Varför äter kaniner sin egen bajs?

Oroa dig inte om du har sett din kanin äta sin egen bajs.

Även om det kan verka äckligt för dig, är det helt normalt att en kanin gör detta.

Varför äter kaniner sin egen bajs?

Kaniner äter en till stor del växtbaserad kost och frossar på gräs, långskaftade växter, ogräs och råa grönsaker.

Denna fiberrik kost är inte lättsmält och när den först passerar genom kaninens matsmältningskanal är den delvis bearbetade maten fortfarande hög i näringsämnen.

Det är därför kaniner äter sin bajs.

Kaniner har en speciell typ av matsmältningssystem som kallas jäsning i tjocktarmen. De äter sin bajs och smälter den en andra gång (eftersom den är halvsmält och fortfarande innehåller en del näringsämnen).

Men kaninavföring är inte samma sak.

Kaniner gör två sorters avföring. De producerar mjukare svart avföring som kallas cecotropes som de äter.

Processen genom vilken en kanin äter sin egen bajs kallas koprofagi.

Efter den andra matsmältningen släpper de ut hårdare, mindre svart avföring som ligger kvar på golvet eller i kattlådan.

Kaniner tar vanligtvis hård avföring under dagen.

I naturen skulle de sprida dem var de än skulle vara, men de flesta kaniner tränar sig själva i att bajsa hårda pellets i sin kattlåda.

Kaniner äter mjuk kibble direkt från sin egen anus, vanligtvis på natten när ingen är i närheten för att titta på.

Att hålla matsmältningskanalen i rörelse är mycket viktigt för din kanins hälsa.

Om något fastnar i din kanins matstrupe eller längre ner i linjen, kommer din kanin inte att kunna äta bajs för att extrahera de essentiella näringsämnena som inte extraherades vid deras första passage genom din kanins matsmältningskanal.

Om något fastnar i din kanins hals kan de svälta, eftersom de inte kommer att kunna kräkas.

Att äta bajs är vanligare hos djur än du kanske vet

Koprofagi är inte unikt för kaniner. Det förekommer även hos möss, råttor, marsvin, hamstrar, unghästar, grisar, hundar, bävrar och vissa apor och apor.

Djurforskare på något sätt lyckades vi inte observera detta fenomen förrän på 1880-talet, men det har nog funnits lika länge som det har funnits djur.

Hos kaniner är en av fördelarna med koprofagi absorptionen av näringsämnen gjorda av probiotiska bakterier. Du är förmodligen bekant med produkter som annonserar Lactobacillus för matsmältningshälsa.

Hos människor skapar dessa vänliga bakterier volymen som underlättar tarmrörelserna och skapar även några nyttiga fettsyror och vitaminer.

Hos kaniner producerar probiotiska bakterier ett cellulärt bränsle som kallas smörsyra. Denna fettsyra håller cellerna på insidan av tarmarna friska.

Att passera mat genom matsmältningskanalen två gånger ger de probiotiska bakterierna i en kanins tarm en andra chans att omvandla cellulosa till fett och socker.

När det är ont om mat förhindrar denna process svält. Även om du matar din kanin med en generös, hälsosam kost och massor av godsaker, är att äta bajs en del av det som ger din kanin den näring hon behöver.

Ett annat konstigt faktum om kanins matsmältning är att kaniner inte bara äter sin egen bajs, de bajsar både framåt och bakåt.

Se även  Hur framkallar man förlossning hos kaniner?

Kaniner har ett veck i mitten av tarmen som kallas blindtarmen, som får smält mat längre ner för extra matsmältning för att koncentrera protein.

Denna process hjälper kaniner och andra djur som har denna matsmältningsfunktion, såsom koalor, gäss, åsnor, ponnyer, chinchillor och hamstrar, att få det protein de behöver från växter som är naturligt låga i protein.

Ställa upp kattlådan för kaninbajs

De goda nyheterna om potträning av din kanin är att, när de väl har kastrerats eller kastrerats, kommer nästan alla kaniner att lära sig att använda sin kattlåda.

Detta kan verka utmanande eftersom betande djur som kaniner naturligt kissar och gör avföring när de äter, men du kan arbeta med deras instinkter för att hålla området rent.

Det som tar lite att vänja sig vid är att din kanins kattlåda också är hans plats att äta på hö. Hö blir både en kiss- och bajsfångare och din kanins lunch.

Att välja och fylla din kanins kattlåda

Det första du behöver för att lära din kanin att använda en kattlåda är en kattlåda.

En ny, stor plastlåda från djuraffären, som den katter använder, är bra, men återvinn inte en kattlåda som har använts av katter tidigare.

Du kan inte tvätta bort deras doft och din kanin kommer inte till platser där den kan känna lukten av ett rovdjur.

Köp den största, djupaste kattlådan som får plats i utrymmet där den ska placeras.

Den enda gången du vill använda en grund kattlåda är om du har en äldre kanin som har svårt att hoppa in i en större låda.

Till dessa kaniner kan du använda en specialgjord kattlåda som har en botten.

Du behöver också färskt hö och absorberande sängkläder gjorda av den ej levererade pappersmassan (som CareFresh) för att täcka botten av lådan.

Inte alla typer av hö är lämpliga för kattlådan

Höet du använder i din kanins kattlåda är samma hö som du ska ge din kanin under större delen av kosten, hö gjort av timotejgräs, bromme (Bermuda) gräs, havrehö eller fruktträdgårdshö.

