Varför äter fåglar stenar? (Det här svaret kommer att överraska dig!)

Chansen är stor att du har sett ett konstigt fall av en fågel som plockar upp en sten och äter den. det gjorde jag också!! Och så tänkte jag för mig själv: ”Varför äter fåglar stenar?” För att stävja min nyfikenhet gjorde jag lite djupgående research på nätet och hittade ett OVERRASKANDE svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar äter stenar för att bilda gastroliter som gnider mot maten när de drar ihop sig magmagen. Den malande verkan av gastroliter hjälper till att smälta fibrös mat hos fåglar. När gastroliterna börjar jämna ut sig med tiden äter fåglarna nya stenar för att ersätta de äldre.

Intressant va?! Fåglar har helt enkelt inte samma matsmältningsmekanismer som vi människor. Det finns faktiskt mycket vetenskap bakom varför fåglar äter stenar och hur de fungerar. Läs vidare för att ta reda på mer!

Varför äter fåglar stenar?

Jag vet vad du tänker: nej, fåglar äter definitivt inte stenar för att njuta av stensoppa som i berättelse om stensoppa du hörde när du var yngre! Vi pratar om fåglar som av någon mystisk anledning slukar upp små stenar!

Du kanske har sett en fågel på mystiskt sätt svälja småsten så här:

Jag såg videon ovan och var allmänt orolig för den stackars falken. Sedan, efter lite forskning, insåg jag att det inte var något att oroa sig för! De gör det av en anledning! Detta är vad jag lärde mig:

Fåglar äter stenar för att bilda en gastrolit i en del av deras magar: deras krås. Fåglar har inga tänder, utan använder istället dessa gastroliter för att slipa mot mat när deras krås drar ihop sig. Med tiden börjar gastroliter slätas ut och ersätts av att kräkas och svälja nya.

Du kanske också gillar att se den här videon med en kort förklaring som visar hur och varför fåglar äter stenar!

Utan vidare kommer jag att täcka ämnet i detalj i tre delar:

1. Kranen

För att förstå varför fåglar äter stenar måste du först förstå att fåglar inte har samma matsmältningssystem som människor! Faktum är att de är väldigt olika.

Se även  Hur man håller fågelbadvattnet rent (med 10 ENKLA steg!)

Här är min kråshistoria:

Jag lärde mig om krås på den hårda vägen när jag av misstag beställde stekt kycklingmagar från ett matställ. Det var inte den smak jag förväntade mig… Det smakade riktigt fult och grynigt – definitivt en delikatess jag inte tycker om! Det visade sig vara en del av en fågelmage som jag aldrig visste om!

Magmagen är ett specialiserat organ i matsmältningssystemet, som liknar en mage som vissa djur har. Dessa djur inkluderar många utdöda djur, dinosaurier, daggmaskar, fiskar, kräftdjur och naturligtvis FÅGLAR! Den har mycket muskulösa väggar för att mala mat i den med hjälp av gastroliter. Kranen är också ansvarig för att reglera foder från fågelns gröda.

Källa: Kranen: funktion, inverkan av näringsstruktur och effekter på näringstillgänglighet [1]

Kolla in artikeln ovan om du är biologiskt tränad! Om inte, oroa dig inte, titta på videon nedan för en tydlig förklaring:

2. Gastroliten

Okej, nu vet du vad en krås är. Men vad är en gastrolit?

En gastrolit är en sten eller sten som fåglar och vissa andra djur sväljer för att hjälpa till att mala sitt matmaterial i kråsen.

’Gastro-’ är ett prefix som används för allt som har med magen att göra, och ’-lith’ kommer från grekiskan och betyder sten. Alla fåglar har krås, men inte alla fåglar har gastroliter. Gastroliter är också kända som grynstenar, magstenar eller kråsstenar.

Även fåglar som inte har en fiberrik kost har gastroliter i magen. Men inte alla fåglar har gastroliter.

När forskare undersökte 90 amerikanska fågelarterde fann att 1440 gastroliter hittades i deras krås, som upptog 69% av fåglarna som provades. [2]

I andra studier har experter funnit att alla ringhalsade fasanmagar hade gastroliter.

Medianantalet stenar registrerades till 88och medeldiametern var 2,3 mm (0,09 tum). [2] Andra forskare hittade upp till 100 gastroliter i Norge Willow Ptarmigan!! [3]

3. Varför behöver fåglar gastroliter i magmagen?

Nu vet jag vad du tänker: varför behöver fåglar gastroliter och krås? Svaret är enkelt: Fåglar behöver den malande verkan av gastroliter och krås eftersom de inte har tänder för det (till skillnad från oss människor!).

Se även  Behöver fågelholkar städas? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Fåglar sväljer sin mat hel och lämnar den sedan till den intensiva malande verkan av deras krås + gastroliter + grusstenar för att göra allt det hårda arbetet!

Äter alla fåglar stenar?

Nu kanske du undrar: äter alla fåglar stenar? Här är ett sammanfattat svar:

Alla fåglar äter inte stenar. Fåglar med en mindre fibrös kost sväljer inte gastroliter i magmagen, utan behöver bara små bitar av grus och grus för att mala upp sin mat. I en forskning av forskareendast 69 % av de 90 amerikanska fågelarterna har gastroliter i kråsen. [2]

Här är en videoförklaring av en kråka som äter stenar:

Vilka fåglar äter stenar?

De flesta fåglar äter stenar. Exempel på fåglar som äter stenar är höns, kråkor, pingviner, kalkoner, ankor, papegojor och emuer. Men vissa fåglar äter inte stenar eftersom de inte behöver gastroliter för att hjälpa till med matsmältningen av mindre fibrös mat.

Varför äter fåglar små stenbitar?

Fåglar äter små bitar av stenar som maler upp mat de konsumerar. Dessa små stenar, kända som gastroliter, lagras i krås som hjälper till att mala och bryta ner mat för matsmältning hos fåglar. Fåglar som sväljer små bitar av sten har sannolikt en mindre fibrös diet än fåglar som inte har det.

Har människokroppen krås?

Människokroppen har ingen krås. Men människor har tänder för att utföra samma slipning som kråsen utför. Den pulveriserande effekten av tänder på mänskliga matkällor är tillräcklig, och som ett resultat behöver människor inte en krås.

Varför har folk inte krås?

Människor har inte krås eftersom vi har tänder som utför samma slipande åtgärd som kråsar utför för att bryta ner sina matkällor. Den pulveriserande effekten av tänder på mänskliga matkällor är tillräcklig, och som ett resultat behöver människor inte en krås.

Slutgiltiga tankar

Wow, det var en ganska vetenskaplig artikel! Jag hoppas fortfarande att du lärde dig ett och annat om vetenskapen om varför fåglar ibland sväljer stenar, småsten eller stenar! Fåglar gör det för matsmältningens skull. Jag hoppas att du tyckte om att läsa den här artikeln och tack för att du läste. Ha kul med fågelskådning!

Se även  Flyger fåglar på natten? [Surprising ANSWER! + FAQs]

Referenser

 1. B. Svihus (2011) Magmagen: funktion, inflytande av näringsstruktur och effekter på näringstillgänglighet, World’s Poultry Science Journal, 67:2, 207-224, DOI: 10.1017/S0043933911000249
 2. Gionfriddo, J. & Best, L. (1996). Grit användningsmönster hos nordamerikanska fåglar: inverkan av kost, kroppsstorlek och kön. Wilson Bulletin, 108(4), 685-696. Hämtad den 16 juli 2021 från http://www.jstor.org/stable/4163749
 3. Norris E, Norris C, Stone JB. Kornreglering och malningskapacitet i kråsen hos ripa (Lagopus lagopus). Poultry Sci. 1975 Nov;54(6):1839-43. doi: 10.3382/ps.0541839. PMID: 1228713.

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!