Varför äter katter människohår?

Att äta människohår är ett vanligt kattbeteende.

Att tugga på människohår är ett vanligt beteende hos katter.

Katter kan uppvisa konstigt beteende som ofta är meningslöst för oss människor. Om din katt gillar att äta människohår då och då, troligen från dig, då har du upptäckt ett av de konstigaste kattbeteendena.

Medan huskatter och vilda katter naturligt uppvisar allogrooming (ömsesidig grooming), kan det att äta människohår vara förknippat med antingen en känsla av tillgivenhet och lekbeteende, eller så kan det indikera stress, hälsa eller beteendeproblem.

Låt oss ta en titt på varför din kattkamrat vill äta upp ditt hår och vad du kan göra för att stävja beteendet helt och hållet.

Orsaker till varför katter äter människohår

När en katt äter (eller biter, tuggar eller slickar) människohår är det ett naturligt utforskande beteende hos kattungar, men hos vuxna katter kan det betyda flera saker. Här är de vanligaste orsakerna till detta märkliga beteende:

1. Tecken på tillgivenhet och doftmarkering

Katter kan äta människohår som ett tecken på tillgivenhet.

Katter kan tugga på människohår som ett tecken på tillgivenhet.

Det finns inget sötare än en katt som njuter av att gosa med sin ägare följt av att slicka och bita ägarens hår. I det här fallet är hårtuggning helt enkelt en form av allogrooming som är reserverad för dem som identifieras som en del av samma sociala grupp. När du klappar din katts päls kan din katt återställa tillgivenhetshandlingen genom att slicka eller bita dina lås.

När din katt gnuggar mot ditt ansikte och slickar och nafsar ditt hår är de doftmarkörer för att se till att du luktar bekant; katter är trots allt doftdrivna. Om du berömmer din katt med extra kärlek och klappning kommer din katt med största sannolikhet att upprepa samma beteende som en form av förstärkning.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

2. Parfymerade hårprodukter

Vissa katter äter människohår för att de älskar lukten och smaken av hårprodukter.

Vissa katter gillar lukten och smaken av hårprodukter.

Vissa katter tycker att doftande hårprodukter är otroligt lockande och attraktiva. Om du har nytvättat hår kommer dina lockar utan tvekan att bära doften av ditt schampo och balsam. Din katt kan smaka på den lockande doften med en slick och fortsätta knapra i ditt hår om hon gillar smaken på dina hårprodukter (särskilt fruktiga eller blommiga).

Läs också: Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

3. Uppmärksamhetssökande beteende

Katter vet hur man får sina ägares uppmärksamhet genom att äta upp håret.

Katter vet hur de ska få sin ägares uppmärksamhet, på gott och ont.

Katter är smarta och vet hur de ska få vår uppmärksamhet. Medan vissa kanske jamar överdrivet, kommer andra att slå över saker i hopp om att få vad de vill ha. Min katt brukar gnugga mot mig. Det går inte att förneka att om du attackerar ditt hår och äter det, kommer du garanterat att sluta med vad du än gör och ge din katt din fulla och odelade uppmärksamhet.

Se även  Hur man får en katts uppmärksamhet i 7 enkla steg

Försök inte att förstärka uppmärksamhetssökande beteende genom att reagera på det, vilket kan leda till ett beteendeproblem hos din katt. Ju mer du reagerar, desto mer sannolikt kommer din katt att upprepa det oönskade beteendet, även om din reaktion är negativ. Att omdirigera din katt till en annan aktivitet är en bättre idé. Mer om det senare.

Läs också: Hur får jag min katt att sluta göra något?

4. Människohår ser ut som en leksak

Att äta människohår är bara att leka med din katt.

Dinglande hår är bara en annan kattleksak, vad gäller din katt.

Vad har hårstrån och kattleksaker gemensamt? De ser ut som vingliga strängar!

För de flesta kattungar och unga katter är långt hår en leksak som ser oemotståndlig ut. Ditt hår doftar inte bara fantastiskt utan det ser också ut som en dinglande teaser. Ingen ung (eller ung-hjärtad) katt kan motstå att slå, slå, attackera eller bita en läcker krona full av lås; kattdjuret har trots allt utvecklats till en utmärkt jägare genom attraktion till rörelse. De flesta katter kommer att växa ur missriktat rovbeteende om du omdirigerar din katts uppmärksamhet till livlösa föremål när han är en kattunge.

