Varför biter min katt mig när jag klappar henne?

Varför biter katter?

Som kattägare har vi alla varit där: ena minuten klappar du din katt och hon spinner, till synes njuter av en gosa och nästa minut känner du tänderna i din hand och undrar vad som just hände.

Du kan höra dessa nypor kallade ”petting-inducerad aggression”. För att förstå varför detta aggressiva beteende uppstår när du klappar din katt, måste vi först förstå skillnaden mellan dessa nypor när du klappar och ett aggressivt bett som kommer av rädsla eller defensivitet.

Läs också: 10 orsaker till aggression hos katter och hur du kan hjälpa

Vad är skillnaden mellan ett strökbett och ett aggressivt bett?

De biter av olika anledningar.

Överstimulering är en av de vanligaste orsakerna till att din katt plötsligt biter dig under en klappningssession.

Ett bett under ett klappningspass är ett skonsammare bett som du ibland får när du klappar din katt. Vanligtvis bryter de inte huden och du känner bara det milda trycket från din katts tänder på din hud.

Aggressiva bett kommer vanligtvis att skada huden och orsaka blödning och betydande smärta. Ett aggressivt bett inträffar vanligtvis efter att din katt ger dig varningssignaler, såsom morrande, väsande, spottande eller svepande. Plötsliga bett som inträffar under klappning sker vanligtvis utan förvarning och är ett vanligt kattbeteende.

Varje kattbett som bryter huden kan resultera i en allvarlig infektion. Tvätta alltid bettsåret noggrant och sök omedelbart läkare.

Läs också: Varför biter min katt mig? Och hur man ser till att det stannar

Varför biter min katt mig under eller efter klappning?

Katter biter av olika anledningar. Ofta är sammanhanget för bettet viktigt för att hjälpa till att skilja varför en katt har bitit.

1. Rädsla

Katt visar tecken på ångest.

Katter kan bita när de är rädda, men du kommer vanligtvis att se varningssignaler som tillplattade öron och väsande.

En katt som är rädd eller orolig är känsligare för aggressivt bett, till exempel vid ett veterinärbesök. Vanligtvis kommer det att finnas varningssignaler innan bettet inträffar, såsom tillplattade öron, en svans som rör sig snabbt, morrande, väsande, spottande och svepande.

Om du klappar din katt i ett försök att trösta honom när han är i detta tillstånd, finns det en god chans att han kommer att bita dig av rädsla, även om han inte är normalt aggressiv.

Läs också: 8 sätt att ge din skygga och oroliga katt självförtroende

2. Frustration

Katt visar tecken på frustration.

Ibland biter katter försiktigt för att säga att de har fått nog av det du gör.

Katter kan lätt bli överstimulerade, vilket kan leda till frustration. Ett av de vanligaste sätten att din katt kan bli överstimulerad är genom att klappa honom. Katter har mycket lägre tolerans för att bli klappade än hundar, och olika katter tar olika lång tid att nå sina gränser.

Se även  Vad tycker katter om? Vetenskapen kanske har svaret

Katter uttrycker ofta sin frustration genom att bita, ofta som ett varningsmellanmål snarare än ett aggressivt bett. Vanligtvis före bettet finns det varningstecken på att din katt når sin toleransnivå, såsom svansviftande, vidgade pupiller eller vokalisering. Du bör lämna din katt ensam om hon visar något av dessa symtom.

3. Smärta

Katt i nöd eller smärta.

Katter med smärta kan bita, även om de vanligtvis är väldigt fogliga.

En katt som har ont kan bita, även om den inte är normalt aggressiv. Precis som med människor kan smärta göra dem arga. Om de är skadade eller smärtsamma och du oavsiktligt förvärrar smärtan, till exempel genom att klappa eller plocka upp dem, kan de slå ut och bita i ett försök att få dig att lämna. dem ensamma.

Smärta från medicinska tillstånd som artrit eller tandsjukdom kan leda till aggression när din katt klappas. Om din katt plötsligt är knäppare än normalt eller visar tecken på obehag, ta henne till din veterinär för att utesluta alla underliggande medicinska orsaker till hennes beteende.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

4. Kattungebitning

Kattunge lekfullt bitande.

Det är viktigt att lära kattungar att bita människohud under lek inte är tillåtet.

Kattungar biter ofta varandra när de leker. Att bita är en viktig del av deras utveckling då de lär sig att jaga och kommunicera med sina kullkompisar och andra katter. Från omkring 10 veckors ålder börjar kattungar få tänder och detta är ytterligare en anledning till att de kan bita allt, inklusive dig!

Att bita är deras sätt att lindra obehaget när deras vuxna tänder bryter ut. Tandsjukdomar kommer vanligtvis att visa sig som ett försiktigt gnag på din hand eller leksak, snarare än ett plötsligt bett som uppstår från ingenstans eller under lek.

Fokusera din kattunges lekfulla bitande på leksaker och se till att du avsätter tillräckligt med tid för att leka med henne under korta sessioner under hela dagen.

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: den kompletta guiden

Se även  Kan katter känna om du inte gillar dem?

5. Lekfullhet

Katt visar lekfullhet.

För att undvika ett oavsiktligt bett under lek är det bäst att inte leka med din katt med händerna.

Vuxna katter tycker också om att leka och biter ofta på leksaker och andra föremål de leker med, imiterar jakt och ”dödande”. Om du tenderar att leka med din katt med händerna riskerar du att bli biten under leksessioner!

Försök att lära din katt att leka med leksaker istället för händer från tidig ålder. Även om det enstaka försiktiga bettet från en kattunge inte skadar och till och med kan verka sött, är ett bett från en vuxen katt en annan historia, även om det inträffar under lek!

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

6. Uppmärksamhet

Katt söker uppmärksamhet

Att bita efter uppmärksamhet är ett beteende som måste åtgärdas omedelbart så att det inte utvecklas till ett allvarligt problem.

Vissa katter lär sig att bita för att få din uppmärksamhet. Om din katt biter dig försiktigt och sedan gnuggar huvudet mot dig, eller sedan springer efter en leksak, är detta troligen ett uppmärksamhetssökande beteende.

Om du vill motverka detta beteende, svara inte omedelbart på vad din katt ber om. Istället ignorera din katt ett tag innan du klappar eller leker med den på dina egna villkor.

Läs också: Varför slickar min katt mig och biter mig sedan?

7. Tillgivenhet

Katt visar tillgivenhet.

Kärleksbitar är milda små nyp som är ett tecken på tillgivenhet.

Ibland kallas ”kärleksbett”, vissa katter kommer att bita eller knapra dig som ett tecken på tillgivenhet. Dessa åtföljs ibland av spindlar. Kärleksbett är vanligare hos katter som tidigare har fått en kull kattungar.

Mammakatter ammar ofta sina kattungar med små mellanmål och snacks och kan uppvisa liknande beteende mot dig.

Läs också: 10 tecken på att du har en tillgiven katt

Min katt vill bli klappad, men biter sedan

Vad ska du göra om din katt biter dig?

De flesta katter gillar inte att röra vid magen, även om de rullar över och ser ut som om de bjuder in dig att klappa dem där.

Det verkar ofta som att katter kan gå från att njuta av att klappa till att få nog på en sekund. Denna ”dalta aggression” kan verka förvirrande för kattföräldrar, men det är egentligen bara din katts sätt att berätta att de har fått nog av ditt klappande – för nu.

Se även  Varför är katter så flexibla? En veterinär förklarar

Överstimulering är en av de vanligaste orsakerna till att din katt plötsligt biter dig under en klappningssession. Det verkar ofta som om det kommer från ingenstans, men det finns ofta subtila tecken på att din katt har nått sin gräns.

Dessa kommer förmodligen att variera något från katt till katt, men kan innehålla saker som:

  • Svans viftande
  • Tillplattad öron
  • Rynkor i huden på baksidan
  • Mycket vidgade pupiller
  • Sluta snurra

Hur kan jag förhindra att min katt biter mig när jag klappar henne?

Att lära känna din katt och hans kroppsspråk kan hjälpa dig att avgöra när han närmar sig sin toleransnivå. Genom att vara uppmärksam på de subtila signaler som din katt ger dig innan du biter, kan du sluta klappa innan detta stadium är nått.

Du kan prova att räkna antalet husdjur som din katt gillar innan du ser tecken på att han börjar bli irriterad. Detta kan hjälpa dig att avgöra när det räcker!

Tänk också på att de flesta katter föredrar att få sina ansikten och huvuden smekte. Att klappa dem någon annanstans på kroppen kan innebära att de når sin toleransnivå snabbare än de annars skulle. De flesta katter gillar inte att röra vid magen, även om de rullar över och ser ut som om de bjuder in dig att klappa dem där. Alla katter är dock olika och det finns alltid ett undantag från regeln!

Om din katts bitbeteende blir problematiskt, kontakta din veterinär. Detta kan hänvisa dig till en kattbeteendeexpert för mer anpassade beteenderåd.

Läs också: Varför visar katter sina magar?

Slutsats

Kattbeteende är komplext och även om det kan vara förvirrande när din katt biter dig till synes från ingenstans efter att ha njutit av klappningen, förstår du nu förhoppningsvis några av anledningarna till varför detta händer!

Det viktigaste att komma ihåg är att det vanligtvis bara är din katts sätt att låta dig veta att han har fått nog av din uppmärksamhet och vill att du ska sluta. När du börjar känna igen din katts varningssignaler kommer du snart att märka att hans kroppsspråk faktiskt ger dig en förvarning innan han biter dig!

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt, enligt en kattbeteende

Vanliga frågor

Varför vill min katt att jag ska klappa henne, men sedan biter hon mig?

Detta beror vanligtvis på överstimulering. Din katt vill att du ska klappa henne, men bara under en begränsad tid, och de biter dig förmodligen för att låta dig veta att de har nått sin toleransgräns.

Varför tar min katt tag i min hand och biter mig när jag klappar honom?

Detta kan ibland vara ett tecken på att din katt har fått nog av att bli klappad, eller att han eller hon säger till dig att han eller hon inte gillar var du klappar honom. Vissa katter biter försiktigt sina ägare som ett tecken på tillgivenhet.

Hur lär jag min katt att inte bita mig?

Lär dig känna igen din katts kroppsspråk och sluta klappa innan han tröttnar på det. Använd aldrig dina händer för att leka med din katt eftersom det kan uppmuntra till att leka bitande. Innan din katt biter, erbjuda en leksak att bita i istället för dina händer.