Varför är min kyckling helt svullen? Är hon sjuk?

Det är inget som inte kycklingägare troligen känner till, men kycklingar kan plötsligt svälla upp och verka större och något mjukare än de normalt är (åtminstone för våra ögon) och detta kan vara ett oroande fenomen när du först ser ditt kycklingfluff på?

Kycklingar luddar av många olika anledningar, de kan göra det i stunder av rädsla för att lägga till lite bulk och kanske skrämma bort en angripare. De fluffar upp när de är grubblande som en del av hela serien av förändringar som är förknippade med just den aspekten av deras liv. De kan vara kalla och/eller dåsiga.

De kan också vara sjuka och det är viktigt att identifiera vad som händer innan du bestämmer dig för att behandla din kyckling. Så, är det något att oroa sig för eller kan du lugnt ignorera det? Här är vad du behöver veta.

Vissa kycklingraser är naturligt fluffiga

Innan du bestämmer dig för att din kyckling är fluffig är det bäst att göra det tänk på vilken ras de är. Det är väldigt vanligt att kycklingägare tycker att deras kyckling är fluffig när det i själva verket är helt normalt eftersom det bara är en större, fluffigare ras än resten av flocken.

Så även om det är helt okej att driva en blandrasbesättning, är det en bra idé att göra det vara bekant med hur den vuxna fågeln ser ut i alla raser du håller. Speciellt dvärgar kan verka lite fluffiga jämfört med andra fåglar när de bara chillar och njuter av en vanlig dag i solen.

Är kycklingen svullen av stress/ångest?

Höns och människor har mycket gemensamt och en överraskande aspekt är att vi är båda kan bli mycket orolig och/eller stressad. Vi reagerar också på rädsla på samma sätt.

Det första ögonblicket av någon form av stressande eller skrämmande händelse tas upp av den mest klassiska neurologiska impulsen av alla.”kamp eller flykt”. Detta är vanligtvis lite mer bokstavligt med kycklingar än med människor som inte kan flyga, märk väl.

Det som händer är att i samma ögonblick som stressen introduceras i miljön, kycklingens binjurar dumpar massor av adrenalin i kycklingens blodomlopp. Så kroppen tillåter i sin tur släpper ut mycket socker (i form av glukos) i blodet på.

Socker är enEn energikälla, och detta ger kycklingen möjligheten att springa, flyga eller attackera mot sin fiende.

På samma gång, det ger dem också lite energi att fluffa upp – detta gör att de ser större och farligare ut än de faktiskt är (tänk pufffisk i havet med en liknande teknik) och detta är tänkt att skrämma bort alla omedelbara faror eller åtminstone få dig att tänka två gånger på att äta kyckling.

Detta innebär att om du plötsligt ser en kyckling fluffa upp, undersök omedelbartdet kan inte vara någonting alls, men det kan också betyda att ett rovdjur är på plats och slickar sina läppar vid tanken på att festa på dina fjäderklädda kamrater.

Medan en uppsvälld kyckling kanske inte avskräcker honom, kommer närvaron av en människa nästan säkert att göra det. (Men om du bor i ett område med prärievargar, var försiktig).

Om du ville testa en kyckling för stressoch såvitt vi vet finns det för närvarande inget testlabb i världen som erbjuder en sådan anläggning (men vem vet vad framtiden kommer att föra med sig? Folk älskar verkligen sina husdjur, eller hur?) – du skulle testa förekomsten av ett hormon som heter kortison i blodet.

Se även  Varför dina kycklingar hackar varandra (och vad du kan göra åt det)

Höga nivåer av kortison, återigen precis som hos människor, är en absolut indikator på att kycklingen är stressad. Stress kan bestå och när den gör det förblir kortisonnivåerna höga. Fågeln kan också förbli svullen (även om den kanske inte är det) – tyvärr bränner kortison kroppens energi mycket snabbare än normalt, och det är utmattande.

De Långvarig närvaro av stress kan också skada kycklingens hjärta, ämnesomsättning och matsmältningssystem.

Till sist, om stressen inte åtgärdas kommer kycklingen att gå in i ett tillstånd av total utmattningom kycklingen når detta tillstånd är chansen stor att den kollapsar och dör – du borde dock ha reagerat på deras stress långt innan de når detta stadium.

