Varför behöver grisar lera?

Det är lätt för människor att undra varför grisar behöver lera, eftersom de vet att de ofta avbildas när de simmar i den.

Varför behöver grisar egentligen lera? Grisar behöver särskilt lera eftersom det hjälper dem att hålla sig svala. Till skillnad från oss har grisar väldigt få svettkörtlar, varav de flesta inte ens fungerar alls. Genom att vältra sig i leran kan de bättre reglera sin kroppstemperatur.

Det är faktiskt roligt att äntligen få reda på vad lera egentligen betyder för grisar. Trots allt är deras kärlek till lera en av anledningarna till att folk alltid tror att de är smutsiga.

Det finns faktiskt frågor om grisfarmer som inte har lergropar för sina grisar. Detta skulle inte bara göra att dina grisar har svårt att hålla sig svala när det blir för varmt, det gör dem också känslomässigt dåliga.

Intressant nog finns det många fler anledningar till att grisar behöver lera än denna standard. Läs vidare för att lära dig mer om dem.

De främsta anledningarna till varför grisar behöver lera

Det visar sig att grisar inte bara välter sig i leran. De har några goda skäl för att göra detta till en del av sin vanliga rutin.

Att känna till dessa skäl är också viktigt eftersom det ger grisföräldrar en viss insikt om varför de verkligen behöver en lerpöl. Det är inte bara en lyx för grisar, det är en nödvändighet för dem.

  • Reglerar kroppstemperaturen

Innan vi dyker in i hur lera hjälper till att reglera en gris kroppstemperatur, är det först viktigt att förstå vad svettkörtlar gör för kroppen.

Lägg märke till hur vi svettas varje gång vi känner oss heta? Våra svettkörtlar utsöndrar svett för att bibehålla vår ideala kroppstemperatur, som bör vara runt 98,6 grader Fahrenheit.

Svett består av salter och aminosyror. När de avdunstar i luften har det effekten av att kyla huden under.

Vad har detta med grisar att göra?

Se även  Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Jo, grisar har väldigt få svettkörtlar, till skillnad från människor som har svettkörtlar över hela kroppen. Och de där få svettkörtlarna som grisar har fungerar inte ens ordentligt! Det gör att grisar inte kan kyla sig själva utan lite extra hjälp.

Så leran.

Lera har samma effekt på en gris hud som svett har på en människokropp.

Så varför kan vi inte bara ge grisar vatten att bada i istället för lera?

Vatten avdunstar väldigt snabbt vilket gör att kyleffekten också är flyktig. Lera å andra sidan avdunstar inte lika snabbt. Som ett resultat kyler det griskroppen mycket längre.

  • Främjar känslomässigt välbefinnande

När folk är varma kan de alltid ta en dusch eller ta ett dopp i badet. Men varför bestämmer de sig ibland för att gå till stranden eller ta ett dopp i poolen?

För de vill inte bara svalka sig. De vill också ha kul.

Detsamma gäller för grisar.

Att vältra sig i lera är känslomässigt upplyftande för grisar. När allt kommer omkring är grisar mycket känslomässiga och sociala varelser. De saker de gör är inte bara för behovets eller produktivitetens skull. En del av de saker de gör, som att koppla av i leran, är för skojs skull.

  • Skydda deras hud från solen

Har du någonsin märkt att en gris hud har en vacker rosa nyans?

Det beror delvis på leran.

Mud är ett bra solskyddsmedel som skyddar grisens hud från solens hårda ultravioletta strålar. Speciellt när leran på grisens hud torkar fungerar den som en barriär mellan grisens hud och solens strålar.

  • Reglerar förekomsten av parasiter

Insekter och parasiter vet med säkerhet att varhelst det finns grisar finns det mycket att äta. Därför lockas de till områden där det finns grisar.

Tyvärr kan detta även orsaka stora problem för ditt husdjur. Speciellt när parasiter börjar klamra sig fast vid den. Parasiter gör dina älskade grisar sjuka och påverkar i hög grad hur de rör sig och beter sig.

Se även  Gillar grisar att simma?

Det fina med lera är att det skyddar grisar mot dessa insekter och parasiter. Speciellt om det finns ett bra, tjockt lager av lera på den, kommer ingen insekt (särskilt den bitande) inte att våga fästa sig på din gris.

  • En del av deras gener

En expert utses vid Wageningen University and Research Center Marc Bracke tittade på 66 andra studier utförs på djur som vältrar sig i lera.

Ja, han håller med om att den främsta anledningen till att de gör det här är för att svalka sig. Men han tror också att den främsta anledningen till att grisar aldrig utvecklade svettkörtlar var att de var genetiskt designade för att vältra sig. Att vältra sig har alltid varit en del av deras livsstil.

Du förstår, en gris gener kan spåras tillbaka till flodhästar och valar. Det är möjligt att grisar är resultatet av en evolution som började med vattenlevande däggdjur som förvandlades till landlevande däggdjur.

Även om de lever helt på land, är det något i deras hjärna som gör att de fortfarande letar efter en ursäkt för att leta efter lergropar. Det är just därför de välter sig i leran. De var programmerade att göra det.

Betyder detta att grisar är smutsiga?

Normalt förknippar folk grisar med smuts. Men i verkligheten är grisar bland de renaste djuren som finns.

Till att börja med, bli inte riktigt förolämpad om folk säger till dig att du svettas som en gris. Grisar svettas inte på grund av deras brist på funktionella svettkörtlar. Så nej, de luktar inte riktigt, även om de är varma vid beröring.

Grisar hatar också när deras sov- eller matplats är smutsig. Faktum är att du inte kommer att se dem göra avföring någonstans i närheten av sitt bo eller nära deras matplats. De skulle bara göra detta om de inte har något val, till exempel om de inte riktigt har ett annat utrymme att göra det.

Se även  Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

Så varför har folk den här missuppfattningen att grisar är smutsiga och illaluktande?

Till exempel är lera något som folk alltid skulle betrakta som smutsigt. Men nu när du vet varför grisar rullar och välter sig i lera, vet du också att de inte gör det här för att bli smutsiga.

Sanningen är att när leran väl har tvättats bort är deras hud renare än någon annans på gården. Leran gör faktiskt underverk för deras hudhälsa.

Överfulla grisfarmar är också ansvariga för grisarnas dåliga rykte. Många grisfarmer tvingar ett antal grisar att dela på ett litet trångt utrymme. Detta gör att grisar inte har något annat val än att släppa sin naturliga instinkt att hålla sig rena.

Vissa kommersiella grisfarmer misslyckas också med att städa grisarnas bostadsrum så ofta som det behövs, vilket gör hela platsen illaluktande och smutsig.

Relaterade frågor

Behöver grisar skugga?

Grisar har väldigt tunn hud, så de behöver fortfarande lite skugga för att skydda dem, speciellt när det är varmt ute. Den extrema värmen från solen kan också orsaka hudproblem och kan även orsaka värmeslag. Även om de leker i leran för att svalka sig, bör det fortfarande finnas mycket skugga utomhus.

Gillar grisar vatten?

Även om grisar lever på lera älskar de också att simma runt i vattnet! Vissa grisar föredrar till och med vatten framför lera, även om vatten avdunstar från deras hud ganska lätt, så lera tenderar att ha en längre varaktig kylande effekt. Grisar är också utmärkta simmare.

Vad äter grisar?

Grisar kan äta nästan vad som helst! Deras vanliga kost består av spannmål och grönsaker, plus några proteinkällor. Deras magar har också förmågan att utsöndra gifter och hålla dem gömda i deras fetter, så att du kan mata grisar med avfall och de fortfarande smälter det ordentligt.