Varför biter katter varandra i nacken?

Har du någonsin undrat, ”Varför biter katter varandras halsar?” När allt kommer omkring verkar det som ett sådant primalt beteende, ett man kan förvänta sig mer av en vildkatt. Tamkatter är dock ättlingar till vilda katter.

När våra katter slumrar i våra knä kan det vara svårt att föreställa sig att de härstammar från dessa vilda kattförfäder. Och ändå, om du tittar på dina husdjur lite närmare, kommer du att se hur många vilda egenskaper de har anpassat sig för att uttrycka i sin mer hemtrevliga miljö.

Nackbitning är ett vanligt beteende som kan visa sig av en mängd olika anledningar. Det kan vara alarmerande att se, men detta adaptiva beteende har också positiva uttryck. När allt kommer omkring resulterar inte all nackbitning i skada, och det är en viktig del av kattkommunikation. Här är de fem främsta anledningarna till varför katter biter varandras halsar:

Snabb överblick

01

Katter som biter varandra i nacken är normalt kattbeteende och är vanligtvis ofarligt.

02

Det finns ett antal anledningar till varför katter biter varandra i nacken, och det är en normal aspekt av katternas sätt att uttrycka sig.

03

När nackbitning blir mer aggressiv och skadlig kan det vara ett tecken på ett underliggande medicinskt eller beteendeproblem.

1. Parningsbeteende

När katter parar sig verkar hankatter ofta dominera över honkatter. Tommen kliver upp på honan och biter henne i nacken för att hålla henne stilla. I allmänhet kommer detta inte att skada honan och kommer att skydda hanen när han är som mest sårbar. Nackbitning har en lugnande effekt på honan (ungefär som mammor som lyfter eller håller sina kattungar i munnen) och hindrar henne från att vända sig och attackera honom.

Faktum är att bärsatser är ett annat exempel där att bita katters halsar inte är avsett att orsaka skada. Katter är skickliga på att försiktigt plocka upp sina små i nacken, kanske för att flytta dem ur vägen eller till en ny håla eller säng.

Detta är det säkraste och mest effektiva sättet för drottningen att bära sina ungar. Kom ihåg att päls skyddar en kattunges ömtåliga hud från försiktigt bitande. Och att hålla dem i nacken tros ha en lugnande effekt på den unga kattungen.

Läs också: Katt i brunst: tecken, symtom och vård

2. Lek och lär

Kattungar älskar att slåss med familj, andra katter och leksaker. Lek är en fantastisk möjlighet för unga katter att imitera och prova olika beteenden samtidigt som de testar gränser och interagerar med sina kamrater och mänsklig familj.

Kattungar får chansen att finslipa sina kamp- och jaktfärdigheter och har mycket roligt när de gör det. När katter biter varandra i nacken hoppar och tumlar de säkert också, vilket är spännande. Dessutom ger mottagaren av nackbettet omedelbar feedback om vad som är okej och inte. Denna inlärningsprocess är mycket roligt för en katt.

Men hur är det när du tyst leker med eller putsar din vuxna katt och han vänder sig och biter? Det här är bara deras sätt att berätta att de har fått nog. Läs mer om varför din katt kan bita dig när du klappar den.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

3. Slåss och dominans

kattkamp

I hushåll med flera katter kan uppvisningar av dominans och nackbitning vara ett sätt för dina katter att behålla sin hierarki.

En kattunge har lärt sig allt han behöver veta om kamp genom lek, men när han når sexuell mognad är hans syn på världen något annorlunda. I själva verket, när hans vuxna hormoner slår in, blir han mer äventyrlig och börjar markera sitt territorium. Ändå kanske inte alla hans grannar är så välkomnande som han hade hoppats, och det kan finnas några aggressiva katter runt omkring.

Anta att din katts territorium överlappar med en annan katts. En katt kommer förmodligen att ha problem med detta. Det är också vanligt att katter uttrycker dominans över resurser. Detta inkluderar utrymme, mat, kattlådor, leksaker och mänsklig kontakt.

När hankatter biter varandra i nacken är det ett uttryck för deras dominans över en annan katt som konkurrerar om samma resurs. Detta inträffar ofta när katter slåss utomhus. Men även i hushåll med flera katter är uttryck för dominans och nackbitning sätt för katter att etablera och behålla sin hierarki.

Det kan ta lite tid för en ny katt att etablera sig i en etablerad hierarki, och denna integration måste hanteras noggrant. Här är några tips som hjälper dig att framgångsrikt presentera din nya familjemedlem.