Det finns andra tecken på kycklingstress som går ihop med ”uppblåst” och dessa är ofta mer permanenta och även lättare att identifiera. Den mest uppenbara av dessa är ett avbrott i äggläggningen, olyckliga, rädda kycklingar (ungefär som människor) är inte ivriga att ge nytt liv till en eländig värld.

Du kanske märker att de uppträder nervösa, har svårt att sova, somnar vid udda tider, blir irriterade osv.. kort sagt, stress påverkar kycklingar precis som den drabbar människor.

Det finns 6 troliga orsaker till stress hos en kyckling och ju tidigare du åtgärdar orsaken, desto snabbare kommer din fågel att återgå till det normala:

 • Miljöstress – detta kan lokalt vara för mycket buller, för mycket ljus (eller för lite) eller vind, regn, kyla, ventilation, värme etc.
 • Matningsspänning – brist på näringsämnen i fodret, bristande tillgång till fodret (särskilt om fågeln blir mobbad), förändringar i fodret
 • Fysisk stress – fågeln har nyligen fångats av dig eller någon annan i en mindre jakt, fågeln har nyligen genomgått medicinsk behandling som var lite obehaglig, fågeln har transporterats någonstans
 • Fysiologisk stress – ja, kycklingar måste också hantera puberteten och snabb tillväxt och uppkomsten av sexuell mognad kan vara riktigt problematisk
 • Psykologisk spänning – rädsla – allt från rovdjur till barn kan orsaka detta
 • Social stress – du kanske har trångboddhet på loftet? Kanske fel förhållande tupp/höna? Din flock är full av olika typer och storlekar av fåglar, vilket gör det svårt att bestämma hackordningen?

Lycklig, botemedlet mot stress är en av de enklaste behandlingarna för alla sjukdomar som drabbar ett djur och förhoppningsvis blir det åtminstone inte för dyrt. Du måste bara antingen minska eller ta bort källan till stress.

Om kycklingen är för varm, skaffa en fläkt. Om den inte äter tillräckligt – se till att den gör det. Och så vidare… och även om vi förstår att källor till stress inte alltid är lätta att diagnostisera, om du lägger tillräckligt med tid på att hålla ett öga på dina kycklingar, kommer du förr eller senare att ta reda på det.

Står en kyckling ut när den är ruggig?

Broodiness är ett helt normalt tillstånd hos kycklingar och i naturen är det ett mycket viktigt tillstånd – det är när en kyckling känner sig trygg och glad och redo att kläcka sina ägg. Tyvärr, hos kycklingar du håller för ägg, är detta ett tillstånd som inte är särskilt användbart för dig.

Se även  Duck Mouth Open - De främsta orsakerna förklaras

Om du inte ens har en tupp i närheten, en ruggig kyckling kan fortfarande sitta i en holk och vänta på äggen som aldrig kommer att kläckas. Kycklingar är inte biologer och som sådana kan de inte beräkna att det inte finns några bebisar i deras ägg.

Det är rättvist att säga det medan alla kycklingar kan bli bromsiga (eftersom utan det skulle det inte finnas någon modersinstinkt och inga nya generationer av barn i det vilda) de av vissa raser (särskilt silkes och cochins) är mycket benägna att bli grubblande.

Så vad är det tecken på en ruggig höna?

Lyckligtvis är en ruggig kyckling väldigt lätt att känna igen på grund av all trängsel beteendeförändringar att den kommer att genomgå:

 • Det största varningstecknet är om en höna börjar leva i sin holk – detta är en tydlig indikation på att hon vill kläcka ägg
 • Hon kommer också att bli ”uppsvälld” vilket är att få sig själv att se större och skrämmande ut samtidigt som hon skyddar de bebisar hon vill ha
 • Hon kommer att bli aggressiv – hon kan morra eller på annat sätt förolämpa dig om du försöker flytta henne, hon kan också försöka hacka dig om du tar ut henne ur holken, så använd handskar om du tror att din kyckling är ruggig
 • Hon återvänder omedelbart till holken efter att ha tagits bort – kycklingar är inte bra på att ta tips från människor och dra bort henne från äggen, ur hennes synvinkel är detta en tillfällig olägenhet, inget mer
 • Hon kan börja dra ut sina bröstfjädrar och använda dem i boet

Vad kan du göra åt denna grubblande när det händer?

 • Du kan bara släppa henne. Broodiness varar inte för evigt. Om kycklingen lämnas ensam i ca 3 veckor kommer hon precis till slutet av inkubationstiden och kommer inte att sitta på äggen igen (det här är naturens sätt att säga till henne att de inte kommer att kläckas).
  • Det är viktigt att om du följer denna strategi hjälper du henne att åtminstone ta sig ut ur holken tillräckligt länge för att äta och dricka, annars kommer hon att svälta – detta måste åtgärdas dagligen och vi rekommenderar att du bär handskar.
  • Generellt klarar sig ruggiga höns bra med andra höns sällskap, men ibland kan de också bli lite aggressiva mot andra fåglar och under dessa omständigheter kan du behöva flytta henne till en separat holk – handskar är inte valfria för sådan flyttning , hon pickar som en galning under den här processen.
 • Du kan köpa förbefruktade ägg att lägga under din kyckling. Om hon sitter på ägg och du är några höns som saknar en full flock, varför inte låta den ruggiga hönan uppfylla sin modersinstinkt? På så sätt är det enklare och billigare än att investera i en inkubator att även kläckas. Din kyckling kommer att lära kycklingarna att vara kycklingar också när de kommer – så du bör också isolera kycklingarna. Få några tips från personerna du köper äggen av om hur du bäst kan spela din roll i processen.
 • Du kan doppa den nedre halvan av kycklingen i en hink med kallt vatten. Nej, det här är inte Guantanamo för kycklingar. En ruggig kyckling ser en kraftig ökning av kroppstemperaturen, att doppa ner henne i en hink med kallt vatten sänker temperaturen och i teorin kan det stoppa ruggigheten (men gör det bara på sommaren – se vår artikel om varför kycklingar kan bli blöta en dålig idé Varför). Om det inte fungerar, försök att lägga henne på en påse med frysta ärter i holken – det kommer att göra samma sak men också göra det mindre troligt att hon stannar i holken.
Se även  Jag väser men vill bli klappad - varför?

Är din kyckling kall och/eller sömnig?

En sak som kan utlösa ett anfall av svullna kycklingar är när de går upp på morgonen, speciellt om det är mitt i vintern.. Ge bort här är att de ofta är på ett ben när de är i detta tillstånd.

Oroa dig inte för mycket om detta. Det tar inte lång tid och om en timme eller så bör fågeln eller fåglarna springa runt normalt. Men om det fortsätter ännu längre är det nog dags att oroa sig lite mer.

Om dina höns är kalla på natten, var försiktiga att de inte staplas ovanpå varandra eftersom det kan vara farligt. Läs vår artikel Kycklingar som staplar på varandra – Vad är det som händer?

Är din kyckling sjuk?

Till sist, om din kyckling är fluffig och krökt är det mycket möjligt att din kyckling är sjuk och att du ska behandla problemet eller ta din kyckling till veterinären.

Vi har skrivit en ganska omfattande artikel här om de olika vanliga kycklingsjukdomarna och deras symtom och det är värt att gå igenom i detalj och ta reda på exakt vad som är fel på din kyckling eftersom du vill se till att kycklingen får rätt behandling eftersom fel behandling i många fall kan göra din kyckling sjukare eller värre.

Det borde du också veta vissa tillstånd hos kycklingar kan vara hypersmittsammaså om du någonsin misstänker att du har en sjuk fågel i din flock, bör din allra första åtgärd, även innan problemet diagnostiseras, vara isolera kycklingen tills du kan ta reda på vad som är fel.

Försök att inte isolera fåglarna på mer än en dagäven om det tar mycket längre tid, när de återförs till besättningen måste de börja om längst ner i hackordningen, vilket kan vara mycket plågsamt för dem.

Slutsats

Varför är min kyckling helt svullen? Är hon sjuk? Inte nödvändigtSom du har sett har din kyckling andra anledningar att fluffa upp och de betyder inte alla att hon mår dåligt. Den mest troliga förklaringen till en uppsvälld höna är att den är ruggig och detta bör vara lätt att avgöra eftersom din höna sannolikt kommer att stanna väldigt nära holken.

Det är en utomstående chans att det är ett svar på stress eller den direkta rädslan för att ett rovdjur ska vara närvarande så var inte rädd för att undersöka omständigheterna omedelbart om din fågel plötsligt susar ut, du kan bara rädda hennes liv eller livet för hela din flock , för den delen. Först när du har uttömt dessa två möjligheter bör du kanske tänka på att de är sjuka och söka vård för dem.