Varför biter min råtta mig plötsligt? Vad man ska se upp med

Råttor är i allmänhet mycket vänliga och omtänksamma husdjur. Så det kan komma som en otäck överraskning när en råtta som du har en bra relation med plötsligt slår ut och börjar bita dig. Om din råtta börjar bita dig kan det vara lite oroande så varför händer detta, låt oss se?

Husdjursråttor kan börja bita dig från det blå om de känner sig hotade, rädda, sjuka eller befinner sig i en främmande och skrämmande miljö. Det är värt att notera att råttor i allmänhet är vänliga husdjur när de tas om hand på rätt sätt, så att bita normalt inte är ett problem du bör stöta på. Om din råtta biter dig är det vanligtvis något du gjort eller inte tagit upp i deras situation.

Ofta finns det dock varningstecken på att en en gång så fridfull råtta blir lite mindre vänlig och de tenderar att vara relaterade till råttans hälsa. Så låt oss se vad varningstecknen är, vad du ska göra om din råtta biter dig och hur du förhindrar att det händer igen.

Varför biter råttor?

Vi undersökte orsakerna till att råttor biter i den här artikeln Biter husdjursråttor? så, som en snabb sammanfattning, tenderar råttor att drivas att bita av två skäl: biologiska och beteendemässiga.

Det är, de biter för att något går fel med deras biologi eller för att de lärt sig något som är fel. Förutsatt att din råtta inte har bitit dig tidigare, är det osannolikt att du har tränat din råtta att bita dig på något sätt nyligen.

Så, i händelse av att en råtta biter dig ur det blå betyder det att den mest troliga förklaringen till detta är en biologisk om hans miljö har förändrats.

Vilka är varningstecknen på biologiska problem hos råttor?

Den goda nyheten är att du får ofta varningssignaler om att din råtta inte mår bra eller har en skada och vanligtvis under en längre tid innan de biter. Så du måste lära dig att känna igen dessa som en råttägare, eftersom ett snabbt ingripande (eller erkännande av ett problem) kan säkerställa att du aldrig blir biten av dina husdjur.

Varningstecknen är:

 • Din råtta sover hela tiden när han brukade leka i buren eller klättra runt.
 • Din råtta vill inte längre lämna buren och visar inget intresse för omvärlden.
 • Din råtta avvisar kramar eller husdjur och undviker i allmänhet människor.
 • Din råtta har antingen slutat äta eller har kraftigt minskat sitt födointag.
 • Din råtta har börjat gå ner i vikt.
 • Din råtta gnisslar, gnäller eller gör andra ljud som kan tyda på någon form av ångest.
 • Din råtta slåss med sina burkamrater om minsta ursäkt.
 • Din råtta har en svullen buk (detta är vanligtvis ett tecken på graviditet).
 • Din råtta har tappat koordinationen/motoriken och verkar berusad (detta är ofta ett tecken på en öroninfektion eller möjligen en tumör)
 • Ena sidan av hans kropp är svagare än den andra.
 • Kontrollera att din råttas tänder är friska, problem med munnen kommer att hindra dem från att äta.
Se även  Hur man hanterar en falsk graviditet hos en hund

Vad gör du om din råtta blir aggressiv?

Om din råtta biter, bör du tvätta såret, sterilisera det med ett antibakteriellt medel och sedan täcka det vid behov tills det slutar blöda.

Då är det dags att ta itu med råttan och du vill vara säker på att du inte blir biten igen. hyfsade handskar och en långärmad skjorta är på sin plats.

Om råttan är sjuk eller skadad

Det är dags för ett besök hos veterinären. Vi antar att du skulle ha tagit itu med alla problem du kan känna igen vid det här laget, så det betyder att det är dags för ett besök hos en professionell. Enligt vår erfarenhet är sjuka/skadade råttor som slår ut vanligtvis mycket sjuka eller skadade – de är vänliga av naturen och vill inte skada dig om de är vid sitt fulla sinne.

Om råttan är dräktig

När en råtta är dräktig blir hon, väldigt naturligt, superskyddande mot sina ofödda kattungar och naturligtvis kattungarna efter födseln. Om du tror att hon är gravid är det bäst att ta ut henne ur buren och placera henne i en separat bur. Rengör denna bur varannan dag tills kattungarna kommer.

Rengör inte buren på en vecka efter det – om hon är aggressiv mot dig under den här tiden beror det på att hon inte riktigt förstår vad som händer. Om du stör hennes bo under den första veckan, finns det en chans att hon lämnar det.

