Varför är min katt så irriterande? Katters uppmärksamhetssökande beteende förklaras

En bild av en busig katt som orsakar en lekfull röra genom att välta en bunt papper från ett stativ, vilket förkroppsligar den nyfikna och ibland busiga naturen hos kattutforskning.

Låt oss inse det: Familjemedlemmar kan vara irriterande då och då, och katter är inget undantag. Från att sitta i ditt knä medan du använder badrummet till att stirra på dig medan du slår saker från ditt skrivbord, katter har sina konstiga sätt att få din uppmärksamhet.

Snabb överblick

01

Uppmärksamhetssökande beteende börjar ofta som ett instinktivt beteende som, eftersom det får ett svar, utvecklas till repetitiva och irriterande vanor.

02

Katter som kräver frekvent uppmärksamhet kan vara uttråkade och behöver mer mental och fysisk stimulans.

03

Att söka uppmärksamhet är ibland ett tecken på ett medicinskt problem, så boka tid med din veterinär innan du försöker eliminera beteendet.

Vi älskar dem ändå, men detta uppmärksamhetssökande beteende kan vara en källa till frustration även för de mest tålmodiga bland oss. Låt oss titta på några typiska sätt som din katt försöker få din uppmärksamhet på, varför han gör det och vad du kan göra åt det.

Feline uppmärksamhetssökande beteende

Katter har flera beprövade och sanna sätt att väcka uppmärksamhet. Några av de typiska är:

 • Slå av saker från ytor
 • jamar (vokalerande)
 • Hoppa till din nivå
 • Sitter på din bärbara dator eller bok
 • Tigger om godis
 • Jag följer dig ganska mycket
 • Sätt dig på dig och snurra eller knåda
 • Tassar på dig
 • Repar dörrar och möbler
 • Äta icke-livsmedel (pica)
 • Aggression som att bita och klösa på dig

Orsaker till uppmärksamhetssökande

Vi har kort tittat på vilken typ av tålamodstest-trick din katt kan utföra, men varför söker din katt uppmärksamhet? Här är några vanliga orsaker:

1. Inlärt beteende

Uppmärksamhetssökande aktiviteter börjar ofta som instinktivt beteende som, eftersom det utlöser ett svar, utvecklas till repetitiva och, vågar vi säga det, irriterande vanor. Har du till exempel någonsin försökt att sätta dig vid ditt skrivbord för att arbeta, bara för att se din katt gå med dig och slå olika föremål på golvet? Eller så kanske din katt gillar att fungera som en personlig väckarklocka och slå saker från ditt nattduksbord.

Denna taktik kommer garanterat att få din uppmärksamhet eftersom den inte bara är högljudd och distraherande, utan den kan också vara farlig.

Detta beteende kommer från din katts naturliga bytesinstinkt. Tänk på radergummit på ditt skrivbord som en mus. Din katt bör undersöka det, gå runt med den lite och se om det är något de vill avliva och äta, eller om det kan vara farligt. Katter är också naturligtvis väldigt nyfikna, så alla nya föremål på en yta bör utforskas och kanske leka med.

Även om att ta bort saker från ytan förmodligen började som ett instinktivt, mentalt stimulerande beteende för din katt, skapade de snart en koppling mellan denna åtgärd och din reaktion. Vi uppmuntrar ofta omedvetet detta beteende eftersom vissa saker helt enkelt inte kan ignoreras.

Till och med bara leta efter att se vad din katt gör kan vara givande. Katter älskar det när vi uppmärksammar dem, så när de lär sig ett snabbt och effektivt sätt att få ett svar från sin favoritperson (ja, till och med en negativ!), kommer de att hålla fast vid det.

2. Tillgivenhet

Tillgivenhet är den främsta anledningen till att katter söker uppmärksamhet. Din katt älskar dig och har lärt sig några säkra sätt att få din uppmärksamhet. Det betyder inte att hon normalt sett inte får uppmärksamhet från dig, utan snarare att hon har lärt sig några sätt att få extra uppmärksamhet på begäran. Beteendet blir repetitivt eftersom din katt helt enkelt inte kan få nog av det goda!

3. Tristess

En bedårande bild av en katt som entusiastiskt leker i en leksakstunnel, som visar kattens naturliga nyfikenhet och glädje av att utforska slutna utrymmen och delta i interaktiv lek.

Många beteendeproblem hos katter, inklusive uppmärksamhetssökande beteende, har sina rötter i tristess.

Katter behöver mental stimulans. Överdrivet uppmärksamhetssökande beteende kan vara ett tecken på att din katt behöver mer miljöberikning. Sätt att mentalt stimulera din katt inkluderar:

 • Skrapande inlägg
 • Kattträd
 • Matpussel
 • Erbjuder en mängd olika leksaker (särskilt leksaker som uppmuntrar jakt)
 • En catio (ett slutet uteområde)
 • Hinderbanor
 • Gömställen (tunnlar och kartonger är ofta populära)
 • Lär henne något knep

4. Sjukdom

Din katt kan söka tröst hos dig när den är sjuk. Även om många katter gömmer sig när de är sjuka, längtar vissa efter lite extra kontakt och kroppsvärme. Vokalisering kan också vara ett tecken på sjukdom problem med urinvägarna, hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel), eller kognitiv dysfunktion (Demens).

Men hur kan du se skillnad på uppmärksamhetssökande beteende och sjukdom? Det är inte alltid lätt. Nyckeln är att leta efter förändringar i beteende och andra förändringar tecken på att din katt kan vara sjuk som slöhet, dålig aptit och täta besök i kattlådan.

