Varför biter min fågel min mun? [ANSWERED! + FAQs]

Chansen är stor att om du har en fågel, har du antagligen fått dem att försöka bita munnen eller läppa av dig tidigare! Resultatet är ALLTID otäckt! Du kanske undrar: ”varför biter min fågel min mun?!”. Jag var så nyfiken på detta att jag gjorde omfattande forskning om detta ämne på forum och hittade ett svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar gillar att bita människors munnar och läppar av följande skäl:

 1. Att uttrycka sin önskan att knyta an till sin ägare
 2. För att indikera deras önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar
 3. Att mata sin bundna partner näbb mot näbb
 4. Att jämna ut sin bundna partner
 5. Att uttrycka irritation och frustration

Fåglar är vackra små varelser, men när de biter eller hackar oss på läppen kan det vara extremt smärtsamt och traumatiserande. I den här artikeln kommer du att lära dig mer om varför fåglar biter våra munnar, följt av några svar på andra vanliga frågor. Läs mer!

Varför biter min fågel min mun?

Fåglar är på något sätt besatta av att bita våra munnar. Det är nästan så att de är inställda på att riva bort allt! Det värsta är att det plötsligt gör riktigt ont! Du är förmodligen väldigt nyfiken på varför detta händer.

Oroa dig inte, jag ska visa dig alla skäl som jag samlat in från min forskning här så att du till fullo kan förstå logiken bakom deras beteende! Men om du också är nyfiken på varför fåglar gillar att plocka tänder, läs den här artikeln jag skrev.

Här är de fyra anledningarna till varför fåglar gillar att bita våra munnar:

1. Att uttrycka önskan att knyta an till sin ägare/partner

Om du har uppfostrat ditt husdjur från en tidig ålder är chansen stor att han har tämjts av dig hela sitt liv. Det är bara naturligt för dem att ibland uttrycka en önskan om tillgivenhet och bindning med dig! I det vilda kan fåglar dock bara göra detta genom att försiktigt bita eller plocka i varandras näbbar.

När det kommer till oss människor är vi lite olika. Vi är obefjädrade, övervuxna, näbblösa skyddande föräldrar! Vi har inga hårda näbbar för att knapra och bita varandra. Trots detta försöker fåglar fortfarande bita våra munnar (liknar mest näbbar) för att visa sin tillgivenhet mot oss.

Men detta milda bitande och bitande av mun och läppar görs varsamt och utan aggression utan något illvilligt uppsåt. Fåglar gör det bara på ett naturligt sätt för att visa tillgivenhet! Om din fågel biter hårt kan det vara av en annan anledning.

Se även  Föredrar fåglarna att flyga eller gå? [ANSWERED!]

2. Att uttrycka önskan att bli matad av sina föräldrars näbbar

I naturliga miljöer kan unga fåglar bita föräldrarnas näbbar för att visa sin önskan att få mat direkt från föräldrarnas näbbar. Men med sällskapsfåglar som tämjas av människor, har fåglarna nu ingen chans att göra det. Genom att rikta in sig på människors mun snarare än näbbarna biter de människors munnar av denna anledning.

Här är en video om hur fåglar matas av föräldrafåglar i det vilda:

3. Att mata sin bundna partner från näbb till näbb

Förutom att visa tillgivenhet och ta emot mat från sina föräldrar, livnär sig fåglarna ibland på sin bundna partners näbb. För fåglar som t.ex. lovebirds är detta vanligare eftersom det bundna paret hane-hona kan utöva denna vana även om de lever i samma bur och inte i det vilda.

När fåglar inte kan hitta någon annan ersättning för en mänsklig näbb, vänder de sig till våra munnar. Detta kan vara ett naturligt sätt för fåglar att interagera med sina bundna kompisar och ett uttryck för en fågels önskan att bli matad av dig.

Du bör dock inte mata din fågel från munnen, eftersom din saliv kan innehålla mikroorganismer som fåglar inte kan hantera, vilket gör dem lätt sjuka.

