Varför attackerar min katt mig men inte min man?

Det är ganska plågsamt när en kattsläkting verkar visa mer tillgivenhet för din andra hälft än för dig. Men ibland, istället för att bara ignorera dig, kan katter ta saker ett steg längre och slå ut med till synes aggressivt beteende.

Om din katt har bestämt sig för att hon älskar din man, fru eller partner mer än dig, är det svårt att inte ta det personligt, speciellt om du är en kattälskare. Försök dock att inte låta det påverka dig, eftersom det finns mycket du kan göra som kattägare för att förstå deras beteende och förbättra ditt band.

Har katter favoritmänniskor?

Katter väljer ibland sin favoritperson.

Katter väljer ibland sin favoritperson. Detta är vanligtvis en familjemedlem och ofta, men inte alltid, den person som matar dem eller tillbringar mest tid med dem. Om du är din katts favorit kan de meddela dig genom att följa dig runt huset bara för att vara runt dig.

När de är vokala kanske de jamar och spenderar mycket tid på att ”chatta” med dig, och så fort du sitter ner en stund kommer de att hoppa upp bredvid dig så att du kan klappa dem. Favoritpersonen kan få många kärleksfulla huvudstötar och kärleksbett, och de kommer säkerligen att höra mycket spinnande.

Du kan anta att kattens favoritfamiljemedlem är den som behöver den mest eller njuter av dess sällskap mest. Detta är dock inte alltid fallet. Katter söker ofta människor som är mindre intresserade av dem och mindre tillgivna. Ibland binder de sig till och med med personen som sa att de inte ville ha en katt från början!

Läs också: 10 tecken på att du kan ha en tillgiven katt

Varför kan din katt attackera dig?

Det är sårande att tro att din katt älskar någon annan mer än dig, speciellt om du är en kattmänniska och de inte är det. Det är viktigt att komma ihåg att det förmodligen inte är något du gjort fel, utan lite av en felkommunikation mellan dig och din katt. Här är några av de möjliga orsakerna till att din katt kan attackera dig:

1. De spelar

Om du inte tittar noga är det svårt att skilja mellan lekaggression eller grov lek och aggressivt beteende hos katter.

Om du inte tittar noga är det svårt att skilja mellan lekaggression eller grov lek och aggressivt beteende hos katter. I båda fallen kan din katt ha vidgade pupiller och svansen kan vifta frenetiskt.

Om du inte har hört något väsande eller morrande, och din katt nappar istället för att bita eller klia med någon avsikt, kanske hon bara leker. Detta är en vanlig orsak till kattaggression. Försök att använda energin med några leksaker, pusselmatare eller kattträd och distrahera dem när de börjar bli kryddiga.

Se även  Kan katter känna fara?

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

2. De är uttråkade

På samma sätt kan tristess leda till utbrott av kattaggression eller grovt beteende.

På samma sätt kan tristess leda till utbrott av kattaggression eller grovt beteende. Detta drivs ofta av frustration och är särskilt vanligt hos innekatter som lämnas ensamma under långa perioder.

Du kanske märker att det händer mindre om du har en utekatt, men det är viktigt att tänka på säkerhetsriskerna med att släppa ut din katt också. Massor av leksaker, leksessioner och andra interaktioner med dig när du är hemma bör hjälpa till att undvika tristess och hålla kattens bett, utfall och repor till ett minimum.

Läs också: Varför biter katter varandra i nacken?

3. Det är dags för zoomies

Cat Zoomies Feather Want Toy

Om du råkar vara i närheten när det är dags för zoomningar kan du fastna i korselden.

”Zoomies” används ofta för att beskriva en ”rolig fem minuter” hos hundar där de plötsligt susar runt med mycket energi utan någon uppenbar anledning. Katter kan också uppvisa detta beteende – ofta vid 03:00 när vi försöker sova!

Om du råkar vara i närheten när det är dags för zoomningar kan du fastna i korselden. Ge massor av mental stimulans och fysisk aktivitet för att hjälpa din katt att bränna av energi under dagen och förhindra överstimulering när du är i närheten.

Läs också: Varför kliar katter: Så här betyder det

4. De känner sig hotade

Din katt kan slå ut för att den känner sig hotad eller skyddande.

Din katt kan slå ut för att den känner sig hotad eller skyddande. Du kanske har stått mellan dem och deras favoritperson, eller placerat dig mellan dem och dörren.

Kanske är du särskilt högljudd eller animerad och ditt skratt eller skrik är läskigt, eller så kanske du springer runt och gör mycket oväsen. Att titta på situationen där de tenderar att agera aggressivt kan ge dig några ledtrådar om vad som stör dem.

Läs också: 6 skäl till varför din katt gör konstiga ljud på natten

5. De är avundsjuka

stärk ditt band med din katt

Om din katt biter eller attackerar dig när du är i närheten av din partner kan detta vara problemet.

Svartsjuka är inte bara en mänsklig känsla. Om de är väldigt fästa vid din partner kan din katt vara avundsjuk på dig när du är i närheten och får uppmärksamheten. Om din katt biter eller attackerar dig när du är i närheten av din partner kan detta vara problemet. Försök att se till att du tillåter din partner oavbruten kvalitetstid med katten varje dag så att de inte ser dig som ett hot mot deras band.

Se även  Varför skakar och huttrar min katt? (Och hur man hjälper)

Läs också: Blir katter avundsjuka på andra katter?

6. De gillar inte din lukt

Istället för att vara ett hygienproblem kan din katt bli förolämpad om du luktar som andra katter eller rovdjur.

Istället för att vara ett hygienproblem kan din katt bli förolämpad om du luktar som andra katter eller rovdjur. Om du regelbundet besöker en bakfull vän och gillar att gosa, kanske din kisse inte är så glad. Eller om du följer med din syster när hon går ut med hunden, kan din katt fånga upp doften.

Detta kan också vara fallet om du skaffar en ny katt, eller har ett jobb som innebär att arbeta nära djur, till exempel en veterinär, veterinärtekniker, groomer eller djurvakt. Att byta och tvätta händerna när du kommer hem kan hjälpa till att bli av med en del av stanken, men undvik starkt luktande kemikalier som din katt också kommer att undvika.

Läs också: Har katter ett bra luktsinne?

7. Du missade deras signaler

När du kommer hem från en lång dag på jobbet kanske du känner för att mysa med din katt.

När du kommer hem från en lång dag på jobbet kanske du känner för att mysa med din katt. Men innan du dyker in och tar tag i dem är det värt att erkänna deras kroppsspråk. Det är härligt att du vill ha lite kvalitetstid med din lurviga familjemedlem, men om deras öron är tillbaka och deras kroppar är välvda, eller om de inte interagerar med dem när du försiktigt knuffar på dem, är de förmodligen inte på humör.

Om du ignorerar signalerna om din katts beteende att de vill lämnas ifred, även om det är välmenande, kan du skada ditt band.

Hur kan du knyta an till din katt?

Nu när du har några idéer om vad som kan orsaka din katts utbrott, hur kan du förbättra ditt förhållande?

1. Positiv förstärkning

Om du delar en söt stund med din katt, eller om de nyfiket närmar sig dig, belöna dem med en godbit eller en komplimang med en lugn, mjuk röst.

Om du delar en söt stund med din katt, eller om de nyfiket närmar sig dig, belöna dem med en godbit eller en komplimang med en lugn, mjuk röst. De kommer att börja associera dig med goda känslor, och ditt band kommer att växa sig starkare.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

2. Speltid

Om din katt är den typen som har mycket energi, varför inte spendera lite tid med honom varje dag?

Om din katt är den typen som har mycket energi, varför inte spendera lite tid med honom varje dag? Detta skapar inte bara ett bättre band mellan er två, det använder också en del av deras energi och hindrar dem från att bli uttråkade.

Se även  Varför älskar min katt mig men inte min man?

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

3. Kontrollera deras kroppsspråk

Innan du klappar din katt, kontrollera deras kroppsspråk.

Innan du klappar din katt, kontrollera deras kroppsspråk. En glad katt som känner sig social kommer att ha sina öron riktade något framåt eller uppåt. De gnuggar mot saker eller sträcker sig mot dig med näsan eller tassarna.

Om du försiktigt stryker bakom deras öron eller under hakan, kan de spinna eller röra på huvudet för att hjälpa dig hitta rätt plats.

Läs också: Hur vet du om en katt är arg?

4. Använd feromoner

Om din katt verkar stressad eller mår dåligt bör du kontakta din veterinär.

Om din katt verkar stressad eller mår dåligt bör du kontakta din veterinär. Vissa kattferomonsprayer och diffusorer kan dock hjälpa till att förbättra bandet mellan katter och deras ägare. Det är inte en omedelbar fix, men det borde hjälpa.

5. Ge dem utrymme

Om din katt inte verkar vilja ha din uppmärksamhet är det bäst att inte driva på idén.

Om din katt inte verkar vilja ha din uppmärksamhet är det bäst att inte driva på idén. Lämna dem ifred och ge dem ett eget utrymme. Att följa dem eller göra upprepade försök att röra eller ta upp dem kommer bara att göra dem mer oroliga omkring dig. Genom att erkänna när de vill vara ensamma och respektera det, visar du dem att de kan lita på dig.

Översikt

Katter kan attackera av olika anledningar, inklusive smärta och illamående.

Katter kan attackera av olika anledningar, inklusive smärta och illamående. Men om din katt bara attackerar en person och verkar bra med alla andra, är det mindre troligt att det är ett hälsoproblem. Tipsen ovan bör hjälpa dig att komma till roten av problemet och ta steg mot att binda bättre till din favoritkatt. Om saker och ting inte förbättras, kontakta din veterinär eller boka en konsultation med en kvalificerad veterinär.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Vanliga frågor

Vad betyder det om en katt bara attackerar en person?

Om en katt bara attackerar en person är det mindre troligt att det finns ett medicinskt problem. Din katt är mer benägen att känna sig lekfull, hotad, uttråkad eller avundsjuk. Genom att ta reda på orsaken bör du kunna förbättra situationen.

Varför attackerar min katt mig och ingen annan?

Din katt kanske ser dig som en lekkamrat, vilket är en slags komplimang! Men det kan också betyda att de hittar något om dig som hotfullt, så kolla listan ovan för att se om något verkar bekant för dig.

Varför älskar min katt mig men inte min man?

Katter väljer ofta sina favoritmänniskor, och om du inte är favoriten kan du förmodligen inte ändra dem. Om din man vill förbättra sitt band med katten kan han försöka umgås med dem mer (på deras villkor), leka med dem eller belöna dem när de närmar sig honom.

Varför biter min katt mig?

Det finns många anledningar till att din katt kan bita dig. För det första, om det inte passar din karaktär bör du prata med en veterinär om de har ont eller mår dåligt. För det andra, kolla efter förändringar i deras miljö som kan få dem att känna sig stressade eller oroliga. Om de kommer överens med alla andra, kolla listan ovan för att se om du kan peka ut orsaken till deras utbrott.