Läs också: De 5 bästa interaktiva kattleksakerna för uttråkade katter

5. Avvänja tidigt

Katt beter sig som en kattunge.

Att avvänja kattungar för tidigt kan orsaka beteendeproblem senare i livet.

Bevis tyder på att tidig avvänjning kan påverka en katts förmåga att hantera frustration, aggression, rädsla och stereotypa beteenden som ullsugning och hårtuggning.

Kattungar bör stanna hos sina mammor i upp till åtta veckor, men tolv veckor är ännu bättre ur utvecklings- och beteendesynpunkt. När en katt känner sig tvungen att äta människohår kan det betyda att din katt har blivit separerad från sin mamma eller avvänjts för tidigt som kattunge.

Läs också: Avvänjning av kattungar: tips för framgångsrik avvänjning

6. Pica – en ovanlig ätstörning

Katt och mänsklig tillgivenhet

Håll utkik efter att tugga din katts hår för en allvarligare bakomliggande orsak.

Pica är en ovanlig ätstörning som involverar intag av icke-livsmedel. En katt som ställer ut Pica kan tugga på en mängd olika icke-ätbara material, inklusive hår, genom att upprepade gånger slipa den valda biten med de bakre kindtänderna innan den sväljer den.

Pica, som liknar ullsugning, kan också förknippas med tidig avvänjning eller orsakas av ångest och stress, näringsbrister eller en medicinsk orsak.

Pica kan vara allvarligt, eftersom det kan leda till eventuell förgiftning eller gastrointestinala obstruktion. Det är tillrådligt att söka veterinär om din katt insisterar på att upprepa hårtuggning.

Läs också: Varför äter katter plast? (Och hur man får dem att sluta)

7. Stress

Att äta människohår kan vara ett tecken på stress hos katter.

Att tugga hår kan vara ett tecken på stress hos din katt.

Många innekatter är benägna att stressa eftersom de lever i en begränsad miljö med färre möjligheter att göra det som faller sig naturligt för dem, som att utforska och jaga.

Se även  Varför slår katter omkull saker?

Likaså kan varje förändring i den vanliga rutinen, som att lägga till ett nytt husdjur eller en flytt, orsaka ångest, vilket gör att en katt antingen överdriver sin kropp eller ”vårdar” dig genom att äta upp ditt hår. Detta beror på att trimningsbeteende inte bara är en kattunderhållsaktivitet, utan också en hanteringsmekanism som hjälper till att minska överstimulering och avleda aggression från andra katter.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

Är det dåligt för en katt att äta upp henne?

Det är bäst att dämpa kattens impuls att tugga håret.

Även om människohår inte är giftigt för katter, hårfibrer består av höga mängder svavel, strukturella lipider och keratinproteiner som katter inte kan ta upp. Förtäring av hår under en längre tid kan orsaka magirritation och kräkningar.

Om en katt äter människohår kan den också bilda större hårbollar än pälskonsumtion. I bästa fall kommer hårbollen att passera genom matsmältningssystemet eller bli uppstöt. Men om hårbollen är för stor och inte kan utvisas kan den orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive tarmblockeringar.

Symtom på tarmblockering hos katter inkluderar:

  • Frekventa kräkningar
  • Magont
  • Minskad aptit eller matvägran
  • Brist på energi
  • Diarré eller förstoppning med blodig avföring
  • salivsekretion
  • Kattlåda överbelastad
  • Döljande och ovilja att kommunicera
  • Extraordinärt beteende eller aggression

Om du misstänker en partiell eller fullständig tarmblockering, ta din katt till veterinären omedelbart för akutvård, eftersom bukobstruktion är ett livshotande tillstånd som kan kräva kirurgiskt ingrepp i allvarliga fall.

Tänk på att vissa hårsprayer, mousser och hårfärger innehåller ingredienser som är giftiga för katter. Minoxidil är ett populärt läkemedel som finns i olika hårväxtprodukter. Förtäring genom att slicka huden eller hårbitande kan orsaka fyllerikräkningar, sjukdomar och dödsfall, så håll hårvårdsprodukter borta från din katt och låt inte din katt äta upp ditt hår.

Läs också: Hur vet katter att använda en kattlåda?

Hur förhindrar man att en katt äter hår?

Kramar katt och människa.

Tillbringa tid med din katt för att komma till roten till deras beteende.

Det är bäst att fastställa orsaken till varför din katt känner sig tvungen att äta människohår innan du försöker ändra beteendet.

