Varför din kanin gillar att slicka dig

Det är ganska vanligt: ​​kaniner som slickar sina människor (särskilt i ansiktet). Men varför? Är det någon slags naturlig instinkt? Det finns flera anledningar till varför kaniner uppvisar detta beteende, och att förstå dem kan hjälpa dig att binda bättre till ditt husdjur.

Den vanligaste anledningen till att kaniner slickar sina ägare är att visa tillgivenhet. Att slicka är ett naturligt skötselbeteende för kaniner, och de putsar ofta varandra som ett tecken på tillgivenhet. När din kanin slickar dig är det ett sätt att visa att han älskar och litar på dig. Det är också deras sätt att återgälda den omsorg och uppmärksamhet du erbjuder dem.

Men kaninernas instinktiva sociala hierarki spelar också roll. I det vilda lever kaniner i grupper och har en komplex social struktur. Genom att putsa andra kaniner etablerar de sin plats i gruppen och visar respekt för de av högre rang. Om din kanin slickar dig kanske han försöker visa att han ser dig som en del av sin grupp och att han respekterar dig.

Varför slickar kaniner människor

Kaniner slickar människor som ett tecken på tillgivenhet och tillit, liknande hur de ansar varandra i ett socialt sammanhang. När din kanin slickar dig beror det ofta på att han anser dig vara en del av sin sociala grupp och visar sitt band med dig. Det är ett positivt beteende som indikerar att din kanin känner sig bekväm och glad i din närvaro.

Några av de specifika anledningarna till att kaniner slickar människor inkluderar:

 • Att polera: Precis som kaniner putsar varandra som ett tecken på tillgivenhet, kanske din kanin försöker putsa dig också. Detta visar att de litar på och accepterar dig som en del av sin familj.
 • Smak: Ibland är det så enkelt som texturen på dina kläder eller matrester på fingrarna. Kaniner är naturligt nyfikna och kanske helt enkelt undersöker hur du smakar.
 • Ömsesidig omsorg: I kaninvärlden är vården ofta ömsesidig. När du klappar och putsar din kanin kan han slicka dig i gengäld, som om han säger ”Din tur!”
 • Social struktur: Kaniner slickar för att erkänna en ledare eller för att visa undergivenhet. Om din kanin slickar dig kan de se dig som chefen, vilket i deras ögon stärker ditt band och din hierarkiska status.
 • Tillgivenhet: I grund och botten, om din kanin slickar dig, är det ett tydligt tecken på att han bryr sig om dig. De känner sig bekväma med dig och ser dig som en bra följeslagare.
Se även  Dödar kaninbajs gräs?

Varför slickar din kanin ditt ansikte specifikt?

När din kanin bestämmer sig för att visa dig tillgivenhet genom att slicka ditt ansikte, betrakta dig själv som speciell! Kaniner ansar vanligtvis varandra runt pannan, ögonen och öronen. Så när din kanin utför detta skötselbeteende på dig är det en viktig gest av tillit och kärlek.

För dem är du lika mycket en del av deras sociala grupp som vilken annan kanin som helst, och därför kan de ansa ditt ansikte såväl som deras släktingar. Det är den ultimata formen av kaninkärlek: din kanin behandlar dig som en uppskattad medlem av kaninfamiljen och delar sin tillgivenhet där det är viktigast: rakt i ansiktet. Uppskatta dessa stunder av anslutning med din lurviga vän.

Hatar din kanin dig när han inte slickar dig?

Om din kanin inte slickar dig kan det vara lätt att oroa sig för att han eller hon kanske inte är förtjust i dig. Men varje kanin har sitt eget unika sätt att uttrycka tillgivenhet, så bara för att din kanin inte är mycket av en slickare betyder det inte att han eller hon inte kommer att vårda ditt band. Precis som människor har olika sätt att uttrycka tillgivenhet, så har kaniner.

Mina två kaniner visar sin tillgivenhet och acceptans mot mig på helt olika sätt. Ellie gillar att slicka mig hela tiden, speciellt mitt ansikte. Hon är väldigt öppen med att visa tillgivenhet. Nalle har däremot aldrig slickat mig, inte ens en enda gång. Men jag tvivlar inte på att han älskar mig också. Han kommer och lägger mig ner med mig när jag arbetar vid mitt skrivbord, och han älskar att hälsa på mig och leka med leksaker tillsammans.

Se även  7 enkla sätt att hålla kaninburen sval på sommaren

Ibland är kaniner skygga och efter ett tag kommer de att börja slicka och ansa dig oftare. det kan ta längre tid för dem att visa sin tillgivenhet. Det är också möjligt att din kanin uttrycker sin tillgivenhet på andra sätt. Istället för att slicka kan de nöta dig med näsan eller stanna nära dig medan de slappnar av. Genom att observera din kanins kroppsspråk och dagliga vanor får du en tydligare bild av hans känslor för dig.

Andra tecken på tillgivenhet att hålla utkik efter inkluderar:

 • Klättrar på dig
 • Jag följer dig överallt
 • Ring runt dina fötter
 • Slappna av och sov nära dig
 • Frågor om husdjur
 • Tandgnissling (kallas kaninspindlar)
 • Jag kommer och hälsar på dig när du kommer in i rummet
 • (Och mer)

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA