Varför bajsar kaniner så mycket?

Om du har en kanin i ditt hem känner du förmodligen till de där små bruna ”kakaobollarna” som de lämnar kvar. Det kan verka som att kaniner bara är små fluffiga bajsfabriker. Allt de gör är att äta och bajsa hela dagen. Men visste du att en kanins förmåga att producera så mycket bajs verkligen avgörande för deras hälsa?

Varför bajsar kaniner så mycket? Kaniner gör för mycket avföring eftersom de har ett unikt matsmältningssystem. Kaninernas hälsa beror på den konstanta rörelsen i matsmältningskanalen så att de snabbt kan få energi från kosten. Det betyder att kaniner måste fortsätta äta och sedan göra avföring massor för att upprätthålla ett hälsosamt och stadigt rörligt matsmältningssystem.

Förståeligt nog kan en kanins gastrointestinala system lätt gå ur spåret. Om de inte äter tillräckligt eller blir för stressade, kommer deras matsmältningskanal att sakta ner eller till och med stänga av. Detta försätter kaninen i en livsfarlig situation. Låt oss ta en närmare titt på en kanins matsmältningssystem så att vi kan lära oss hur vi håller våra kaniner balanserade och friska.

 • Relaterad läsning: Varför äter kaniner sin egen bajs?

Matsmältning av kaniner

Kaniner har ett unikt och känsligt matsmältningssystem. Detta resulterar i en kanins förmåga att smälta och extrahera näringsämnen från en fiberrik kost. En kost som inte är smältbar för de flesta andra djurarter. De gör detta genom att i huvudsak smälta sin mat två gånger. Första gången sorteras maten efter deras kolon i smältbara komponenter och svårsmälta fibrer.

Den svårsmälta fibern passerar genom systemet och blir den där ”kakaopuff”-bajsen som vi alla är bekanta med. De håller igång kaninens matsmältningssystem och är avgörande för kaninens allmänna hälsa (vilket är anledningen till att en fiberrik kost med mycket hö är så viktig). De smältbara komponenterna fermenteras i blindtarmen på kaninen och formas slutligen till cecotroper. Kaninen kommer att behöva äta och smälta om dessa cekotroper för att få i sig allt protein och alla näringsämnen som finns i maten.

Hur mycket bajsar kaniner?

Alla kaniner bajsar inte lika mycket varje dag, eftersom kaniner finns i så många olika storlekar. Du kan dock vanligtvis förvänta dig någonstans i närheten 200-300 poos per dag. Mängden de gör avföring är, förståeligt nog, proportionell mot hur mycket mat de äter. En större kanin som behöver äta mer kommer så småningom att bajsa mer.

Hur ofta bajsar kaniner?

Det finns en rolig myt att kaniner inte kan kontrollera sin avföring alls. Tanken är att en kanin hela tiden går runt och lämnar ett spår efter sig. Denna myt härstammar troligen från kaniner Gör lämna avföring liggande. Detta är ett sätt de gör anspråk på sitt territorium, men det är inte så vanligt som myten antyder. När en kanin väl har kastrerats eller kastrerats kommer detta beteende ofta att försvinna helt.

Se även  Hur visar kaniner tillgivenhet? 12 tecken att leta efter!

Istället brukar kaniner göra avföring flera timmar efter att de ätit. Studier har visat att större matpartiklar, såsom tuggat hö, passerar genom deras matsmältningsorgan mycket snabbare än mindre partiklar, såsom tuggat kibble. Du kan förvänta dig att om kaninen äter en stor mängd hö på morgonen, kommer den att producera en stor mängd avföring cirka 5 timmar senare, medan cecotroperna tar mycket längre tid att göra sig redo för omsmältning.

Hur man hanterar all bajs!

Vi har bekräftat att det är normalt och hälsosamt att kaniner bajsar mycket. Det betyder inte att det är trevligt att hitta bajsbollar i hela huset. Även om kaninbajs inte är särskilt illaluktande eller till och med grovt, kan den fortfarande hitta vägen till oönskade platser. Lyckligtvis finns det några enkla steg du kan vidta för att hålla bajsproblemet under kontroll.

Låt din kaninkull träna

Det mest effektiva du kan göra för att kontrollera din kanins bajs är att potträna den. Detta håller alla deras bajs på ett ställe. Allt du behöver göra är att ösa ur kattlådan varje dag.

Att husträna en kanin kan verka som en skrämmande uppgift, men de flesta kaniner är väldigt rena och tar upp vanan snabbt. Precis som katter föredrar kaniner vanligtvis att ha sitt badrum på ett ställe. Du behöver bara hjälpa dem att lära sig att skapa kopplingen mellan kattlådan och deras badrum.

Låt din kanin kastreras eller kastreras

Att få en kanin kastrerad eller kastrerad hjälper till med ett antal hälso- och beteendeproblem. En förändrad kanin är mycket mindre benägen att spraya urin runt huset, och de är mindre benägna att sprida sin bajs för att ta sitt territorium.

Denna minskning av territoriellt beteende kommer också att förbättra din kanins träningsfärdigheter. Om du har problem med att träna din kanin att använda en kattlåda, är det första steget du bör ta att ta din kanin till veterinären för att få den kastrerad eller kastrerad.

Använd ett hus som är lätt att rengöra

Det andra sättet att förhindra att bajs kommer överallt är att rengöra din kanin oftare. Detta kan vara knepigt med vissa burar. Vissa burar måste man nästan plocka isär för att få dem rena. Detta är en av anledningarna till att jag rekommenderar att du använder en kaninlåda som din primära inhägnad. Det är väldigt enkelt att skjuta portarna åt sidan och suga upp skräp.

