Varför äter kaniner sin egen bajs?

Jag är säker på att du har lagt märke till den där lilla vanan hos din kanin vid det här laget. De dubblar och verkar rengöra sina rumpor, men ytan mumsar på något som bara kan vara deras eget bajs. Detta beteende hos kaniner, känt som cekotrofi, är helt normalt och till och med hälsosamt.

Kaniner äter sin egen bajs eftersom det hjälper dem att få i sig de näringsämnen de behöver. Kaniner producerar en speciell sorts bajs som kallas cecotropes. Denna spillning innehåller mycket av proteinet i en kanins fiberrika diet. För att smälta dessa näringsämnen ordentligt måste kaniner äta sin blindtarm.

Vilda kaniner som var våra husdjurs förfäder utvecklades till att ha denna unika typ av matsmältningssystem så att de kunde överleva på en rå diet av löv och bark. Dessa typer av material innehåller mycket fibrer från vilka de flesta djur inte kan få näringsämnen. Kaniner har ett sätt att passera mat genom sitt system två gånger (kallad kolonjäsning) så att de kan maximera sina näringsämnen. De äter sin egen bajs så att de kan smälta sin mat en andra gång och hålla sig friska.

Det är hälsosamt för kaniner att äta sin egen bajs

Det är inte bara okej för kaniner att äta sin egen bajs, det är faktiskt väldigt viktigt för deras hälsa. Om kaniner inte äter en viss typ av bajs som de producerar som kallas cecotropes, riskerar de att bli näringsbrist. Denna speciella typ av bajs gör att kaniner kan absorbera näringsämnen från sin normala dagliga kost.

Kanin matsmältning

I huvudsak är hur en kanins matsmältningssystem fungerar genom att bryta ner allt de äter i smältbara och svårsmältbara kategorier. Det svårsmälta innehållet är ansvarigt för att hålla kaninens matsmältningssystem i rörelse och det är viktigt att förhindra GI Stasis. Detta är vad alla fibrer i en kanins kost används till och det bildar de där välbekanta kakaobajsbollarna.

Det smältbara innehållet följer dock en annan väg genom kaninens matsmältningskanal. Detta skickas till kaninens blindtarm där det fermenteras av de viktiga bakterier som lever där och formas till blindtarmsexkrementer. Din kanin behöver äta denna spillning för att få i sig alla viktiga näringsämnen från kosten.

Som växtätare skulle kaniner inte ha kunnat överleva på sin naturliga, fiberrika, växtbaserade kost utan denna förmåga att bearbeta och smälta mat två gånger. Vilda kaniner skulle inte ha kunnat få de näringsämnen de behöver från den mat som finns tillgänglig i deras miljö, vilket vanligtvis är mycket fibröst växtmaterial.

Olika typer av kaninbajs

Det är viktigt att skilja mellan de två typerna av avföring som din kanin producerar. Detta kommer att hjälpa dig att förstå när din kanins bajs är normal och frisk och vad är det för ovanliga bajs du ser då och då.

Se även  Hur länge lever östliga bomullssvanskaniner?

Fekala pellets

Dessa är den normala ”kakaopuff” kaninbajs som du kommer att se i din kanins kattlåda och utspridda överallt. Vanligtvis äter inte kaniner denna bajs (men ibland gör de det). Normal avföring består av små osmältbara partiklar som ser ut som sågspån på insidan.

Utseendet på den här typen av bajs kommer att variera lite beroende på din kanin. För att veta om de är friska behöver du bara leta efter konsistens mellan de små bajsbollarna. Du vill se:

  • Konsekvent storlek. Frisk bajs kommer att vara allt från storleken på en ärta till storleken på en kikärt, men du vill se bajs som förblir i huvudsak samma storlek.
  • Konsekvent färg. Färgen på kaninbajs kan variera från ljus till mörkbrun.
  • Hård konsistens. De kommer naturligtvis att vara mjukare när de släpps ut av kaninen, men de fekala pellets bör stelna med tiden.
  • Ingen lukt. Friska fekala pellets bör inte ha en stark eller kvardröjande lukt.

Cecotropics

Du bör inte se cecotropes särskilt ofta eftersom kaniner vanligtvis äter dem direkt från anus. Du kan dock lägga märke till ett kluster av denna speciella typ av bajs som din kanin har missat ibland. Det är väldigt viktigt för din kanin att äta den här typen av avföring, så försök inte hindra din kanin från att göra detta, även om du tycker att det är grovt.

Folk brukade tro att cecotroper bara producerades på kvällen som ett slags nattliga avföring, snarare än hela dagen som vanlig kaninbajs. Det beror förmodligen på att de tar längre tid att passera genom en kanins matsmältningssystem. Om kaninen matas varje morgon är det normalt att de dyker upp i stort antal bara på kvällen.

Normala cecotropes är:

  • Mycket liten, förekommer vanligtvis i större druvliknande klasar.
  • Mörkbrun med ett glansigt slimelager.
  • En squishy och klibbig konsistens. Om din kanin trampar på ett gäng, kommer de att komprimeras till ett utstryk.
  • De kommer att ha en stark lukt om det tunna yttre membranet bryts.

Tänk om kaniner inte äter sina cecotropes?

