Varför attackerar min katt mina fötter?

Har du någonsin skött dina egna saker medan du kopplar av i soffan eller gick runt i ditt hus när du plötsligt kände ett par små dolkar sjunka ner i dina anklar?

Alla rutinerade kattägare vet att katter ibland biter eller kliar sig helt oprovocerat. Om du inte vet varför detta händer eller om du vill förstå tankeprocessen bakom dessa slumpmässiga attacker, har du kommit till rätt plats! Vi är här för att svara på frågan: Varför attackerar min katt mina fötter?

Katter attackerar av många olika anledningar. En mycket vanlig sak för katter att göra är att attackera våra fötter! De har också många olika sätt att attackera – att bita, repa och slå är alla beteenden vi förmodligen känner till. Låt oss se varför kattfotfetisch är en mycket verklig sak.

Läs också: Varför biter min katt mig när jag klappar henne?

Snabb överblick

01

Katter som attackerar eller kastar sig på mänskliga fötter anses vara normalt kattbeteende.

02

Det finns ett antal anledningar till att katter attackerar mänskliga fötter, inklusive att visa tillgivenhet, leka, efterlikna jaktinstinkter och mer.

03

Det finns sätt att få din katt att sluta attackera dina fötter, vanligtvis genom att ändra fokus och energi.

Varför attackerar min katt mig direkt?

Mammakatter ”biter” och biter ofta kärleksfullt på sina kattungar, som sedan replikerar beteendet med familjemedlemmar de gillar.

Orden ”attack” eller ”bite” låter alla väldigt negativa, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak om din katt attackerar dina fötter. Din katt kommer att ha ett antal subtila och inte så subtila sätt att visa sina känslor för dig.

En mjuk, lekfull napp kan betyda att de känner sig livliga, optimistiska och vill knyta an till dig. Å andra sidan, om du någonsin har haft otur att få ett anständigt bett, är det ingen tvekan om att din katt kommer att känna sig rädd eller hotad.

Huruvida du tolererar detta beteende eller inte är upp till dig, men det är värt att tänka på att om din katt inte har lärt sig att vara försiktig kan du sluta med några skador. Katters tänder och klor kan göra allvarlig skada! En annan sak att tänka på är att om din katt vänjer sig vid att leka katt och råtta med folks fötter kanske alla gäster inte uppskattar det och kommer förmodligen att ta illa upp!

Läs också: Varför slickar min katt mig och biter mig sedan?

Låt oss ta en titt på orsakerna bakom attackerna!

1. Ett tecken på tillgivenhet

Katter har många sätt att visa tillgivenhet, inklusive att knäppa vid dina fötter!

Tro det eller ej, bitande är ett av de (kanske mest förvirrande) sätten som katter uttrycker sin kärlek till sina favoritmänniskor. Det kan vara tröstande att höra att ett mjukt bett eller bett har samma känsla som en kram. Katter lär sig detta beteende av sin mamma när de är små. Mamman biter ofta försiktigt sina barn medan hon ammar dem.

Dessa små kärleksbitar som mamman ger sina bebisar lär dem några värdefulla lektioner om sociala interaktioner. Kullkompisar leker ofta kamp och biter också varandra kärleksfullt som en bindningsövning. Den här typen av leksessioner är också mycket viktiga för deras utveckling. Din katt kan spinna eller jama lite medan den nappar eller biter.

Läs också: Varför slår min katt mig i huvudet?

2. Spela

Katter är lekfulla varelser med en instinkt att jaga, och rörliga mänskliga fötter ger bra jaktövningar!

Varför attackerar min katt mina fötter när jag går därifrån, frågar du? Liksom människor lär sig katter mycket genom lek. Detta är förmodligen den vanligaste anledningen till att din katt går för dina tår! Det är också känt som ”spelaggression”. Katter lär sig många viktiga livskunskaper, som att jaga, genom att hoppa lättsinnigt på snirkliga föremål. Dina fötter rör sig snabbt och lågt till marken, så de är den perfekta målövningen för din katt att göra sitt hopp perfekt!