Om din katts beteende är onormalt eller om din katt visar tecken på att må dåligt, be din veterinär om en hälsokontroll för att utesluta sjukdom.

5. Stress eller ångest

För vissa katter orsakar ångest att vara någon annanstans än nära sin favoritperson. Så även om deras beteende kan vara lite frustrerande, kan du behöva försiktigt ta itu med det underliggande stress- och ångestproblemet.

Förändringar i din katts miljö, som en flytt, eller tillägg till familjen som ett nytt husdjur eller en bebis, kan vara stressande och få en katt att söka extra uppmärksamhet. Naturligtvis är det inte alltid möjligt att eliminera dessa stressorer, men du kan hjälpa till att minimera deras påverkan genom att göra skonsamma introduktioner, se till att din katt har sitt eget utrymme när det behövs och ge massor av interaktion på dina villkor.

Om du tror att din katt söker uppmärksamhet på grund av stress eller… rädsla för att bli övergiven, kan de dra nytta av lugnande hjälpmedel som feromoner eller till och med ångestmediciner. Prata med din veterinär för råd om det bästa sättet att hantera stress hos din katt.

Hur man hanterar uppmärksamhetssökande beteende

Så du har uteslutit alla underliggande hälso- eller ångestproblem och säkerställt att din katt har en berikad miljö. Och nu då? Förbered dig på att ha tålamod och konsekvent!

Att avskräcka uppmärksamhetssökande beteende handlar om att belöna din katt med uppmärksamhet när hon inte är engagerad i dessa frustrerande aktiviteter, och effektivt lära din katt att de får uppmärksamhet när den inte ombeds av dig.

Mer specifika tips för att minska uppmärksamhetssökandet (och dina frustrationsnivåer) inkluderar:

 • Ge tillräcklig berikning av miljön, även om du tror att din katt inte har tråkigt.
 • Använd bittra äpplespray för att motverka att tugga och äta icke-livsmedel.
 • Upprätta rutiner för att hantera utfodring, speltid och varvtider.
 • Investera i en automatisk matare för att eliminera sann hunger om din katt plågar dig för mat.
 • Försök att undvika förändringar i din katts miljö som kan vara stressande och använd en lugnande feromonspray eller diffusor innan evenemanget.
 • Ta reda på vad din katts favoritleksak är och börja spela på dina villkor.

Det är också viktigt att nämna att vissa raser (särskilt orientaler och siameser) är kända chatterboxar. Om du har en, var beredd på att du sannolikt inte kommer att kunna ändra deras pratsamma sätt!

Sammanfattningsvis

En rörande bild som fångar den hjärtvärmande interaktionen mellan en katt och ett barn, när de leker tillsammans med tillgivenhet och ömsesidigt nöje, och visar upp det positiva bandet mellan husdjur och unga följeslagare.

Uppmärksamhetssökande beteende är din katts försök att kommunicera med dig.

Uppmärksamhetssökande upptåg kan vara förtjusande eller till och med roliga de första gångerna, men de börjar oundvikligen bli lite tunna. Oavsett hur frustrerande din katts beteende är, kan det hjälpa att veta att han inte försöker irritera dig.

Din katt kommunicerar med dig och försöker med största sannolikhet få din uppmärksamhet eftersom han har ett starkt band med dig. Försök dock ta reda på om det finns ett underliggande problem, såsom ett hälsoproblem, separationsångest eller tristess, eftersom dessa kommer att behöva åtgärdas omedelbart.

Läs också: Är din katt ensam? Dessa 7 tecken hjälper dig att ta reda på det

Vanliga frågor

Hur hindrar jag min katt från att vara så irriterande?

Även om det är lättare sagt än gjort, innebär att avskräcka uppmärksamhetssökande att ignorera beteendet och se till att belöna din katt när den inte söker uppmärksamhet. Att berika miljön är också viktigt, så se till att din katt har massor av andra saker att göra, som matpussel, klätterställningar och skrapor.

Försök också avgöra om det kan finnas ett underliggande problem eftersom detta måste åtgärdas först. Kan din katt vara sjuk eller stressad? Är detta en beteendeförändring? Det bästa stället att börja är med en tid för en hälsokontroll hos din veterinär.

Varför gör min katt saker som irriterar mig?

Hur frustrerande din katts beteende kan vara ibland, försöker de inte vara irriterande. De försöker berätta något för dig. Troligtvis älskar din katt dig och njuter av din uppmärksamhet, men han kanske är uttråkad och behöver mer mental stimulans, eller så känner han sig inte 100 % och behöver en veterinärkontroll.

Hur får man en katt att hålla käften?

Det här kan vara knepigt! Se först till att alla din katts behov är uppfyllda, såsom en full matskål och tillgång till en kattlåda. Be också din veterinär att kontrollera din katt för att utesluta en medicinsk orsak till det överdrivna mjauet.

När dessa saker har uteslutits kan du börja undvika att ge din katt uppmärksamhet för att jama. Detta är lättare sagt än gjort, men var konsekvent och ge bara uppmärksamhet när din katt är tyst.

Det är också värt att notera att vissa raser, som siameserna, är särskilt pratsamma. Om din katt är naturligt pratsam kan det inte finnas mycket du kan göra annat än att försöka njuta av samtalen!

Se även  Varför väser min katt åt min partner?