Se även  Den kompletta checklistan för kaninvård för glada huskaniner

Varför du ska hålla koll på din kanins bajs

Det är viktigt att övervaka din kanins avföring dagligen. En förändring i mängden, storleken och formen på en kanins bajs kan berätta mycket om deras hälsa. Även om kaninen inte visar några andra tecken på sjukdom, kan en förändring i spillningen uppmärksamma dig på möjliga sjukdomar.

Tecken att leta efter i din kanins bajs inkluderar:

 • Inget bajs: Om en kanin inte har gjort avföring alls under de senaste 10-12 timmarna ska detta behandlas som en nödsituation. Detta är ett tecken på att deras matsmältningskanal har slutat fungera.
 • Liten bajs: Om en kanins bajs genomgående är mindre än normalt är detta ett tidigt tecken på att de upplever någon form av smärta eller stress.
 • Deformerad bajs: Missformad bajs är vanligtvis ett dåligt tecken. De indikerar att kaninen inte äter tillräckligt för att förvandla sin avföring till vanliga bollar. Men om en kanin återhämtar sig från operation kan detta vara ett gott tecken eftersom det betyder att hans matsmältningskanal är på väg mot återhämtning.
 • Dubbelt bajs: Detta händer när en kanins matsmältningskanal saktar ner lite, vilket gör att två eller flera avföringar kolliderar när de bildas. Några av dessa bajsar är inget att oroa sig för, men om du ser ett stort antal av dem i din kanins kattlåda kan det vara ett tidigt tecken på sjukdom.
 • Slem i bajsen: Det är inte vanligt att hitta slem i kaninbajs. Om det finns kan slem betyda att din kanin lider av någon form av parasit i mag-tarmkanalen.
 • Mushy Bajs: Diarré är inte hälsosamt hos kaniner och bör behandlas som en nödsituation.

Mata din kanin med en hälsosam kost för hälsosam bajs

Eftersom en kanins matsmältningssystem är så viktigt för dess hälsa måste du vara mycket uppmärksam på maten den äter. För mycket sockerhaltig stärkelse med för lite fibrer kan lätt göra att din kanins tarm saktar ner. För att hålla din kanins matsmältningssystem igång i normal takt måste du ge den en hälsosam och balanserad kost:

 • Hö: Kaniner ska alltid förses med obegränsat med hö. Gräsbaserat hö (som timotejhö) har ett högt fiberinnehåll, vilket är bra för att hålla igång en kanins matsmältningssystem. Du vill se till att din kanin har tillgång till hö hela dagen så att den kan tugga och bajsa hela dagen.
 • Bladgrönsaker: Färska bladgrönsaker innehåller också mycket fibrer och är bra för din kanins matsmältning. Mata din kanin 1-2 koppar bladgrönt per dag. Detta ger dem en mer balanserad kost och ger dem de näringsämnen de behöver.
 • Spannmål: Även om det inte är nödvändigt, kan pellets lägga till vissa vitaminer och näringsämnen till en kanins kost. Dessa är dock inte de bästa för att hålla igång en kanins matsmältningssystem och bör inte utgöra huvuddelen av deras diet. Håll dagliga pellets på ¼ till ½ kopp per dag.
 • Godis: Det går bra att ge din kanin en liten mängd sötsaker (som äpple, banan eller morötter), men att ge dem för mycket kan störa matsmältningen och få tarmen att sakta ner. Försök att begränsa dagliga godsaker till mindre än 1 matsked.
Se även  Kan kaniner och ankor leva tillsammans?

Relaterade frågor:

Hur tränar man en kullkanin?

Kaniner är mycket rena djur och kommer vanligtvis att välja ett hörn av sitt hölje att använda som badrum. Börja med att placera kattlådan i denna valda vinkel och flytta in lite av kaninens bajs i lådan. Om du släpper ut kaninen ur sitt hölje, lägg till några extra kattlådor till träningsområdet tills din kanin får kläm på att använda lådorna.

Vad säger kaninkiss om deras hälsa?

Normal kaninurin kan variera från gul till guldorange. Röd, brun eller vit kiss är värda att titta på, men dessa kan också vara helt normala för en kanin. Den verkliga faran kommer när du ser små sandliknande partiklar eller blod i kissen, eftersom detta kan vara en indikation på blåsslam eller urinvägsinfektioner.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

källor:

 1. Becker, Marty DVM. ”Få humle på matsmältningsproblem hos kaniner.” Djurgatan. 26 juni 2014. http://www.vetstreet.com/dr-marty-becker/get-the-hop-on-bunny-digestive-problems.
 2. Harrimen, Marinell och Harvey, Carolynn DVM. ”Smältbarhet i kanindieten.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/3-3/digestibility.html.
 3. Karr-Lilienthal, Lisa Ph.D. ”Kaninens matsmältningssystem.” Sällskapsdjur. 21 augusti 2019. https://companion-animals.extension.org/the-digestive-system-of-the-rabbit.
 4. Meredith, Anna DVM. ”Kaninernas matsmältningssystem: En delikat balans.” Kanins välfärdsförening & fond. 2010. http://rabbitwelfare.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/article-ROWinter10p7.pdf.
 5. Taylor, Christine Ph.D. ”Guide till kaninbajs.” Kaniner i akut behov av skyddwww.bunssb.org/bunnies/guide-bunny-poops.