Inte bara det, utan de är också väldigt lättillgängliga så det är väldigt naturligt för dem att ta med dina fötter i sin lektid. Vanligtvis kommer din katt också att få en reaktion från dig om den attackerar dina fötter. Ett skrik eller ett hopp eller ett ryck kommer att hetsa dem upp och uppmuntra dem att fortsätta sitt spel. Det finns vissa scenarier där katter dras till våra fötter, till exempel när vi sitter i soffan.

Mänskliga fötter kan vara det enda som rör sig på ett tag (hej Netflix maraton!) så de kommer att försöka interagera genom lek. Kom också ihåg att om du gillar att komma under en filt eller täcke men fötterna rör sig under, är det grönt ljus för din katt att undersöka och attackera det mystiska rörliga föremålet!

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

3. Jaktinstinkter

Katter är naturliga jägare. Även tama huskatter har en stark jaktlust.

Varför attackerar din katt dig när du sover? Du förstår, katter kan inte motstå spänningen i jakten, så om du vrider på fötterna kommer de säkert att spetsa öronen åt dem! Detta är en annan vanlig orsak till att katter utför fotattacker, även om det är mindre vanligt hos vuxna katter. Tamkatter behöver inte jaga sitt byte, men instinkten är fortfarande väldigt stark.

Detta kallas ”bytesdrift” och det är mycket svårt för katter att motstå. En liten ledtråd för att bedöma din katts bett och om din katt leker eller faktiskt jagar dina fötter är om de jagar dem ett tag innan de kastar sig.

Ett rörligt föremål lågt till marken är faktiskt oemotståndligt för dem när deras instinkt väl slår in. Glöm inte heller de söta tofflorstrumpor som du gillar att bära med ansiktet på, de är ett främsta mål för din katt!

Denna typ av beteende ses vanligtvis hos yngre katter när de lär sig att jaga. Äldre katter som uppvisar denna typ av beteende kan vara innekatter som inte får chansen att jaga bytesdjur utomhus som en del av sin dagliga rutin.

Läs också: Hur jagar katter?

4. Tristess

Ibland behöver din katt något roligt att göra eller leka med, och dina fötter är lika bra som alla andra leksaker.

Katter är uttråkade precis som vi! Om din katt inte är tillräckligt stimulerad under sin vakna tid, kommer han att leta efter sätt att förbruka överflödig energi. Detta kan bland annat yttra sig i att man lekfullt attackerar dina fötter.

Beroende på hur frustrerad din katt är, kanske de bara knaprar lekfullt, men de kan bita ganska hårt, vilket kan vara smärtsamt. I grund och botten letar de efter något mentalt stimulerande för att hålla dem sysselsatta.

Om du inte vill att de ska attackera dina fötter och du tror att de är uttråkade, kan du försöka ge dem mer uppmärksamhet, tillgivenhet och leka med dem oftare för att hålla dem engagerade och stimulerade.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

5. Uppmärksamhet

Om katter vill ha vår uppmärksamhet är de inte blyga för att låta oss veta.

Det här är en intressant sådan. Kattens kroppsspråk kan vara svårt att läsa! Katter kan bita eller attackera dina fötter för att de vill ha uppmärksamhet, och de kan göra detsamma när de är överstimulerade och vill lämnas ifred – katter är komplicerade varelser! Se när din katt går till attack vid dina fötter.

Om det är när de har varit ensamma hela dagen eller du är upptagen med något annat, kommer de förmodligen att vilja ha lite uppmärksamhet. De kan också göra det när de vill låta dig veta att de är hungriga eller törstiga. Kom bara ihåg att om din katt försöker få något från dig genom att attackera dina fötter och du ger dem vad de vill ha, så förstärker du dåligt beteende.

De kommer att lära sig att om de biter eller attackerar dig kommer det att få ett positivt resultat för dem och de kommer att göra det oftare.