Hon ska börja lugna ner sig mellan 7 och 14 dagaroch i slutet av 28 dagar kommer hon att vara sitt gamla goda, goda jag igen.

Se även  Vad du ska göra om din hund har diarré

När råttan mognar

Hanråttor är kända för att bli mer aggressiva när de når sexuell mognad och det finns ett mycket enkelt sätt att undvika detta problem: kastrera dem innan det utvecklas.

Såvida du inte tänker föda upp råttor, finns det ingen bra anledning att hålla kvar en könsmogen hane i ett ostrerat tillstånd – de tenderar att kissa överallt och slåss mycket, det behöver du inte, och de andra råttorna han delar utrymme med.

Du kan kastrera en hanhund efter sexuell mognad, men det är inte garanterat att det har den lugnande effekten som har för tidig kastration.

Jag skrev nyligen en artikel om råttor som utövar sin dominans för att bestämma sin position i hierarkin och hur de också gillar att slåss. Du kan läsa artikeln här. Varför slåss mina husdjursråttor?

Om råttan är ny i ditt hem

Råttor gillar inte nya platser. Om de befinner sig i ett nytt hus eller med nya råttor runt omkring kan de tycka att det är mycket hotfullt. Detta utlöser en biologisk säkerhetsdrift, och även om det inte alltid resulterar i uppvisningar av aggression, kan det.

Ibland är det nödvändigt ge dem tid att anpassa sig. Om de är aggressiva mot varandra kan du behöva ta bort den mest aggressiva råttan ett tag och sedan gradvis återinföra den till resten av gruppen.

När råttan har lärt sig att bita

Detta är en sällsynthet, men det kan hända. Om råttan inte vill bli plockad och den biter, och du lägger ner den, lär den sig att bita är ett bra sätt att undvika att bli plockad upp. Naturligtvis är detta inte vad du vill. Så sättet att hantera detta är att avskräcka din råtta från att tro att den här strategin fungerar.

Ta några handskar och om han biter dig, ta upp honom och klappa honom i 10 minuter. Försök att se till att täcka handskarna med din doft först för maximal effekt (dvs gnugga dem mot din kropp – spraya dem inte i parfym).

Se även  Varför är min hund besatt av min katt?

Efter Efter 3-4 dagar ska råttan sluta försöka bita och i de flesta fall kommer de också att njuta av denna typ av behandling. När allt kommer omkring njuter råttor för det mesta av att hållas av sina ägare.

I korthet, du hjälpte dem att avläsa sitt beteende.

Råttor som blivit utsatta för övergrepp

Om du fostrar en räddningsråtta, då det kan ta mycket tid och omsorg att bygga upp en förtroenderelation med djuret. Handskar, kärlek och regelbundet samlag kommer att räcka långt för att få detta att hända och många råttor kommer så småningom att återgå till det normala under denna typ av kur. Vissa råttor kommer dock aldrig att återhämta sig helt från traumat av övergrepp.

Du har skrämt din råtta och det är lite som rädsla

En annan anledning till att din råtta kan bita dig (lätt nypa) är om du skrämde den. När allt kommer omkring är råttor bytesdjur och de är alltid på jakt efter rovdjur. Om du fångar dem oväntat eller om de är synskadade kan de skjuta ett litet varningsskott i självförsvar.

Jag har bara fastnat för detta en gång under alla år som jag har haft råttor och det är rimligt att säga att det absolut var mitt fel att jag skrämde honom lite.

Slutsats

Varför biter min råtta mig plötsligt? Chansen är stor att din råtta inte mår särskilt bra eller har ett fysiskt tillstånd som får honom att slå ut. Det betyder att du måste behandla vad det än är som upprör din råtta. Du kan behöva prata med din veterinär för att få den bästa behandlingen för din råtta och det är viktigt att du gör detta så snart som möjligt om du inte snabbt kan diagnostisera och behandla problemet själv.

Den goda nyheten är att råttor i allmänhet inte biter sina ägare och du bör inte se en tillfällig förändring i beteendet som ett långsiktigt hot mot dina fingertoppar. Råttor är sociala och vänliga varelser som visar genuin tillgivenhet för människorna som äger dem, ge din lilla vän några dagar på sig att återgå till sitt gamla jag och ni två kommer att kunna prata med varandra igen på nolltid.