Varför attackerar min katt mig men inte min man?

Det är ganska plågsamt när en kattsläkting verkar visa mer tillgivenhet för din andra hälft än för dig. Men ibland, istället för att bara ignorera dig, kan katter ta saker ett steg längre och slå ut med till synes aggressivt beteende.

Snabb överblick

01

Aggressivt beteende orsakas ofta av en felaktig kommunikation mellan dig och din katt.

02

Katter kan slå ut på grund av överspänning, tristess, rädsla eller svartsjuka.

03

När du har identifierat vad som utlöser din katts utbrott kan du börja laga din relation genom positiv förstärkning, lek och feromoner, samtidigt som du respekterar när de vill ha sitt utrymme.

Om din katt har bestämt sig för att hon älskar din man, fru eller partner mer än dig, är det svårt att inte ta det personligt, speciellt om du är en kattälskare. Försök dock att inte låta det påverka dig, eftersom det finns mycket du kan göra som kattägare för att förstå deras beteende och förbättra ditt band.

Har katter favoritmänniskor?

Katter väljer ibland sin favoritperson och ger dem massor av kärleksfulla kramar.

Katter väljer ibland sin favoritperson. Detta är vanligtvis en familjemedlem och ofta, men inte alltid, den person som matar dem eller tillbringar mest tid med dem. Om du är din katts favorit kan de meddela dig genom att följa dig runt huset bara för att vara runt dig.

När de är vokala kanske de jamar och spenderar mycket tid på att chatta med dig, och så fort du sätter dig ner kommer de att hoppa upp bredvid dig så att du kan klappa. Favoritpersonen kan få många kärleksfulla huvudstötar och kärleksbett, och de kommer säkerligen att höra mycket spinnande.

Du kan anta att kattens favoritfamiljemedlem är den som behöver den mest eller njuter av dess sällskap mest. Detta är dock inte alltid fallet. Katter söker ofta människor som är mindre intresserade av dem och mindre tillgivna. Ibland binder de sig till och med med personen som sa att de inte ville ha en katt från början.

Läs också: 10 tecken på att du kan ha en tillgiven katt

Varför kan din katt attackera dig?

Det är sårande att tro att din katt älskar någon annan mer än dig, speciellt om du är en kattmänniska och de inte är det. Det är viktigt att komma ihåg att det förmodligen inte är något du gjort fel, utan lite av en felkommunikation mellan dig och din katt. Här är några av de möjliga orsakerna till att din katt kan attackera dig:

1. De spelar

Det kan ibland finnas en hårfin gräns mellan grov lek och aggressivt beteende hos katter.

Om du inte tittar noga är det svårt att skilja mellan lekaggression eller grov lek och aggressivt beteende hos katter. I båda fallen kan din katt ha vidgade pupiller och svansen kan vifta frenetiskt.

Om du inte har hört något väsande eller morrande, och din katt nappar istället för att bita eller klia med någon avsikt, kanske hon bara leker. Detta är en vanlig orsak till kattaggression. Försök att använda energin med några leksaker, pusselmatare eller kattträd och distrahera dem när de börjar bli kryddiga.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

2. De är uttråkade

Katter som är understimulerade kan ibland slå ut med aggression eller grovt beteende.

På samma sätt kan tristess leda till utbrott av kattaggression eller grovt beteende. Detta drivs ofta av frustration och är särskilt vanligt hos innekatter som lämnas ensamma under långa perioder.

Du kanske märker att det händer mindre om du har en utekatt, men det är viktigt att tänka på säkerhetsriskerna med att släppa ut din katt. Massor av leksaker, leksessioner och andra interaktioner med dig när du är hemma bör hjälpa till att undvika tristess och hålla kattens bett, utfall och repor till ett minimum.

Läs också: Varför biter katter varandra i nacken?

3. Det är dags för zoomies

Cat Zoomies Feather Want Toy

Katter visar ibland aggressivt beteende när de blir för upphetsade under ett fall av zoomies.