Tänk också på om du har hållit din katts uppmärksamhet länge, genom att leka med din katt ett tag och de plötsligt aggressivt biter dina fötter eller kliar dig lite, det kan vara deras sätt att säga ”Jag har några nödvändiga.” Detta kallas överstimuleringsaggression.Det är svårt att inte ta det personligt, men de har precis fått nog och behöver vila.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

6. Medicinskt problem

Om din katts beteende plötsligt förändras kan det vara en indikation på att hon har ett underliggande hälsoproblem. En av anledningarna till att katter kan attackera sina människor är när de har ont. De kan känna sig hotade och känna att de måste försvara sig, eller varna dig för att inte röra dem på en viss plats.

Hormonförändringar kan göra att katter blir mer territoriella och aggressiva, vilket kan leda till vissa fotledsbett. Katter kan bli mer ohanterliga eller hyperaktiva om de har ett tillstånd som kallas kattfeber hypertyreos så ökad aggression kan vara något av det första du märker hemma.

Negativ interaktion med andra familjemedlemmar (katter eller människor) kan uppröra din katt och få dem att uppvisa mer aggressivt beteende också. Att ha en ny katt eller människa i huset kan stressa din katt till viss del. Om du är orolig är det definitivt bäst att få din katt undersökt av din veterinär.

Din veterinär kan också rekommendera en veterinär beteendevetare om de misstänker beteendeproblem, beroende på deras kliniska fynd.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

7. Sexuellt beteende

Hankatter har en tendens att bita drottningen i nacken under parningen. Hanarna, även när de kastreras, kan fortfarande ha denna instinkt och visa bitande/attackerande beteende mot olika kroppsdelar.

Katter kan också reagera med att bita/klor om de ser ditt lek med dem som sexuell aggression. Detta drabbar vanligtvis bara yngre katter. Om du är orolig, prata med din veterinär.

Läs också: Varför skriker katter under parning?

Hur får man en katt att sluta attackera dina fötter?

Omdirigera din katts uppmärksamhet och energi så att den slutar attackera dina fötter. Positiv förstärkning räcker också långt.

Oroa dig inte om din katt attackerar dina fötter regelbundet. Det betyder inte att du har en aggressiv katt. Som du kan se finns det många olika anledningar till att de kan uppvisa ett bitande beteende, och alla är inte dåliga. Det viktigaste är att du kan förstå varför din katt gör detta. Det finns många sätt du kan uppmuntra din katt att sluta bita i fötterna.

De flesta involverar positiv förstärkning av gott beteende eller omdirigering av överskottsenergi. Det viktigaste är att du och din katt har en sund relation. Att läsa den här artikeln hjälper dig att veta att du är en bra ägare och att din katt uppskattar dig, även om de ibland har ett udda sätt att visa det!

Läs också: Varför knådar och biter katter filtar?

Vanliga frågor

Är det normalt att min katt attackerar mina fötter?

Det korta svaret är ja! Det är helt normalt och en viktig del av deras utveckling och dagliga rutin. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak heller. Din katt kanske bara vill leka med dig eftersom dina fötter är ett oemotståndligt rörligt mål. Deras instinkter tar över och de kan bara inte motstå att hoppa!

Varför attackerar katter plötsligt sina ägare?

Katter kan plötsligt vända sig mot sina ägare och attackera dem när de känner sig rädda, territoriella eller defensiva. De kan attackera om de vill leka, jaga eller om de vill ha uppmärksamhet. Katter attackerar också ibland när de är överstimulerade och vill lämnas ifred. En annan anledning är om de har ont. Om din katt plötsligt börjar attackera dig och du inte är säker på varför, är det bäst att fråga din veterinär om råd.

Varför kramar min katt mitt ben och biter mig i fötterna?

Katter biter eller nafsar ofta försiktigt på sina ägares ben eller fötter som ett tecken på tillgivenhet. Unga kattungar tas om hand på detta sätt av sin mamma med försiktiga nafsar och slickningar. De försöker ofta replikera detta beteende hos släktingar som de tycker om.

Visa resurser

HolzworthJ. Hypertyreos hos katten: tio fall

J Am Vet Med Assoc 15 februari 1980; 176(4): 345-53.

Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp