Varför är min katt så liten? När ska man träffa veterinären

liten vit och brun katt.

Det finns flera anledningar till varför en katt kan vara mindre.

Små katter är söta. Tja, det inkluderar större katter, medelstora katter och, ja… alla katter egentligen! Men om du är en stolt husdjursförälder till en liten katt, kanske du undrar ”Varför är min katt så liten?” Detta kan vara särskilt sant när du jämför din katt med andra större eller mer ”normala” katter.

Det finns några anledningar till varför du kan ha en liten katt. Kattraser, kön, ålder och genetik spelar alla en roll i storleken. Det finns också vissa näringsmässiga och medicinska problem som kan göra att katter hamnar i den nedre delen av storleksspektrat.

Läs vidare för att lära dig mer om små katter, vad som är normalt och när du ska oroa dig.

1. Växer min katt fortfarande?

Liten kattunge.

Kattungar växer fortfarande efter att de blivit könsmogna.

Om du har en liten ung katt eller kattunge kan det vara svårt att avgöra om de verkligen är underdimensionerade eller fortfarande växer. Katter växer snabbt och den genomsnittliga katten når vanligtvis sin fulla storlek vid cirka 40 veckor (cirka 9 månader gammal).

Över 75 % av denna tillväxt uppnås när de är 30 veckor gamla och saktar sedan ner snabbt. Det kan vara förvirrande att din katt kan bli sexuell mognad från 4-5 månaders ålder och då ofta anses vara ”mogen”, så det är värt att veta att deras fysiska tillväxt fortsätter efter denna tid. Större raser som Maine Coon kan fortsätta växa tills de är över 1 år gamla.

Läs också: Den kompletta matningsguiden från kattungar till äldre

2. Race

Mindre katt

Det finns många kattraser idag, så det finns skillnader i storlek.

Utvecklingen av kattraser har gått mycket framåt under de senaste decennierna. Det finns nu betydande skillnader mellan raser när det kommer till många faktorer: pälstyp och längd, färg, personlighet och storlek. Kattrasen du äger spelar stor roll för deras storlek.

Det finns vissa kattraser som är kända för sin lilla växtlighet, även när de är fullvuxna. Den genomsnittliga huskatten väger cirka 4,5 kg, och katter med en normal vuxenvikt på mindre än detta kallas ”små raser”.

Läs också: 12 smartaste kattraser – Mest intelligenta kattrankningar

Se även  Hur du tränar din katt att inte bita

Här är några av de vanligaste små raserna:

  • Singapura – en av de minsta raserna som bara når ungefär hälften så stor som en genomsnittlig huskatt.
  • American Curl – Känd för sina bakåtböjda öron, medlemmar av denna ras tenderar att vara på den mindre sidan av skalan.
  • Munchkin – Munchkin-katterna bär på en genetisk mutation som orsakar deras karakteristiska korta ben och kattungeliknande personlighet.
  • Siameser – de pratsamma siameserna är små till växten men stora till karaktären!
  • Devon Rex och Cornish Rex – dessa är båda små, känsliga raser.
  • Japansk Bobtail – med sina söta svansar är denna ras också en av de minsta, vilket bara ökar ”aw”-faktorn.

3. Kön

liten katt slicka

Näring är viktigt för katternas tillväxt.

Som med många arter är honkatter i allmänhet mindre än hankatter. Katter som kastrerats tidigt kan vara något större än katter som först kastrerats i vuxen ålder. Detta beror på en fördröjd stängning av tillväxtplattorna hos långa ben.

4. Näring

En bra kost är avgörande för både hälsa och tillväxt. Näringsbrister kan orsaka hämmad tillväxt hos unga katter och hälsoproblem hos vuxna katter. Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att de är mycket beroende av animaliskt protein i sin kost och har specifika näringsbehov, vilket kan orsaka tillväxtproblem om de inte åtgärdas ordentligt.

Läs också: Den kompletta guiden till kattnäring

Kattungemat

liten kattunge

Proteiner och fetter är nycklarna till en sund kattungetillväxt.

Kattungar växer väldigt snabbt, så de behöver en hög nivå av protein och fett. Unga kattungar upp till cirka 5-6 veckor bör dricka mjölk, och om detta inte ges tillräckligt på grund av mammans förlust eller sjukdom, kommer deras tillväxt sannolikt att påverkas.

Plötslig eller tidig avvänjning kan också orsaka tillväxtproblem. Efter avvänjning ska kattungar utfodras med en våt eller torr diet som är formulerad speciellt för kattungar för att ge de höga nivåerna av protein och fett som krävs för tillväxt och utveckling.

Näring för vuxna

Liten kattras på ett kattträd.

Katter är naturliga betare, även om de utfodras vid vissa tidpunkter när de är domesticerade.

Vuxna katter behöver en diet som främst baseras på animaliskt protein. De måste få en komplett diet som är korrekt formulerad för deras livsstadium och därför är näringsmässigt lämplig.

Se även  Varför väser min katt åt min partner?

Katter är traditionellt betar, jagar och livnär sig på flera måltider av små byten. Det gör att de ofta behöver utfodras minst två gånger om dagen. Otillräckliga mängder eller kvalitet på maten, vilket leder till dålig näring, kan orsaka kroniska hälsoproblem.

Läs också: Hur sätter man en katt på diet?

Matvanor

Liten kattras.

Om din katt går ner i vikt trots tillräcklig tillgång till mat och vatten, kontakta en veterinär.

Katter äter vanligtvis flera små måltider om dagen, även om våra tama huskatter brukar anpassa sig bra till att äta två måltider om dagen när de matas av sina hängivna ägare. Vissa katter kämpar dock för att anpassa sig till ett styvt utfodringsschema och dra nytta av mer ad-lib utfodring.

I hektiska hushåll med flera husdjur och människor kan vissa mer nervösa katter ha svårt eller stressande att hitta en lugn och fri tid att äta och därför få rätt näring. Hushåll med flera katter kan vara problematiska om en katt är mer dominant och andra katter inte får tillräckligt med mat.

Om du är orolig för att din katt inte äter tillräckligt och ser smal ut, se till att din katt har gott om tillgång till färsk mat och vatten, även om det innebär kreativ placering av matskålar i sin miljö.

Läs också: De 10 bästa kattmaterna 2022

5. Medicinska problem

En läkarundersökning på din katt är alltid en bra idé om du är orolig för deras tillväxt.

Om du är orolig över din katts storlek eller vikt är ett veterinärbesök en bra idé för att utesluta eventuella hälsoproblem. Det finns några genetiska egenskaper som kan göra att katter inte växer ordentligt, och det finns flera sjukdomar som orsakar viktminskning och dålig sparsamhet. En veterinär är ett bra ställe att börja om du är orolig för din katts tillväxt.

Dvärgväxt

Dvärgväxt är mycket sällsynt hos katter och kan orsakas av genetiska eller kromosomala mutationer, hormonella brister eller onormala tillväxtplattor. Katter med dvärgväxt har ofta korta ben och en oproportionerlig kropp, vilket leder till ett mycket unikt utseende. Detta tillstånd kan orsaka flera hälsoproblem, så om du misstänker dvärgväxt hos din katt, sök veterinär.

Se även  Katt som använder kattlådan ofta: när ska man oroa sig

Parasiter

Liten katt med dvärgväxt.

Dvärgväxt, även om det är sällsynt hos katter, förekommer ibland.

Inälvsmaskar kan orsaka viktminskning hos vuxna katter och hämmande tillväxt hos kattungar. Vanliga inre parasiter inkluderar bandmaskar, rundmaskar, trådmaskar och hakmaskar. En del av dessa kan överföras till människor och därmed utgöra en risk för folkhälsan.

Andra symtom hos katter inkluderar förändringar i aptit, kräkningar och diarré, och en svullen buk. Det rekommenderas av veterinärer att regelbundet låta din katt behandlas mot parasiter för att förhindra kontaminering.

Läs också: Megacolon hos katter: orsaker, symtom och behandling

Andra medicinska tillstånd

Liten katt med dvärgväxt.

Vissa tillstånd som påverkar en katts storlek är vanligare hos äldre katter.

Det finns några hälsoproblem hos katter som kan orsaka viktminskning, där diabetes och hypertyreos är vanliga kandidater. Båda kan orsaka en glupsk aptit åtföljd av plötslig viktminskning, och drabbade katter är också ofta mycket törstiga och kissar ofta. Dessa sjukdomar är vanligast hos äldre katter.

Hypertyreos kan också orsaka hyperaktivitet och dålig pälskondition. Om din katt går ner i vikt trots god aptit rekommenderas en veterinär hälsokontroll.

Läs också: Bästa kattmaten för hypertyreos

Summera

Vi avgudar alla våra katter, oavsett storlek eller form. Om du har en liten katt beror det troligen på deras ålder, ras eller kön, och är förmodligen helt normalt.

Men om du är orolig för att din kattunge inte växer som förväntat, eller om din vuxna katts vikt, aptit eller matvanor förändras, är det aldrig en dålig idé att ta honom till en veterinär för en fysisk undersökning. Det finns några näringsmässiga och medicinska problem som kan förändra storlek, tillväxt och vikt som är säkrast att utesluta.

Läs också: Hypertyreos hos katter: symtom, behandling och orsaker

Vanliga frågor

Är det normalt att en katt är liten?

Ja. Vissa raser och typer av katter är naturligt mindre, som Devon Rex eller Siamese. Honkatter är också ofta mindre än hanar. Men katter kan också vara små på grund av dålig näring eller hälsoproblem som dvärgväxt.

Håller sig runt små?

Den ”minsta av kullen”, eller den minsta i gruppen, kan hinna med sina kullkompisar så länge de är friska och välmatade. Om de är de minsta på grund av ett medfött hälsoproblem, eller om de inte övervakas noggrant för att se till att de inte är för svaga för att mata, kan de förbli små och förkrossade.

Vad anses vara en liten katt?

Den genomsnittliga katten väger cirka 4,5 kg. Vuxna katter som inte når denna vikt anses vara små.

Varför växer inte min katt?

Katter slutar vanligtvis växa vid cirka 9 månaders ålder, eller lite äldre om de är en stor ras. Om din kattunge har slutat växa innan dess kan det bero på parasiter, dålig näring eller ett underliggande hälsoproblem och en veterinär bör konsulteras.