Varför declawing är dåligt för din katt och vad du kan göra istället

Tyvärr är klia en del av att ha en katt. Det är naturligt kattbeteende och ibland kanske din katt inte förstår vad hon kan eller inte kan klia. När de använder klorna på dig eller din soffa och gardiner kan det vara utmanande att hantera.

Kanske har du hört talas om declawing och tänkt att detta kan vara lösningen. Läs vidare för att lära dig mer om vad declawing innebär, varför det inte rekommenderas och bättre alternativ att överväga.

Snabb överblick

01

Declawing är en partiell amputation av en katts tår – en smärtsam procedur som inte rekommenderas.

02

Det finns bättre och mer humana alternativ till att ta bort klor för att hjälpa till med en katts destruktiva repbeteende.

03

Alternativen inkluderar att tillhandahålla lämpliga repytor, beteendemodifiering och regelbunden nagelklippning.

Vad är deklaration?

I huvudsak en partiell tåamputation, är declawing smärtsamt och försvagande för en katt.

Declawing, även känd som onychectomy i veterinärmedicinska termer, innebär att det tredje tåbenet avlägsnas under allmän narkos. Tån består av tre ben och den tredje är kloens.

Många människor antar att declawing bara innebär att man tar bort klorna och inser inte att det är ett stort kirurgiskt ingrepp. Det är i huvudsak en partiell tåamputation. En veterinär kommer att utföra detta med hjälp av ett skalpellblad, kirurgisk laser eller steriliserade nagelklippare av giljotintyp.

Varför görs deklaration?

Declawing begärs vanligtvis av djurägare som vill förhindra att deras katter repar möbler.

Valfri declawing begärs av djurägare för att förhindra att katter kliar människor och föremål, såsom möbler. Operationen utförs vanligtvis när katter är mellan 3 och 12 månader gamla. Vanligtvis är bara tårna på de främre extremiteterna declawed, eftersom katter i allmänhet inte gör mycket skada med sina bakre klor.

Varför rekommenderas inte declawing?

Komplikationer av declawing inkluderar smärta, hälta, svullnad, infektion och återväxt av klor.

Declawing är ett komplext och smärtsamt kirurgiskt ingrepp. Elektiv declawing, när den görs för mänsklig bekvämlighet, är en onödig stympning utan medicinsk fördel för katter. Declawing är olagligt i många länder, inklusive Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. I USA är proceduren förbjuden i en handfull städer och län och helt förbjuden i två delstater (New York och Maryland).

Komplikationer förekommer hos 50 % av katterna. Dessa komplikationer inkluderar smärta, hälta, svullnad, infektion och återväxt av klor. Forskning har visat att declawing ökar risken för utveckling artritryggsmärtor och oönskat beteende, såsom olämplig urinering och avföring, aggression och bitande.

Vilka är bättre alternativ till att declawing en katt?

Att klia är ett naturligt kattbeteende. Det tillåter katter att markera sitt territorium och lämna sina dofter och visuella signaler. Att repa håller naglarna i gott skick genom att ta bort det döda ytterhöljet. Declawing tar bort deras frihet att uttrycka instinktivt beteende. Läs vidare för att lära dig om smärtfria alternativ som kan övervägas.

sista ord

Djurägare har många effektiva och humana alternativ för att begränsa destruktiv repning.

Förhoppningsvis inser du nu att borttagning av klor inte är den perfekta lösningen på din katts klorbeteende. Det finns många humana och smärtfria alternativ som kan övervägas, som diskuterats ovan.

Närhelst vi försöker ändra oönskat beteende kan det ta mycket tid och tålamod. I fallet med destruktiv repa är denna ansträngning värt det om det innebär att undvika invasiv kirurgi. Din veterinär kan också vara en källa till hjälp och råd om du behöver det.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

Vanliga frågor

Finns det ett smärtfritt sätt att avkloa katter?

När en katt ska declawing amputeras den sista tåleden och det tredje tåbenet tas bort under allmän narkos. En veterinär kan använda ett skalpellblad, kirurgisk laser eller giljotinliknande nagelklippare för att göra detta.

Oavsett vilken kirurgisk metod som används är det ett smärtsamt och invasivt ingrepp. Återhämtningen kan också ta lång tid och postoperativa komplikationer är vanliga. Declawing kan också leda till långvarig smärta.

Varför inte få din katt declawed?

Det kan anses vara oetiskt att sätta en katt i narkos och utföra en invasiv operation som utförs i människors bästa intresse. Det hindrar din katt från att visa naturligt beteende, vilket redan är en välfärdsfråga. Ingreppet har en hög komplikationsfrekvens och har långtidseffekter som kronisk smärta och oönskade beteendeförändringar.

Är senborttagning bättre än att declawing?

Tendonektomi är en alternativ operation till declawing. Det innebär att skära och ta bort en liten del av senan som tillåter förlängning och indragning av klorna. Naglarna blir tjockare och fortsätter att växa, så nagelklippning är ett ständigt krav.

Som med declawing finns det också komplikationer med denna procedur. Det rekommenderas inte rutinmässigt. Alternativen som listas ovan bör istället övervägas för att undvika operationer som inte gynnar katten.

Visa resurser

Atkinson, T. (2018). Praktiskt beteende hos katter. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International

Fossum, T. (2013). Smådjurskirurgi (fjärde upplagan). Elsevier Mosby

Martell-Moran, N. K., Solano, M., & Townsend, H. G. G. (2017). Smärta och oönskat beteende hos declawed katter. Journal of Feline Medicine and Surgery, 20(4), 280-288.

Schwartz, S. H. (2011). Onykektomi och tendonektomi. Läkarens genomgång. Hämtad 19 november 2022

Se även  Hur mycket kostar det att kremera en katt?