inte kan komma in. Du kan ge dem en liknande säng någon annanstans för att locka bort dem från badrummet. Vissa ägare lyckas till och med klickerträna sin katt att inte använda handfatet med godsaker och en klicker. Detta är dock ganska arbetskrävande!

Se även  Har min katt tråkigt? 9 tecken att hålla utkik efter