Om din katt tvångsmässigt tuggar ditt hår under stressiga eller monotona tider, hjälp din katt att stressa ner genom att borsta pälsen försiktigt och ge den en avkopplande kattmassage. Koppla in en Feliway diffusor och försök minska miljöbelastningen.

Överväg att använda felina ansiktsferomonprodukter runt huset. Du kan också minimera tillskottet av nya människor, husdjur och lukter från ditt hem och hålla miljön avslappnad och säker för din katt.

Om du misstänker att din katts hårätande beror på tristess eller tandgnissling, omdirigera din katts uppmärksamhet till något ofarligt att tugga, som Matabi-pinnar eller kattgräs. Om håret tuggar är resultatet av ett missriktat rovbeteende, engagera din katt i lek med sin favoritleksak.

Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Att hitta mat genom pusselmatare är en alternativ aktivitet som stimulerar en katts kropp och sinne, vilket minskar lusten att tugga och äta ditt hår.

För en katt som inte kan motstå ett blomdoftande schampo/balsam, överväg att ersätta dina befintliga hårprodukter med oparfymerade eller citrusdoftande produkter, eftersom katter naturligtvis ogillar lukten av citrus.

Helst distrahera din katt innan han börjar tugga ditt hår. Förstärk inte beteendet genom att ge någon uppmärksamhet när han gör det.

Om ingenting verkar fungera, flytta bort från din katt när hon försöker äta ditt hår, även om det betyder att skrika eller göra ”aj” ljud och sedan lämna rummet. Var konsekvent och uthållig med detta tillvägagångssätt, och det bör ge positiva resultat efter några veckor.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Hur du återlämnar din katts tillgivenhet

Ömsesidigt hälsosamt tillgiven kattbeteende.

Engagera dig i hälsosamma och positiva handlingar av tillgivenhet med din katt.

Det finns flera sätt du kan återlämna din katts tillgivenhet på ett hälsosamt och positivt sätt. Du kan till exempel visa din katt hur mycket du älskar henne genom att blinka långsamt.

Eftersom skötsel är avgörande för en katts egenvård och självlindrande, investera i en kam eller en snygg borste av god kvalitet. Borsta din katt varje vecka för att hålla pälsen fri från trassel och minska hårbollar. Låt din katt gnugga ditt ansikte och slicka din hand i gengäld, så länge det är roligt för er båda.

Beroende på vad din katt tycker om kan ni spendera lite tid på att uppskatta varandras sällskap genom att gosa, lyssna på lugnande musik eller ta en promenad med sele och koppel.

Du kan också introducera din katt för klickerträning för att minska tristess och minimera ångest samtidigt som du deltar i roliga aktiviteter. Att träna katter ger fysisk och mental stimulans samtidigt som det stärker bandet mellan människor och djur med mer självförtroende.

Läs också: Hur tränar du din katt att inte bita?

Slutgiltiga tankar

Katter kan äta människohår som en form av allogrooming.

Allogrooming, eller ömsesidig grooming, är ett vanligt beteende mellan katter.

Även om allogrooming är ett typiskt beteende som katter ägnar sig åt för att bygga starka band och utbyta dofter, kan överdrivet tugga på människohår leda till hårbollar och gastrointestinala blockeringar. Vissa hårprodukter kan också vara ohälsosamma för katter att få i sig genom att tugga på håret.

Det bästa sättet att hantera din katts tuggande är att rikta din katts uppmärksamhet mot en rolig aktivitet eller lek. Låt inte din katt tugga ditt hår. Genom att vara konsekvent i ditt tillvägagångssätt kommer din katt så småningom att släppa detta beteende, vilket faktiskt är det hälsosammaste tillvägagångssättet.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

Vanliga frågor

Hur får jag min katt att sluta äta upp mitt hår?

Ta reda på vad som motiverar din katt att äta ditt hår, oavsett om det är hälsa eller beteende. Hänvisa din katt till en spännande, stimulerande aktivitet bort från din hårbotten och berika kattens inomhusklimat.

Om de kvarstår, gör ett rop eller aj för att skrämma bort dem och lämna rummet. Om din katt uppvisar tvångsmässig överträning och bitande hårstrån, kontakta en veterinär eller djurbeteende.

Varför biter och drar min katt i håret?

Att hålla och attackera långt människohår kan vara ett roligt rovspel för en kattunge eller ung katt. De flesta kattägare föredrar att en katt fokuserar på en dinglande leksak.