Zoomies används ofta för att beskriva en rolig femminuter hos hundar där de plötsligt susar omkring med mycket energi utan någon uppenbar anledning. Katter kan också uppvisa detta beteende, ofta vid 03:00 när vi försöker sova!

Om du råkar vara i närheten när det är dags för zoomningar kan du fastna i korselden. Ge massor av mental stimulans och fysisk aktivitet för att hjälpa din katt att bränna av energi under dagen och förhindra överstimulering när du är i närheten.

Läs också: Varför kliar katter: Så här betyder det

4. De känner sig hotade

Katter kan reagera aggressivt när de känner sig hotade, även om du inte vet orsaken.

Din katt kan slå ut för att den känner sig hotad eller skyddande. Du kanske har stått mellan dem och deras favoritperson, eller placerat dig mellan dem och dörren.

Kanske är du särskilt högljudd eller animerad och ditt skratt eller skrik är läskigt, eller så kanske du springer runt och gör mycket oväsen. Att titta på situationen där din katt tenderar att agera aggressivt kan ge dig några ledtrådar om vad som stör honom.

Läs också: 6 skäl till varför din katt gör konstiga ljud på natten

5. De är avundsjuka

Om din katt biter eller attackerar dig när du är runt din partner kan det bero på svartsjuka.

Svartsjuka är inte bara en mänsklig känsla. Om de är väldigt fästa vid din partner kan din katt vara avundsjuk på dig när du är i närheten och får uppmärksamheten. Om din katt biter eller attackerar dig när du är i närheten av din partner kan detta vara problemet. Försök att se till att du tillåter din partner oavbruten kvalitetstid med katten varje dag så att de inte ser dig som ett hot mot deras band.

Läs också: Blir katter avundsjuka på andra katter?

6. De gillar inte din lukt

Istället för att vara ett hygienproblem kan din katt bli förolämpad om du luktar som andra katter eller rovdjur.

Katter är väldigt känsliga för lukter – luktar man annorlunda kan de bli upprörda.

Din katt kan bli förolämpad om du luktar som andra katter eller rovdjur. Om du regelbundet besöker en bakfull vän och gillar att gosa, kanske din kisse inte är så glad. Eller om du följer med din syster när hon går ut med hunden, kan din katt fånga upp doften.

Detta kan också vara fallet om du skaffar en ny katt, eller har ett jobb som innebär att arbeta nära djur, till exempel en veterinär, veterinärtekniker, groomer eller djurvakt. Att byta och tvätta händerna när du kommer hem kan hjälpa till att bli av med en del av stanken, men undvik starkt luktande kemikalier som din katt också kommer att undvika.

Läs också: Har katter ett bra luktsinne?

7. Du missade deras signaler

Katter brukar ge tydliga signaler när de vill ha lite utrymme, men folk saknar dem ofta.

När du kommer hem från en lång dag på jobbet kanske du känner för att mysa med din katt. Men innan du dyker in och tar tag i dem är det värt att erkänna deras kroppsspråk. Det är härligt att du vill ha lite kvalitetstid med din lurviga familjemedlem, men om deras öron är tillbaka och kroppen är böjd, eller om de inte interagerar med dig när du försiktigt knuffar på dem, så är de förmodligen inte på humör .

Om du ignorerar signalerna om din katts beteende att de vill lämnas ifred, även om det är välmenande, kan du skada ditt band.

Hur kan du knyta an till din katt?

Nu när du har några idéer om vad som kan orsaka din katts utbrott, finns det steg du kan vidta för att förbättra din relation. Läs vidare för expertråd om hur du återansluter med din katt.

1. Positiv förstärkning

Ge en godbit och beröm när din katt beter sig så att din katt får positiva associationer till dig.