Kaniner äter vanligtvis sina cecotropes direkt från anus. Du kommer att se din kanin böja sig och slicka sin rumpa, bara för att tugga på något en stund senare. Det är därför du vanligtvis inte ser cecotropes i din kanins kattlåda, men de producerar dem fortfarande varje dag.

Ibland kan du se ett knippe cecotroper som din kanin missat. Detta är inget att oroa sig för och betyder inte att din kanin har slutat äta sina näringsrika cecotropes. Om du erbjuder det till din kanin som en godbit, kommer de vanligtvis att äta det glatt.

Om du märker många cecotroper som din kanin inte äter, flera buntar av denna bajs på en dag, kan det vara en indikation på en obalanserad kost eller några hälsoproblem som måste diagnostiseras.

Se även  Kan jag mata min kanin innan jag steriliserar?

Kaninen producerar för många cecotroper

Vanligtvis om du ser många cecotropes i din kanins kattlåda eller i rummet, beror det på att din kanin producerar för många cecotropes så att de inte vill äta upp alla. Detta är vanligtvis resultatet av en ohälsosam eller obalanserad kost som är hög i sockerhaltig mat och låg i fiber.

Bristen på fibrer i din kanins kost tvingar deras tarmar att sakta ner, eftersom de svårsmältbara fibrerna är nödvändiga för att hålla matsmältningen igång. Det höga sockret kan också orsaka en obalans i mängden bakterier i kaninens tarm, vilket gör dem mer benägna att utveckla cecotroper som är mosiga och inte helt bildade. Dessa tillsammans kan leda till gaser, magsmärtor och andra sjukdomar hos kaniner, som GI Stasis. För att undvika detta vill du se till att din kanin får en hälsosam och balanserad kost.

Hur du matar din kanin med en balanserad kost

Den viktigaste delen av en kanins kost är gräsbaserat hö (som timotejhö). Du vill ge din kanin ett obegränsat utbud av detta hö så att de kan knapra på det regelbundet under dagen. Du kommer också att vilja ge din kanin några koppar färska bladgrönsaker om dagen. Dessa innehåller många näringsämnen som är viktiga för att hålla kaniner friska, men de har också mycket fibrer i sin struktur.

Pellets bör också ingå i din kanins kost, men de bör endast ges i små mängder. Cirka ¼ kopp till ½ kopp per dag räcker för att kaniner ska få de vitaminer och näringsämnen som pelletsen ger samtidigt som de bibehåller en till stor del höbaserad diet. Godsaker, som morötter och bananer, bör endast ges i små mängder.

För mer information om en hälsosam kanindiet, besök min artikel om Rabbit Diet 101.

Kaninen kan inte nå att äta sina cecotropes

Ibland finns det många cecotropes utspridda eftersom kaninen inte kan ta sig till sin rumpa för att äta sina cecotropes. Detta kan hända för att kaninen är för fet för att nå runt sina fettveck, men det kan även hända hos äldre och funktionshindrade kaniner med begränsad rörlighet. Kaniner utvecklar ofta artrit i hög ålder som gör det svårt eller smärtsamt att böja sig.

Om din kanin inte kan äta sina cecotropes av någon av dessa anledningar bör du besöka din veterinär så att du kan diagnostisera problemet och hjälpa din kanin att återhämta sig. Din veterinär kan vägleda dig om att få din kanin på en hälsosam kost eller ge dig medicin för att hantera artritsymtom.

För handikappade kaniner som har begränsad rörlighet kan du behöva ta för vana att regelbundet samla in deras cecotropes och erbjuda dem till din kanin som mellanmål.

Se även  Säkra örter för kaniner och deras medicinska egenskaper

Kaniner som äter sin bajs (inte cecotropes)

Även om det är hälsosamt och normalt för kaniner att äta sina cecotropes, äter de flesta kaniner inte sin egen avföring. Det är dock inte ohälsosamt för kaniner att bete sig på det här sättet. Kaninfekala pellets, kakaobajs, är i princip bara kondenserade kulor av fiber med näringsämnena borttagna. Om du någonsin har trampat på den eller krossat den för att se vad som finns inuti, vet du att den i princip ser ut som sågspån. De kommer inte att ge din kanin någon nytta, som cecotropes, men de kommer inte att skada kaniner att äta heller.

Den enda gången jag skulle oroa mig för det här beteendet är om din kanin väljer att äta sina fekala småbitar istället för sina hö, bladgrönt och grönt. Eftersom de inte extraherar näringsämnen från dessa avföring, vill du inte att de ska ersätta de livsmedel som faktiskt är hälsosamma.

Om du märker att din kanin avstår från sin hälsosamma mat och äter sin bajs istället, gör det till en vana att ösa ur kattlådan regelbundet under dagen. På så sätt har de inte längre bajs att tugga på och de äter hälsosam mat.

Källor

  1. Gegel, Laura. ”Varför äter vissa djur sin egen bajs?” Live Science. 24 juni 2017. https://www.livescience.com/59601-why-do-animals-eat-poop.html.
  2. McVean, Adam. ”Kaniner äter sin egen bajs.” McGill Bureau of Science and Society. 31 mars 2018. https://www.mcgill.ca/oss/article/did-you-know/rabbits-eat-their-own-poop.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.