Exotisk veterinär

4. Att jämna ut sin bundna partner

Fåglar kan också använda sina näbbar för att putsa sin bundna partner. Ibland kan din fågel tolka dig som en bunden kompis och börja använda näbben för att plocka i din mun, som de skulle göra för sina fågelkompisar.

Fåglar brukar hjälpa varandra att borsta och städa efter måltider för att hålla rent. Detta kan vara ett försök för fågeln att ta hand om och ta hand om dig.

Här är en video där fåglar putsar och pickar varandra:

5. Att uttrycka irritation och frustration

Slutligen, om ditt fågelbett är extremt smärtsamt och har orsakat en skada, är det troligen på grund av detta. Fåglar har olika typer av temperament och kroppsspråk, som om de tolkas fel kan leda till allvarliga läpp- eller munskador. Jag har läst på en del forum att det finns ägare som är så upprörda över detta.

Det är alltid en risk att låta din fågel komma nära ditt ansikte eftersom du aldrig vet hur de kommer att reagera eftersom alla inte är vana vid att läsa en fågels kroppsspråk.

(a) Fåglar agerar på instinkt

Fåglar agerar vanligtvis på instinkt. Det betyder att om en fågel sitter på din axel kan det vara något som gör att fågeln känner sig stressad eller panikslagen, vilket gör att den biter hårt på det närmaste bihanget i ditt ansikte. Detta kan vara dina öron, näsa eller till och med den mest smärtsamma platsen: dina läppar.

Se även  Kan fåglar flyga i regnet? - En användbar förklaring

(b) Fåglar är territoriella

Fåglar kan vara väldigt territoriella när det gäller sin bur och föremål. Detta är en naturlig instinkt att försvara sitt bo/viloplats när de är i det vilda. Till exempel, om du rör ett föremål de gillar, eller närmar sig deras bur när de är lite griniga, kan detta vara en möjlighet för dem att bita hårt i ansiktet/munnen för att försvara det.

Fåglar kan också känna sig hotade om en annan fågel av samma kön är i närheten. Detta gäller särskilt för honfåglar som blir mer känsliga för närvaron av andra fåglar under parningssäsongen.

Men med träning och ägarens uthållighet har många ägare övervunnit problemet med att bita. Här är en video som hjälper dig om du har problem med att din fågel ständigt biter dig:

Varför nappar min fågel på mina läppar?

Fåglar nappar på läpparna för att få sina ägares uppmärksamhet eller för att uttrycka sin tillgivenhet för sina ägare. Men om fåglar nappar hårdare på sin ägares läppar kan de bli stressade över något i sin omgivning.

Varför är mina fåglar besatta av min mun?

Fåglar är besatta av sin ägares mun eftersom den liknar fåglarnas näbbar. Fåglar kan använda sina näbbar för att knapra, bita och bita i sin ägares mun för att uttrycka tillgivenhet, sin önskan att knyta an, visa territoriell dominans, uttrycka stress och till och med uttrycka sin önskan att bli matad.

Varför biter min fågel mig i läppen?

Fåglar gillar att bita sin ägares läppar eftersom det liknar fåglarnas näbbar. Fåglar kan använda sina näbbar för att knapra, bita och bita i sin ägares mun för att uttrycka tillgivenhet, sin önskan att knyta an, visa territoriell dominans, uttrycka stress och till och med uttrycka sin önskan att bli matad.

Se även  Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

Varför knaprar min parakit min mun?

Undulater gillar att knapra på sin ägares mun eftersom den liknar fåglarnas näbbar. Parakiter kan använda sina näbbar för att knapra sin ägares mun, bita och bita för att uttrycka tillgivenhet, sin önskan att knyta an, visa territoriell dominans, uttrycka stress och till och med sin önskan att bli matad.

Slutgiltiga tankar

Nu när du vet hur fåglar uttrycker sig med sina näbbar, är det faktiskt ganska naturligt för fåglar att knapra, bita och bita våra munnar och läppar.

Detta kan dock leda till allvarliga skador för oss, så vi måste förhindra att fåglar kommer för nära vårt ansikte eller träna dem ordentligt att inte bita. Jag hoppas att du lärde dig något av att läsa den här artikeln – tack för att du läste!

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!