Varför äter min hund sin bajs? (och hur stoppar jag det)

hundar sitter

Om du någonsin har mött din hund äta avföring (vetenskapligt känd som koprofagi), din första reaktion var förmodligen ren skräck.

Efter att du släpat bort dem var din nästa tanke förmodligen: ”Tänk om min hund äter bajs?” eller ”Hur hindrar jag min hund från att äta bajs?”

En hund som äter bajs är ett relativt vanligt problem. En studie fann att en av sex hundar (16 procent) ansågs vara ”seriösa” bajsätare, och en av fyra (24 procent) åt bajs minst en gång.

Oavsett om din hund är en seriebajs eller en engångsförbrytare, beskriver den här guiden allt du behöver veta om varför hundar äter bajs, hur man stoppar det och mer.

Är det normalt att min hund äter bajs?

Låt oss börja med en av de vanligaste frågorna om en hund som äter avföring.

Är det här normalt?

Ja.

Det är förståeligt att bli orolig eller äcklad första gången du ser din hund delta i detta beteende, men det är inte särskilt förvånande. Många hundar dras till bajs vid ett eller annat tillfälle.

Varför äter hundar bajs?

Din hund kan konsumera bajs av olika anledningar. Följande är några av de mest kända orsakerna:

Hungrig

Ibland är den enklaste förklaringen till att din hund äter bajs att den är hungrig. Hundar kan leta någon annanstans om de inte får i sig tillräckligt med kalorier i sin diet.

Omvänt kan att äta bajs också vara ett tecken på ett absorptionsproblem.

Med andra ord kan din hund få i sig tillräckligt med kalorier och näringsämnen från sin mat, men han absorberar inte dessa kalorier. Detta problem gör att de fortsätter att känna sig hungriga och börjar leta efter bajs.

Se även  Hur man introducerar husdjursråttor: 15 bästa tips för att introducera råttor

Näringsbrist

Näringsbrist kan också få hundar att börja äta bajs. Om hundar saknar näringsämnen som B-vitaminer kan de dras till ”mat” som innehåller dessa näringsämnen.

Kroniska sjukdomar

Att äta bajs kan innebära en allvarligare kronisk sjukdom hos vissa hundar.

Tillstånd som diabetes och Cushings sjukdom (ett tillstånd som orsakar ökad kortisolproduktion) kan alla orsaka ökad aptit. Om de inte har tillgång till mat kan denna ökning få din hund att äta bajs för att dämpa sin hunger.

Läkemedelsbiverkningar

Vissa mediciner orsakar också hunger som biverkning.

Steroider är kända för att orsaka ökad aptit, till exempel. Om din hund nyligen fick steroider, kanske du märker att han försöker äta bajs eller försöker få i sig extra kalorier från andra motbjudande källor.

Spänning

Hundar kan också äta avföring när de är stressade. Om du har uteslutit fysiska hälsoproblem kan det vara dags att överväga yttre faktorer.

Till exempel kan hundar som tillbringar mycket tid ensamma eller instängda i små utrymmen vara mer benägna att äta bajs.

Detsamma gäller för rädda hundar, särskilt de som straffas hårt när de tränas i pott. Om de vet att de kommer att få problem för att ha bajsat i huset, kan de försöka bli av med bevisen.

Kommer min hund att bli sjuk av att äta avföring?

Att äta bajs kan göra din hund sjuk.

När hundar äter sin egen avföring upplever de vanligtvis inga sjukdomar. Men om de äter en annan hunds (eller ett annat djurs) bajs kan de utsätta sig för olika infektionssjukdomar och parasiter. En stor av dessa parasiter skulle vara Giardia, som vanligtvis överförs genom en infekterad hunds bajs. Om din hund äter det är chansen stor att din hund får denna parasit.

Se även  Hur stora blir husdjursråttor? (Och hur lång tid det tar att växa)

Om din hund nyligen har ätit bajs kan den uppleva symtom som kräkningar, diarré, aptitlöshet eller trötthet. Dessa symtom kan vara relaterade till gastroenterit (inflammation i matsmältningssystemet) eller tarmparasiter.

Hur du förhindrar din hund från att äta avföring

Även om din hund inte blev sjuk efter att ha ätit avföring, är chansen stor att du vill hantera detta problem och förhindra att det händer igen. Här är några tips för att förhindra att din hund äter avföring i framtiden:

Prata med din veterinär

Det första steget för att ta itu med avföringsätande är att konsultera din veterinär.

Som vi nämnde ovan äter hundar ofta bajs på grund av problem som näringsbrist, kroniska hälsotillstånd eller medicinbiverkningar. Din veterinär kan utvärdera din hund och avgöra om något av dessa problem är källan till problemet.

Om din veterinär hittar tecken på ett underliggande hälsoproblem kan han ge dig en skräddarsydd plan för att bekämpa tillståndet och förbättra din hunds livskvalitet.

Använd smaktåliga produkter

Tanken på att äta bajs är äcklig för dig. Det finns dock något med det som är klart tilltalande för din hund.

Ogillade produkter innehåller ofta ingredienser som persilja, kamomill eller yucca. Du kan lägga till dem i en hunds mat för att göra deras bajs mindre tilltalande.

Naturligtvis kommer den här lösningen inte att fungera om din hund äter Övrig hundbajs. Det kan dock vara värt ett försök om problemet är begränsat till ditt hem.

Begränsa åtkomst

Det är nästan alltid lättare att förebygga ett problem än att lösa det.

När det gäller att äta bajs, ibland är lösningen helt enkelt att vara mer proaktiv när det gäller att städa upp din hunds bajs.

Se även  Kan en kyckling leva utan en skörd?

Om du plockar upp dem på bakgården varje gång de går på toaletten har de inget att snacka om nästa gång du släpper ut dem.

Öva positiv träning

Positiv förstärkningsträning kan också hjälpa dig att undvika bajsätning. Lär din hund att ”lämna den” och belöna honom med en godbit när den struntar i något lockande och kommer till dig istället.

Låt oss säga att du använde hårda straff under potträning. Vänd dig istället till mer positiva metoder.

Fira när din hund gör rätt och använd förebyggande taktik (som att begränsa tillgången till bajs) för att hindra den från att göra något du inte vill att den ska göra.

Behöver du extra hjälp med hundkost?

När en hund äter bajs kanske det inte är en stor grej. Men om det händer upprepade gånger, eller om din hund visar symtom som illamående eller trötthet, är det dags att prata med en veterinär.

Cooper Pet Cares uppdrag är att skydda våra lurviga vänner genom att tillhandahålla enkla, flexibla och transparenta vårdlösningar till dagens djurägare. Så boka omedelbart en videokonsultation med en av våra kvalificerade veterinärer och ge ditt husdjur den vård det behöver. Din oro över att äta bajs kommer att försvinna på några minuter.

Registrera dig idag för att prova!