4. Jaktinstinkt

Du kan bevittna din katt som visar en rad jaktfärdigheter, från tyst förföljelse till att slå och attackera sitt byte. Den intensiva lusten att göra detta kan vara överväldigande för dem. Liksom sina vilda förfäder är katter programmerade att immobilisera sitt byte så snabbt som möjligt. Att bita sitt måls hals är mycket effektivt. Din katt kanske inte snusar runt varje kväll. Istället kan du upptäcka att deras rovinstinkt driver lekbeteende med sina kullkamrater eller leksaker på exakt samma sätt.

5. Ökad Aggression på grund av ett medicinskt problem

Ibland kan huskamraters nackbitande och aggressiva beteende indikera ett beteendemässigt eller medicinskt problem.

Om din katt alltid har varit lite av en mjukis, men plötsligt visar ett mer aggressivt beteende, kanske han försöker säga dig något. Om att bita i nacken på andra katter är helt ur din katts natur, försök att avgöra om din katt upplever onödig stress.

Förändringar i hemmet, inom familjen eller i grannskapet kan vara det underliggande problemet. Om ingen yttre orsak kan identifieras, överväg om din katt mår dåligt eller har ont. Beteendeförändringar och ökad aggression hos katter kan vara resultatet av många medicinska tillstånd.

Till exempel orsakar vissa medicinska tillstånd kronisk smärta (som artrit) eller beteendeförändringar på grund av hormonella obalanser (som hypertyreos) eller neurologiska störningar (tillstånd som påverkar hjärnan). Dessa sjukdomar åtföljs ofta av andra symtom, så håll ett öga på din katt för annat onormalt beteende. Om du tror att din katts beteendeförändring beror på en sjukdom är ett besök hos din veterinär viktigt.

I slutändan är nackbitning inte ett beteende som helt bör elimineras. Det är dock viktigt att lära sig din katts kroppsspråk och ingripa innan situationen går överstyr. Det är också viktigt att ge katter tillräckligt med utrymme i hushåll med flera katter. Och naturligtvis, om de värsta slagsmålen inträffar på natten med grannskapskatter, kan du behöva införa ett utegångsförbud för att hålla din katt säker.

Läs också: Blir katter irriterade? 10 subtila tecken att hålla utkik efter

Vanliga frågor

Kan min katt bita en annan katts nacke?

Nackbitning är en naturlig instinkt för katter och går alldeles utmärkt i rätt sammanhang. Mild bitande för att kommunicera sina behov är att förvänta sig. Att bita som en del av lekbeteendet eller som ett sätt att visa att de känner sig överstimulerade är en viktig del av din katts kommunikationskit.

Lektid är en underbar möjlighet för din katt att uttrycka sig. Aggressiv bitning är dock mindre önskvärd och kan skada andra katter. Under dessa omständigheter är det viktigt att fastställa eventuella triggers och åtgärda dem först.

Hur vet jag om mina katter leker eller slåss?

Kroppsspråk och vokalisering (kallande) är avgörande för att avgöra om din katt är i lek- eller kampläge. Leken är sannolikt tyst eller involverar mjukt jamande och väsande hos kattungar, och är relativt skonsamt trots att de jagar och tumlar.

Katterna ska inte visa några tecken på rädsla. När detta övergår i slagsmål kan katter inta en aggressiv hållning i förväg med upphöjda hackles, öron bakåt, väsande och morrande.

Katter tenderar att vara mycket högljudda under slagsmål, och deras kroppsspråk är mer aggressivt, med avsikten att skada varandra. Kom ihåg att det kan vara farligt att ingripa och stoppa ett kattbråk. Du måste vara extremt försiktig så att du inte blir biten!

Hur kan jag förhindra att mina katter slåss?

Det är viktigt att överväga alla orsaker till varför dina katter kan slåss. Har de tillräckligt med säkra utrymmen borta från varandra? Finns det konflikter om mat eller leksaker? Är det några störningar i bostaden på grund av byggnadsarbeten? Eller utvecklar din äldre katt artrit och har mindre tålamod med din kattunge?

Att se till att varje katt har tillräckligt med utrymme att gömma sig för varandra och äta och sova i fred är en bra början. Om dina katter visar tecken på överstimulering eller frustration, försök att ingripa innan bettet börjar genom att erbjuda leksaker och godsaker eller flytta angriparen till ett lugnare område.

Belöna aldrig bitbeteende, eftersom detta kan förstärka att bitande är okej. Kom ihåg att straff bör undvikas eftersom de också är ineffektiva. Det är mycket bättre att stoppa det oönskade beteendet innan det ens händer!

Se även  Varför älskar min katt min man mer än mig?