Använd inte bara fruktträdgårdshö i din kanins kattlåda. Den innehåller för många kalorier för att vara ditt husdjurs enda gräskälla.

Alfalfa hö är också för högt i kalorier för alla utom unga, växande kaniner mindre än sex månader gamla och kaniner med ullig päls, som Angoras.

Fodra botten av din kanins kattlåda med en kvart till en halv tum av absorberande papper för att samla urin.

Rengör din kanins kattlåda varje dag

Nu kommer den svåra delen.

Du bör byta ut hö och absorberande papper i botten av din kanins kattlåda varje dag.

Endast om du har en mindre kanin, mindre än 3 pund, kan du byta det absorberande papperet i kattlådan varannan dag, men höet bör bytas varje dag.

Anledningen till att du bör byta hö i din kanins kattlåda varje dag är för att förhindra mögeltillväxt.

Mögel kan göra din kanin sjuk, och de kan göra dig sjuk.

Varje gång du ser en svart eller vit beläggning på din kanins hö, bör du slänga den för att förhindra att din kanin äter den

Om du inte är säker på om din kanins hö är mögligt, lukta på det. Luktar det mögligt så är det förmodligen mögligt.

Det är bättre att slänga lätt förorenat hö än att riskera att göra din kanin och eventuella mögelbenägna personer i ditt hushåll sjuka.

Hur förvarar du din kanins hö?

Du måste köpa hö vid balen för att undvika ständiga resor till djuraffären för mer.

Det är OK att förvara hö i en papperskorg med lock för att hålla möss och råttor ute, men använd inte en papperskorg som någonsin har använts för sopor.

Det viktigaste är att hålla ditt hö torrt så att det inte möglar.

Fler tips för att hantera din kanins kattlåda

 • Ta bort höet helt från din kanins kattlåda varje gång du rengör den. Kontrollera botten av lådan för urinrester. Torkad kaninurin är mycket frätande och kommer att byggas upp om den inte rengörs varje gång du ser den. För att ta bort ansamlingar från torkad urin, använd en blandning av lika delar vatten och vinäger för att rensa upp resterna.
 • Kassera det absorberande papperet i botten av kattlådan tillsammans med höet om du ser urinansamling. Byt annars ut papperet minst varannan dag.
 • Använd aldrig hushållsrengöringsmedel på din kanins kattlåda. Kom ihåg att detta också är din kanins skål för att äta hö. Kemikalierna i hushållsrengöringsmedel och desinfektionsmedel är extremt irriterande för din kanins ögon, öron och mun. Det enda rengöringsmedel du någonsin bör använda på din kanins kattlåda är utspädd vinäger.
 • Varje gång du rengör din kanins kattlåda, se till att den är torr och lägg sedan ett lager av sängkläder över hela botten av boxen. Ju större kanin är, desto tjockare blir kullen. Lägg sedan flera stora nävar hö över linern du placerade på botten av lådan. Du bör ge din kanin allt hö hon vill äta plus lite extra att gräva i.
 • Placera ett galler mellan strö och hö i din kanins kattlåda. På så sätt kan din kanin inte gräva ner i jorden och förstöra den. Du behöver också bara byta ut sängkläderna som är indränkta med urin.
 • En annan anledning att ha ett galler under höet i din kanins kattlåda är att förhindra att din kanin står i sin egen urin. Om du märker att din kanin har gula tassar bör du byta kattlåda oftare och använda mer absorberande material. Till skillnad från hundar och katter har kaniner inga skyddsdynor på fötterna, bara hud under pälsen.
 • Din kanin ska badas eller tvättas om hon får urin på huden. Långvarig hudkontakt med urin kan göra att din kanins päls smälter samman till illaluktande mattor.
 • Använd aldrig en trådbottenbur för att lösa urinproblem. Kaniner i trådbottenburar fastnar ofta tårna i tråden och utvecklar svårbehandlade sår. Kaniner tappar ibland ett helt ben till ett sår som börjar när tårna fastnar i nät.

Vad ska du göra om din kanin bajsar eller kissar på fel ställe

Om din kanin någonsin gör ett misstag och kissar på din matta, ta bort fläcken så snart som möjligt med en blandning av vatten och vinäger.

Kanin urin kan snabbt orsaka en permanent fläck.

Om din kanin kissar på en annan plats än sin kattlåda, sätt ihop en andra kattlåda och placera den där.

Ibland behöver kaniner tre kattlådor för att få en känsla av vart de ska ta vägen när de tränas.

Kattlådeträning fungerar bara på kaniner som har kastrerats eller kastrerats.

Sexuellt intakta kaniner kommer att kissa och göra avföring utan åtskillnad som en del av det instinktiva sättet att attrahera en partner.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur vet du om din kanin är sjuk?
 • Vad är det som gör att kaniner får diarré?
 • Varför gräver kaniner hål?
 • Varför äter min kanin väggen? 8 anledningar!
 • 27 vanliga örter som är bra för kaniner (och vissa är inte)
 • Varför bajsar kaniner så mycket? 8 vanliga anledningar!
 • Varför luktar kaninkiss så illa?
 • Varför äter hundar kaninbajs? Det goda och dåliga med det!
 • Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?
 • Varför är min kanins bajs mjuk?