Om du delar en söt stund med din katt, eller om de nyfiket närmar sig dig, belöna dem med en godbit eller en komplimang med en lugn, mjuk röst. De kommer att börja associera dig med goda känslor, och ditt band kommer att växa sig starkare.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

2. Speltid

Lektid är en utmärkt bindningsaktivitet och hjälper din katt att frigöra uppdämd energi.

Om din katt är den typen som har mycket energi, varför inte spendera lite tid med honom varje dag? Detta skapar inte bara ett bättre band mellan er två, det använder också en del av deras energi och hindrar dem från att bli uttråkade.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

3. Kontrollera deras kroppsspråk

Titta noga på din katts kroppsspråk för att se till att den verkar mottaglig för fysisk beröring och kramar.

Innan du klappar din katt, kontrollera deras kroppsspråk. En glad katt som känner sig social kommer att ha sina öron riktade något framåt eller uppåt. De gnuggar mot saker eller sträcker sig mot dig med näsan eller tassarna.

Om du försiktigt stryker bakom deras öron eller under hakan, kan de spinna eller röra på huvudet för att hjälpa dig hitta rätt plats.

Läs också: Hur vet du om en katt är arg?

4. Använd feromoner

Feromoner arbetar för att minska stress, vilket kan hjälpa till att lugna din katt.

Om din katt verkar stressad eller mår dåligt bör du kontakta din veterinär. Vissa kattferomonsprayer och diffusorer kan dock hjälpa till att förbättra bandet mellan katter och deras ägare. Det är inte en omedelbar fix, men det borde hjälpa.

5. Ge dem utrymme

Att respektera din katts behov av utrymme hjälper henne att känna sig mer bekväm runt dig.

Om din katt inte verkar vilja ha din uppmärksamhet är det bäst att inte driva på idén. Lämna dem ifred och ge dem ett eget utrymme. Att följa dem eller göra upprepade försök att röra eller ta upp dem kommer bara att göra dem mer oroliga omkring dig. Genom att erkänna när de vill vara ensamma och respektera det, visar du dem att de kan lita på dig.

Slutgiltiga tankar

När katter attackerar endast en person i hushållet är det vanligtvis ett beteendeproblem snarare än ett hälsoproblem.

Katter kan attackera av olika anledningar, inklusive smärta och illamående. Men om din katt bara attackerar en person och verkar bra med alla andra, är det mindre troligt att det är ett hälsoproblem. Tipsen ovan bör hjälpa dig att komma till roten av problemet och vidta åtgärder för att binda bättre till din favoritkatt. Om saker och ting inte förbättras, kontakta din veterinär eller boka en konsultation med en kvalificerad veterinär.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Vanliga frågor

Vad betyder det om en katt bara attackerar en person?

Om en katt bara attackerar en person är det mindre troligt att det finns ett medicinskt problem. Din katt är mer benägen att känna sig lekfull, hotad, uttråkad eller avundsjuk. Genom att ta reda på orsaken bör du kunna förbättra situationen.

Varför attackerar min katt mig och ingen annan?

Din katt kanske ser dig som en lekkamrat, vilket är en slags komplimang! Men det kan också betyda att de hittar något om dig som hotfullt, så kolla listan ovan för att se om något verkar bekant för dig.

Varför älskar min katt mig men inte min man?

Katter väljer ofta sina favoritmänniskor, och om du inte är favoriten kan du förmodligen inte ändra dem. Om din man vill förbättra sitt band med katten kan han försöka umgås med dem mer (på deras villkor), leka med dem eller belöna dem när de närmar sig honom.

Varför biter min katt mig?

Det finns många anledningar till att din katt kan bita dig. Om det inte passar hans karaktär bör du prata med en veterinär ifall de har ont eller mår dåligt. För det andra, kolla efter förändringar i deras miljö som kan få dem att känna sig stressade eller oroliga. Om de kommer överens med alla andra, kolla listan ovan för att se om du kan peka ut orsaken till deras utbrott.

Se även  10 viktiga frågor att ställa innan man adopterar en ny katt